Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 10 september 2021 | week 36

Voorwoord

Einde vliegseizoen
Het is een bewogen seizoen geweest. Alle mogelijke weersomstandigheden zijn zo ongeveer voorbijgekomen. Het was vaak wikken en wegen voor de lossingscommissies, zowel Nationaal als bij de Afdelingen. Als het dan wel mogelijk was om te lossen waren er vaak zoveel lossingen in een beperkt gebied dat het niet anders kon dan op elkaar wachten, want kruislossingen voorkomen is belangrijk. Zeker voor de jonge duiven. Door de wereldwijde klimaatverandering is er niets waardoor wij rustig kunnen blijven denken. Ach, waarschijnlijk valt het volgend jaar wel mee. Als het wel een keer meevalt is dat mooi meegenomen, maar laten we er maar niet vanuit gaan.

Laten we er samen voor zorgen dat wij vooraf losplaatsen kiezen waardoor wij niet of zo weinig mogelijk op elkaar hoeven te wachten. Uitgangspunt zou moeten zijn om allemaal zo recht mogelijk onder onze eigen afdeling te lossen. Daarbij hebben wij natuurlijk ook de hulp nodig van de KBDB en de Franse Duivensportbond, dit om geschikte losplaatsen te vinden. Onder het motto dat het ook in het eigen belang is van onze buitenslandse collega’s gaan wij het overleg in.

De poll van vorige week geeft aan dat de meeste leden (64%) blij zijn dat het vliegprogramma er weer op zit. Dit weekend de laatste wedvlucht de Grand Prix Der Junioren. Ze zijn inmiddels onderweg naar de losplaats. Wilt u weten wie er strijden om de topnoteringen in het eindklassement Jonge duiven? Klik dan op onderstaande link en u bent helemaal bij. https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/

Iedereen die mee doet veel succes. Volgende week zullen we weten wie op het podium komt!

Ladies League
Wekelijks mooie verslagen over de Ladies League in Op (de) Hoogte. Regionaal en ook op afdelingsniveau zijn er inmiddels mooie initiatieven ontstaan. De uitslagen staan inmiddels ook bij elke afdeling tussen de andere uitslagen van de afdeling en CC’ etc. Bij sommige afdelingen zie ik ook dat er voor 99% de namen van de Ladies staan, eigenlijk zoals het hoort. Ik meld het hier nog maar een keer: in het rekenprogramma van de vereniging (bijvoorbeeld Winver, Vinera, Rekenaar etc) is de mogelijkheid om de naam van de Lady in te vullen. Hoe werkt het dan? Compuclub kijkt of er bij een ringnummer van de Ladies League of er een naam staat in het daarvoor bedoelde veld. Als dat zo is komt de naam van de Lady in de uitslag. “Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker”. 

Bij de landelijke standen van de Ladies League is het niet gegaan zoals wij ons hadden voorgesteld. Er is afgesproken om met coëfficiënten te werken, zo is er ook gerekend door Compuclub. Echter, wij hadden er bij aan moeten geven dat het over het laagste coëfficiënt gaat over alle vluchten per onderdeel. Gelijk de berekening voor de FCI. De heren van Compuclub hebben deze week herstelwerkzaamheden verricht. Dank daarvoor!

Gouden Speld Aike Jan Veninga
Maandag 30 augustus is aan Aike Jan Veninga de Gouden Speld uitgereikt vanwege zijn grote inzet voor de duivensport. Een kort verslag in deze editie van de nieuwsbrief. Aike Jan bedankt voor jouw inzet en gefeliciteerd met de onderscheiding!

Allen een fijn weekend en succes toegewenst.


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling "Ik ben blij dat het seizoen er bijna op zit." In totaal reageerden 791
liefhebbers: 
Conclusie
Iets meer dan 64% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling, terwijl iets meer dan 20% nog graag wat langer door zou gaan.
 

Poll week 36

 

Stelling:    Het concept vliegprogramma is prima


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
  • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

     
  • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
  • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 10 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 11 september en zondag 12 september 


In een W-elijke aanvoer wordt aanvankelijk vochtige en later op de dag onstabiele lucht aangevoerd. Met name de O-elijke vlieglijnen hebben lokaal een grijze start met nevel en vooral boven het O-en en NO-en van Nederland, (Z)O België en O-kant Frankrijk ook lage bewolking. Deze fenomenen lossen in de loop van de ochtend op waarbij het boven Frankrijk vermoedelijk het vlotste zal gaan. Nederland heeft zo nu en dan buien/buiige regen van W naar O waarbij de nadruk zal leggen op de N-elijke helft en in de loop van de middag de intensiteit wat toe zal nemen en mogelijk een klap onweer voorkomt. Verder is het overwegend half tot zwaar bewolkt, boven N-elijk helft NL overwegend zwaar bewolkt met in de ochtend de slechtere condities in het O-en en NO-en (zwaar tot geheel bewolkt). De wind is op alle lijnen meest matig uit het ZW-en, langs de kustlijnen matig tot soms vrij krachtig. Boven Frankrijk start de dag met een zwakke WZW- tot W-en wind, die naarmate we N-elijker komen in kracht toeneemt. De Oostelijke lijnen hebben vnl. O van Parijs lokaal te maken met de genoemde nevel en lage bewolking, naar het W-en toe neemt deze kans af.

Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022

Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes. Na publicatie van het eerste concept vliegprogramma 2022 is het NPO Bestuur in gesprek gegaan met de afdelingen en heeft het NPO Bestuur via de polls in Op (de) Hoogte de liefhebbers vragen en stellingen voorgelegd over het concept programma. De opgehaalde informatie is verwerkt in dit tweede concept.

Twee weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 2 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogelsoverlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. In de bijeenkomst met de afdelingsbesturen is door meerdere afdelingen aangegeven dat men liever wat eerder dan 30 april begint. De uitkomst van de poll was dat een meerderheid van de liefhebbers zich wel kon vinden om te beginnen op 30 april. Alles wegende stelt het NPO Bestuur voor om op 23 april te beginnen met het Nationaal vliegprogramma. De extra week wordt gebruikt voor het inplannen van een Midfond vlucht. Het Dagfond programma begint een week eerder vergeleken met het eerste concept.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. De poll in Op (de) Hoogte hierover was zeer duidelijk, dat is wat V/MF spelers willen. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend het jonge duivenprogramma. De eerste Midfond vlucht gaat uit van 1 nacht mand mits dit vervoertechnisch haalbaar is voor de afdelingen. 1 nacht mand is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. De uitslag van de poll over dit punt geeft aan dat de liefhebbers dat steunen. Een ander punt waar nog winst is te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. De uitslag van de poll geeft aan dat liefhebbers ook dit steunen. Daarnaast kunnen we uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst wat betreft de indeling van de vlieggebieden. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 4 vluchten in Sector dan wel Nationaal verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte kiest een meerderheid van de liefhebbers voor 5 Dagfondvluchten. Ook meerdere afdelingsbesturen hebben aangegeven een voorkeur voor 5 Dagfond vluchten te hebben met eventueel een reserve vlucht mocht een van de Dagfond vluchten uitvallen. Dat is voor het NPO Bestuur reden om de zesde Dagfond vlucht anders in te vullen en wel als Grote Fond vlucht welke aan zowel aan het Dagfond als Marathon programma wordt toegevoegd. Concreet is het voorstel om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op. Er zijn meer voordelen van deze aanpak. De Marathon spelers krijgen de gewenste ochtendlossing. Nieuwe initiatieven zijn schaars in de duivensport. Laten we dit nieuwe initiatief een kans geven.

Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden.

Bij de Dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel.

Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathonspel
Het NPO Marathonspel is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De Marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathonspeler kan gebruik maken van een ruim opleerprogramma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte houden voor- en tegenstanders van middaglossingen elkaar in evenwicht. Voor het NPO Bestuur is dat aanleiding om het merendeel van de voorgestelde Marathon vluchten met middaglossing ongewijzigd te laten. Er is wel een meerderheid voor een aanbod van NPO Marathon vluchten met zowel ochtend- als middaglossing. De gewenste Marathon vluchten met ochtendlossing worden ingevuld door:

1. Het programmeren van een Grote fond vlucht in week 31 welke ook aan het Dagfond programma wordt toegevoegd. Het voorstel is om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op.

2. Daarnaast zet het NPO Bestuur in op een vlucht met ochtendlossing vanuit Agen/Bordeaux in week 26 in samenwerking met de ZLU.

3. Mocht de samenwerking met de ZLU niet lukken dan kunnen we overwegen om van A27 een ochtendlossing te maken of in week 25 een ochtendlossing te programmeren. Een besluit hierover kan genomen worden op de voorjaars Ledenraad 2022.

Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De Marathonliefhebber kan deelnemen aan maar liefst 12 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathonspel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. De uitslag van de poll in Op (de) Hoogte was ook duidelijk; de marathon liefhebbers willen dat NPO en ZLU samen vluchten aanbiedt. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO Bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30.

Jonge duiven spel
Het voorgestelde jonge duiven programma heeft flink wat reacties en bruikbare suggesties opgeleverd en dat was ook de bedoeling want het is een belangrijk onderwerp. De verliezen met jonge duiven in met name het begin van het programma is een probleem voor veel liefhebbers en verenigingen. Meer dan de helft van de liefhebbers haakt af en neemt niet meer deel aan het jonge duivenspel. Iedere liefhebber ervaart in eigen vereniging, samenspel en afdeling dat deelname aan het jonge duivenspel al jaren onder druk staat. Dat is slecht voor de toekomst van de sport en de verliezen maken ons ook erg kwetsbaar richting overheid.

Het overhouden en goed opleren van jonge duiven is cruciaal voor de toekomst van de duivensport. Het NPO Bestuur zet hier op in en mikt bovendien op een zo groot en breed mogelijke deelname van liefhebbers aan het jonge duivenspel en spelplezier.

Als we het tij willen keren zullen we maatregelen moeten nemen. Over de oorzaken van de verliezen is al veel geschreven en gezegd en er is geen eenduidige reden of oorzaak aan te wijzen en dus is er ook geen simpele oplossing. Gezondheid van de jonge duiven speelt een belangrijke rol. We roepen verenigingen op om in collectief verband gezondheid controles op te zetten voor de jonge duiven. Gezonde jonge duiven is een randvoorwaarde om te slagen en we hebben dat zelf in de hand.

Een gedegen opleerprogramma wat gebruik maakt van gunstige omstandigheden is tevens van groot belang. Dat is met name belangrijk voor de eerste trainingsvluchten met de container. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleerprogramma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleerprogramma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen slechts 2 opleervluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleerprogramma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleervluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Zaken die we de afdelingen verder willen meegeven bij het inrichten van de trainingsvluchten is om de jonge duiven te laten wennen aan de container door het houden van trainingen van korte afstand. De containerbezetting reduceren met 20% op de eerste 3 training en wedvluchten geeft de jonge duiven meer ruimte en voorkomt oververhitting.

De realiteit is dat veel liefhebbers hun jonge duiven begin juli nog niet gereed hebben voor de vluchten. Meerdere instap momenten voor de jonge duiven in de maanden juli en augustus komt daaraan tegemoet. Het voorgestelde jonge duiven programma en natour bieden deze meerdere instap momenten. Omdat het programma beter aansluit op het oude duiven programma kunnen liefhebbers hun aandacht volledig richten op het jonge duivenspel.

Voor het jonge duivenspel zijn 9 vluchten gepland met een uitdagende opbouw.

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Het onderwerp eerlijk spel staat op de agenda van de voorjaars Ledenraad 2022.

De uitkomst van de poll over de Olympiade kwalificatie gaf geen duidelijke richting. Er dient voorlichting te komen over hoe het in elkaar steekt en wat de alternatieven zijn. Daarom wordt voorgesteld dit onderwerp mee te nemen in de discussie over eerlijk spel.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.


 
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige eindstanden Nationaal kampioenschappen 


De voorlopige eindstanden van de Nationaal kampioenschappen zijn bekend. De eindstanden kunt u raadplegen door hier te klikken. Reclames zijn mogelijk tot en met 16 september 2021.

Namens het NPO Bestuur nogmaals van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

NPO BESTUUR

Gouden speld voor Aike Jan Veninga


Maandag 30 augustus is Aike Jan Veninga onder valse voorwendselen naar van der Valk in Zwolle gegaan. Daar aangekomen wachtte hem een verrassing. Immers daar waren er een aantal bekenden van hem en kort na 20.00 uur kwam de voorzitter van de Duivensportbond, Ben Geerink, binnen. Ben kwam daar om één reden en dat was het uitreiken van de gouden speld van verdienste aan niemand minder dan Aike Jan Veninga.

Aike Jan Veninga is al vanaf de midden 70-er jaren actief op allerlei gebieden in de Nederlandse duivensport. Hieronder een kleine opsomming van belangrijke wapenfeiten van Aike Jan Veninga:

  • Al vele jaren en nog steeds bestuurder van de Nederlandse Groep van Keurmeesters (NGvK).
  • Hij was vele malen betrokken bij de selectie van de Nederlandse duiven voor de verschillende Olympiades.
  • Hij heeft Nederland 6 jaar vertegenwoordigd in de FCI en daar een belangrijke wijzing in de standaardklasse doorgevoerd.
  • Hij is kiesman/afgevaardigde geweest van Noord.
  • Hij is penningmeester geweest van het Nationale concours vanuit Helmstedt.

Na de felicitaties was er een gezellig samenzijn waarbij de nodige anekdotes de revue passeerden. Wat wil je ook anders als je iemand in je midden hebt die zo ongeveer van alles wel heeft meegemaakt in de duivensport.

Aike Jan, gefeliciteerd met deze gouden onderscheiding. Het is je gegund en wij weten zeker dat je je blijft inzetten voor de duivensport!

 



WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix Der Junioren


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Een vooruitblik op de Grand Prix 'Der Junioren' op 11 september 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Vooruitblik Grand Prix 'Der Junioren'
 

WEDSTRIJDEN

In de spotlights: winnaar Nationaal Issoudun, Jan van Oosterbosch


Jan van Oosterbosch uit Ossendrecht is de winnaar van Nationaal Issoudun 2021. In onderstaand filmpje vertelt hij o.a. over de wedstrijd en de winnende duif. Jan, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! 
 
 

IN DE MEDIA 

Roekoe! Duivenverenigingen zoeken dringend nieuwe leden: 'We zijn echt niet oubollig'


RTV Utrecht publiceerde woensdag 8 september een artikel over de duivensport. Hierin wordt aangegeven dat duivenverenigingen dringend op zoek zijn naar nieuwe leden. Hieronder leest u het volledige artikel.


    Bron: RTV Utrecht 
 
Lees hier het volledige artikel
 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 2 Giant Najaarsklassiekers 


Door Simon Zeeman 

Het mooie weer is in aantocht, precies op tijd voor de najaarsklassiekers. Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 16e keer en ook dit keer loopt de organisatie prima. Dit komt omdat wij kunnen rekenen op veel positieve steun van 8 verenigingen, afdelingen, NPO, rekenaar, vervoerders afdeling 5 en 11 en de Nationale losser Jelle Kooistra. Wij zijn het afdelingsbestuur van de afdeling 11 heel dankbaar dat zij er al 16 jaar klaar voor staan met steun en raad rondom onze organisatie. Als mensen denken in oplossingen en niet in problemen dan is er veel mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen in onze sport die op deze manier invulling geven aan onze mooie hobby. Ook een speciale dank je wel naar de deelnemers. We hebben ook dit jaar vooraf heel veel positieve reacties gekregen dat ze ons initiatief heel erg kunnen waarderen. Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.
 
Lees hier nieuwsbrief 2 van de Giant Najaarsklassiekers
 

LADIES LEAGUE

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden - vlucht Pont St. Maxence 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League SZHE
Tussenstand Toppershoedje Grand Prix Jonge Duiven
Stand kampioenschappen Jong
 

WEDSTRIJDEN

Bart, de onbetwiste natourspecialist 

Zaterdag 4 september stond er behalve een jongeduivenvlucht van Arlon, ook een vlucht voor de natour op het programma. Op de natourvlucht spelen jonge en oude duiven samen om de prijzen. Bart had voor deze vlucht 20 duiven klaargestoomd. Inderdaad klaargestoomd, want Bart Goering is de man van de natour. Dat vorige week buurman en vriend Ingo Sievers hem voor zat qua tijd, zat Bart niet lekker. Hij besloot er afgelopen week eens echt werk van te maken en nam zijn duiven zelfs mee voor een trainingsvluchtje naar zijn werk in Nijmegen.

Deze inspanning legde Bart geen windeieren, zo bleek vandaag. Nadat de duiven om 10.00 uur in Arlon werden gelost, zat menig duivencoach al ruim voor 14.00 uur in zijn tuin naar dat ene stipje te turen, hopende op een vroege aankomst van zijn duiven. Het duurde en duurde…… Pas om 14.21 werd het lange wachten beloond en zag Bart zijn duif NL2019-1325274 de vleugels intrekken om rap op het hok te landen. Wederom plek 1, missie geslaagd. Bart legt ook beslag op plek 4. Plek 2 en 3 zijn voor André Siegerink, terug van weggeweest. Andre was zeer in zijn nopjes met deze prestatie op deze pittige vlucht. De twee zusjes 383 en 382 kwamen een minuut naar de eerste duif van Bart aan bij Andre, wat leidde tot deze mooie en felbegeerde prestatie. Een bijzondere vermelding deze week. Harry Leferink klokt dit weekend de snelste jonge duif van onze vereniging. Superknap! Echter besloot Harry deze jonge duif niet op de jongeduivenvlucht Arlon in te korven, maar op de natourvlucht Arlon. Had Harry dat andersom gedaan, dan was hij op de jongeduivenvlucht eerste geweest. Nu rest “slechts” een zesde plaats op de natourvlucht, maar evengoed…..superprestatie Harry, ga zo door!

Maar goed, terug naar Bart. Bart legt dus beslag op plek 1 wat hem een overheerlijke slagroomtaart oplevert. Ook wint Bart een rollade en op plek 15 van de uitslag wint de coming man, Andre Siegerink, een boodschappentas met inhoud gesponsord door de eigen vereniging.

Op naar volgende week, de laatste twee duivenwedstrijden van dit jaar. We vliegen dan de laatste jongeduivenvlucht vanuit Sens en de laatste natoervlucht vanuit Quievrain.

Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Jarige Rudolf geeft duivenles 


Zaterdag 4 september stond er een bijzondere vlucht op het programma. De jonge en oude duiven werden tegelijkertijd gelost in het Belgische Arlon, een plaats vlakbij Luxemburg.

Rudolf Temmink had 10 jonge duiven uitgekozen om mee te doen aan deze vlucht. Rudolfs duiven hadden vorige week een week rust gehad en dat dit wellicht een goede keuze was, bleek vandaag. Zo konden ze uitgerust aan deze, naar later bleek pittige vlucht, beginnen. Om 10 uur werden de duiven gelost in Arlon, waarna ze konden beginnen aan de terugreis van hemelsbreed 284 kilometer. Het werd een pittige vlucht, want door de noordoostenwind, hadden de duiven de wind pal “op de kop.”

Rudolf kreeg drie jonge duiven bijna tegelijk terug op zijn hok. Om 14.38 uur de eerste en elke minuut daaropvolgend nog een duif. Op 5 september wordt Rudolf 88 en hij is daarmee het oudste lid van onze club. Vandaag gaf hij even duivenles en neemt hij plek 1-2-3 van het podium in beslag. Ook nam Rudolf zijn “verjaardagscadeaus” vast mee, want met deze prestatie won Rudolf een schitterende bos bloemen, een rollade en een zak duivenvoer gesponsord door machinefabrief Wiha. Rudolf, gefeliciteerd met deze prestatie en natuurlijk ook met je 88e verjaardag. We wensen je nog vele jaren in goede gezondheid.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
  • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september 
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.

Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Er wordt een duif gemeld die op mijn naam staat. Ik heb deze duif een tijd geleden verkocht of weggegeven en ik weet niet meer aan wie. Wat moet ik nu doen?
Zolang de duif op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de duif, vooral als u niet kunt aantonen dat een ander inmiddels eigenaar of bezitter is. We raden daarom ook aan om hier een goede administratie van bij te houden en bij het afstaan ervan erop te letten dat de nieuwe eigenaar als zodanig wordt geregistreerd. Deze kan dat via een online overschrijving of de overschrijvingsfunctionaris in zijn vereniging snel regelen. Via de mail die u dan ontvangt heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar. U kunt ook zelf online de overdracht regelen als u het lidnummer van de nieuwe eigenaar kent. Ook dan heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Wordt een duif van u gemeld en heeft u niet genoteerd wie de nieuwe eigenaar is, leg het probleem dan niet bij de melder - die vaak geen duiven heeft – maar werk actief mee aan een oplossing. Bijvoorbeeld via een vereniging bij de melder in de buurt of door hem op te halen en dan zelf op zoek te gaan naar de eigenaar. Alleen doorgeven dat de duif niet meer van u is en dat u niet weet van wie, helpt de melder niet verder.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 9 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
  • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40