Artikelen

Sjaak en zoon Sjaak van de Velde, Breskens
hebben met hun ‘Super Luc´ de beste ZLU-vlieger 2016
met drie prijzen
 
 
Het aantal duiven dat jaarlijks op de ZLU-vluchten drie prijzen weet te scoren is niet groot. Zo´n 75 duiven of een paar meer is dat gelukt en weinig liefhebbers zullen meer dan één zo´n klepper op hun hok hebben zitten. De meeste duiven met drie prijzen deden dat over de reeks Pau, St. Vincent en Perpignan en dat is niet zo verwonderlijk omdat in die reeks tussen twee vluchten de meeste tijd zit. Bijna geen duif heeft in zijn of haar drieluik de vlucht Barcelona staan behalve die van Jo Meulendijks uit Bakel die op Pau, Barcelona en Perpignan prijs vloog en afsloot met de 20e prijs op Perpignan. Op de derde plaats staat de topper van Tim Hage uit Woerden die op St. Vincent de nationale zegepraal greep en daarna nog op Perpignan werd gekorfd en weinig winnaars zullen na een zege kort daarop nog een keer gekorfd worden. En ‘de Heilige Geest´ van Tim Hage was ook de derde keer succesvol na Pau en St. Vincent. De allerbeste duif met drie prijzen is echter de ‘Super Luc´ van vader Sjaak en zoon Sjaak van de Velde uit het Zeeuws-Vlaamse Breskens. Deze doffer is al vier jaar succesvol op de ZLU-vluchten en in 2016 werd de kroon gespannen met een schitterend drieluik van de 65e Pau, 38e St. Vincent en 157e Perpignan. En de laatste vlucht zullen vader en zoon van de Velde verrast opgekeken hebben dat vijf hokgenoten hem voorafgingen terwijl hij als grote favoriet telkens verwacht werd! Breskens ligt aan de Westerschelde en is een havenplaats. Lang was het veer Vlissingen-Breskens een begrip totdat in 2003 de Westerscheldetunnel werd geopend en het grote veer een kleinere veer voor voetgangers en fietsers werd. De bekendste Nederlander wiens wiegje in Breskens stond is ongetwijfeld Willem van Hanegem en dat met een dramatische geschiedenis. Willem werd 20 februari 1944 geboren en bij een geallieerd bombardement op 11 september dat jaar kwamen zijn vader Lo, oom Izaak en een zusje om het leven en vele andere inwoners van Breskens. In 1946 verhuisde moeder van Hanegem met haar kinderen naar Utrecht. Vader van Hanegem verdiende zijn brood als garnalenvisserij en ook de hoofdpersoon van dit verhaal is vele decennia de Noordzee opgetrokken om te gaan vissen. Om meer over hun duivensportbeleving en hun ‘Super Luc´ te weten te komen hebben we Sjaak junior een aantal vragen voorgelegd.


 Jullie zijn geboren en getogen in Breskens? En wanneer is je vader daar met de duivensport begonnen en wanneer zijn jullie de grote fond gaan spelen? Ben jij op het ouderlijke erf in de duivensport gerold? Van welke club zijn jullie lid. Hoeveel leden en waar wonend?
Mijn vader is in 1973 begonnen met de duivensport, vloog toen alle programma vluchten en de overnachtvluchten. Vanaf mijn 3e jaar zat ik al tussen de duiven. Vanaf 1979 speelde Sjaak junior op zichzelf op een hokje dat bij oma stond. Op zo´n 200 meter van het ouderlijke huis en toen hadden we ongeveer 100 spelende leden. In 1993 zijn we in de combinatie gaan spelen onder de naam Sjaak van de Velde en zoon. Wij zijn lid van de vereniging de p.v. Nog Sneller te Breskens en die heeft nu nog zo´n 15 tellende leden.

Zitten bij je vader de vliegduiven en bij jou de kweekduiven? En hoe is dat zo gekomen en sinds wanneer is die verdeling?.
Sinds we samen zijn gaan spelen in 1993, hebben we de duiven opgesplitst waarvan de vliegduiven bij Sjaak senior en de kwekers gedeeltelijk bij Sjaak junior zitten. Een aantal goede kweekduiven waaronder een aantal voormalige goede vliegduiven zijn ondergebracht op een andere locatie i.v.m. de veiligheid.

Hoe groot was de vliegploeg voor dit seizoen? Wanneer gekoppeld? Jongen grootgebracht? Nog gescheiden voor de eerste fondvlucht? Jullie spelen alleen de ZLU-vluchten? Voorgaande jaren alles op nest gehad?
We wilden in 2016 met de ouden, ongeveer 20 koppels en 14 koppels jaarlingen, de ZLU-vluchten op nest spelen en die spelen we alleen maar. De duiven bleven bij elkaar tot eind januari, werden daarna gescheiden. Dan gaan we de stand berekenen voor de 1e vlucht vanuit Pau. De bestemde duiven proberen we wel doelbewust te spelen en dit hoeft niet het hele koppel te zijn maar kan ook alleen de duivin of de doffer zijn. De duiven worden wel op weduwschap ingespeeld tot ze zo´n 1000 km onder de vleugels hebben. Dus ze komen voor seizoen niet meer samen tot ongeveer half mei. Er worden alleen jongen van de kwekers gehouden en dit zijn ongeveer 40 tot 50 duiven. Vanwege de verliezen bij de duiven hebben tot aan Barcelona op nest gespeeld en doordat we weinig duiven hebben en geen koppels meer konden maken zijn we dan noodgedwongen op weduwschap terug moeten gaan. Wij spelen eigenlijk nest en weduwschap door elkaar zoals het ons uitkomt. We hebben geen vast ritueel en de duiven vliegen net zo hard op nest als weduwschap.

Hoe vaak gaan de duiven vooraf mee? En tot welke afstand? Doffers en duivinnen tegelijk mee op een trainingsvlucht? Waar worden die gekorfd? In de eigen club of in Terneuzen met België of zelf in België korven?
Alle duiven gaan direct mee naar een trainingsvlucht van 100 km en dan wekelijks als het weer toelaat mee. De ouden tot op 360 km en tot deze zo´n 1000 km onder de vleugels hebben. De jaarlingen doen hetzelfde programma maar krijgen dan een 500 km-vlucht erbij en deze vliegen als invliegvluchten ongeveer 1500 km en soms iets meer maar dat ligt aan het weer. Deze worden zowel in ons eigen lokaal als bij de Nishoek aan de overkant van ons gekorfd.

Op Pau hele koppels mee? Op welke stand? Welke duif was op die vlucht jullie 1e-getekende? Op Agen jaarlingen ook duivinnen mee?
Op Pau hadden we 14 doffers en 1 duivin mee op een stand van jongen van 5 dagen. Onze 1e duif thuis was de ‘ Super Luc´, onze 2e getekende en hij was om 22.17 uur thuis en vloog hiermee de 64e nationaal. Op Agen hadden we geen duivinnen mee alleen doffers. De jarige duivinnen zijn op ST-Vincent ZLU ingekorfd.

Barcelona 2016 was voor jullie geen goede vlucht. Hoeveel van de 13 gekorfde duiven zijn achtergebleven?
Barcelona was voor ons een slechte vlucht zoals voor zoveel melkers. Bij ons was dit te wijten aan een te onervaren ploeg mede door een zeer slechte beslissing om te lossen. Er zijn tot op heden 9 duiven naar huis gekomen.

Jullie ‘Super Luc´ is dus op kleine jongen naar Pau gegaan, op een jong van 4 weken en apart zittend naar St. Vincent en is direct na St.Vincent op weduwschap komen te zitten en zo naar Perpignan gegaan?
Dit klopt.

Hoe is ‘Super Luc´ de voorgaande jaren gespeeld? En op welke standen won hij zijn prijzen in 2013, 2014 en 2015?
In 2013 is hij naar Agen gegaan op jongen van 5 dagen en toen werd hij geklokt om 23.37 uur dus hij wilde graag naar huis en speelde de 388e nationaal. In 2014 is hij gespeeld naar Pau en dit was op weduwschap. Toen vloog hij 27e nationaal en werd om 5.56 uur in de morgen geklokt. Dat jaar vloog hij ook Narbonne op weduwschap en won een latere prijs. In 2015 is hij gespeeld op Pau op weduwschap en toen vloog hij de 91e nationaal en werd om 9.49 uur geklokt. In 2015 ook weer daarna naar Narbonne en toen won hij ook weer een latere prijs. In 2016 was drie keer ‘s avonds de dag van lossing thuis.

De ‘Super Luc´ is dus op een bon verkregen? Hebben jullie toen meer duiven bij hem meegenomen/gekocht? Of andere duiven eerder of later gehaald?
De ‘Super Luc´ is inderdaad verkregen via een bon bij Luc van de Gucht in Hulst. We hebben toen 2 jonge duiven meegenomen eentje zijn we verspeeld. Daarna hebben we geen duiven meer bijgehaald bij Luc en de ‘Super Luc´ eraan overgehouden en genoemd naar de kweker waar hij vandaan komt.

Hoe ziet een duivendag er in het seizoen uit? Hoe laat de duiven eruit en welke? Poetsen? Hoe groot is het vlieghok en hoeveel afdelingen?
Het Vlieghok is 10 meter lang en bestaat uit een afdeling van 6 meter voor de oude duiven en hier zitten dan ongeveer 20 oude doffers op. Dan nog een afdeling voor de jaarlingen en hier zitten dan ongeveer 16 doffers op. De vloeren poetsen we twee tot drie keer per jaar omdat ze voorzien zijn van roosters. De bakken zijn geautomatiseerd via een transportband. Onder het vlieghok hebben we nog drie afdelingen. Eentje waar de 35 tot 40 weduwduivinnen zitten en twee kleinere afdelingen waar de ongeveer 40 tot 50 jonge duiven van alleen de kwekers zitten. Uit de vliegers kweken wij niet omdat we geen plaats hebben. In het seizoen gaan ‘s morgens de doffers eruit tussen 6 en 9 uur. Eerst de jaarlingen en daarna de ouden. We hebben geen vaste tijd. ‘S middags tussen 2 en 3 uur gaan de duivinnen eruit voor 1 uur tot 1,5 uur. Daarna de jonge duiven van 16 tot 17 uur en dan tussen 18.00 en 20.00 uur alleen de oude doffers en soms de jaarlingen erna nog maar dat ligt aan het weer en de tijd dat de ouden weer binnen zijn. Hierbij wordt meestal de vlag gehanteerd. Je moet dan wel goed op de training letten want als ze niet willen dan helpt de vlag er ook niet aan. Dit leren we ze wel al als jonge duif aan.


 Wanneer worden de vliegers gevoerd en hoe? Volle bak? In Potjes? Wat voor een voer en welke bijproducten gebruiken jullie?
Alle duiven worden in een gezamenlijke voerbak gevoerd want zien eten doet eten en dan na de laatste vlucht van Perpignan kweken we nog een aantal laten uit de betere vliegers. Dan worden ze gevoerd met kweekvoer van Beyers premium. Na deze kweek krijgen ze 2 soorten ruimengeling van Beyers en Matador. Dit krijgen ze op gevoel gevoerd en genoeg t/m half mei. Daarna schakelen we over op super weduwschap van Beyers en dan vliegvoer van Vanrobaeys en Matador. Ook hier wordt weer op gevoel gegeven en of de duiven willen eten en hier wordt dan ook goed opgelet. Als bijproduct kleine cribsmaïs van Vanrobaeys omdat we dit hoog aanslaan en dan naar de laatste dagen voor het inkorven Turbo Energy van Matador. Grit word hier veel gegeven en multigrit van Patagoon ook dagelijks. Dus naar onze kijk allemaal niet zo moeilijk.

Worden de duiven in het seizoen nog gekuurd? Wanneer geelkuur? Worden ze bij een dierenarts nagekeken?
Duiven worden voor het seizoen gecontroleerd door dieren- en duivenarts Patrick Derycke uit Othene en meestal hebben ze niets. Duiven krijgen voor seizoen altijd een geelkuur en dan alleen na de grote ZLU-vluchten twee dagen BS ontsmetting van Belgica de Weerd. Of individueel met een bs-pil. En een parastopkuur van Derycke of De Weerd in het najaar na de rui. Duiven worden in maart geënt voor de paramyxo. En ieder jaar elke duif voor de pokken met een borstel.

Is ‘Super Luc´ tussen Pau, St. Vincent en Perpignan nog gekorfd of gelapt?
Nee, hij is als enige tussen deze vluchten niet meer weggebracht of gelapt, de andere duiven wel omdat deze maar twee vluchten doen. Normaal spelen wij geen drie vluchten.

Leven de ouders van ‘Super Luc´ nog en zijn er goede broers of zussen?
Hier weten we weinig vanaf.

Hebben jullie de NL08-3807885 nog op het hok en wat presteerde hij en wat is zijn afkomst?
Ja, deze hebben we na zijn laatste prestatie vanuit Perpignan toen hij in 2015 de 7e nationaal won naar het kweekhok gezet. Ook omdat het een kleinzoon is van ons ‘Laat Rood´ en zij was een superkweekduivin.

Ik las dat de ‘Vale Rambo´ de 21e Perpignan in 2014 en de 32e Perpignan in 2015. Is hij in 2016 nog mee geweest en wat is zijn afkomst en zijn geboortejaar?
Hij was van 2012 en deze hebben we jammer genoeg niet meer en hij zou volgens ons een superduif worden. Zijn we op een zeer slechte Sens vlucht verspeeld.

Hoe worden de jonge duiven geselecteerd? Worden gespeeld in hun geboortejaar? Wordt er naar bouw gekeken? Hoeveel jongen kweken jullie jaarlijks? Hoeveel kweekkoppels hebben jullie en worden daar alleen jongen van aangehouden?
We kweken alleen van de kwekers en dit zijn 15 kweekkoppels. Daar houden we dan ongeveer 40 a 50 jonge duiven uit deze worden aangeleerd t/m 250 km en een vlucht of zeven. Elke jonge duif mag hier blijven mits hij geen echte gebreken heeft of niet goed opkomt of enkele keren ziek zou worden. Hier wordt niet aangeknoeid en dan worden ze direct verwijderd waar ze ook uitkomen.


 


Heeft vader nu meer tijd voor de duiven? Hij vertelde niet meer te vissen. Hoelang heeft hij op zee gezeten? Eigen boot gehad? Hoeveel boten had Breskens in de hoogtijdagen? Mijn vader heeft nu meer tijd voor de duiven maar dat zien we er niet altijd in terug. Nee vissen doet hij niet meer. Hij heeft 46 jaar bij dezelfde baas gevist en wel op de Breskens 14. Dus geen eigen boot gehad en Breskens had in de hoogtijdagen rond de 40 schepen. Op Perpignan hebben vader en zoon van de Velde de laatste zesf jaar wel schitterend weten te scoren getuige de kopprijzen.
2014 2e nationaal
2013 7e nationaal
2012 8e nationaal d.
2012 11e nationaal
2016 12e nationaal
2013 20e nationaal
2014 21e nationaal
2011 29e nationaal d.
2015 32e nationaal
2016 33e nationaal
2015 41e nationaal
2016 45e nationaal
2012 90e nationaal
2016 90e nationaal
2011 91e nationaal
2016 101e nationaal
Over 6 jaar 82 duiven gekorfd en 39 prijzen nationaal en 45 internationaal.

Ad van Gils

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...
26 juni 18
Raceday, het weekend in juni waar ik kan...
18 juni 18
Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...
17 september 18
Zoals U in het 3e periodiek  van de ZLU heeft kunnen lezen zou er medio sept. 2018 de...
17 september 18
H en J Romijn zegevieren vanuit Bergerac De titel van de reportage kon ik zo overnemen...
14 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de tweede uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
10 september 18
Peet Solleveld & Paloma zegevieren op Marseille Zeer bijzonder dit keer geen uitstel van de...
09 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de eerste uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
08 september 18
Door Chris den Braber Afgelopen zaterdag ideale weersomstandigheden. Temperatuur van 22...
05 september 18
Wefo – LimburgWedvlucht Sens op 25 aug. voor 966 duiven. Los 11.15 uur. 1e duif 15.11.18 uur....

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40