Artikelen

n de discussie over voornamelijk het verlies aan jonge duiven, wil ik het onderwerp bloedvet en zijn transportroute inbrengen. We kennen bloedvet als energieleverancier aan met name de spieren. We praten dan over zaken als onder andere glucose, glycogeen en vetzuren uit voeding en eventueel supplementen. Maar wanneer we als mens voor een algemene gezondheid check up bij de huisarts komen. Zal hij in bijna alle gevallen ons cholesterol niveau in bloed en lever laten onderzoeken. Want het geeft een belangrijke indicatie over het risico op hart en vaatziektes. Alleen, bij duiven kunnen we dat niet zo uitgebreid laten doen want we kennen hiervoor geen lab.

De reden dat ik op basis van theorie hier alsnog op insteek is dat we naar mijn idee, mede zoveel jonge duiven verspelen. Door de simpele reden dat een tekort aan vitamine D uit cholesterol wordt gemaakt. Immers, deze hele belangrijke vitamine komt tot stand in samenwerking met voldoende zonlicht. Ik bedoel, jonge duiven stelselmatig verduisteren en bijlichten verstoort de aanmaak hiervan. Maar inderdaad, ook melkers die niet meedoen aan winterkweek verspelen verhoudingsgewijs relatief veel kroost. Op dit punt denk ik dat we ze in het algemeen te zwaar of slecht verteerbare eiwitten en vetten/oliën serveren. Die maar mondjesmaat in het bloedplasma zijn op te lossen. En hierdoor zich in de spieren (celwand) vastzetten, waardoor een snelle opname van calcium en magnesium ernstig vermindert. Met als gevolg: veel eerder vatbaar voor stress. Simpele middelen als o.a. kaneel, maar ook gember in combinatie met zwart zout en citroensap, kunnen in de toekomst een toenemende bijdrage leveren. Aan het beter afbreken van zware voedingsmiddelen.

De transportroute van bloedvetten (oliën, vetzuren e.d.) in de bloedsomloop ligt nu eenmaal genetisch vast in een jonge duif. Op dit punt zal onze lieve heer geen inmenging dulden van ons als zoekende melkers naar een oplossing. Maar misschien wil hij een oogje dichtknijpen voor de winterkwekers wanneer ze bijna meteen na het spenen. Een begin maken met het opvoeren van licht verteerbaar ondersteunende voedingsmiddelen, zoals ik hierboven heb genoemd. Uiteraard is mijn idee niet zaligmakend wat betreft kaneel enzovoort maar de natuur biedt nog meer mogelijkheden. Dus is het logisch om binnenkort met een soort van overzichtschema te komen, waaruit een melker zijn eigen keuze kan maken. Bijvoorbeeld op basis van zijn persoonlijke voorkeur.