Roger Casier

Nikolaas Gyselbrecht van Pipa samen met de gebroeders Liu. Beeld © Nikolaas Gyselbrecht / Pipa

Chinezen zijn dol op Nederlandse en Belgische duiven. Niet om ze op te eten, maar als investering. Voor een goede postduif wordt met gemak een paar ton op tafel gelegd. "Je hebt het dan wel over de Ronaldo onder de duiven."

Gisteren had Nikolaas Gyselbrecht nog twee schatrijke Chinese broers op bezoek. Gyselbrecht is oprichter van Pigeon Paradise, een duivenveilinghuis in Oost-Vlaanderen. Zijn gasten waren de gebroeders Liu, eigenaren van het grootste taxibedrijf van China. Hun vermogen wordt geschat op 1 miljard euro.

"Die komen dan hier voor wat pigeon shopping", zegt Gyselbrecht, die de Chinezen heeft rondgeleid langs verschillende kwekers in België. De broers hebben voor 2 ton 15 duiven gekocht.

De prijswinnende duif Nadine

Dat is nog niks in vergelijking met de aankoop van de steenrijke Chinees Xing Wei afgelopen najaar. Tijdens een online veiling legde hij 376.000 euro neer voor de topduif New Bliksem, het paradepaardje van de Belgische topduivenmelker Gaby Vandenabeele.

Als het om duiven gaat, kijkt Xing Wei sowieso niet op een paar ton meer of minder. In 2017 betaalde hij al eens 400.000 euro voor de prijswinnende duif Nadine, ook uit België.

Dat is veel geld beaamt Gyselbrecht, maar nu zou Nadine misschien wel het dubbele opbrengen. "De prijzen zijn sindsdien hard gestegen."

Rijkeluishobby van chinezen

Hoe hard die prijzen zijn gestegen bewijst wel de aankoop van de Taiwanese zakenman James Huang. Hij betaalde eind november 2,78 miljoen euro voor een wedstrijdduif van de Pioneers Club in China, dat is het grootste raceteam in China.

In China zijn 300.000 duivenmelkers, maar die geven lang niet allemaal een fortuin uit aan de vogels. Het kopen van topduiven is een rijkeluishobby van een handjevol puissant rijke Chinezen.

Meer miljardairs

China telt steeds meer rijkaards. In 2006 waren zestien Chinezen miljardair. Dat aantal is inmiddels gestegen naar zo'n 370, blijkt uit een rapport van accountantsbureau PwC.

De rijke Chinese duivenliefhebbers shoppen het liefst in België, omdat daar van oudsher de beste duivenmelkers zitten. Nederland valt ook in de smaak. In 2012 verkocht Pieter Veenstra uit Friesland zijn duif Dolce Vita voor 240.400 euro aan scheepsproducent Hu Zhen Yu.

De beste vogels

De rijkaards drijven de prijs flink op. In vijf jaar tijd is die vertienvoudigd, schreef Financial Times eerder.

Duiven kunnen een interessante investering zijn. De beste vogels vliegen makkelijk een vermogen bij elkaar. China's grootste duivenrace heet Iron Eagle en gaat over een afstand van 500 kilometer. De totale prijzenpot bedraagt ruim 57 miljoen euro.

Het is net voetbal

Overigens laten de Chinezen hun Vlaamse vogels niet deelnemen aan wedstrijden. Die zouden namelijk proberen om terug te vliegen naar hun geboortegrond en dat overleven ze niet, vertelt Gyselbrecht.

De Chinezen fokken alleen maar met hun topaankopen in de hoop dat de nazaten ook heel goed zullen presteren. Of dat lukt, is nog maar de vraag, want het ontbreekt vaak aan kennis. "Het is net als met voetbal. Je kunt de beste spelers kopen, maar zonder goede coaching, zal je niet winnen", besluit Gyselbrecht.

Bron