Artikelen

Combinatie Moes pakt winst op Argenton
Door Ton Snoek & Anke Ouwehand

Het seizoen vliegt letterlijk en figuurlijk voorbij want we zijn alweer aan de vierde dagfondvlucht bezig. Ditmaal stond Argenton op het programma, met 2.590 duiven in concours. Om half acht konden de duiven beginnen aan de terugreis naar het Noorden. Ook de dagfondliefhebbers moesten even geduld hebben, maar om 17:30 uur valt de winnende duif bij combinatie Moes uit Zaandam op de klep. Deze super jaarling pakt de winst met een snelheid van 1153 meter op een afstand van 693 kilometer.

Het was geen eenvoudige vlucht en om dan de winst te pakken met een jaarling, dat is een geweldige prestatie! We namen contact op Familie Moes om de felicitaties over te brengen en om meer te weten te komen over de winnaar.

Het verhaal rondom de winnaar is best bijzonder, want het is een jaarling maar is nog geen jaar oud. Pas in november 2016 is deze topper geboren en heeft in haar geboortejaar dus geen vluchten gehad. Dit jaar is zij als jaarling voor het eerst gespeeld. Als we naar de afstamming kijken van de winnaar dan blijkt ze het niet van een vreemde te hebben! Het is op en top kwaliteit: In de afstamming zien we de welbekende Mulan terug, die diverse keren een teletekst notering behaalde. Mulan zorgde voor Internationale bekendheid door zijn deelname aan de Olympiade in Porto. De moeder is van Belgische oorsprong en was vorig jaar één van de beste duiven in Nederland en vloog twee keer teletekst.

De eerste weken worden de duiven op nest gespeeld en daarna gaan ze over op weduwschap. De duiven worden ingekorfd zonder te tonen. Het voeren doen de mannen vooral op gevoel, maar krijgen wel ruimschoots genoeg. Er wordt gevoerd met Variamax van Mariman wat zeker geen licht voer is. Bij thuiskomst worden de duiven ontsmet doormiddel van bleek in het drinkwater.

De naam Moes kennen we al jaren in de duivensport en gezien de kwaliteit die ze op de hokken hebben zitten in Zaandam, kunnen we daar vast nog vele jaren aan vast plakken. Heren, van harte gefeliciteerd met deze super overwinning!

En dan volgt de rest het podium en die blijft volledig in de omgeving van de Zaanstreek. De tweede plaats gaat naar de man/vrouw combinatie Martijn & Marit Kramer uit Wormer, die overigens ook de 9e plaats pakken. De derde plaats gaat naar Richard Faber uit Westzaan die we al eerder zagen in de top drie op Gien.

Allen van harte gefeliciteerd!

DE TOP 10
1.
Comb. Moes, Zaandam 2. & 9. M. & M. Kramer, Wormer 3. R. Faber, Westzaan
4. Comb. J. & J. Kaman 5. A.I.J.M. Snoek, Volendam 6. N. Ory, Heiloo 7. D. van de Heide, Amsterdam
8. D. van Zon, Amsterdam 10. J.J.M. v.d. Voort, Amsterdam