Spotlight

zondag 17 november 2019

Voorwoord

Afgelopen zondag was de duivensport prachtig in beeld bij Holland van Boven. Bij Afdeling Zeeland '96 werd onze sport in beeld gebracht en heel Nederland heeft dankzij die uitzending een goede indruk gekregen van onze mooie sport. Als voorzitter van de Nationale Duivensportbond ben ik heel trots op onze sport, op de passie en bevlogenheid van liefhebbers, bestuurders van verenigingen, afdelingen, secties en platforms, op vervoerders, op onze dieren.

Voor degene die de uitzending gemist hebben, hier de mogelijkheid om het item terug te zien. Klik op onderstaande afbeelding of op de blauwe button onder het voorwoord om het filmpje te bekijken.

Laatste vrijwilligers voor Nationale Dagen gezocht
Verder wordt er hard gewerkt aan voorbereidingen van de Nationale Dagen. Puzzelstukjes vallen langzaam aan op zijn plaats. Momenteel zijn we nog dringend op zoek naar vrijwilligers om de kassa en informatiebalie op zaterdag 30 november te bemensen. Hopelijk zijn er onder u of in uw omgeving mensen die dit op willen pakken. Het gaat om drie vrijwilligers voor de ochtend (8.45 - 13.00 uur) en drie voor de middag (13.00-17.00 uur).

Interesse? Kent u iemand?
Laat het ons zo snel mogelijk weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
Terugkijken uitzending Holland van Boven
 
 

GPS2021

Stand van Zaken: Automatisering


In het Spoor der Kampioenen staat deze week een uitgebreid artikel over de ontwikkelingen rondom het ECS.
Klik hier voor PDF-versie van artikel
 

SECTIES & PLATFORMS
Extra Sectie Ledenraadvergadering 30 november 2019


Tijdens de Sectie Ledenraadvergaderingen van 5 oktober jl. is afgesproken om een Extra Sectie Ledenraadvergadering op zaterdag 30 november (tijdens de Nationale Dagen) te organiseren. Tijdens deze Extra Sectie Ledenraadvergadering beslissen de aanwezige leden hoe de besturen van de secties Vitesse-Midfond en Jonge Duiven stemmen tijdens de ALV van de NPO van 21 december op alle ingekomen voorstellen van de Afdelingen, Secties en Platforms.

Het zal een gezamenlijke vergadering zijn van de Secties Vitesse-Midfond en Jonge Duiven waarbij de leden van beide secties wel afzonderlijk per sectie kunnen stemmen uiteraard. Aansluitend zal er alleen voor de leden van de Sectie Vitesse-Midfond een stemming plaatsvinden over het concept Vliegprogramma Vitesse-Midfond 2020.

De uitnodiging is afgelopen week via een speciale NPO Update per mail gestuurd naar alle leden van de secties Vitesse-Midfond en Jonge Duiven. Om de extra Ledenraadvergadering bij te wonen, dient iedereen zich vooraf aan te melden. De aanmeldingen kunnen onder vermelding van naam en lidnummer per mail gestuurd worden naar:
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
NPO Update: uitnodiging extra sectie Ledenraadvergadering
Concept vliegschema Vitesse-Midfond 2020

Namens de besturen van de Secties Vitesse-Midfond en Jonge Duiven


Naar aanleiding van de uitnodiging + bijlage die per mail naar alle leden van de Secties Vitesse-Midfond en Jonge Duiven is gestuurd, zijn enkele vragen binnengekomen.
 
We hebben daarom het concept vliegprogramma 2020 van de Sectie Vitesse-Midfond voorzien van aanvullende tekst om een en ander te verduidelijken. Via bovenstaande button opent de versie met aanvullingen.
 
Dit concept vliegprogramma is uitsluitend voor de leden van de Sectie Vitesse-Midfond bestemd en hierover wordt door de leden van de Sectie Vitesse-Midfond gestemd tijdens de Extra Sectie Ledenraadvergadering op 30 november.
 
De leden van de Sectie Jonge Duiven hebben al een concept vliegprogramma voor de jonge duiven goedgekeurd tijdens de Sectie Ledenraadvergadering op 5 oktober jl.

 

NATIONALE DAGEN
Keizer van de show
 

Tijdens de Nationale Dagen is er ook weer een Nationale tentoonstelling, georganiseerd door het bestuur van de “KEIZER van de SHOW”. Liefhebbers van de mooie duiven krijgen hier dé kans om zich te meten met de rest van Nederland. Uiteraard zijn er ook in 2019 weer mooie prijzen te winnen. 

Schrijf je in en ding mee naar de mooie prijzen en naar de mooie ereprijzen welke ook dit jaar weer beschikbaar
zijn gesteld door de NPO. De ereprijzen worden op zaterdagavond uitgereikt in het Holland Duiven Huis, tijdens
de feestavond met de huldiging van de Nationale Kampioenen en Nationale en Sectorale winnaars. De overige
prijzen worden zaterdagmiddag tijdens de beurs uitgereikt.

Kijk voor alle informatie over deelname aan Keizer van de Show op de website van de Nationale Dagen.
 

Aanmelden Keizer van de Show
 
 

LADIES LEAGUE
Terugblik op eerste seizoen Ladies League

Op het moment van dit schrijven heb ik vanachter mijn laptop  zicht op mijn duiven. Het regent pijpenstelen maar toch genieten mijn duiven van een bad wat ik vanmorgen voor ze in de buiten-ren heb gezet. De laatste veertjes zijn bijna uitgevallen en dat betekent dat het seizoen 2019 ten einde is gekomen maar ook dat seizoen 2020 al weer in opmars komt.
 
Als vrouw in de duivensport  doet het me een deugd dat er afgelopen seizoen enorm veel vrouwen hebben deelgenomen aan de Ladies League. Soms was er wat gemopper maar door de regel heen is het goed verlopen met vele enthousiaste vrouwen die fanatiek mee deden in de wereld van duivensport welke merendeels door mannen wordt bewoond.
 
Het zou een unicum zijn wanneer alles in één maal perfect zou verlopen en door de inbreng van vele meningen, ideeën en suggesties kunnen we de Ladies League gaan evalueren, verbeteren, verfijnen. Want één ding is zeker… de Ladies League gaat ook in 2020 verder! Mede door het succes in Nederland zijn ondertussen ook andere landen gemotiveerd geraakt om meer vrouwen bij onze prachtige sport te betrekken. Volgens geluiden in duivenland zijn Duitsland en Frankrijk voornemens om in 2020 met een Ladies League te starten. In het Verenigd Koninkrijk is een “one loft race” speciaal voor vrouwen van de grond gekomen. Hoe geweldig is dat?
 
LL-ringen 2020
Voor het seizoen 2020 zijn de ringen al weer te bestellen via de website:
www.nationaleduivensportdagen.nl/ladiesleague/
Uiteraard zal de Ladies League stand ook weer paraat zijn op de Nationale dagen van vrijdag 29 november en zaterdag 30 november aanstaande en aldaar zijn ook de ringen te bestellen.
Nieuw voor het seizoen 2020 is dat de voet- en chipringen afzonderlijk van elkaar te bestellen zijn. Het complete setje  blijft  2,50 Euro (voet- en chipring). Een losse voet- en chipring kosten respectievelijk  €1,75  en €1,50. Via de website kan er direct via IDeal worden betaalt, tijdens de Nationale Dagen kan er middels pin-betaling worden voldaan. Machtigingen en cashbetalingen zijn niet mogelijk.
 
Goodiebag
Tijdens de Nationale dagen zijn er ook dit jaar weer goodiebags beschikbaar. 100 stuks voor de eerste dames op vrijdag en 100 stuks voor de eerste dames die op zaterdag inschrijven. De goodiebags worden beschikbaar gesteld door “ Wilma’s Saloon” en “Iduna Skincare”, beiden niet onbekend binnen de duivensport als drijvende partners van. Tevens zullen er duiven-gerelateerde producten aan toe worden gevoegd, waaronder een presentje van Beyers Belgium.
 
Huldigingen
En tijdens de Nationale Dagen zullen, naast al het mannelijke topgeweld ook de winnende dames in het zonnetje worden gezet en wel in het Holland Duiven Huis tijdens de huldigingen op de zaterdagavond. Uiteraard betreden voor de huldiging van de Ladies League alleen de dames het podium en zullen ze worden onder luid applaus voor hun inzet worden beloond met de prachtige te winnen prijzen.
 
Bij het schrijven van dit artikel zijn helaas nog niet de definitieve uitslagen bekend. Wij vermelden daarom hieronder de voorlopige winnaressen:
 
LL-Pigeon Champ (voorlopig)
 
1) 2019-7004720                 Anneke van den Nieuwendijk - Emmen          
2) 2019-7005080                 Ineke Bosma - Glanerbrug   
3)2019-7002572                  Janine Beens - Genemuiden 
4) 2019-7006683                 Lies Bloemert - Staphorst      
5) 2019-7005604                 Jakolien de Kleine - Wezep           
 
 
LL Not Nominated Champion (voorlopig)
 
1)        Thea Maurick - Dinxperlo
2)        Elisa Anouk Schenk - ‘t Harde
3)        Janinen Beens - Genemuiden
4)        Viktoriya de Vries - IJsselmuiden
5)        Gea de Greef - Lienden
 
 
LL Nominated Champion (voorlopig)                          
 
1)        Ria Sneller - Oldebroek
2)        Suzanne Hoogesteeger - Boven Leeuwen
3)        Petra van de Laan - Lisse
4)        Annemieke Louressen - Berghem
5)        Wendy Doldersum Hovels - Almelo
 
 
General Champion Ladie’s League (voorlopig):
 
1)        Ria Sneller - Oldebroek
2)        Suzanne Hoogesteeger - Boven Leeuwen
3)        Thea Maurick - Dinxperlo
4)        Irene Nijboer - Daarlerveen
5)        Ineke Bosma - Glanerbrug
6)        Elisa Anouk Schenk - ‘t –Harde
7)        Petra van der Laan - Lisse
8)        Geanne van Zoeren - Putten
9)        Viktorya de Vries - IJsselmuiden
10)      Anette Espeldoorn - Ter Apel
 
“MH Tools Tremendous Trofee” en Eijerkamp Meubelcheques
Voor de “General Champion Ladies League” staat er, naast de waardecheque van Centerparcs ter waarde van € 1.000, tijdens de Nationale Dagen ook de  “ MH Tools Tremendous Wisseltrofee”  klaar die wordt aangeboden door de heer Jan Morsink.
 
Daarnaast werden er ook  “extra prijzen” vervlogen in de vorm van drie meubelcheques van Eijerkamp Wonen, aangeboden door Hans en Evert Jan Eijerkamp uit Brummen. Deze worden uitgereikt aan:
 

 • Snelste duif van F37 (14-9-19, voorlopig):
  Petra Hansen - Wilhelminaoord
 • Middelste geklasseerde “General Champion”  liefhebster (voorlopig): Jacqueline van der Lee - Oegstgeest
 • Laagst geklasseerde “ General Champion” liefhebster (voorlopig): Eline Speijer - Kampen

Alle uitslagen/prijzen  zijn te vinden in “Op de Hoogte” van 4 oktober jongstleden, te vinden via de website van de NPO.
 
Zodra de definitieve uitslagen bekend zijn worden de dames uitgenodigd om hun prijzen te komen verzilveren tijdens de Nationale Dagen in het Holland Duiven Huis. En zoals eerder gecommuniceerd, de prijzen worden alléén overhandigd aan de dames.
 
We rekenen natuurlijk op een staande ovatie voor al deze vrouwelijke toppers in onze prachtige mooie duivensport! Ook zij kunnen hun mannetje staan!

Vers van de pers! 
EN…wij kunnen u vers van de pers melden dat met ingang met heden onze prachtige Ladiess League een warm hart wordt toegedragen door niemand minder als “ Benzing”. Vanaf heden zal Benzing officieel de hoofdsponsor van de Ladies League zijn! Wij zijn enorm erkentelijk voor dit prachtige gebaar van Benzing om de duivensport te ondersteunen en de dames hierin te stimuleren
Dit nieuws is op moment van versturen van Op de Hoogte net bekend en we gaan hier uiteraard in de komende weken meer aandacht aan besteden.
 
Vanaf heden dus de “NPO BENZING Ladies League” ! 

 

NATIONALE DAGEN 
Nationale Tentoonstelling Sportduiven Standaard

Tijdens de nationale dagen is het dit jaar weer mogelijk om deel te nemen met sportduiven voor de standaardklasse. Voor de Olympiade in 2021. gaan wij nu al voorrondes houden! Wat zou het mooi zijn om als duivenliefhebber je land te vertegenwoordigen en je te meten met de rest van de wereld. Tijdens de Nationale Dagen staan de duiven dit jaar weer centraal staan in een prachtige ambiance. Net als vorig jaar zijn er weer geweldige topduiven te zien. De duiven en hun liefhebbers worden tijdens de Nationale Dagen professioneel gepresenteerd. De topduiven worden continue bewaakt en zijn ook verzekerd.


Dit is uw kans om u en uw sportduiven landelijke bekendheid te geven. Schrijf u nu in en ding mee naar de prijzen die ook dit jaar weer beschikbaar zijn gesteld door de NPO. De ereprijzen worden uitgereikt in het Holland Duiven Huis, tijdens de feestavond met huldiging van de Nationale kampioenen op zaterdagavond.

Inschrijven
De inschrijving sluit uiterlijk zondag 24 november! De duiven worden gekeurd volgens het F.C.I reglement en door gecertificeerde F.C.I keurmeesters volgens het internationale label. De deelname is gratis en voor de deelnemers hebben wij een gratis toegangskaart voor de beurs. Kijk voor meer informatie op www.nationaleduivensportdagen.nl

Aanmelden Nationale Tentoonstelling Sportklasse Standaard
 
 

NPO BESTUUR

Actie en besluiten vanuit NPO Bestuur


Bijgaand de actie- en besluitenlijsten van de bestuursvergaderingen van
 
NPO Bestuur - website www.duivensportbond.nl
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.

Komende periode onder meer op het programma: 
 • vrijdag 15 november: Tentoonstelling/bonnenverkoop PV De Reisduif (Tiendeveen)
 • zaterdag 16 november: Prijsuitreiking Ladies League 2019 (Heiloo)
 • zaterdag 16 november: Manifestatie Afd. 6 Noord-Holland (Heiloo)
 • zaterdag 16 tot en met 30 november 2019: Bonnenverkoop Noordelijke Unie
 • zaterdag 16 tot en met 30 november 2019: Bonnenverkoop t.g.v. jubileum CC Breda
 • maandag 18 november 2019: Infoavond Unikon (Amsterdam)
 • zaterdag 23 november: Streektentoonstelling en bonnenverkoop PV De Voordevliegers (Voorthuizen)
 • zondag 24 november: Tentoonstelling PV AZV (Alkmaar)
 • zondag 24 november: Tentoonstelling en bonnenverkoop SVEL (Edam)
Klik hier voor het totaaloverzicht aan activiteiten in het land
 
 

NATIONALE DAGEN

NPO Jeugddag: dit wil je niet missen

Heb jij je nog niet opgegeven voor de NPO Jeugddag? Doe dat dan snel! Het belooft een hele leuke dag te worden.

Dit jaar hebben we weer een leuk programma, speciaal voor jou als jonge duivenliefhebber en jouw vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, buurjongens en buurmeisjes.

    

’s Morgens kun je meedoen aan een duivenbingo waarbij je kans maakt op leuke prijzen! Je lievelingsduif in een mooie, zelfgeschilderde broedschotel laten broeden? Tijdens de Jeugddag kun je er in de middaguren zelf één maken. Helemaal op je eigen manier. Verder is er een leuke photobooth waarmee je samen met jouw vrienden en vriendinnen de leukste en gekste foto's kunt maken. Je kunt ook handboogschieten en trampoline springen. Kortom, genoeg te doen, dus mis het niet!

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: https://www.nationaleduivensportdagen.nl/jeugd/

NPO Jeugddag 2019
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 16 november 2019

            

Heinsberg ligt op een steenworp af van Roermond.

 De Nederlander Cor heeft daar zijn woonstek gevonden samen met zijn vrouw Suzanne. Na meerdere malen te zijn verhuisd ; is het dit keer Duitsland geworden. Mooie woning met grote tuin in de periferie van Heinsberg ruimte voor wel 80 meter hok. Een heel ruim vergezicht, maar helaas ook veel roofvogels, en dat koste hem al 19 duivinnen dit jaar.

 Op het moment dat ik Cor en Suzanne bezoek komen ze net terug van de Huldiging in België- Wallonië- . Nog nooit zo een huldiging meegemaakt zegen ze. De Hele avond in de schijnwerpers. Een luxe diner, . kon iets royaler zijn geweet qua porties, maar een belevenis om nooit te vergeten. En een schitterend aandenken. Ook op z,n Frans. Zie foto.

                          

Cor heeft bij diverse verenigingen in het verleden gespeeld. . Ook in Maria Hoop, heel kort bij Heinsberg. – is hij lid geweest; hij heeft er nu nog spijt van dat hij daar is weggegaan. Moest vooral wennen aan de andere manier van spelen in Duitsland; 15 vluchten voor de oude en jaarlingen, en dan nog 9 voor de jonge duiven. Voor de fondvluchten zijn ze aangewezen op de Internationale vluchten

 IN een groot gedeelte van Duitsland speelt men op het Oosten; Gelukkig hebben ze in de omgeving van de grensstreek een vervoerder gevonden die hun duiven africht richting Rhône dal en dat werkt prima.

Marseille is een vlucht die traditiegetrouw populair is bij de Duitse en de Limburgse fond spelers. Logisch gelet op de oostelijke ligging. Gelost op vrijdag om 7.30 u. bij oost tot zuidoostenwind draaide deze verderop naar zuidzuidwest. Ideale omstandigheden voor een mooi verloop. 

Het was om 18.26.47 u. dat “de 371” van Cor Jacobs zijn 861 km lange tocht volbracht had en een snelheid noteerde van 1209 m/m. Daarmee was hij een van de drie duiven die meer dan 1200 m/m maakte. Achteraf voldoende voor de nationale en ook voor de internationale overwinning. Bij het sluiten van de dag waren er 4 van de 12 ingekorfde duiven op het appel en op zaterdagavond ontbraken er nog 3.

Cor spaart zijn duiven niet. Als jaarling krijgen ze al een behoorlijk programma voor de kiezen. 
Het ging eerder dit seizoen ook al naar behoren met o.a. de 4e Nat. van Pau en 27 v.d. 39 op Bordeaux.

Geweldig seizoen met,1e nationaal Marseille en ook 1e Internationaal Marseille.  Heel veel podium plaatsen in 2019.  Een topper van de bovenste plank. Cor speelt al jaren met veel succes op de grote fond. , een Internationale overwinning is natuurlijk een prachtige bekroning. Maar gezien zijn prestaties de afgelopen jaren is dit niet uit de lucht komen vallen .Alleen al in 2019.Pau. 7 mee Nationaal 4-82-86-113-216-305 Pau Zone II. 1-44-46-58-110; St Vincent 6 mee.nationaal29-32-87-116-151. ZoneII, 11-12-43-61-73; Marseille 12 mee; Internationaal 1e; nationaal1-6-20-44-277-317-326-407. ZoneII, 1-4-10-24-91-116-122-172; Narbonne 5 mee; Nationaal, 52-65-207; Zone II 33en 41; Perpignan 4 mee nationaal, 3-5-138; Zone II, 3-5-91;Bordeaux Rheinland Zone II, 39 mee en 25 prijzen 1-18-20-34-45 etc.  WSC Rheinland Bordeaux Internationaal. 39 mee en 27 prijzen.. rassen op het hok  Hagens . Ubachs  Braakhuis en van Kooten.van Bemmelen niet te vergeten P. Stammen. Eeen duif van P Stammen had hij gekocht op de verkoop van de fondclub Middenlimburg. En dit is de grootvader van zijn 2e rpovinciaal – 28e nationaal Bordeaux geworden  En duiven van Wim Coenen Nuth.

 Vader van de Marseille is de NL-14-1612900 komt van Kooten-van Bemmel; Moeder is de NL14-1611549  van Kooten-van Bemmel en hier in beide zit weer het bloed van Reedijk-Jongekrijg

 Op zijn paspoort heeft hij staan dat zijn vader de NL 14/1612900 is en de moeder NL 14/1611549 van het hok van de Combinatie Gerrit Van Kooten- Elias van Bemmel uit het Gelderse Lunteren. Bekend met o.a. de 1e prijs Nationaal St. Vincent en met hun “Bonfire” als 1e  Internationale Asduif 2000 bij de Z.L.U. Aan deze Combinatie zegt Cor heb ik veel te danken. Niet alleen dat ik goede duiven van ze heb maar ook door de goede adviezen die ze me verstrekten. Cor vertelt: Ik kwam in contact met de combinatie omdat ik via internet een jonge duif van hun had gekocht. Met een klein draagmandje in de kofferbak van mijn auto tufte ik op zekere dag naar Lunteren. De kennismaking met Gerrit en Elias zal ik nooit vergeten. De hartelijkheid die ik van hun kreeg bij de kennismaking, en ook de hele tijd dat ik verder hun gast was, die brachten me in verlegenheid. Dat was voor mij een ongekend iets. Toen de tijd kwam dat ik naar huis wilde gaan vroeg ik hun of het mogelijk was of ik nog ’n jonge duif van hun kon kopen en hoeveel die zou moeten kosten.  Ik had niet te veel geld bij me maar naar m’n mening toch voldoende om daar een jonge duif voor te krijgen.

 Dat Cor al jaren de zware fond opzoekt blijkt als hij de kaarten van zijn nachtvlieger op tafel legt;  06-1421010 de nachtvlieger.

De nachtvlieger. Kwam van Montauban aan om 4.01 uur.;Is vader van de 08-1899132 met 5x prijs op BarcelonaDe Ooievaar (Moes) 12-1837897 Moeder Hans Bisschof Haren Vader P.Stammen

Vloog in 2015 1e Limoges Weitstreckenclub Myhl –Wegberg;In  2014 32e Agen 

Terug naar Marseille; dit is een vlucht gericht op het oosten, en wellicht daarom een vlucht bij uitstek geschikt voor de Limburgse fond liefhebbers. Michael Schmell uit het naburige Huckelhoven , en spelend in Nederland bij Maria Hoop , had er s,avonds 4 thuis van de 4 gezette duiven. Ook Peter Wustman uit Lulingen, lid van expresse Arcen liet een heel mooie uitslag noteren. Met kopduiven.

 Medisch laat Cor niets aan het toeval over drie keer per jaar gaat hij met mest en een paar duiven naar de Weert die spreekuur houdt bij Simons, overigens is Simons ook de voer leverancier. Bij voorkeur voert Cor hier de normale basis mengeling, al is er in het vliegseizoen wel de nodige supplementen voorradig afhankelijk van welke duif naar welke vlucht moet Voeren is hier altijd volle bak. Wel geeft hij ruim klein zaad en pinda’s en voor het inkorven zwarte druppels van Bony;. Parastop in de winterperiode gedurende 15 dagen. Eenmaal het seizoen begonnen gaan de duiven elke week mee.

 Het beoordelen van een duif, hier voor heeft Cor een vaste standaard. De vleugel en zachte pluim is, wat hem betreft het belangrijkste. Hoe korter de bovenarm van een vleugel is, hoe beter de duif volgens Cor, en hij demonstreert hoe hij het een en ander meet. Zo heeft de een zijn ogen theorie en de ander de vleugel theorie.

 Ieder zijn geloof zeg ik maar-( schrijver).

 Blijft het feit dat Cor gewonnen heeft wat hem nog lang zal heugen, nee dit gaat nooit meer weg. Al is de hoop op een wederom sterk seizoen overduidelijk aanwezig En al woont Cor in Duitsland , hij blijft er toch een van ons.

  © Hans Schuttelaar

zaterdag 16 november 2019

Bijgaand de tweede uitslag van de Golden Regio 4 Race 2019 vluchten.

De uitslag van de Jackpotvlucht vanuit Sens op 31 augustus 2019.

 

1e prijswinnaars C. van Horsen & Zn
C. van Horsen & Znn
Mariet Blom
Nico Koetsier 2016-2


 

Uitslag Sens 31 augustus 2019
GR4R 2019 uitslag Sens 31-08-2019 

 
vrijdag 15 november 2019

 

Na een paar weekjes vakantie, heb ik mij deze week (weer) gericht op de duiven, de mestladen geleegd, de duiven in de hand genomen maar dan ook allemaal om ze op gewicht en rui te controleren, de duiven een paar keer een bad gegeven, losgelaten en vooral geobserveerd.

 

De kweekduiven zijn op een drietal duiven na, dit zijn duiven die na hun actieve carrière in september in het kweekhok zijn geplaatst, volledig door de rui heen, dus gaan we komende week beginnen met bijlichten om ze klaar te maken voor het kweekseizoen.

 

De oude vliegduiven zitten nog bij elkaar, toch is de afgelopen 4 weken geen eitje meer gevonden, de rui gaat gestaag door, maar deze duiven hebben nog wel 2 maandjes nodig. Ik zit een beetje in dubio of ik ze bij elkaar laat zitten of dat ik ze toch eerdaags zal scheiden. Verandering van hok kan ook weer leiden tot verstoring van de rui.

 

De jonge duiven zijn allemaal door de dek rui en staan, door de bank genomen, nog op een tweetal oude pennen (sommige nog 1, een enkeling op drie) Het is mooi om te zien dat ze alweer mooi glad zijn geworden. Met de vliegduiven heb ik geen enkele haast want gelijk dit jaar zal het waarschijnlijk eind februari worden voordat ik ze koppel.

 

HET OVERIGE NIEUWS,

 

Voor 16 november staat de NH-kampioenen dag in de agenda met een mooi programma, zoals de nodige huldigingen van afdeling en kringen, diverse workshops, keuring duiven door Gert Jan Beute, bezichtiging kampioenduiven. Een volle middag en een mooi avondprogramma.

 

Ondertussen zijn er ook de nodige aanvragen voor keuringen binnen gekomen, de 1e a.s. zaterdag in Volendam, daarna volgen er nog een viertal. Leuk om te doen maar het is serieus werk dus 5 weekenden vind ik wel genoeg.

 

De verkoop “Golden Ten” georganiseerd door de duif was wederom een mega klapper. 168 duiven brachten 1.544.160 euro op, of te wel 9191 euro gemiddeld voor een jonge duif. De duurste was van Jan Hooijmans en bracht 146.000 euro op!! Liefst 10 duiven brachten meer dan 30.000 euro op. De meeste duiven vertrokken, zoals verwacht, richting het verre oosten. Prima resultaat voor de betrokkenen, prachtig staaltje marketing, hoe je de duiven in de markt kan zetten. Voor de meeste van ons zijn dit bedragen niet op te brengen en het is ook niet noodzakelijk om “goed” te spelen, je kunt beter naar een hard spelende liefhebber in eigen omgeving gaan om wat eieren of late jongen te scoren wanneer je beter wilt worden. Wat je zeker niet moet doen is je blindstaren op die bekende namen en prachtige pedigrees en je laten verleiden op internet om zo’n oude duif te kopen, die zelf niets heeft gepresteerd en nog geen goed vliegend kind op de wereld heeft gezet. De verkoopsites moeten ervan leven maar de aanbieders zijn elke schaamte voorbij om hun rotzooi aan te bieden.

 

Donderdag met een clubgenoot meegereden naar Kockengen om de kweekduiven aan een laatste check te laten onderwerpen want wanneer ik ze in december ga koppelen moeten ze ‘kern’ gezond zijn! 3 doffers en 3 duivinnen laten controleren en alle 6 in orde bevonden, ik had niet anders verwacht maar meten is weten, ook in het seizoen 2020 laten we niets aan het toeval over! Vernam van mijn clubgenoot dat er in onze omgeving een paar hokken met paratyfus besmet zijn, hopelijk zijn de liefhebbers er op tijd bij en krijgen ze de duiven weer gezond maar het geeft aan dat je ook of juist in deze tijd alert moet zijn. Voor mijzelf heb ik enige tijd geleden al preventieve maatregelen genomen en zijn de duiven gevaccineerd. Daarnaast krijgen mijn duiven 3 x in de week Allimax Allicine 5000 p.p.m. over het voer. “Het” wordt nu in het najaar geconstateerd maar wanneer het in het seizoen gebeurt, zijn de rapen gaar en is de kans op kruisbesmetting in de club natuurlijk groot. Hopelijk gaan de liefhebbers het adequaat oplossen voor nu en de komende jaren, zelf ben ik blij dat ik de duiven heb gevaccineerd, 100% garantie heb je nooit maar meer kan je er ook niet aan doen.

 

Zaterdag de 1e keuring van het seizoen gedaan en wel in Volendam, persoonlijk vind ik 9 november nog aan de vroege kant. (Bij mijzelf zijn alleen de kweekduiven door de rui) Toch viel het mij mee wat ik door mijn handen kreeg, per slot van rekening hoeven de duiven ook nog niet klaar te zijn maar vergt wel het nodige rekenwerk. Paar duiven van 92 punten, één zelfs van 92 en ‘n kwart en redelijk veel duiven van 91 half en dat is voor vliegduiven echt niet verkeerd. Dat Volendam sport minnend is werd pijnlijk duidelijk bij het parkeren of beter het NIET kunnen parkeren bij het clubgebouw. Het leek wel of heel Volendam op zaterdagmorgen aan het voetballen is en wanneer het clubgebouw dan gelegen is naast de voetbalclubs heb je een probleem. Gelukkig wist Kees Mooijer nog een ‘plekkie’ voor mijn auto en pendelde mij van en naar het clubgebouw. Toch prachtig dat Volendam massaal aan het sporten is. De 1e keuring zit erop, prima duiven, leuke club, aardige mensen. Ze zullen vast een leuke middag/avond hebben gehad met genoeg gesprek stof.

*****************************************************************************
Komende blog gaat volledig over de combinatie Udo/Duyn en zal zondag of maandag geplaatst worden. 

*****************************************************************************

Zaterdagavond 09 november ontving ik onderstaand verslag (ingelaste ALV afdeling 6) van onze secretaris P.V. Heemskerk

De voorzitter opent om 19.45 uur de vergadering.

 

Er is geen definitieve agenda, de geldigheid van deze vergadering wordt daarom ook in twijfel getrokken door enkele leden uit de zaal. Er zijn 789 van de 1049 vertegenwoordigd, hierbij moet opgemerkt worden dat er uitgegaan wordt van een oud leden bestand (mutaties oktober 2019 zijn nog niet verwerkt ) Er zijn voldoende leden vertegenwoordigd om stemmingen geldig te laten zijn. Van het bestuur is commissaris Han Hoekstra afwezig wegens ziekte (long ontsteking)

Op de agenda staan 3 punten, te weten Vervoer 2020, NPO vergadering 21 december en Bestuur afdeling.

Van het huidige bestuur treden af: Joep Mollink, Huib Edelenbosch en Martijn Regtop. De bestuursleden Han Hoekstra , Cees Kramer en Jasper Haselager blijven zitten. Er hebben zich geen kandidaten voor het bestuur aan gemeld. Vanuit de zaal ( Ruud Moes) wordt voorgesteld een formateur aan te stellen om een nieuw bestuur te formeren. Jasper Haselager geeft aan dat hij zich als voorzitter beschikbaar stelt en al enkele mensen benaderd heeft om zitting in het bestuur te nemen en dat er alleen nog een gesprek moet plaats vinden tussen de blijven zittende bestuursleden en deze kandidaten. Er word besloten geen formateur aan te stellen en het aan Jasper over te laten.

Vervoer: Het gaat over wie gaat en hoe ophalen. Er is al een nieuwe offerte binnen van de huidige vervoerder, deze is weer hoger dan die van 2019 , logisch i.v.m. stijgen de lonen en brandstoffen. Ook afdeling 5 zou kunnen gaan vervoeren maar er wordt getwijfeld of die voldoende capaciteit hebben om alles op te halen. Vanuit de zaal (Wim Wijfjes) wordt geopperd om een stichting op te richten, dat zou in ieder geval 21 % BTW schelen. Even ontstaat ook nog de discussie of er wel overal opgehaald moet worden. Er word ook geopperd om het vervoer het zelfde te organiseren als 2019 dus de vitesse en jonge duiven overal op te halen en de laatste midfond en dagfond vluchten alleen bij de NIC’s. Een van de besparingen (€15.000,=) Ook de mogelijkheid om de manden niet meer één op één bij de verenigingen terug te bezorgen maar gewoon om te ruilen voor willekeurige manden. Reductie van 5 cent per duif. De voorzitter legt ook nog even uit waardoor de prijs van Noord Holland boven die van Zuid Holland lag het afgelopen jaar, het aantal km om op te halen zijn groter, zo ook de km naar de losplaats plus het opgeld voor de afdeling maken dat NH duurder is dan ZH. Uit eindelijk wordt door het bestuur aangegeven dat zij voor het eind van het jaar met voorstellen komt betreffende het vervoer. Aan het eind van de vergadering werd een nog even gediscussieerd of het voorstel van de NPO om minimale aantal leden en het minimale aantal inkorvers te verhogen vorig jaar aangenomen was of niet, dit zou namelijk als consequentie kunnen hebben dat het aantal ophaalplaatsen sowieso minder zou worden. Een echt antwoord hierop heb ik niet gehoord.

 

Agenda ALV NPO 21 december.

Er wordt vanuit gegaan dat het vliegprogramma van de NPO nagenoeg gelijk zal zijn als die in 2019. De vergadering wil eigenlijk geen enkele sector vlucht meer , men ziet geen enkele meerwaarde. Ook het aantal vluchten mag wel wat minder b.v. 7 vitesse, 6 midfond, 6 dagfond, verder zijn er nog wat reglement wijzigingen aan de orde, men wil het schelden en bedreigen harder aanpakken. Afdelingen zouden veranderen in vlieggebieden , hier is men op tegen omdat dan de autonomie van de afdelingen wordt aangetast. Er is zelfs een voorstel van een vereniging dat alles wat de autonomie van de afdelingen aan zou tasten weggestemd moet worden !! Dan is er nog de nieuwe sector indeling aan de orde, het voorstel van de NPO wordt verworpen , er word nog wel gediscussieerd over het nut van sectoren, men komt tot de conclusie dat als je toch geen sectorvluchten vliegt ook sectoren er niet toe doen, in ieder geval wil men niet dat de afdeling in 3 stukken gehakt wordt.

De afspraak met de secretaris (Jasper Haselager) wordt gemaakt dat de besluitenlijst binnen 14 dagen op de site wordt geplaatst. (over notulen wordt niet gesproken) mijn conclusie is dat het weer een wat chaotische, slecht door het bestuur voorbereide vergadering was, al was het maar dat er geen van de onderwerpen naar behoren naar de verenigingen was gecommuniceerd, het is te hopen dat de nieuwe secretaris beter gaat communiceren dan de huidige.

Tenslotte dankt iemand in de zaal de vertrekkende bestuursleden voor hun inspanningen voor de afdeling de afgelopen jaren. De voorzitter dankt de vergadering voor de samen werking de afgelopen jaren en geeft aan dat hij op wat kleine momenten na toch een fijne tijd heeft gehad als voorzitter. Om 22.15  sluit de vergadering.

Opgemaakt door de secretaris P.V. Heemskerk

vrijdag 15 november 2019

09-11-2019 Voorpret

 
Het stille seizoen, dat is de benaming van oudsher voor de periode die ontstaat als het vliegseizoen voor de postduiven eindigt en het seizoen zo langzamerhand weer begint gloren, zo eind maart van het volgende jaar. Natuurlijk er wordt al gekweekt, tegenwoordig is het "normaal" om rond 1 december alweer te koppelen, zeker voor de mensen die er in het jonge duivenseizoen willen staan.
Dat stille seizoen bestaat eigenlijk niet meer. Ik ondervind het aan den lijve. Er zijn hier in de regio volop prijsuitreikingen, clubshows en nog wat andere festiviteiten. Als je iets verder kijkt zie je dat er beurzen zijn, niet alleen in het binnenland maar Europees is al normaal, er zijn ouderwetse zaalverkopen en meer van dat al. De "Golden Ten" de inmiddels roemruchtige zaalverkoop door duivensportblad "De Duif" georganiseerd boekte afgelopen week een record. Voor een laat jong van de gekende Jan Hooymans uit Kerkdriel werd meer dan €146.000 betaald! Uiteraard was het een Chinese liefhebber die er zoveel geld voor over had. Ik las in een stukje van een collega melker en schrijver al eerder dat de gewone melker daar niet veel meer te zoeken heeft dan eens een jong van een absolute topduif in de hand te nemen, kopen is voor de gewone sterveling welhaast uitgesloten. Als doekje voor het bloeden worden van diezelfde aanbieders bonnen verloot, met een beetje mazzel kan je dan toch nog eigenaar worden van iets met naam en faam.
Klinkt allemaal wel wat zwart. Dat is het niet, die geldstromen die in de sport omgaan zijn nodig om het voor diezelfde gewone man nog enigszins betaalbaar te houden. Vergeet niet dat we in een hoogconjuctuur leven. Hoog conjuctuur betekend dat er veel geld omgaat, veel geld rondpompen betekend ook prijzen die de pan uitrijzen. Door sponsorgeld en inzet van veel duiven worden bijvoorbeeld de transportprijzen van onze wedvluchten enigszins getemperd, zorgt het ervoor dat de voer mengerijen grotere omzetten kunnen draaien en dus goedkoper kunnen leveren, betekend eigenlijk dat als het bij "hun" regent het bij jou gaat druppelen.   
Eerlijk spel als je met 5 tegen 100 speelt? Nee, natuurlijk niet. Ik geloof niet in de expliciete uitleg over de stromen duiven van één megahok die anderen meetrekken, maar wel in kwaliteit die zich op bepaalde plekken beter ontwikkeld, waardoor er meer goede duiven op een "kluitje" wonen. Dat daar meer vroegen vallen en er meer "trek" is naar zo'n plek, ik denk dat je dat logischerwijs wel kan uitleggen.
Voorpret heet dit stukje: vandaag naar Drachten, de noordelijke sierduivenshow is er weer. Ik ga samen met Bram, hij gaat mij vandaag ook wegwijs maken in de wereld van éénhoksraces, we gaan ook nog even kijken naar een mogelijkheid van samenkweek, gespreksstof genoeg dus.
Op de show in Drachten ontmoet ik Jurgen, duivenvriend sinds jaren, we spreken niet vaak, maar als we spreken komt er altijd wat moois uit tevoorschijn. Deze week contact gehad met een liefhebber die zijn sporen al heeft verdient, maar zich wat meer wil bekwamen in de familieteelt, hij komt maandagavond even langs. Ik hoop dat ik hem met mijn kennis verder kan helpen. 
Ook nog wat napret: vorige week genoten van de prijsuitreiking in Holwerd, prachtige doffer op de kop getikt daar. Wrang was dat het duifje wat ik daar beschikbaar had gesteld niet helemaal lekker was. Mee teruggenomen, gelukkig was zij gisteren ook alweer goed bij de les. Voor Wim en Jan: met het Bontje gaat het prima!

Kortom ik ga mij echt niet vervelen, ik ga genieten vandaag.

Tot de volgende!


www.postduivenblog.nl
donderdag 14 november 2019

maandag, november 04, 2019

TRAMPOLINE ONTDEKT & bad = noodzakelijk

 
In de achterliggende periode hebben de duiven de trampoline ontdekt!
Nadat ik deze enige weken geleden heb afgedekt met een afdekzeil ('s winters moet ie wat mij betreft afgedekt blijven), stond er direct al een flinke plas water op na al die regen.
Tussen de buien uitgelaten en als snel was er 1 die doorhad dat je daar in wassen kon!

Gisteren en zaterdag ook weer.
Een joekel van een plas (1,5 m bij 1,5 zo ongeveer) met een goede laag water.
Een feest!

Ik ben er van overtuigd dat we niet zonder kunnen, ik bedoel, onze duiven.
Ze gaan niet voor niets zo graag. Het maakt ze schoon en zorgt bij ingroei van nieuwe veren voor een wat wekere huid waardoor dat allemaal makkelijker gaat.

Nog enkele waar het goed aan te zien is dat ze ruien. De rest eigenlijk maar weinig meer. Nog staart en vliegpennen, en beperkt wat kleiner spul.
Ik maak nu het ruivoer op om over te gaan op rust. Ik geloof daar sterk in: periode inlassen van opschonen etc. Toch iets van de natuur als het ware. Ik zag dat Koopman stellig gelooft in stukjes winterpeen. Als zo'n kampioen daar zo sterk fan van is, ben ik toch wel nieuwsgierig naar de meerwaarde. Ik dacht nou niet perse aan wortelen als winterkost voor onze duiven, u wel?
Ik zou eerder een koop in stukjes aanbieden of ander eetbaar groen. Maar in afweging 'moete, nut en noodzaak' weet ik het zo niet met al dat groen. Heb je een moestuin en geef je een krop sla, een kool of wat ook, lijkt me dat top (deed ik vroeg ook met regelmaat). Heb je dat niet wordt het al lastiger. Hoewel een kool voor nog geen euro ook niet echt een reden is om het niet te doen.
Noodzaak?
Dat geldt wel voor het bad!

donderdag, november 07, 2019

SAVE THE DATE

 
Reserveer alvast in de agenda's:

FORUM met 3 (of meer) kampioenen van jeugdige leeftijd.
1 uit N-Brabant
1 uit Zeeuws Vlaanderen
1 uit eigen samenspel.

alle drie landelijke top!

21 feb 2020
Oud-Beijerland
donderdag 14 november 2019

Wanneer de zon lager gaat staan .
Het felle licht van de zomer plaats maakt voor een andere lichtinval met langere schaduwen , dan sluipt de weemoed binnen in mijn hart . 
Weemoed om wat voorbij is . Weemoed om de vrienden van weleer .
Dauwdruppels op die laatste roos ...Bomen met gouden bladeren , roerloos in de windstilte , eigen aan zo'n nevelige herfstdag met omfloerste lage zon .


  

 
 
 

En dan zit ik in de vlammetjes van mijn pelletkachel te staren en dan komen ze tot leven ....uit de nevelslierten van mijn herinnering . Soms levensgroot zoals mijn vader mij tegemoet komt  met een droevige glimlach op zijn gezicht  .
Kan een glimlach droevig zijn ? Ja ! Heel zeker .
Ze komen in stoet aan mijn ogen voorbij ...de maten van vroeger ...mijn moedertje , mijn dochter .....
Sorry voor de melancholie . Het is de tijd van het jaar . 
En het gaat niet goed met mijn vrienden . Ze krijgen meer dan hun deel .
Het is niet mijn bedoeling om hier hun privéleven ten toon te spreiden maar neem van mij aan dat sommigen onder hen het heel moeilijk hebben .
We maken allemaal perioden van rouw mee . Het hoort bij het leven . 
Rouwen kan veel verschillende vormen hebben . Vaders , moeders , kinderen , broers , zusters, familie , vrienden , dieren , hond en kat .
Er is zoveel gemis te dragen en soms , ja , dan wordt het je te machtig . 
En dan vloek ik binnensmonds bij de zoveelste slechte nieuwsmelding .
Ik was de laatste tijd ook nogal verdrietig bij een afscheid . Onverwacht .
ROCCO , mijn vriend , och ....het is maar een duif . Hij was veel meer dan dat .
Zijn vertrouwde aanwezigheid op het hok . Zijn begroeting naar zijn vertrouwde baas .
Een vriendschap van jaren tussen melker en duif . Hij werd geboren in 2007 !!
Respect ook voor hetgeen hij mij gaf aan nakomelingen .
Kampioenen met een gouden randje !!
Hij kweekte op een hok apart waar hij heer en meester was en waar hij dames ontving met schitterende papieren . De laatste was Klakstje 24 .
Zij komt uit de " 19 van de 19 "en dat is dezelfde bloedlijn . Hij is een product van vader x dochter . 
Velen hebben al lang vergeten waar de oorsprong ligt . IK NIET !
Bij de as-duif van 1994 . Hij kreeg 3 dagen de tijd om zich te herpakken toen ik hem speende , een kwart eeuw geleden en  , ei zo na , belandde hij bijna in de keuken . 
Geduld wordt beloond . In dit geval ...Rijkelijk !!!
ROCCO werd oud en begon steeds minder te bevruchten . Zijn laatste broed , toch weer een ei bevrucht . 
Ik zou  hem na 10 jaar terug laten uitvliegen samen met zijn duivin en de late jongen die al buiten kwamen .
Ik had dat een paar jaar terug ook gedaan met twee oude vastzitters en met succes want de beweging en de frisse lucht zorgden voor flink nog wat nakomelingen .
Ik zou hem uit laten op zijn groot jong , hem nog wat laten genieten van zijn oude dag .
En hij ging aarzelend naar buiten . Ging kort  de lucht in en weer op het dak . En weer weg en ....dat was de laatste keer dat ik hem zag . 

 
 

En ik rouw om een vriend die weg is .
Normaal toch ? Is niet vreemd toch ?
Gelukkig heb ik zijn jong als troost . Een schitterend jong . Mogelijks een duivin !  
Er zijn altijd nuances . Want er bereikte mij nog veel slechter nieuws . 
Geert Kerckhove , een vriend van een vriend , en zijn vrienden zijn mijn vrienden , en Geert is niet meer . En mijn vriend Arsène rouwt en ik rouw met hem mee .
Geert was een minzame brave man . Een goed mens en veel te vroeg uit ons midden gehaald met zijn 61 .
Och , het is altijd te vroeg !!
En ik,voel mij een beetje schuldig omwille van Rocco , want dit is vele malen erger .
Ik weet het , want ik ken het maar al te goed , het gevoel van pijn en onmacht , woede bij momenten ... ( Waarom ik ? )
Het gebeurt wel eens dat ik een duif noem naar een overledene .
Ik deed het bijvoorbeeld met JO COX , de Britse politica ,
die vermoord werd op straat ! 

 
 

Ik doe zoiets met het grootste respect en zo blijft de herinnering nog een beetje levendig .
Ik heb een duif zitten . Een witte duiver van dit jaar  .
De derde generatie  , een kleinzoon ,van het stamkoppel met signatuur Roland Janssens . JOHNNY BOY X ANNELIES .
Hij verrast mij in aangename zin bij de aanvang van het jonge duivenseizoen .
Drie keer mee en 4 x op rij heel vroeg  . De 5°  keer zwaar gekwetst . Een kwetsuur , gezwel op zijn borst , ter grootte van een duivenei . 
Het duurde een maand voor de uiterlijke tekenen verdwenen en ik gaf hem terug mee .
Hij arriveerde 's anderendaags . Te vroeg geprobeerd , dacht ik ! 
3 weken later , opnieuw de mand in en weer hetzelfde . Verloren voor de vlucht !!
Nu blijft hij hier op het kweekhok omdat ik hem graag zie en opeens , als was het vanzelfsprekend , op zoek naar een naam , werd hij nu GEERT gedoopt .
Ook omdat Geert hier eens was om witte duiven voor zijn Linda omdat zij  graag een witte duif  ziet ( en beter ziet ) .
En zo blijft de nagedachtenis aan Geert hier nog wat verder leven .
Een eerbetoon . Met heel veel respect .
Dit artikel wordt aan hem op gedragen .
Het is niet aan mij om zijn " in memoriam " te schrijven .
Maar dit is mijn manier....HIJ RUSTE IN VREDE 
Roger Casier   

 

                               GEERT 1958-2019 EN ZOON

woensdag 13 november 2019

Willem de Bruijn en ik hadden het hier nog over toen ik hem bezocht. Wij vroegen ons af waar die duiven zouden zijn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze allemaal dood zijn. Bij Willem kwamen er ook geen terug, terwijl ze vroeger maanden of jaren nadien nog terugkwamen.

Vorige week werd die stilte doorbroken toen er hier een duif in de stromende regen arriveerde. Het was er één van 2016, die ik als jong verspeelde. Ik Compustam geraadpleegd en inderdaad, hij had alleen als jong gevlogen en goede prijzen behaald.

De duif mankeerde eigenlijk niets. Zijn chipring was verwijderd en hij had even gezworven aan de bordeauxrode kleur van zijn poten te zien. Voor de rest is het een prachtige doffer. Ik heb hem aan een buurman gegeven die hieruit gaat kweken.

Ook ontving ik meerdere berichten uit landen als Marokko, Italië en Libië. Zij hadden duiven van mij waar ze het eigendomsbewijs van wilden. Na onderzoek bleken dat duiven die met netten gevangen waren door een in België wonende Roemeen. Hij zocht vervolgens uit van wie die duiven waren en verkocht ze zonder stamkaart of eigendomsbewijs door.

Alle duiven dood? Nee, daar geloof ik dus niets van. En dan heb ik het nog niet over de liefhebbers die als ze een duif van een bekende speler opvangen, hem gelijk vastzetten in de hoop dat ze een kampioen in handen hebben. De groep liefhebbers die duiven op hun hok hebben zitten waar ze geen eigendomsbewijs van hebben, is groter dan we denken.

Jaren terug kreeg ik een berichtje uit Duitsland over een duif die ik al acht jaar kwijt was. Ze hadden hem gevangen met een vangkooi op een kerktoren, totaal verwilderd. Dus nogmaals: alle duiven dood, daar geloof ik niet in. Minstens 25% leeft verder in gevangenschap en 10% zwerft rond.

Het NPO zou eens moeten onderzoeken hoeveel duiven er na 1 oktober nog terugkeren, hoelang ze al weg waren en wat er in de winter nog in de centrale hokken zit. Ik hoor namelijk nooit iets van een centraal hok in de wintermaanden, enkele uitzonderingen daargelaten.

Een centraal hok in Oudenbosch (3 km van mij vandaan) had enkele jaren terug een duif van mij. Toen ik hem op ging halen ging het over een duif die zes jaar eerder als pieper van het hok verspeeld was. Hij was door een liefhebber in ons samenspel eerst zes jaar netjes verzorgd en werd na bewezen diensten bij dat centrale hok gedumpt.

Zo zat er ook dit jaar een duif van mij in een centraal hok, in dit geval in Rayon 1. Toen ik hem wilde ophalen, bleek hij daar niet meer te zitten. Ik heb hier weinig commotie om gemaakt, maar zoiets mag natuurlijk niet gebeuren.

Zo zijn er dit jaar ook meerdere jonge duiven van mij gemeld door een centraal hok in Waspik, terwijl al mijn duiven gestempeld zijn. Sommige liefhebbers daar kunnen schijnbaar niet eerst even een belletje plegen.

Wat mij dit ook leert is dat onze duiven wel degelijk de oostenlijn aanhouden. Van meerdere vluchten werden de jonge duiven aangemeld uit de oostkant en maar één keer uit de westkant.

Het was een drukke week. Ik kreeg bezoek uit Frankrijk en ging met wat Belgische vrienden langs bij Bas Verkerk om daar mooie kwaliteitsduiven te bewonderen.

Gisteren had ik een afspraak bij Belgica de Weerd voor een controle van de kweekduiven. Ik verwachtte geen problemen, ze zien er namelijk uit om door een ringetje te halen. Resultaat: geen tricho en de mest bestond uit kleine bolletjes, ondanks dat de voorzijde van het hok volledig uit gaas bestaat. Tot mijn verbazing vonden ze wel een spoelwormeitje.

Ik had een week lang verschillende mest verzameld en het totaal eens goed door elkaar gekneed. Er bleek volgens Jan van Wanrooij één duif tussen te zitten die er last van had, omdat hij maar één eitje kon vinden. Hij verwachtte dat dit van een nieuwe aankoop kwam, aangezien mijn kweekduiven nooit met andere duiven in contact komen.

Ik heb al meer dan 40 jaar duiven, maar slechts twee keer eerder meegemaakt dat een aangekochte duif wormen had. Ook een keer tijdens het vliegseizoen. Ik had toen al meerdere 1e prijzen gewonnen, maar ging eens per zes weken op controle. De duiven toen gelijk een wormtablet gegeven en het weekend erop won ik weer gewoon de 1e. Na die behandeling heb ik geen worm meer kunnen vinden.

Ditmaal dus ook alle kweekduiven een wormtablet gegeven en ik verwacht dat het daarmee klaar is. Voor de zekerheid krijgen de vliegduiven na de rui ook een wormtablet. In de rui vind ik dat linke soep. Wellicht doet het niets, maar wie weet.

Iedere nieuwe aanwinst geef ik dus voortaan een wormtablet voordat hij de hokken betreedt.

dinsdag 12 november 2019

Algemeen
Leidschendam is de plaats waar voor mij persoonlijk een mooie historie ligt op het duivengebied. In de jaren ‘90 was het Leo Vieveen die op duivengebied daar de scepter zwaaide. In 2019 is het Bart Koevoet uit Leidschendam die Agen Sector 2 wint. Bart is van beroep bloemenkweker en had tot 2012 een eigen bedrijf. Doordat de gemeente het verspreide glas (kassen) wilde centraliseren werd Bart zijn bedrijf uitgekocht. Momenteel is Bart ZZP-er en doet alles om zijn centjes te kunnen verdienen. Daarnaast heeft hij de zorg over zijn moeder die bij hem in huis woont. Zoals de meeste duivenliefhebbers is Bart als jeugdlid begonnen met duiven en in die tijd werd voornamelijk het Vitesse- en Midfondprogramma gespeeld. De duiven kwamen destijds o.a. bij Leo Vieveen vandaan en dan weet je wel wat voor kwaliteit er op het hok zat. Zo kreeg hij als jonge jongen vaak duifjes van andere liefhebbers, maar ook een schraal rood duivinnetje. Deze werd uiteraard gewoon gespeeld op de jonge duivenvluchten en kwam steeds goed naar huis. Het jaar erop vertelde de liefhebber Bart dat hij dat duifje eens op een overnachting moest spelen, want het was een duifje die dat zou kunnen. Bart speelde haar voor het eerst op Bergerac. Bart was destijds ook altijd druk en had zijn moeder gevraagd om af en toe eens in het hok te kijken. Hij kwam zelf ook regelmatig even kijken en zag op het dak een duifje op zitten wat zeer vermoeid oogde. Hij zag direct dat het dit rode duivinnetje was. Na een uur roepen kwam ze naar binnen en speelde toen nog de 1eprijs van het inkorflokaal. Dit heeft Bart destijds zo ontroerd dat hij gelijk overgeschakeld is op het Marathonprogramma. 

In de winter worden de duiven zo makkelijk mogelijk gehouden. De duiven zitten helaas noodgedwongen de hele winter vast. Bart heeft namelijk veel last van roofvogels. De koppeltjes blijven tot een maand voor de koppeling bij elkaar. Meestal wordt er begin maart gekoppeld, maar het kan zomaar zijn dat het volgend jaar weer anders is. Daar wordt niet zo heel specifiek naar gekeken. Als de duiven gekoppeld zijn, brengen ze de jonge duiven groot en worden ze op weduwschap gezet. Dagelijks wordt er dan gewoon aan huis getraind, maar niet verplicht. In de ochtend gaat het hok open en in de avond gaat het hok weer dicht. Het inspelen van de duiven gebeurt gewoon op de aangeboden Vitesse, Midfond en Eendaagse Fondvluchten. Als het Marathonseizoen in aantocht is, worden de duiven gekoppeld en dit blijft zo. Er wordt nooit een cyclus onderbroken waardoor er veel minder pennen worden geruid. Bart denkt ook dat het niet goed is voor de motivatie. Over de eerste twee vluchten was Bart niet erg tevreden en bezocht voor de zekerheid de man in de witte jas. Hier werd eigenlijk niets noemenswaardig geconstateerd. Dus, de draad weer oppakken en verder met het seizoen. 

Om 12.30 uur kregen 3282 duiven uit de sector 2 het sein om aan hun terugreis te beginnen. De duiven zouden het zwaar krijgen want het weer was nogal wisselvallig op de vlieglijn. In huize Koevoet verliep de ochtend van aankomst rommelig. Bart had namelijk zijn oude duiven nog meegegeven op een kort vluchtje te voorbereiding op de volgende vlucht. Het verloop van die vlucht was prima te noemen. Af en toe eens even een blik op de computer werpen om te zien of er al wat was en daarbij schonk hij zich een kopje koffie in. Er stonden een paar op maar helemaal in de voorvlucht. Op het moment dat Bart aan het kijken en uitrekende wanneer hij dan een duif zou moeten draaien, ontving Bart een SMS van het ECS dat er een duif van Agen was. Hij ging snel naar het hok en de doffer zat alweer lekker op zijn eitjes en keek de baas aan van: hèhè daar ben je eindelijk, ik zit al even op mijn eitjes hoor 😊. Bart geloofde zijn ogen niet en controleerde het systeem, maar het klopte. Op het ECS stond NL15-1621453, 11.19.01 met een gemiddelde snelheid van 884,626. Omdat Bart zelf meldpost is, zet hij hem gauw op CompuLive. Tot zijn grote verbazing stond hij bovenaan. Voordat Bart dit wist kwam de telefoon al op gang en eigenlijk is dit niet meer opgehouden die zaterdag en zondag. Geweldig om dit mee te maken. De duif werd in de middag gecontroleerd en hem medegedeeld dat alles akkoord is bevonden. Daarmee wint Bart Koevoet Agen Sector 2. Laat in de avond werden de klokken afgeslagen en werd er een klein feestje gevierd. Met de nadruk op klein. Het was al laat en de duivenliefhebbers hadden het eigenlijk wel gehad voor vandaag. Maar de pret was er bij Bart niet minder om, gelijk heeft hij!

Is de duif vernoemd?
De NL15-1621453 had nog geen naam voordat hij deze prestatie leverde voor Bart. Er moest een naam bedacht worden en omdat het een rode doffer is heeft hij de naam van “Redly” gekregen. Een mooie toepasselijke naam voor deze schitterende overwinnaar.

Bart Koevoet de bloemenkweker uit Leidschendam wint Agen Sector 2 met zijn Redly. En dit totaal onverwacht omdat de eerste twee vluchten niet naar tevredenheid waren. Zo kan het tij keren. Zo heb je niets en zo heb je alles. Geweldig gefeliciteerd met deze overwinning en ik hoop je snel weer te spreken 😉.

Vincent Hoogerwerf


 
 
dinsdag 12 november 2019

Bij deze de 20 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  

De Jackpotvlucht vanuit Sens op 31 augustus 2019.

Zij verdelen €6.750,- van de totale prijzenpot van deze vlucht van €10.000,-


 

1e prijs

NL19-3935840 wint                           €2.500,-

Speler: C. van Horsen & Zn              €1.250,-

Kweker: Mariet Blom                        €1.250,-

 

2e prijs

NL19-3935847 wint                          €1.500,-

Speler: Schenk-van Vugt                    € 750,-

Kweker: Tom van Grinsven                 € 750,-
 

3e prijs

NL19-3935889 wint                          €1.000,-

Speler: A. Altenaar                            € 500,-

Kweker: F. Kerpentier                        € 500,-
 

4e prijs

NL19-3935888 wint                          €650,-

Speler: C. van Horsen & Zn              €325,-

Kweker: Geurt Doppenberg              €325,-
 

5e prijs

NL19-3935815 wint                          €500,-

Speler: Schenk-van Vugt                  €250,-

Kweker: A. van Zomeren                  €250,-
 

6e prijs

NL19-3935905 wint                          €400,-

Speler: Mariet Blom                          €200,-

Kweker: C.J. van Oort & Zn              €200,-
 

7e prijs

NL19-3935809 wint                          €350,-

Speler: J. den Hartog & Zn               €175,-

Kweker: Dick van Leur                     €175,-
 

8e prijs

NL19-3935843 wint                         €250,-

Speler: Gebr. Willemsen                  €125,-

Kweker: Joh. Ackermans                 €125,-
 

9e prijs

NL19-3935958 wint                          €200,-

Speler: Bram Salari                          €100,-

Kweker: Nico Blokker & Co              €100,-
 

10e prijs

NL19-3935968 wint                          €150,-

Speler: L.G. van Horsen                     €75,-

Kweker: R. van Dee                            €75,-
 

1. C. van Horsen & Zn
C. van Horsen & Znn
2. Schenk-van Vugt
Schenk-van Vugt 2018
3. A. Altelaar
A. Altelaar
4. C. van Horsen & Zn
C. van Horsen & Znn
5. Schenk-van Vugt
Schenk-van Vugt 2018
6. Mariet Blom
Nico Koetsier 2016-2
7. J. den Hartog & Zn
Johan den Hartog & Zn 2019
8. Gebr. Willemsen
Gebr. Willemsen 2018
9. Bram Salari
Bram Salari
10. L.G. van Horsen
Leen van Horsen 2016-2
1. Mariet Blom
Nico Koetsier 2016-2
2. Tom van Grinsven
Tom van Grinsven 2019
3. F. Kerpentier
Frenk Kerpentier 2018
4. Geurt Doppenberg
Geurt Doppenberg 2018
5. A. van Zomeren
Alex van Zomeren 2018
6. C.J. van Oort & Zn
C.J. van Oort & Zn
7. Dick van Leur
Dick van Leur 2
8. Joh. Ackermans
Joh. Ackermans
9. Nico Blokker & Co
Nico Blokker & Co 2019
10. R. van Dee
Rinus van Dee
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

07 oktober 19
Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

16 november 19
Frans Keybets Landgraaf Agen oud 2019. Op een mooie nazomeravond heb ik afgesproken met...
14 november 19
Bij deze de 2e serie van 26 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  De...
10 november 19
Beste liefhebbers, Ook dit jaar zullen wij een jonge duivenbonnen verkoop houden . Wij...
31 oktober 19
Toen we berichtkregen dat Harie Winkens uit Itteren was overleden sloeg dat in als een...
22 oktober 19
Negentig duiven in Yerseke gestolen: schadepost van 75.000 euro YERSEKE - Terwijl Danny...
22 oktober 19
We zijn verheugd om u mee te delen dat onze bedrijven nauwer gaan samenwerken om onze...
17 oktober 19
Op de internationale ochtendlossingen vervliegt de ZLU jaarlijks een aantal nationale...
13 oktober 19
  Tjeu Wetemans Kelpen-Oler   All round Marathon kampioen        Met de naam van Tjeu Wetemans ,...
12 oktober 19
Prijzenfestival N.I.C. “De Luchtbode” Reeweg 89 Hendrik-Ido-Ambacht Prijsuitreiking...
02 oktober 19
Het voorstellen van de gebroeders Hagens is net zoiets als het intrappen van een open...
29 september 19
Dinsdag 17 sept.  om 11.00 was bestuur ZLU te gast  in Halle bij het geplande...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40