Roger Casier

 
1 april 2019

Henry Dekker heeft met “Lynn” de 3e WHZB-TBOTB asduif Jong Kort, ze is een nakomeling van Hooymans duiven!


Henry Dekker – Jan Hooymans – Henk Borger

Henry Dekker uit Manderveen vliegt al jaren op een hoog niveau. Afgelopen jaar 2018 werd hij zelfs Generaal Kampioen van CC Twenterand.
Tussen zijn jonge duiven zat een wel heel bijzondere duivin, de NL18-5164867. Een echte vooruitvlieger die helaas zeer slecht binnen kwam. Vier weken op rij vloog ze ondanks het slechte binnenkomen toch mooie kopprijzen wat resulteerde in het prestigieuze kampioenschap 3e Nationaal Asduif Jong Kort bij WHZB-TBOTB!

De vader van de “67” komt uit goede lijnen van Henry Dekker en zijn maat Henk Borger.
De moeder is gekweekt uit 2 rechtstreekse Hooymans duiven, en hieraan kleeft een bijzonder verhaal.

In het voorjaar van 2004 ving Henry een schitterende vetblauwe oude doffer op, de NL02-1863531. Deze behoorde toe aan Jan Hooymans en die was blij te horen dat zijn favoriete doffer opgevangen was. Met gillende banden werd dus ook naar Manderveen gereden om de 531 op te halen. Als blijk van waardering beloofde Jan aan Henry dat hij een jong zou krijgen uit de opvanger als het een goede duif mocht worden. Eind 2004, belt Jan Hooymans een verraste Henry Dekker op. “is twee keer de 1e goed genoeg”, zei Jan. “Die duif die jij opgevangen had in het voorjaar, de 02/531, heeft nadien nog tweemaal de 1e gevlogen. Hij heeft verschillende kopprijzen gevlogen op alle afstanden en ik noem hem “De Vooruitvlieger”. Ik heb een mooie jonge duif klaar zitten voor je, de NL04-1038811.
Henry had daar uiteraard wel oren naar en kwam de 811/04 “Zoon Vooruitvlieger” ophalen.
Er gaan enkele jaren overheen en het toeval wil dat een clubgenoot van Henry opnieuw een duif opvangt van Jan Hooymans. Een zeer goede Perpignan-vliegster. Jan Hooymans neemt contact op met Henry en vraagt of Henry die fondduif wil ophalen bij zijn clubgenoot. Henry stemt hier gelijk mee in en biedt zelfs aan de duif direct bij Jan terug te brengen (toch even 1,5 uur rijden enkele reis!). Zo ontmoeten Jan en Henry elkaar opnieuw en Jan vraagt naar de kweekprestaties van de verkregen “Zoon Vooruitvlieger”. Na een geanimeerd gesprek loopt Jan naar zijn hok en pakt er de NL09-1375261 uit het hok, een late jonge duivin, (uit “Zoon Jonge Bliksem” x “Kleindochter Jonge Bliksem”) en geeft deze aan Henry met de woorden: “Zet deze tegen die “Zoon Vooruitvlieger” en je gaat er goed kweekmateriaal uit halen”.
Voldaan keerde Henry huiswaarts en dacht aan hoe mooi de duivensport onder elkaar kan zijn.

Henry dacht echter: “met die zuivere Hooymansen ga ik eens proberen te vliegen”. Hij koppelde de twee rechtstreekse Hooymans duiven aan elkaar en ging met de jongen vliegen. Verschillende topnoteringen werden behaald maar aan het eind van ieder seizoen waren de jongen kwijt. (teveel inteelt). Tenslotte hield Henry een jong uit dit koppel achter de hand om er mee te gaan kweken, en dat bleek een schot in de roos. De kinderen hieruit bleken direct het kopvliegen in zich te hebben en Henry kweekte nog enkele jongen van deze Hooymans x Hooymans koppeling en hield ze bestemd voor zijn kweekhok. Helaas overleed de duiven 09/261 kort daarop.

Afgelopen seizoen 2018 had Henry nationaal gezien de 3e beste jonge duif kort bij WHZB-TBOTB en u raadt al waar deze duif uit gekweekt is…inderdaad uit een dochter van de Hooymans x Hooymans koppeling. De jonge duif, “Lynn” genaamd, NL18-5164867, was van uitzonderlijke klasse. Vijf weken achtereen arriveerde ze als 1e op het hok van Henry Dekker, echter ze liet zich niet constateren. Pas nadat vaak enkele andere jongen van Henry binnenliepen kwam “Lynn” pas naar binnen. Henry heeft al enkele decennia duiven, maar een dergelijke topduif heeft hij naar eigen zeggen nog nimmer onder de pannen gehad. Een jonge duif die week na week als 1e op het hok arriveert is uniek te noemen, of zoals Henry zegt:  “Lynn is een echte Vooruitvlieger, zoals haar voorvader op het hok van Hooymans ook al genoemd werd”.

Dat Henry een echte duivenliefhebber ten voete uit is blijkt wel uit het feit dat hij recentelijk samen met zijn duivenmaat Henk Borger in Kerkdriel op de koffie kwam en toen zijn favorietje “Lynn” aan Jan Hooymans geschonken heeft zodat ze hopelijk de Hooymans kolonie nog wat extra impulsen kan geven!