Artikelen

Heerlijk aan het snuffelen in oude verhalen voor mijn website.

De MONTY BOY en de ULLRICH. De eerste twee topduiven die ik bezat! Ik speelde toen 3x middaglossing en Barcelona. In die tijd stonden er alleen al op Goeree Overflakkee nog 1.000 duiven op ST Vincent en Dax! Nu is dat onvoorstelbaar!

Hier het verhaal:

Twee beroemde duiven die mijn fondkolonie op de kaart zetten.

 

“Ullrich”en ‘Monty Boy”!

Bij de start van de fondkolonie werd er voornamelijk gezocht naar duiven die onder de zwaarste omstandigheden konden schitteren op de meerdaagse fondklassiekers zoals St Vincent , Dax en Barcelona. Liefst gehaald bij liefhebbers die al jarenlang aan de top stonden en de duiven op een natuurlijke manier hielden zonder gebruik van al te veel medicijnen.
Mede door de boeken van de in Oude Tonge geboren Piet de Weerd werd zijn aandacht getrokken door het Jan Aarden ras of wel in de volksmond het Steenbergse ras genoemd.
De prestaties van Jac Steketee uit Bruinisse en het Steketee bijhuis van streekgenoot Jan Polder trokken zijn aandacht. Jac Steketee behaalde in de 80-ér jaren kettinguitslagen op de zware fond inclusief het winnen van 1e Nationaal Dax en zijn naam ging van mond tot mond. Jan Polder haalde er zijn basisduiven en was de te kloppen man op Goeree Overflakkee in die tijd!
Op de totale verkoop minus kwekers werd bij Jan Polder uit Middelharnis een aantal duiven van Steketee origine gekocht evenals bij zijn plaastgenoot Gerrit Kievit een fondspeler uit de die Steketee duiven via Jan Polder en Klaas Sturris bezat! Later werd zijn aandacht getrokken door een advertentie van de in Numansdorp woonachtige fondspeler Wim Kooreman die zijn late jongen aanbod uit zijn Aarden based stam nadat hij de 2e nationaal Perpignan speelde.
Later kocht Piet in Zundert op de verkoop van late jonge duiven van Herman Brinkman in Zundert een aantal jongen uit de beste. Daar moest voor toenmalig begrippen al flink voor worden betaald. Het geluk lachte Piet echter toe en met deze aankopen werden twee topkoppels geformeerd. Er zaten meer goede bij zoals de ouders van de ‘MARATHON 39” waarmee Piet in zijn 3e vliegjaar gelijk het marathonkampioenschap van Goeree Overflakkee behaalde. Maar twee koppels gaven een prima nakweek en hun nazaten zouden nog lang invloed hebben op de verdere vorming van de stam.

Stamkoppel A “Mooie Polder” x ‘Brinkie Girl”
De “Mooie Polder” 91-057 alias ‘Stamvader 57” werd gekocht bij Jan Polder uit zijn stamvader de 106 die op zijn beurt nog een volle zoon was van de beroemde Marseille van Jac Steketee. De moeder was het legendarische Kampioentje. Een topduivin en Asduif meerdaagse fond van Zuid Holland gekweekt uit de 111 (zoon Perpignan Steketee) x het Goudklompje. Ingeteeld dus naar het beste van Steketee basis!
Brinkie Girl 94 -300 kwam van Herman Brinkman uit Tuk uit zijn Wonderkweker 046 (zoon Rode 50 Vertelman), een crack van Jan Theelen origine. De moeder was de Superkweekster uit de oude Van der wegen basis!
Dit koppel zette de ene na de andere topper op de wereld en werden ouders van een serie echte cracks zoals “DE ULRRICH”, “DE VALE BORDEAUX”, “DE VALE BEER” (stamvader van de BEER lijn) en “ABLIS” duivin. Ook met andere duiven gekoppeld gaven ze meerdere cracks zoals de “DE DAXER”, “DE RODE ST VINCENT” etc.
De meest illustere zoon was echter “DE ULLRICH”.
Een duif die de fondkolonie van Piet de Vogel in Nederland op de kaart zette door in ruim 4 weken tijd een 3e Nat. St Vincent en 7e Bergerac te winnen!!! Samen met die andere crack “DE MONTY BOY” schreven ze geschiedenis op de hokken in Oude Tonge.
De ‘Ullrich” was de favoriet van mede hokverzorger Wim Gebraad en won als jaarling al 2 kopprijzen op de overnachtfond. Wim werd ongeneeslijk ziek en twee dagen voor zijn dood belde hij Piet dat hij deze duif absoluut niet meer op Bergerac meer mocht spelen!!! Piet was dat van wel van plan wat natuurlijk zeer straf zou zijn voor een jaarling, maar hij luisterde naar Wim. Wim stierf en een jaar later moest Piet zonder zijn maat op de duiven wachten. Het was dan ook een emotioneel moment toen Wim zijn duif de “ULLRICH” zich als eerste op Goeree Overflakkee meldde, 2 uur los op de nr 2 en de 3e Nationaal zou winnen!! Een moment dat je nooit meer vergeet!

Stamkoppel B “Donkere Lazeroms”x “675 duivin”
De “Donkere Lazeroms” kwamvia W Kooreman (met veel bloed van Steketee – Lazeroms werd hij vader van “Pantani” – “Marathon 24” met 19 overnachtprijzen en grootvader van de supercrack de “Monty Boy” . De “675 duivin” via G Kieviet (met veel bloed van Jac. Steketee werd zij moeder van “Pantani”, “Marathon 24” en grootmoeder van de “Monty Boy”)

Hier de omschrijving van de andere supercrack de “MONTY BOY” wiens nazaten op meerdere hokken superprestaties zouden maken op BARCELONA waaronder 3e 20e en 24e nationaal. De vaandeldrager uit deze periode.

 


“Monty Boy”
NL 96-2219233

1e Fondclub Brabant Zeeland Mt de Marsan 4.365 duiven 2001
3e Nationaal Mont de Marsan 3.910 duiven 2001
22e Nationaal St Vincent 7.999 duiven 2000
25e Nationaal St Vincent 6.330 duiven 2001
39e Nationaal Dax 5.856 duiven 1999
60e Nationaal Dax 4.578 duiven 2000
68e Nationaal St Vincent 7.377 duiven 2002
232e Nationaal Montauban 5.717 duiven 1997
431e Nationaal St Vincent 8.556 duiven 1999
836e Nationaal Marseille 5.415 duiven 1998
1525e Nationaal Bergerac 14.284 duiven 1999
en als jaarling nog een late prijs van Cahors.

 

In 2001 Kampioensdoffer F.B.Z. St. Vincent/Mont de Marsan en 6e Nationale N.P.O. Asduif Meerdaagse Fond.
Afstamming: Aarden in optima forma!!! Een kleinzoon van De Stamdoffer “De 57” een gouden Aarden/Cools/van Wanroy kweker via Jan Polder. Een gouden kweker en vader van de “Ullrich” 3e Nationaal St. Vincent en 7e Nationaal Bergerac, de “Vale Bordeaux” (Asduif Superfond Fond Afd. 5 en 1e Provinciaal Marseille, de “Vale Beer”, wonderkweekster “Ablis duivin” etc. etc. “De 57” stond gekoppeld aan een Aarden/Van Geel/Kuijpers duivin. In deze pedigree de beroemde Aarden duiven: Stamvader Steketee, Autowinnaar Jan Cools, Dolle van Geel, 106 Jan Polder!!! en het fameuze Stamkoppel B: “Donkere Lazeroms” x “Gouden Stamduivin 675”. Een koppel wat een regiment toppers op de kweek en in de vlucht heeft gegeven. In hun pedigree legio Aarden duiven: Stamvader Jac Steketee, Moeder 1e Nat Dax en 3e Nationaal Bergerac Steketee, Autowinaar Cools, Gouden Crack , 26 Lazeroms. Sublieme klasse.