Artikelen

Overwinning voor Jaap Nagtegaal uit Ouddorp
Een vlucht van ruim 500 km vanuit Vierzon stond op het programma voor de 1233 duiven van het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden. Met een Zuid Westelijke Wind kwamen de duiven van wellicht de mooiste en eerlijkste vlucht tot nu toe huiswaarts. De overwinnaar zat ook deze week weer in Ouddorp, namelijk bij Jaap Nagtegaal.  De comb. Kooke- Bos uit Hellevoetsluis maakten met plaats 2 en 3 het podium compleet.
De winnaar, hieronder zijn verhaal;
De nu 50 jarige Jaap zit al zo zijn hele leven tussen de duiven. Als klein ventje was hij al vroeg te vinden in de duivenhokken boven de bakkerij van de familie Nagtegaal in Melissant.
Zoals bij een ieder begon het daar met het schoonmaken van de hokken. Pa hield de regie in handen. en de opmerking: ‘had je weer haast vandaag’, wanneer ‘s avonds werd opgemerkt dat het deksel van de drinkspot niet schoon was, is Jaap altijd bijgebleven.  Al met al een goede leerschool. Precisie is een gouden regel in de duivensport! Je moet het jezelf niet te moeilijk maken, maar wat je doet op en rond de hokken moet je goed doen, want het kost je uiteindelijk toch evenveel tijd.
 Na zijn huwelijk, waarbij hij ook verhuisde naar Ouddorp heeft hij nog jaren de duiven verzorgd bij zijn ouders in Melissant. Toch wilde hij ook in Ouddorp iets om handen hebben, wat resulteerde tot een klein duivenhokje om wat showduiven in te houden. Dit was een leuke tijd, maar hij haalde er niet de voldoening uit die hij zocht. Dat de duiven werden gekeurd, dat vond hij geen punt. Maar het feit dat de mening van de keurmeester niet altijd objectief was, dat viel hem tegen. Had je namelijk donkere duiven en de voorkeur van de keurmeester ging uit naar ‘blauwe’ duiven, dan had je weinig kans van slagen. Jaap is dan ook van mening dat een showduif, ongeacht zijn kleur, de punten moet krijgen die hij toekomt.   
Het was een leuke tijd, maar de showduiven werden uiteindelijk toch vervangen door vliegduiven. De eerste poging die gedaan werd vanuit Ouddorp, was meevliegen met de fond vluchten. Deze vluchten gaven niet het gewenste resultaat en ook het enthousiasme ging er een beetje van af. Ook J.K van Wijk ( Jan de Kluute) was dit opgevallen en stelde aan Jaap voor om wat snelle duiven op te komen halen. Zo gezegd zo gedaan. Deze actie resulteerde tot een stijgende lijn binnen de competitie. Inmiddels lopen deze duiven nog steeds door zijn stammen heen, samen met een duivin van P.C van Alphen. Er zijn hier goede en bruikbare duiven uitgekomen.
De laatste jaren is er een boost gekomen door een duivin verkregen van J.H. Ju., een dochter uit het dure koppel van Bram Klijn. Deze duivin heeft al heel wat bruikbare duiven op de wereld gezet. Vooral een combinatie met de doffer van M. van der Baan heeft goed uitgepakt.
De 2016-1480659 is er zo één! Op de vlucht Blois heeft deze duif de 3e prijs in het samenspel gevlogen, waarbij hij 9e was in de afdeling 5. En ook nu heeft deze topper een 1e prijs in het samenspel gevlogen en was hij 2e van heel Zuid-Holland.
De duiven worden zonder veel poes pas gehouden. Bij thuiskomst krijgen de duiven schoon drinkwater en een volle bak Versele sportsubliem. Vervolgens krijgen zij enkele dagen Gerry Plus, waarna dit weer opgevoerd wordt met Versele sportsubliem. Na elke maaltijd krijgen zij een handje broodkruimels. Dit was een oude traditie uit het bakkerijverleden en is kortgeleden weer opgepakt toen Jaap zijn vrouw werkzaam werd bij de plaatselijke bakker. Zal dit beetje extra dan misschien het geheim zijn?!    
Twee dagen in de week, de zondag en de maandag krijgen de duiven een kruidengoedje, bestaande uit water, uit, knoflook, aluin, jodium en vlierbessensap. Tenslotte krijgen zij om de zes weken nog een gele druppel. Dit is hetgeen wat Jaap zijn duiven voorzet en toedient. Verder is het vooral veel genieten en het jezelf niet al te moeilijk maken.   
Zo  geschiedde het ook afgelopen donderdag. Jaap had zijn broertje beloofd om hem een avondje te helpen met verhuizen. Binnen het korte tijdsbestek dat hij had, heeft hij om 17.00 uur zijn duiven uit de broedbak gepakt en in de mand gezet. Deze mand had hij snel afgeleverd in het clubgebouw met een briefje erop: Nagtegaal, 4 stuks. Zijn clubgenoten hadden de duiven netjes ingekorfd en zie het resultaat is daar.
Die zaterdag was het de jongste dochter die de aankomst van de 2016-1480659 beleefde. Buurman Bas Breen werd hiervan op de hoogte gebracht en heeft deze duif gemeld. De medewerking van vrouw, dochters en de melkers uit de buurt maakt de duivensport tot een fijne bezigheid.
Jaap wil nog wel even meegeven dat hij blij is met de koers die gevaren wordt door afdeling 5. De duiven tot Peronne apart lossen en nu weer de samenwerking met afdeling 6. Dit komt de duivensport naar zijn idee voor de liefhebbers aan de kust ten goede. Wij weten allemaal: de wind maakt de prijzen, maar we kunnen het één en ander wel beïnvloeden!
Ook moet je het spelplezier niet laten afhangen van de prijzen op zaterdag, want dan kun je het opeens beu zijn. Probeer de hele week, naast je werk- en familieverplichtingen ontspanning en voldoening uit de duivensport te halen. Vergeet daarbij niet om af en toe eens een rondje te gaan fietsen of een weekje op vakantie te gaan. Reken maar dat je het op deze manier eens blijft met je huisgenoten en is dat niet even zo belangrijk dan een keer een goede prijs winnen. Het is allemaal maar beperkt, maar één ding is zeker: duivensport is en blijft een fascineerde hobby. Als je eenmaal gepakt wordt door het virus dan laat het je niet gauw meer los.