Artikelen

Ed Maat op het hoogste podium op Pau – Mont de Marsan
Door Fred Kramer & Anke Ouwehand

Een doel en droom voor velen is het winnen van een Internationale vlucht. Slechts zeven keer per jaar kan iemand deze droom waarmaken. Voor Ed Maat is deze droom werkelijkheid geworden door zijn winnares te klokken om 20:45 uur op een afstand van 1036 kilometer. Na zo’n geweldige prestatie komt er veel over je heen en sta je volop in de dik verdiende schijnwerpers en dat is voor het hele gezin een hele bijzondere ervaring.

Na een dag uitstel en een verplaatsing van Pau naar Mont de Marsan, klonk het startsein om half acht op zaterdag 24 juni voor 11.164 ingekorfde duiven .Een historische dag voor Ed Maat, maar ook voor het inkorfcentrum te Alkmaar.  Voor het westen van het land zag het er goed uit met vroege duiven in Zeeland en Zuid-Holland. Het Oosten daarentegen was kansloos door het wegtrekkende regenfront van West naar Oost. Tegen de avond trok de wind nog wat aan en vielen er duiven op grotere afstand met een hogere snelheid dan de voorvlucht.

Ed Maat is een van de actieve centrumleiders die Noord-Holland kent en wachtte samen met zijn dochter Joyce op de aankomst van een van zijn twaalf gezette duiven. Nauwkeurig had hij berekend om welke tijd zijn duif moest vallen om de eerder geklokte duiven in Nieuw-Vennep en De Kwakel te kunnen kloppen. Opeens was ze er, de duivin met nummer 15-1609547. Deze duivin was al twee keer eerder goed op tijd gekomen, in 2016 als eerste jaarling van Bordeaux en op de laatste Bergerac was het zijn eerste duif. Hoe kom je aan een dergelijke crack. Als koper van een bon op de verkoping van AZV kocht hij deze duif van Jos Vermaas en Jan Zentveld. De afstamming is geweldig met aan vaderzijde Brugemann en Roelofs en aan moederszijde Cees van der Laan. Allemaal sterk spelende liefhebbers uit de omgeving en inkorvers bij AZV. Zie de stamboom. Dus veel verder hoef je het niet te zoeken!

De duivin zat een dag of veertien op eieren toen zij werd ingekorfd, eigenlijk iets te lang naar de zin van Ed, maar kennelijk niet voor zijn duivin nu ook genaamd Joyce. Ze werd geklokt om 20.45 op een afstand van 1036 km. en toen was het wachten op de tijden van de overvlucht. Leo Pronk in het verre Breezand kwam er nog dichtbij, maar toen was het ook over. Helemaal zeker was hij nog niet omdat er in IJsselstein mogelijk een vroegere duif was gevallen, maar dit bleek op een vergissing te berusten. Daarna brak de kermis uit, zowel thuis als de volgende dag in het inkorflokaal. Op deze avond zijn de felicitaties en de bloemen namens alle leden van de Fondclub overgebracht door Fred Kramer. De telefoon stond niet stil en ook in binnen-en buitenland was de belangstelling van deze buitengewone prestatie van deze duivin opgemerkt. Evenals vorig jaar valt de eerste duif in Noord-Holland waar de belangstelling voor de ZLU vluchten nog steeds groter wordt. Geweldig dat deze prijs valt bij een man waarop iedereen altijd kan rekenen.

De 2e plaats gaat naar Cees Niesten uit Uitgeest die ook de 9e plaats pakt. Nationaal waren deze twee toppers goed voor een 6e en 28e Nationaal. De 3e plaats gaat naar Leo Pronk uit Breezand, die Nationaal de 7e plaats pakt.

Allen van harte gefeliciteerd!

De stamboom van de winnares

C:\Users\Arie\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gifDE TOP 10
1.
Ed Maat, Limmen 2. & 9. C.K. Niesten, Uitgeest 3. L.A. Pronk, Breezand 4. Comb. Baas & Berg, de Kwakel 5. G. Rigter, Amstelveen 6. Comb. Verweij- de Haan, Mijdrecht 7. Marlon Kok, Ransdorp
8. Ysbr. Kaptein, Akersloot 10. D. Ruiter, Lutjebroek

C:\Users\Arie\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gifVOORAANKONDIGING SCHENKING ED MAAT
Ook Ed Maat schenkt een jonge duif of bon voor de veiling welke in het najaar gehouden zal worden. Nadere informatie volgt in aanloop naar de veiling.

Ed Maat bedankt voor je schenking! Meer weten over de veiling en de schenkingen? Hou de website in de gaten.