Artikelen

Duiven worden losgelaten in België ANP

Onder Belgische duivenmelkers is onrust ontstaan: ruim 5000 duiven worden sinds vorige week vermist. De dieren deden mee aan een internationale vlucht vanuit Barcelona, maar het grootste deel van de duiven is niet naar België teruggekeerd.

Volgens de krant De Morgen zijn nog geen 2470 van de 7907 vertrokken duiven aangemeld op de website van de Belgische duivenbond. Tientallen duivenliefhebbers wachten, waarschijnlijk vergeefs, nog op de vogels.

De dieren zijn volgens Belgische duivenkenners verrast door de tramontana, een plotseling opstekende noordenwind in de Franse Pyreneeën met snelheden tot 180 kilometer per uur. "Samen met temperaturen boven de 30 graden heeft dit ervoor gezorgd dat heel wat duiven hun vlucht moesten staken", zegt een duivenmelker tegen de krant. "Ze raken ook oververhit, omdat de beestjes niet kunnen zweten."

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met de internationale duiventochten. Twee jaar geleden moest een medewerker van de duivenbond vertrekken toen 15.000 duiven door slecht weer niet werden teruggevonden. Hij werd daarvoor verantwoordelijk gehouden. Nu is er geen schuldige aan te wijzen, zegt een duivenexpert tegen de krant. "De weersomstandigheden bij de start in Barcelona waren perfect."

In de duivensport gaan stemmen op om de marathonvluchten niet meer te houden, omdat de duiven dagenlang in een hok moeten blijven voor ze aan hun tocht kunnen beginnen. De wedstrijden zijn populair, ook vanwege het geld dat ermee te verdienen is.