Artikelen

Het aannemen van het voorstel op de ALV van de NPO m.b.t. het afschaffen van invliegduiven is menig liefhebber en dan met name fondliefhebbers en allround spelers in het verkeerde keelgat geschoten.

Hoewel het een democratisch genomen besluit is geweest menen enkele afdelingen, om voor hen moverende redenen wellicht, er zich niet aan te willen conformeren. Dat ze hiermee een bom leggen onder het beleid van de NPO nemen de afvallige afdelingen gemakshalve maar even op de koop toe. Jammer dat dit gebeurd want dat betekend indirect een ondermijning van een toekomstvisie die het bestuur NPO ten uitvoer wil brengen om de duivensport voor de toekomst te redden van de ondergang.

Met het genomen besluit tot afschaffen van invliegduiven probeert de NPO ontstane ongelijkheden in verschillen tussen afdelingen in competitieverband die doorwerken in nationale aansprekende kampioenschappen weg te nemen. Bijkomende (EU) regelgeving m.b.t. vervoersvoorschriften van dieren, registratie en controle op het vervoer en controle op vaccinatie van postduiven zijn mede zwaarwegende argumenten die pleiten voor afschaffen van invliegduiven.

Daarnaast worden bij het teruglopende aantal liefhebbers, en dus ook duiven, bepaalde verenigingen en ook kring spelverbanden ‘voorlopig’ nog in leven gehouden omdat anders het aantal duiven dermate sterk zal terug lopen dat uitbreiding van kring gebieden in oppervlak niet meer tegen gehouden kan worden. Bij uitbreiding naar grotere kringen zouden de snelheidsvluchten, als je kijkt naar windinvloeden, oneerlijker worden want de wind op korte afstanden speelt een belangrijke invloed op de uitslag.

Echter, het gemak dat fondliefhebbers tot voor kort hadden doordat ze hun duiven gewoon overal konden inmanden (ook afdelingsgrenzen overschrijdend), zonder gummi of chipregistratie of het stellen van de klok, is ook wat voor te zeggen. Deze liefhebbers voelen zich nu m.i. terecht aangetast in hun vrijheid van het (voorbereidende) spel in hun discipline.

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat beide ontstane kampen met behoud van de voordelen van ‘afschaffen invliegduiven’ tevreden zijn met een werkbare oplossing?

Mijn idee zou zijn om de beschikbare ‘bitjes’ in de chipringen te gaan gebruiken.

Jaarlijks kunnen de liefhebbers dan doorgeven welke ringnummers toebehoren aan Fond duiven en dus op de niet fondvluchten dan standaard meegaan als invliegduif door simpelweg in de chipring een code F weg te schrijven. Hierdoor staat geregistreerd dat het een fondduif betreft en dus buiten concours mee gaat. De F aangemerkte duiven komen alleen in de uitslag als het een Fondvlucht betreft.
Ook kunnen deze duiven dan eventueel gewoon ook weer in afdeling overstijgende africhtingen of vluchten meegestuurd worden op voorwaarde dat ze natuurlijk gechipt zijn.

Met deze oplossing zullen ook de Allround programma spelers gebaat zijn en niet al bij voorbaat uitgesloten zijn voor generale kampioenschapsstelsels omdat ze nu eenmaal hun fond duiven aan kunnen merken als Fond duif en een F in de chip kunnen laten zetten. Hierdoor kunnen ze gewoon als invliegduif mee naast de concoursduiven van die liefhebber.

Wellicht een aanzet, om de bom gelegd onder het beleid NPO, onschadelijk te maken…

Bob Berendsen