Roger Casier

Hier ben ik weer met een nieuwe aflevering . Het zijn drukke tijden . Wat snelheid betreft zijn er nog een paar kampioenschappen niet afgesloten .

En er zijn een paar andere volop aan de gang , zoals de GOUDEN CUP  te Aartrijke met jonge duiven op vluchten tussen 400-500 km .

In fondclub Gistel  is er dan weer het kampioenschap voor jonge duiven gekoppeld aan de nationaals waarvan de eerste gisteren zijn beslag kreeg , met een dag uitstel . Bourges nationaal , 470 km van Lissewege , met 38.455 jonge duiven . Gelost om 8 uur .

Op die vlucht is mijn provincie West-Vlaanderen  , parel aan de Noordzee , op nationaal vlak zo goed als kansloos .

Tenzij de wind uit het zuidoosten waait wat zo ongeveer om de 10 jaar eens voor valt .

Meestal waait hij uit de tegenovergestelde richting ....West...Noordwest ...

Begin er maar aan !  Ze worden met de massa mee gezogen naar het binnenland en moeten dan terugkeren tegen de wind in .
En op provinciaal vlak zijn wij hier van Lissewege ook zo goed als kansloos . Wat men ook moge beweren ....

Dus rest ons alleen het plaatselijk spel in de club  van Fondclub Gistel gevestigd te Ettelgem .

En daar is het ook niet echt gemakkelijk want  er nemen ook enkele Bourges-specialisten aan deel . Mannen die gewoon zijn van zo’n 80 % prijzen te

pakken .

Maar goed ....het was een echte moord en voor onze duifjes was het alleen zaak om zo vlug mogelijk de bende te verlaten en op zoek te gaan naar de heimat....naar de vertrouwde omgeving en de bronzen klokkenzangen uit  de oude toren ...

Zangen van rouw of hel van vreugd .....


En het ging moeizaam en om een lang verhaal kort te maken . 4 Lissewegenaars hadden  samen 40 duifjes mee  te Gistel  en na 4 uur in de lucht turen , hadden wij er zo’n stuk of 12 thuis . Er was nochtans geen vuiltje aan de lucht behalve die  verdomde westenwind waarvan Dana Winner zo’n mooi liedje  gemaakt heeft .

Op gevaar af van voor een zeurpiet versleten te worden zeg ik dat dit niet echt normaal te noemen is , voor een “ vluchtje “ van nog geen 500 km .

Toen het donker werd had ik er welgeteld  2 van de 10 thuis . Vandaag zijn er nog een 4-tal thuis gesukkeld .

Het begon nochtans niet slecht met de  “ 934 “ die zich aan melde een beetje over halfdrie en prompt de 2e prijs in de wacht sleepte  in de club .

Goed zo meid ! zei ik . Met toch wat wrevel wegens die ondankbare Poulidor-plaats .

Een uur en een kwartier later viel mijn tweede jong . Mijn 2de inzet en die vliegt  de 36° op 205 jongen .

Dit om jullie een idee te geven van het moeizaam vluchtverloop .
En hier moet ik toch even mijn loftrompet boven halen .
Want te Lissewege hebben wij ook een nieuwe tandem HERMY-WITGEERS . Hun jongen trokken zich niets aan van het slecht verloop en kwamen al swingend naar huis ....Cijfers zeggen meer dan woorden ....Het werd  4-7-10-41-54 van 8 in gezette duiven . Het zijn trouwens hun 5 eerst getekende die op de uitslag staan . Schitterend ! Formidabel !  Ja toch ?
Met mijn oprechte gelukwensen kan ik dit Bourges-verhaal af sluiten .
Hier bij mij  foetert het niet . Het marcheert niet . Aan geen kanten . Nochtans doe ik er alles en nog meer voor .

In duivensport moet het je ook wat mee zitten want zonder een dosis GELUK kom je er nooit .

En het is precies dat wat momenteel ontbreekt . Ik maak een goede uitslag uit Pontoise ( 250 km ) met toch weer heel veel onkans in het seriespel .

Ik weet niet hoe het er in Holland aan toe gaat maar hier pak je ze best per “ koppel “ en liefst zo vroeg mogelijk of je bent uw centen kwijt .

En zo kreeg ik ze van Pontoise .   Eerst mijn 3° ingetekende en ik zei zoals Di Ruppo , daar ergens in Wallonië , HET KAAT KOET ...maar de vreugde was van korte duur ( ook in Wallonië ) want achtereenvolgens kreeg ik  dan 15-13-11-20-17-1....  In de weddenschappen op paardenrennen spreken ze van “ orde “ en wanorde “

Maar hier is de wanorde compleet ! Zien jullie een koppel  ? IK NIET !

De uitslag op 686 jonge duiven  ...28-81- 88-91-95-111-131-143-147-195-221-285-327    13/22

En dan is er ook nog Arras te St Andries met hetzelfde verhaal ...geen koppels en tot overmaat van ramp  3 van de 4 die niet wilde binnen komen en +/- 4 minuten letten . Op een vluchtje van 100 km is dat dodelijk . Het moesten er 4 in de 20 eerste geweest zijn en nu is het heel pover met eentje in de 10 eerste en de rest daar ergens achteraan . Baaah ....

Niets aan te doen !

Enfin ....Ik heb eens rond gekeken op de hokken en een strijdplan opgesteld . Een korte termijn visie , zoals dat heet , want veel verder vooruit durf ik niet meer denken .

Mat andere woorden ....wat staat er ons nog allemaal te wachten ?

Ik heb met al mijn ondervinding van meer dan 50 jaar een grote fout gemaakt . Ik mocht nooit 10 jongen voor die zelfmoordvlucht  ingekorfd hebben !

Domme kloot die ik ben !!

En die fout ga ik voor de volgende nationaals niet meer maken . Hoe mijn strijdplan er uit ziet is leesvoer voor volgende week  .

Tot dan .

Oh ja ...ik zou nog iets vergeten . Mijn NEFERTITI werd afgevlagd als de 124° in de Pipa-Ranking voor heel België over de periode 2015-16-17 .

Het hoeft niet allemaal slecht nieuws te zijn.

Roger Casier