Artikelen

‘’We pakken de krabbel weer op’’

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van een blog over mijn bevindingen van de duivensport. Als ik nu naar de stukken kijk uit het verleden moet ik er wel om lachen, het concept was heel simpel, maar werd toch erg goed ontvangen door het publiek. Ik deelde mijn avonturen , mijn problemen, feliciteerde de winnaars van het weekend en gaf mijn mening over de algemene zaken die er speelde. Misschien werd ik wel gezien als een bijdehandje, ik was/ben slechts nog steeds een broekie in de duivensport. Het oppakken van het schrijven komt door, mijn gemaakte verslagen voor mijn voetbalteam ik probeer wekelijks wat te schrijven met betrekking op een wedstrijd of een gebeurtenis die zich dan die week afgespeeld heeft. Want naast het houden van duiven speel ik nog in een vriendenteam van de plaatselijke vereniging. Dit gaat vooral om nuttigen van gouden rakkers , maar als je op het veld staat wil je niet verliezen. Nu hebben we het geluk dat er een x aantal jongens ver onder hun niveau spelen, dus we winnen over het algemeen de meeste wedstrijden. Na de positieve respons op mijn wedstrijdverslagen heb ik besloten om de krabbel weer op te pakken want het samenvoegen van je twee passies is het mooiste wat er is toch?

‘’al doende leert men’’

Als liefhebber heb ik zeker niet stilgezeten. De afgelopen jaren heb ik me regelmatig laten zien. Verschillende keren heb ik mezelf kunnen mengen in de top van de afdeling & samenspel en vaak met mijn getekende duiven. Niet alleen mijn duiven zijn gegroeid ook ik als liefhebber ben de duivensport op een andere manier gaan benaderen, dat speelse is er een beetje vanaf. Ik blijf natuurlijk stronteigenwijs en doe dingen graag op mijn manier, maar ook ik loop regelmatig tegen de lamp. Een aantal winters geleden benaderde ik Jos Nijman uit Heemskerk, deze man domineert op de eendaagse fond. De manier van hoe zijn duiven gevestigd zitten,is bijna idem voor de hokken hier in Sliedrecht , daar kon ik veel van leren dacht ik! Jos een uitgesproken mening met een uitstekende kijk op duiven dat was mijn eerste indruk. Ik heb qua kennis veel terrein gewonnen door het benaderen van de vluchten op een andere manier aan te pakken. In het najaar van 2018 heb ik 10 laatjes gekregen uit zijn beste vliegers dat jaar. Het jaar daarop hebben deze laatjes verschillende oefenvluchtjes en nalijn vluchten afgewerkt om in 2020 mijn vliegploeg een nieuwe boost te geven. Jos heeft altijd gezegd, spelen die hap! Dit jaar zullen er 6 lopen op het vlieghok dat zijn geen slechte cijfers en geeft mij moed voor de toekomst. Nu zullen die 6 niet allemaal goed zijn, maar je moet ze eerst maar is overhouden. Rond die tijd kwam ik ook in contact met Gert-Jan de Hoogh uit Oosterhout een allround specialist in Brabant. Ik mocht in de zomer van 2018 wat moois komen halen en dat is uitgegroeid tot een vriendschap. Nu vandaag de dag bevolken er veel duiven van Gert-Jan mijn kweekhok. De nuchtere Brabander en zijn manier van spelen trok mijn aandacht. Toen ik de eerste keer bij hem op de kooi kwam was ik verkocht aan zijn duiven. Alles klopte aan deze duiven van kop tot teen waren deze beter dan de meeste die ik hier had zitten. Dit jaar is er een flinke veeg door mijn kweekhokje gegaan en zijn 3/4 koppels nieuwe koppels. 2020 zal een spannend jaar worden, 10/16 jaarling doffers, 15/20 jaarling duivinnen afwachten dus. Verwacht wel weer een moeilijke april maand. Geduld hebben zal de enige remedie zijn!

 

‘’Op eigen erf’’

De kwekers zitten inmiddels al enkele dagen te broeden ondanks dat deze ook gewoon in een soort volière bivakkeren en niet bijgelicht zijn zitten ze allemaal keurig op eieren. De vliegers zitten nog gescheiden en koppelen we volgende maand. Door de vele jaarlingen wil ik eigenlijk 2 weken eerder koppelen dan normaal. Deze hebben vaak toch iets langer de tijd nodig om hun bak te vinden laat staan om op eieren te komen. Na een dag of 5 broeden ga ik de duiven scheiden. Dit doe ik al jaren zo en bevalt me meer dan prima! In december hadden we nog onze jaarlijkse tentoonstelling en over de resultaten hadden we niks te klagen ondanks dat de regen soms in het hok staat 6/10 prijzen en mooiste van het geheel met mijn ‘’747 boeiing’’ tegen 111 duiven. Ach het is maar voor de fun, maar de duiven staan er goed op dus.

Tot de volgende keer,