Artikelen

dinsdag, juli 18, 2017

Ari

 

 

Lapvluchtje en nog 1 te gaan van St Vincent

 
De jongen krijgen vandaag nog een 35-40 km vluchtje met de club. Nodig voor ervaring maar ook om de rui toch een beetje te remmen. Ze ruien al teveel voor het mooi. Nog minimaal 2 weken moeten ze mee voor de ervaring, liever nog langer.
De 2 laatkomers van vorige week moeten ook ingelast. Dus niet de nalijn op maar aanstaande week dus een grote sprong naar Peronne (230). Bij goede omstandigheden moet dat kunnen. Nu nog even met de groep een lapvluchtje. Lukt ze dat niet, dan mogen ze respijt. Anders niet.

De latere groep deze week ook in de mand op enkele km's.
Zelf ben ik ook weer content dat het einde in zicht raakt.

Narbonne laat ik dus gaan en ga met enkele van de goeie naar Perpignan (1017 km). De twijfelgevallen en de jaarlingen moeten het laten zien op la Souteraine. Daarmee is het oude duivenseizoen ten einde en wie weet nog een toetje op Limoges in september.
Navluchten is om op te leren en dan weer een strenge selectie. Ik heb ze al op de korrel die wegkunnen. Degenen die echt wegmoeten zijn dat al, de anderen zitten er nog voor het evenwicht.

Vanmorgen vroeg kwam de 4e van 5 van St Vincent. Mijn beste duivin is nog achter. Fond kost veren!

Wat moet een mens nou met die laatkomers? Ik denk dat ik heus deze niet ga houden. 1 voorwaarde die dat kan voorkomen: Als ze pijlsnel bijtrekken en fit raken.

 

maandag, juli 17, 2017

Kranten vouwen

 
Leuk stukje:

https://www.youtube.com/watch?v=35u7zFkyMII

 

Tevreden

 
Tevreden kijk ik terug op afgelopen weekend.

Arras kwam okee. In Oud-Beijerland worden we behoorlijk zoek gevlogen door de oostkant van ons samenspel. West aan de wind en de kopgroep die de richting dicteert komt ook nog eens uit dat deel van de lossing. Hier uiteindelijk 1 laatje weg. De laatste 2, 1 jong en 1 laatje kwamen zondag. Het jong gehavend (o.a. staart bijna geheel kwijt) en het laatje kwam alsof de duuvel haar op de hielen zat zondagavond 21 uur! Snap jij het nog?
Maar al bij al: alle jongen weer terug!

Bordeaux moest het kunnen halen en dat klopte ook. "s avonds duiven door en ik ook 1. Mijn rode weduwnaar uit Oded x Maria (Van Olmen) was er 20:22 uur. Zichtbaar diepgegaan maar zondag was hij weer erg in goeden doen. op zondag om 14 uur was ook de laatste er. 1 van de 4 had prijs... kunnen hebben. Het was zondagmorgen 11 uur afslaan in Barendrecht maar dat heb ik laten schieten. Voor die ene en dat terwijl St Vincent aan het vallen was? Ik heb het maar zo gelaten.

St Vincent kwam dus niet meer door in ZuidHolland op zaterdagavond. Het was amper mogelijk maar zeker niet omdat er een regenzone hing. We hebben een aanzienlijk deel van de avond onder de parasol gezeten, schuilend voor de regen. Niet veel maar je werd er net even te nat van! Geen weer om duiven die er al een reis op hebben zitten nog door te krijgen was ons idee.

Bert pakte zijn Blue Dusk (vorig jaar 2e beste ZLU duif) om 03:38. Vincent Vork gaat hem echter toch nog voor want die pakt net na 5 uur. Pfoe, wat een toppers.
Ari kwam hier om 07:45. De 12 om 08:04 en nr 3 was er 08:40. 3 van de 5 en de andere 2 nog onderweg, waaronder mijn beste duivinnetje. Ik vermoed dat de duiven kort op elkaar hebben gezeten, relatief en dat de echte kopduiven op een enkeling na dus zijn ingehaald of beter: bijgehaald door de achteropkomers die langer met droog weer hebben kunnen koersen. Vlot verloop op zondagmorgen en de duiven zagen er picobello uit. Ari heeft er ogenschijnlijk geen weet van!

Omdat het op zondag allemaal doorkwam heb ik de competitie laten lopen. Net als ieder ander de dieren netjes opgewacht en verzorgt uiteraard.

Ari pakt nou 3:3. Zou 3x zo ongeveer eenzelfde uitslag zijn. Agen '16 bij eerste ca 200. Narbonne '16 115e nationaal en nu was het opnieuw binnen de eerste ca 250. Beter heb ik nog niet, hoewel dat wel nodig is!!


Van Agen is de ploeg welhaast compleet: 1 in Ranst (Broechem inmiddels) en 1 zaterdag op eigen kracht terug (wat moet een mens daar weer mee). Nog 1 jaarling duivin te gaan. Ik denk dat ik Narbonne laat schieten en nog wat pijlen richt op Perpignan en La Souterainne. wordt vervolgd.

Overigens: Bart van Olmen pakt de 1e in Antwerpen vanuit St Vincent!


 

donderdag, juli 13, 2017

4 naar Bordeaux

 
Gisteren 4 jaarlingen naar Bordeaux gestuurd. In Barendrecht ging dat inkorven weer erg vlot en netjes, prima geregeld daar!

Ik ben erg benieuwd wat het zaterdag wordt. Ik keek net ff op MeteoFrance maar veel wind op kop zaterdag dus de kans dat er dan 's avonds duiven door zijn is wel erg klein. Ik zou balen als dat zondag wordt vwb mijn deelname aan het concours. Net als bijvoorbeeld De Ridder en zoon concours ik niet op zondag. Kijk die beestjes doen de inspanning nu eenmaal wel op die dag dus waarom niet? Principes zijn principes en ik hou me er maar aan.
Ik zet de haan echt niet apart van de kippen hoor op zaterdagavond maar competitie op zondag is er gewoon niet bij. Maar net zoals een boer zijn koeien ook op zondag melkt en verzorgt, doe ik dat ook met de duifjes. Dus als het zondag wordt ben ik er wel gewoon om ze op te vangen hoor.

De jongen hebben heel beperkt wat dikkere oograndjes. Bijna niet te zien maar het is er wel. Prima om dat virusje zo z'n werk te laten doen: eenmaal getackeld nooit geen dol meer mee.

De 2 later teruggekomen jongen doen het goed. Mijns inziens enkele factoren die een rol spelen: Ik stuur ze op pad met veel reserves (ze zijn gewoon aan de zware kant). Fondsoort, blijft langer zoeken en is taai. Ze kregen nog geen enkele antibiotica, nog niet voor geel of wat ook. Ik heb geen coli moeten tackelen of zo met een vorm van antibiotica. Mijns inziens een voorname voorwaarde om ze sterk aan de streep te krijgen. Daarnaast weerstand te over door diverse vaccinaties (2x PMV, Paratyphus en pokken) en dat allemaal op een praktisch niet gekuist hok. Ik denk dat ze zo in elk geval taai zijn/worden en dat dus rendeert. Ik was er immers nog geen enkele kwijt en vorig jaar slechts 1!
Ik vind het zelf zelfs straf dat het me kennelijk lukt om geen jongen te verspelen - althans tot op heden niet...


 

woensdag, juli 12, 2017

Laatste jong ook retour en 5 naar St Vincent

 
Gisteren was ook de laatste terug op het hok. Hoewel niet 100% fit - het was het diertje natuurlijk aan te zien - betwijfel ik of het binnen heeft gezeten. Moet haast wel maar weten doe ik het niet. Ook deze krijgt de vervolgopleiding op de navluchten.
Vroeger deed men dan de gummiering af of aan de andere poot. Heel soms een papiertje tussen de gummie. Nu heb ik geen idee. Zelf doe ik wel eens de knijpring (als ze die aan hebben) aan de andere poot. Kun je dus zien dat iemand dat moet hebben gedaan en het beestje dus binnenzat bij iemand.

5 naar St Vincent gestuurd.
Ari, de 426 (mijn beste oude duivin uit Oded x Zusje), de 434 van Van Olmen (gewond terug Agen '16), de 612 (Bonte binnenbocht x Saarloos/Joosen) en de 399, Saarloos. Ari en de 426 verwacht ik wel. De 612 zou de Joker/verrassing kunnen zijn. Die zat goed maar of ze de kwaliteit heeft, weet ik niet.

Zaterdag gaan die los. Vrijdag is het nationale feestdag in Frankrijk en mogen er geen duiven worden gelost. Of ze het dan in 1 dag halen en we zaterdagavond nog duiven doorkrijgen. Ik hoop van wel, maar makkelijk zal het niet worden.

Vanavond 4 jaarlingen naar Bordeaux ochtendlossing (NPO). Dat is een beetje de B ploeg, dat wel. In theorie moeten die op 1 dag thuis kunnen komen. Ik hoop dat ze die theorie in de praktijk gaan brengen!
Vrijdag al het overige, jong, late jongen en ouden (ook de Agen-ploeg) naar Arras.
Voor de jeugd een sprong van maar liefst 100 km. Mij best hoor maar het heeft de schijn van een opbouw wel wat tegen op deze manier.
 

dinsdag, juli 11, 2017

Barcelona II en drukke tijden

 
Enkele reacties op mijn stelling maar de meesten zwijgen.
Ik denk dat het zwijgen ons duivenvolk nog een keer de das omdoet en dat dit struisvogelpolitiek is.
Zulke verliezen zijn niet te vergoeilijken, ook al geraakt nog een aanzienlijk deel wel thuis.

Op eigen hok gaan er vanavond mee naar St Vincent ZLU, morgen jaarlingen Bordeaux NPO (ochtendlossing), donderdag maar een keer niks en vrijdag dan de thuisblijvende oude duiven (o.a. de Agen-ploeg) de laten en de vroege jongen.

Gister met uitlaten van de jonkies kwam er nog 1 van zaterdag. (had z'n zakken behoorlijk vol, dus wordt eentje voor de nalijn). Dus nog 1 jong vd 17 achter en 1 late duivin. Valt mij niet tegen. Het is het eerste jong dat kwijt gaat dit jaar. Ik hoop evenwel dat ze nog komt. Het was notabene de mooiste die ik bijhaalde bij Bert.

Wordt een erg drukke zaterdag, terwijl er aan het huis nog geklust moet worden... hoogseizoen!!
 

maandag, juli 10, 2017

Barcelona niet langer verantwoord!!

 
Ik neem met de titel wat stelling.
Barcelona heeft opnieuw heel veel slachtoffers gekost. Ik denk nog wel 50% achter. Dat zijn er maar eventjes 8500!! dat is 2 vrachtwagens vol duiven.

Het spijt me enorm maar dat kunnen we toch niet vergoeilijken met z'n allen of wel?
Vast druppelen de achterblijvers nog wel door, de komende tijd maar dat die enorm dieronvriendelijk is, mag toch wel gezegd zeker? Wat een gedoe. Waarom schrijven de heren er niet over? Waarom zwijgt de duivensport hierover??

 

zondag, juli 09, 2017

Asse Zellik ook okee

 
Zaterdagavond 15 vd 17. 2 jongen minder. Laatjes -1.
Viel me niet tegen maar op zondag niks erbij. Ik vrees ervoor dat Asse Zellik een rot losplaats is. Gaan er elke keer van verloren. Volgens mij veel obstakels bij en direct na de start.


 

donderdag, juli 06, 2017

Agen okee maar nu de volgende + wat een vlijerij

 
Wat zeker moet worden gezegd: Complimenten voor de verzorging van de ZLU duiven. Na 8 nachten mand, zien ze er - na ook nog eens 900 km's - erg prima uit. DANK

Agen ging okee voor mij maar een knaller was het nu ook weer niet.
50% prijs is gewoon bovengemiddeld, laten we daar duidelijk in zijn maar ik wil meer: hoger prijspercentage en gewoon vroegere duiven. Ik mis de piekers, de "Spitzentauben" en die heb je toch eigenlijk gewoon nodig.

Veel grote namen zijn vooral groot door de aantallen als je het mij vraagt. Ze pakken dan natuurlijk wel makkelijker vroege duiven (ook gewoon omdat ze kwaliteit hebben zitten!) maar hun percentage is soms om te huilen! Poe poe, wat zijn er bij die zich moeten schamen zeg.

Gisteren waren er hier uiteindelijk 10 van de 14.
3 oude nog onderweg. oude duivin die eigenlijk al vanaf het begin van het seizoen wat negatief opviel maar wel lekker aanvoelde vorige week. 1 die genaaid was als jaarling (Ari x dochter Farpar), en 1 die wel mooi is maar ook op Narbonne vorig jaar de kat stuurde. De jaarling was wel mijn mooiste duivinnetje, 1 van Bert. Die had ik oprecht verwacht. Hoop dat ze onderweg is en nog in fatsoenlijke staat terugkomt

St Vincent ZLU is de next in scope (in het vizier)... 4-6 verwacht ik er te gaan meegeven. Ze zitten me naar m'n zin, toch wel maar ook hier geen forme eigenlijk.

Jongen aanstaand weekend mee. 2e ronde wordt geënt en zullen de mand in gaan voor de eerste leermomenten. Tot op heden niks kwijt dus dat gaat nu wel gebeuren is mijn verwachting. Ze hebben reserves genoeg dus als ze moeten zoeken of meer km's maken dan gedacht zouden ze dat moeten kunnen opvangen. We gaan het zien!

Vlijerij...
op toppigeons lees ik dit:

En op Agen (Jaarlingen) zetten ze weer een werelduitslag neer en staan ze voorlopig op plaatsen 1-5-18-37-50-52-77-86-95-122-151-178-209 etc.
Tegen de klok van 8.30 uur de volgende ochtend waren er inmiddels 30 thuis.
Het concours voor de jaarlingen zal op woensdag, even na het middaguur gesloten zijn.
 
Gaat over Batenburg vd Merwe... zaten mooi 1e met de jaarlingen - gefeliciteerd! Maar de vlijerij in de termen "weer een werelduitslag" en om 8:30 al 30 thuis" is toch wel flink overdreven zeker. Men had er 100 mee... Het zal wel nooit veranderen in de duivensport (media). Misschien maar het best om te denken "vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan". Hugo doet dat volgens mij en ik geef 'm gelijk! Volgende keer hoop ik 'm voor te zitten en dat zal voorwaar heel lastig zijn, er zit daar wereldtop.
 
 
 
 

woensdag, juli 05, 2017

5:44 uur de eerste opvolger + Updates

 
De eerste die vandaag hier de 2 duivinnen opvolgt kwam om 5:44 op de klep. Monter en fris - wel wat lichter - met voldoende drang om er weer te willen zijn. Nu hopen op meer. Het is geen makkelijk wedstrijdje. Wel eerlijk heb ik het idee.

UPDATE
om 07:48 50% thuis... blij mee
prijzen bijna op in Zuid-Beijerland

Update II
8 vd 14 maar we blijven steken... Het is blijkbaar lastiger dan gedacht. Wat mij opvalt is dat 3 van die 6 die nog moeten komen wel van het 'drukkere' soort zijn (minste fondbloed in de aderen, meer snelheid in gekweekt dan goed was??)

Update III
1 van de doelstellingen is binnen: bij de eerste 100 nationaal pakken:
De jaarling pakt de 53 nationaal is de verwachting en de oude ca de 200e nationaal.
Zoals geschreven komen ze uit 't Zusje. Tot hier toe bijna steeds m'n eerste duiven op dit soort vluchten. Het jaarling duifje heeft Zoon 403 (Van Olmen, broer Evenbeeld, zie foto) als vader. Bart van Olmen pakt zelf de 2e provinciaal / 30e nationaal voor zover we dat nu in beeld hebben.
Bert Saarloos 4e nationaal bij de jaarlingen.

Update IV
9e is er halverwege de middag.
De meest temperamentvolle duiven lijken te ontbreken. 8 nachtjes te zwaar voor hen.
 

dinsdag, juli 04, 2017

2 uit 't Zusje op tijd

 
Een jaarling op 21:07 en een oude op 21:41. De jaarling deed 1056 m/m.
Tevreden maar de dikke donkere lucht die er hing vanaf de noordelijke helft van Zeeland remde de boel. Noordelijk vielen ze amper door. Hier viel de avond ook opvallend vroeg... hopelijk morge ochtend bijtijds al enkele die vroeg opstaan en dichtbij zitten.
 

Agen onderweg

 
De duiven van Agen zijn los! Een week van maandagavond tot aan dinsdagmorgen in de mand. Mooi weer, Oostenlijke wind die in Noord Frankrijk draait en ZW zal zijn. Komen ze tot hoog in Frankrijk, dan lijkt het er op dat de wind vervolgens in het voordeel gaat zijn voor de vermoeide dieren.
Ik hoop op de overwinning, net als jullie allemaal.

Succes allen!!


Hier zijn de jongen ingemand. Gisteravond in de club. Aad gaat op stap met de duiven en een speciaal daarvoor geprepareerde kar van de club. Meer dan 200 waren er. Ze krijgen zo'n 45 - 50 km voor de vleugels begreep ik (Rilland Bath). Mooi lapje.


 

maandag, juli 03, 2017

Agen pas dinsdag los

 
In tegenstelling tot wat we hoopten en de wens werd de vader van de gedachte, is toch weer uitgesteld. De duiven te Agen gaan pas morgen los. Meer dan een week in de mand dus en dan 900 km voor de boeg. Wel bij goed weer op dinsdag, is de verwachting, dat wel.

Wat een gepuzzel met de tijd. Moet ik uitgerekend morgen 's avonds weg met 't werk.
Woensdagmorgen ook weinig mogelijkheden om ze op te vangen.

Hopelijk wordt het evenzo een goede vlucht en een mooi resultaat... we houden de moed er gewoon maar in. Ik had het voornemen er nog naar St Vincent te sturen maar dat moet dan maar met alleen de thuisblijvers. We gaan het meemaken!

Morgen de jongen nog eens opleren, waarschijnlijk met de club.
Die moeten dan zaterdag met z'n allen in 1x op Gent, of wat het ook wordt zaterdag.
 

zondag, juli 02, 2017

Wat een getob en morgenavond Agen wachten

 
Wat een getob dit weekend. De ouden konden eigenlijk niet los in Frankrijk en dus gingen ze rijden. Ze kwamen noordelijker en ook westelijker. Arras, 200 km met NNW4. Mooi lapje en duiven kwamen netjes. Het ging rap.
Piet Kok zat weer eerst met zijn Grizzly. 3e keer met deze jaarling en nu zelfs 1e in Midden tegen dik 3600 duiven.

Met de jongen stond met in Duffel, ging terug naar Tholen waar men toch niet ging lossen en reed weer terug!! Vandaag zo'n zelfde parcours en uiteindelijk werd er in Tholen gelost. De mannen die meededen gaven me te kennen dat het goed ging. In de middag trok het hier dan ook open en ook nu (zondagavond) is het prachtweer. Ik liet de jongen er uit om 16:15 en die trokken er heerlijk aan.

Morgen hoop ik dat ze Agen bijtijds lossen. 895 km met Westelijke wind en de laatste km's Zuidwest. Ik hoop op een mooie uitslag hoewel een weekje mandzitten niet door elke duif lekker zal zijn verteerd. Is dit gunstiger voor de duivinnen? We wachten het geduldig af en ik verwacht ze in elk geval 's avonds wel door!

Allen succes en we gaan ervoor!!
 

vrijdag, juni 30, 2017

Nat op komst

Er wordt slecht weer voorzien. Afdelingen lassen af of verzetten. Onze afdeling niet: gewoon ingekorfd gisteren voor Nanteuil en vanavond voor Duffel. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (altijd een mooie term) gaat dat op zaterdag niks worden of het moet 2e helft van de middag zijn als er over het westen opklaringen komen.
Wie weet.

Agen is uitgesteld. Ik hoop eigenlijk dat ze ook morgen en zondag niet gaan lossen. De kans dat de duiven dan onderweg in nat weer terecht komen is erg groot. Met toch een niet fair verloop als gevolg. Immers zitten de buien aan de kant waar je duiven naar toe moeten en bijv. de andere kant van de vlieglijn niet, dan ben je soms op voorhand al uitgeschakeld. Denk aan Mont de Marsan: Midden en Noord Limburg en hoger hadden de pech dat uitgerekend daar een buienlijn zat waar ze niet doorheen konden...
Maandag is het 100% goed, dan maar op maandag wat mij betreft.

Gisteren de jongen weer naar De Heen. Geen best weer maar ze kwamen weer allemaal terug. Niet netjes in 1x maar ze zijn er gewoon weer. De beslissing of ik meedoe op Duffel moet ik nog maken.

Auteur Maurice Laban

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

woensdag, juni 28, 2017

Uitleg lossing afgelopen zaterdag

Onze lossingscommissie kwam met een antwoord. Netjes dat het wordt uitgelegd maar het is allemaal onomkeerbaar en weer zijn onnodig veel duifjes verloren gegaan. In huidige tijd helaas dus gewoon allemaal mogelijk. Ikzelf liep zoals geschreven in de polder 's morgens en weet heel erg zeker dat het niet kon. De lucht was zo dik als een zak. Dus of het nu echt alleen zo is dat we dit niet wisten en het systeem de verkeerde info gaf? Contacten her en der zijn wel erg nuttig. WdB benutte altijd veel van z'n contacten her en der op de vlieglijn heb ik altijd begrepen. informatie van particuliere weerstations of camera's die het weerbeeld actueel laten zien zou ook een oplossing zijn.

Hierbij uitleg:

De vraagtekens die geplaatst worden bij het lossen van de jonge duiven vanuit Duffel afgelopen zaterdag zijn begrijpelijk.
Nadere informatie bij de lossingscommissie leert ons dat;

  1. Het weer op de losplaats gewoon goed was met 5/8 tot 6/8 bewolking.
  2. De informatie van het Instituut Wedvlucht Begeleiding goed was voor een verantwoorde lossing, met een zicht van 10 tot 15 km in België .
  3. De informatie van het Wedvlucht Coördinatie Systeem (dhr. Godschalk) was probleemloos en dus was lossen toegestaan.
  4. De waarnemingen in Nederland waren op het moment van lossen redelijk. In Monster en Hendrik-Ido-Ambacht bewolkt maar droog en goed zicht, in Katwijk geheel bewolkt met enige motregen.
  5. De motregen die op de Noordzee ten tijde van de lossing aanwezig was zou pas in de loop van de ochtend zich uitbreiden over het land. Dit bleek echter zo snel te gaan dat de duiven er al  mee te maken kregen toen ze boven Noord Brabant kwamen.
  6. Deze motregen die te snel volgde was daarbij niet of nauwelijks te zien op de beschikbare weersinformatie.  Een probleem, wat later bleek, werd veroorzaakt doordat de weerscomputersystemen (en dus ook buienradar) deze zeer lichte motregen nauwelijks kon waarnemen. Dit probleem werd op zaterdagavond ook uitgebreid behandeld bij het weer bericht op RTL 4.

 
Hierdoor is er dus technisch iets misgegaan bij de voorlichting, iets wat niemand heeft kunnen voorzien.
De lossingscommissie heeft gelost op het moment dat alle seinen op groen stonden.
Ondanks alle technische vernuft blijkt dit dus toch mogelijk te zijn.
Verbazingwekkend en voor de getroffen liefhebbers funest !
 

Namens de lossingscommissie en het bestuur kunnen we maar één ding zeggen: 

 

Onze oprechte excuses voor de geleden verliezen.

Maar zoals elke week heeft de lossingscommissie ook deze lossing goed bekeken en afgewogen of het kon, maar is het jammer genoeg helemaal verkeerd afgelopen.

de lossingscommissieVandaag wilde ik nog een eigen opleer inlassen maar gisteren al besloten dat niet te doen. De lucht is net als zaterdagmorgen dik als een zak. Morgen misschien beter?
Ik lees al dat anderen zaterdag niet mee gaan doen omdat het voor de hand ligt dat er niet gelost kan worden... even afwachten nog hoor. Weersvoorspellingen zijn idd niet goed maar veranderen ongeveer elk uur.

De thuisgebleven weduwnaars vlogen gisteren heerlijk. Geeft me het gevoel dat ze toch wel goed waren, de duiven die mee zijn op Agen. Tegelijkertijd zijn het allemaal niet of weinig ervaren duiven dus gerust op een goede uitslag ben ik niet.p.s. dit is blogbericht 1400!, gisteren 216 lezers

Auteur Maurice Laban

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

dinsdag, juni 27, 2017

14 naar Agen

Gisteravond 14 ingekorfd voor de race uit Agen. De 401 (100% Saarloos) als 1e getekende bij de oude duiven en de 06 (doffer uit Ari x dochter 113 Van Olmen) bij de jaarlingen. (8 oude en 6 jaarlingen). Ze waren naar m'n zin maar ik heb er nauwelijks 1 ingekorfd waar ik zeker van ben dat hij of zij er zal zijn. Het is ook best even afwachten qua weersomstandigheden. Dat er regen gaat vallen lijkt zeker. Hoeveel en waar... tsja, dat weet nog niemand.
MeteoFrance lijkt op dit moment op zaterdag een goede dag te voorspellen maar op vrijdag niet persé. Weet je, we wachten geduldig af.


De thuisblijvers gaan naar de midfond donderdag (Pontoise waarschijnlijk). Zo hoop ik weer een eenduidige ploeg te hebben vanaf komend weekend en maak de thuisblijvers klaar voor een St Vincent ZLU.

Van Olmen pakte 4/4 van MonteMarsan, beginnend met de 8e nationaal. Jos Joosen waar er hier dus ook van zitten (o.a. de Limoges en het Zusje) pakte de 3e nationaal en 4/7. Beiden zijn wel de top in het Antwerpse hoor!

De jongen leerde ik zondag op vanaf De Heen (thv voormalige Barcelonaloft). Dat was niet makkelijk gezien de aankomsten maar ze zijn er gewoon weer allemaal. De laatste pas maandagmiddag. Was een ritje naar mijn ouders, dus dat kon deze keer mooi. Omstandigheden waren niet super (o.a. windkracht 4-5 West) maar leerzaam. Deze week nog 1x wellicht en dan zaterdag Duffel.

De 2e ronde moet er binnenkort ook aan gaan geloven. De nalijn is ook niet meer ver weg...

Na het weekend steek ik de lampen aan.

Auteur Maurice Laban

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

maandag, juni 26, 2017

Zaterdag een hele dag regen en toch werden duiven gelost

De titel zegt genoeg. Zaterdagmorgen 07:30 liep ik met een maatje een rondje van 8,5 km hard door de polder. Het 2e deel in de motregen. De lucht was dik en het zicht behoorlijk slecht. terug thuis was ik compleet verbaasd dat de duiven van Duffel aan het vallen waren!!

De rest van de dag nagenoeg de hele dag geen droog moment gehad. Gevolg: ca 15 - 20 % van de jongen zijn achter. HOE KAN EEN LOSSINGSCOMMISSIE DIT GEDAAN HEBBEN????
Persoonlijk ben ik blij dat ik ze niet mee had maar een kleuter kon deze keer zien dat dit niet kon. Met ouden een goede start en dan in de motregen... okee, dan kun je de gok wagen maar met jongen de 1e keer voor prijs en dan dit?!

Ik leerde ze gisteren zelf op. 1 achter en de rest deed er lang over. Deze week nog een extra keer en dan wellicht a.s. week maar naar Duffel. De weersvoorspellingen zijn niet goed maar het is nog maar maandag.

Vanavond Agen inkorven. Ik denk iets van 12 of 15 gaan er mee.

Auteur Maurice Laban

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

donderdag, juni 22, 2017

Opties

De duiven vliegen hier goed, ondanks de hitte. Korter want de eersten die terugkomen zijn natuurlijk een soort magneten voor de anderen. De bekken wat open omdat het zo warm is. Tsja, wat kun je er verder mee?!
Ik verschoon de drinkpotten nu 's morgens en 's avonds. Kwestie van voorzichtigheid. Water wat al een halve dag lauw is geworden is nu eenmaal niet zo gezond. De bacteriegroei is ongewild hevig en dat wil ik ze niet laten drinken.

Erg onder de indruk ben ik van diverse topprestaties op de eerste marathonvluchten. Wat een topprestaties op enkele bekende en minder bekende hokken. Ik hou enkele toppers in de gaten die 100% voor de ZLU lijken te gaan (o.a. Jellema en Batenburg als voorbeeld). Die gaan dit weekend zich waar moeten maken. Er zit flink west in de wind is de voorspelling dus de oostkant van het land kan zich opmaken voor een beperkte nachtrust denk ik.

De jongen zijn deze week niet gelapt. Gewoon voorzichtigheid met die hitte. Morgen of in het weekend nog eens. Ik ben niet super voorzichtig maar wel op m'n hoede. Vrijdag korf ik niet in voor Duffel maar de week erna kan dat nog een keer en dan kies ik daar gewoon voor. Geeft me de kans om zelf nog enkele keren te lappen of mee te doen met de club (wegbrengen met een gezamenlijke kar).

Mijn schema gaat zijn: de duiven die ik er klaar voor vind naar Agen, de anderen Roye (Nishoek) en dan op naar St Vincent ZLU. Daarna nog een Narbonne of Perpignan in het vizier.
Het valt niet mee om een hok op te bouwen voor deze vluchten... dit vraagt heus grotere toppers dan door de bank genomen op de programmavluchten. Zonder die ook maar 1 tabaksteel tekort te doen!Auteur Maurice Laban

woensdag, juni 21, 2017

Laatste ook terug

 
Ik miste er 1 van Roosendaal. 1 van de late en nog wel de mooiste. 1 uit Ari, een beauty waar ook dr Marien eens van zei dat het zo'n mooie was toen het dier nog niet eens 1 pen had gegooid.

Bleef achter dus ik dacht dat het een ongeluk moest zijn geweest. Een botsing met iets, bij lossing ofzo. Wie weet een roofvogel maar in elk geval niet makkelijk te verklaren dat een late met al wat oefenkilometers er niet was.

Dinsdagmorgen was hij er opeens. Leeg. Onverklaarbaar. Eigenlijk alleen maar veel lichter van gewicht, verder monter genoeg. Alsof hij niet uit de mand was gegaan bij lossing, althans zo'n indruk wekte hij me. Dat zou al apart zijn maar daar verdenk ik 'm wel van. Raar verhaal maar op zich weer blij dat hij terug is. Even op laten knappen en dan zien of en hoe ik weer ga inlassen.

De rest maakt het goed. De forme mag nu wel komen hoewel de doffers met hun vlieggedrag uitbundig genoeg doen, mist er nog wel iets...
 

Nog geen forme

 
Ik betrap me erop dat ik er gefrustreerd van kan worden dat ik de forme nog niet zie bij mijn duiven. Ik slaap er geen tel minder om, ook al is het warm maar zo midden in het seizoen zie ik maar wat graag dat ze top zijn en dat zijn ze gewoon nog niet.
Vanmorgen knallen de weduwnaars eruit, vliegen heerlijk maar niet lang. Ze mogen wat meer trek hebben en de mest beter zijn... ach, ik kan het niet zelf uit een potje schenken ofzo maar wachten en 'het' niet zien gebeuren is niet mijn ding. Maar ja, wat kun je!?

Verder geen klagen, we zijn aardig op sterkte en nog kansen genoeg.

Ik hoorde dat er een gerucht de ronde doet dat er 140 duiven uit een wagen zijn gestolen onderweg naar St Vincent. Details ken ik niet, iemand bekend met dit gerucht?

 

maandag, juni 19, 2017

Cracks - en luchtvochtigheid

 
St Vincent is gewonnen door een crack!
Vloog vorig jaar de 2e nationaal Agen, en nu 1e nationaal St Vincent in 2x mee geweest te zijn op deze vluchten, wat een topper!
Ook de 2e, 3e en 4e nationaal blijken bewezen cracks te zijn van TXT plaatsen tot bijv. 2 weken geleden nog een 1e vanuit Limoges (die van Mazee). Poe poe, als we daar tegen op moeten, is nog veel zegen nodig om dat soort toppers onder de pannen te krijgen zeg!

De mijne worden langzaamaan beter. Vliegen lekker en zeker in de morgen weinig last van warm weer. Een stuk of 10 - 12 voor Agen klaar krijgen lijkt te gaan lukken. Anderen die naar St Vincent moeten krijgen dan i.p. de dagfondvlucht van a.s. zaterdag, of het moet Duffel worden voor hen maar dat vind ik een beetje te kort.

De Jongen waren gistermiddag op enkele na ruim 1,5 uur pleite. Ik vergaf het me al bijna niet dat ik ze op zondag uit liet en vermoede al dat ze mee waren met op te leren duiven. dat was niet erg waarschijnlijk zo rond 16:30 maar je weet maar nooit.
Na ruim 1,5 uur kwamen ze uit het zuiden aanknallen... 2 rondjes en op de pannen en naar binnen. DAT ZIT WEL GOED.

3 die niet meetrokken staan genoteerd. Het waren er precies al 3 die ik eerder in het vizier had. 1 andere ging al 2 dagen eerder hemelen. Het was er 1 die altijd maar als laatste er uit ging en met uitwennen had hij ook al snel krediet verspilt. Zulke worden nooit geen toppers denk ik altijd maar en ik heb 'm dus verwijderd.

Nu het zo heet is, is het ook behoorlijk droog in het hok.
Ze krijgen van mij dan een natte baksteen of broedschaal geserveerd. Die geven de gehele dag hun vocht af en zo probeer ik de temperatuur te doen zakken. Of het werkt? Alles beetjes helpen denk ik altijd maar.
Geef aub ook geen drinken wat de duiven niet graag lusten (dus niet al te veel aanzuren of bittere antibiotica). Ze hebben nu vaak veel vers water nodig!!

Ik vernam dat Jellema al volop lapt, 's avonds. - lampen aan bij thuiskomst.
Opvallend dat diverse grote mannen St Vincent niet pakten of sommigen slecht. Er wordt mijns inziens volop ingezet op de ZLU (de besten waren zeker niet mee op St Vincent bij hen). Ik ben benieuwd hoe hard die gasten gaan knallen vanaf aanstaand weekend?!
 

Rare lossing te Roosendaal

 
Zaterdag was de commissie er kennelijk binnen enkele tientallen minuten anders over gaan denken. Van nog niet goed, naar los. Het was op het moment van lossing tot 2 uur na lossen bij ons absoluut niet bekwaam om jonge duiven te lossen/ in te laten vliegen. Het meest delicate groepje duiven lossen bij die weersomstandigheden, dat kon echt niet. Toch doen ze dat opeens en gevolg was dat het jonge grut moeite had. uiteindelijk op zondag 10% in de min her en der. Men moest zich schamen!
opnieuw: FILM VERTREK... dan zien we zelf ook de weersomstandigheden. Het was misschien eenmalig een gaatje te Roosendaal op dat tijdstip maar nog geen vleugelslag verderop totaal niet mogelijk.

Bang dat er andere reisduiven overheen gaan of dat ze samen vallen met de thuiskomsten van Pontoise? ZEG DAT DAN !!!

 

vrijdag, juni 16, 2017

Trainen vanaf ca 21:00 uur

 
Anderen doen dit dus waarom niet.
Na de reguliere training liet ik de achterliggende dagen de duivinnen nog eens een extra keer trainen om 21:00 uur. Gisteren van 20:40 - 21:25 om precies te zijn. Kwestie van meer laten trainen en trainen = eten = conditieverhogend (hopelijk). In elk geval een tactiekje om een aardig ploegje op Agen te kunnen gaan zetten en daarna een leuke ploeg op St Vincent ZLU. Pau, Barcelona en Marseille niet op het programma maar wel Agen, St Vincent, Narbonne en Perpignan. De spoeling is nog niet zo dik dat ik met mijn mini-kolonie alles kan. Deze 4 is al ambitieus vind ik.

De laten gaan vanavond in principe weer naar Roosendaal met de afdeling... De jongen dus nog even enkele weken achter op dat schema maar voorzien om in te halen. De laten wil ik graag nadat ze niet meer meekunnen op de vluchten voor jongen, nog enkele langere drachten spelen: Midfond of zelfs dagfond kwestie van ervaring opdoen en testen.
De jongen gisteren allemaal weer retour. Het lijk allemaal een makkie zover.

We hebben sinds gisteren ook 5 kippenkuikens op de werf. Onze oudste had een projectje en daaruit voort kwamen kuikens die we hebben geadopteerd. Andere kids in de klas ook, althans her en der... grappig hoe die pluisjes zo anders zijn dan de enorm snel groeiende duifjes. Ze zijn ca 2/3 weken en zet je er dan een duivenkuiken naast, dan realiseer je pas hoe snel onze duiven in de eerste dagen van hun leven groeien, dat is enorm!

p.s. Vogelgriep in Belgie...
ik begreep dat er liefhebbers zijn die niet kunnen inkorven omdat een oude versleten kippenboer er een potje van maakt en zo velen dupeert. lekker is dat.
 

donderdag, juni 15, 2017

lage luchtvochtigheid en extra trainen

 
Ik vrees een beetje dat een lage luchtvochtigheid m'n ploeg wat parten speelt. Te droog is ook niet goed hoewel je daar over kan discussiëren natuurlijk. immers: wanneer is het ideaal?

Ik heb nog wel wat truuks om dat op te krikken en ga aan de slag.

Gisteren de beide oude ploegen, mannen en vrouwen, 2x laten trainen. De dames zelfs van 21:00 - 21:30. Ze moeten meer trainen van me. De doffers trainen niet lang maar wel lekker. De dames mogen een hoger tempo aanhouden als je het mij vraagt. We proberen maar wat, nietwaar?!

Verder staan de jongen klaar om weer getraind te worden. Deze keer op ca 8 km.
Ik hoop het zaterdag nog eens te doen en dan is dat deze week 3x.
Volgende week nog eens zoiets als dat lukt. De week erna nog eens en dan voor de leeuwen, dat is het scenario. De eerste Duffel sla ik dan over. In de club vallen verliezen nogal mee geloof ik. De massaverliezen zijn er niet, althans nog niet voor zover mij bekend.
 

woensdag, juni 14, 2017

Excuses van NPO

 
Veranderd beleid van NPO: Na de juridische procedure excuses aan het adres van Droog.

Correct als je het mij vraagt hoewel het toch wel een smaakje achterlaat in de mond.

Ik hoop dat Droog de draad weer oppakken kan. Wie weet kan hij de mooie prestaties van 2016 nog eens glans bijzetten na zo'n traject.

Mijn gedachten over dit alles heb ik al laten weten... ieder zo z'n gedachten erover immers. Jammer dat we in onze hobby dit soort situaties hebben, het doet geen goed.

 

Toch geen mee op St Vincent

 
Gisteravond ging ik zoals gepland aan de slag met de duiven om het bestemde koppel naar St Vincent te sturen. Het zou inkorven worden te Strijen en niet Barendrecht omdat aanstaand weekend de Heinenoordtunnel dicht is. Maar toen ik ze beetnam vond ik ze flink te slap en kon geen forme ontdekken. Iets dat ik enkele dagen eerder wel anders beoordeelde. Hoe dat kan? Ik denk aan vanalles maar de passende verklaring heb ik niet.
Ze zaten zelfs al in het mandje toen ik besloot niet mee te doen. "Bij twijfel niet doen" echode er door m'n gedachten en even later was de knoop door: niet meedoen.

De duiven zijn okee maar forme of iets dat er blijk van geeft is er niet. Ik snap niet goed waarom en eigenlijk kon ik al wel vertellen dat 'het' er niet was. ook ik hou me een soort van voor dat het er nog wel inzit ofzo maar nee, niet goed genoeg. Kijk op een geplande programmavlucht vitesse of midfond doe je dan alsnog mee. 1000 km voor de boeg, nee, dan niet!
Ik zal de verzorging en mijn eigen 'acht slaan op de duiven' verbeteren de komende dagen en tijd om in elk geval op Agen met duiven mee te kunnen doen die me aanstaan!

Jongen maandag op 5 ging vanzelf.
De laatjes mee met de containerwagen leverde 1 verlies op. De rest was er binnen een zucht dus dat geeft te denken... gecrashed wellicht?

Morgen de jongen nogmaals en zaterdag nog 1x. Volgende week in de club of al met de afdeling, lekker bezig zullen we maar zeggen
 

maandag, juni 12, 2017

Het ging te snel

 
Zaterdag waren het mooie snelle concoursen. Ik moet nog altijd wennen en waarschijnlijk lukt me dat nooit helemaal aan de trage fondduiven. Ik pakte 2 staartprijzen met 2 jaarlingen. Die ene blauwe uit Ari x dochter 113 was weer mijn eerste. Ik denk dat 't een heel goed worden kan. Rustig brengen!

De jongen gaan vandaag voor de 5 km. Zou makkie moeten zijn. Vanavond de laten in de mand voor Roosendaal met de containerwagen. De jongen volgende week of over 2 weken.

Morgenavond de 414 en de 412 naar St Vincent NPO (middaglossing). Ik denk dat ze er klaar voor zijn!

Ari blijkt toch meer dan alleen groene smeur mee te hebben gepikt op de retourreis vanuit Blois. Het gaat er niet af. Last heeft hij er niet van maar gemak ook niet. Olie is het ook niet geloof ik maar wat het dan wel is? Pau sla ik over met 'm. Wellicht St-Vincent en Narbonne/ Perpignan ZLU dan.

In Belgie speelden ze o.a. Valence. Joosen en van Olmen 1 en 2 in St Job!
Mooi station Valence. Ik zou ervoor pleiten om dat bij ons toe te voegen aan het programma. Het zou de Nederlandse ZLU duiven zeker een enorme leerschool geven voor de vluchten Narbonne en Marseille!
 

donderdag, juni 08, 2017

Instagram en meedoen met een verslag

 
Tegenwoordig ook de eerste stappen op Instagram gezet. Opvallend is dat er diverse internationale volgers zijn en bijvoorbeeld ook one-loftraces die "Instagrammen".

Laban goes Instagram, zou je kunnen zeggen. Meld je gerust als je dat leuk vind.
Later meer, tot heden nog weinig bijzonders hoor.

De Weduwdoffers vliegen super, graag en bravoure. Morgenavond de ploeg mee op zo het er nu uitziet een makkelijke opdracht van 200 km. Dagfond sla ik over.

Trouwens onze club is gedwongen door de afdeling om elders de dagfond in te korven. Leden en duiven genoeg, zelfs meer dan in clubs waar wel wordt ingekorfd. Men is stoïcijns voor argumenten... reageert niet of heel laat. We ontkomen er niet aan: we moeten inkorven elders en de club gaat eraan! 1 avond zonder inkomsten van bar en zonder sociale binding. Nu geldt voor de dagfond een verkorte ophaalroute. Hoelang is het wachten op het moment dat men dat ook wil voor de midfond? Als dit ook NPO besluit is, snapt elkeen dat o.b.v. economische gronden maar hey, een heel sociaal gebeuren gaat eraan...
Kan een afdeling besluiten een club die gewoon goed bereikbaar is voor de vrachtwagen, gewoon genoeg inkorvende leden heeft en meer dan voldoende duiven heeft, dwingen elders in te korven?? Rare jongens die bestuurders...


Ik ben gevraagd mee te helpen met evaluatie van een marathon / fondvlucht. Leuk om te doen... poging om goede feedback te geven!

 

woensdag, juni 07, 2017

10 graden kouder

 
10 graden frisser en je waait uit je verschoning! De jongen houden we hier binnen, m.n. omdat er nog een aantal piepers tussen zitten. De ouden voorzichtig aan wel uit maar de wind moet niet gekker worden. Zaterdag wordt het Peronne. de hele ploeg. 1 koppel wil ik St Vincent spelen. Wellicht kunnen die dan van vrijdag tot en met zaterdag samen, inclusief veel pinda's en snoepzaad.

Ze verdienen meer aandacht dan ik momenteel geven kan maar ach, het moet dan ook maar zoals het kan...

Ik verneem van diverse hokken waar adeno of wat het ook maar is, echt toeslaat: gerust diverse dode jongen, tot wel erg hoge percentages van het hele koppel. Pfff als het je overkomt ben je er mooi klaar mee zeg.

als het je overkomt rest je weinig anders dan "damage management" voor de anderen. Ik prijs me vooralsnog gelukkig maar het gevaar is niet ver weg, merk ik nu en dan ook als ik de eetlust te beperkt vind...
 

dinsdag, juni 06, 2017

zaterdag werd zondag

 
Hoewel het aantrekkelijk leek om mee te doen met de duivinnen was het toch anders dan gedacht. Hier was het heel de dag lekker weer maar zuidelijker niet dus. Zondag super weer en een zeer vlot vliuchtje. De duivinnen kwamen aan een touwtje maar de programmaspelers hadden de kleppen zowat dicht toen ze hier dik vielen.
Nu ja, dat blijft wennen dat die fondduiven zoveel trager zijn.

De weduwmannen doet een weekje rust merkbaar goed. A.s. Zaterdag nog eens een Peronne en dan ga ik bepalen wie naar Pau en of St Vincent mogen.

De jongen tegen pokken geënt. A.s. Vrijdag tegen paramixo.
Laatjes met de club mee op zo'n 20 km, morgen.
De jongen deze week beginnen af te richten.
Drukke tijden!

p.s. van Blois heb ik ze allen terug inmiddels hoor!
 

zondag, juni 04, 2017

27 mei nog een keer

 
Wat blijkt: IWB adviseerde vanwege scherpe inversie niet eerder te lossen dan 2 uur na zonsopkomst... (kleine correctie: uit de officiële stukken blijkt 1 uur, en de zon kwam op om 5:55, dus dat was niet tegen het advies in... oooh ja, enorm er tegen in) EN inversies bleven relatief hoog aanwezig... scenario tekent zich dan dus uit...

Bij ons losten ze om 6:15

Bang voor de hitte.
Later lossen zou ook vragen oproepen, dan begrijp ik goed maar gewoon maar weer negeren van het lossingsadvies...???

Zeeland en anderen later maar natuurlijk niet heel erg laat omdat het warm zou worden. Toch ging het minder slecht bij hen dan hij ons. Duiven blijken in Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland... en oostelijk.

Nu kan je prima inversie blijven ontkennen natuurlijk... maar dat is toch niet langer geloofwaardig? Het vormt een soort fata morgana, zeker op de vlieghoogte waarop de duiven vliegen met wind in de rug. ZO 3, dus gingen ze met 120 km/uur bij Calais/ Duinkerken het kanaal over. Dat is maar een slootje dan en vanaf die vlieghoogte.
Duiven vliegen door Engeland tot aan Schotland... dan willen ze oversteken en dan zitten ze ter hoogte van de Scandinavische landen. Afzakken is dan met een boog. De duiven komen zogezegd niet allemaal netjes ter hoogte van Den Helder Nederland weer in.

Later lossen de oplossing?
Misschien niet helemaal maar het heeft er nu de schijn van dat het nu te vroeg was. Hoe was dat dan vroeger? Tsja, dat scheelde in elk geval al een uur ivm de ingestelde zomertijd die er toen nog niet was.

Met ZO  wind problemen? Alleen maar vanwege de wind? Met ZW gaan de duiven amper anders dan recht omhoog... in elk geval niet massaal Duitsland in.
Voor mij staat het vast dat er wel degelijk inversie in het spel was en dat de combinatie van factoren het verloop van deze vlucht maakte.
 

vrijdag, juni 02, 2017

Roye, opvanger bedankt en vetopbouw

 
Onze afdeling besloot na een taai weekend geen Pontoise te spelen met inkorving op do.dag maar de inkorving naar vandaag te verleggen en de afstand in te korten tot Roye. Begrijpelijk besluit maar of het echt nodig is? Zo'n besluit valt altijd als er nog volop emotie meespeelt en dat zakt vaak wel in de loop van de week. Zeker als de verliezen mee vallen en de duiven vlot herstellen.
De westelijke ligging van Roye kon morgen wel eens gunstig uitpakken. Niet heel vroeg los maar de opklaringen komen uit het westen morgen, dus dat gaat wel los.

Ik laat de heren thuis en de meiden mogen mee. Verbazingwekkend hoe snel ze hier de kilometers toch hebben verwerkt hoor. Zelfs degene die er het meest doorheen zat, doet het erg goed. Soms is het vaatje eens goed legen wel een goede manier van forme bekomen...

DANK aan de heer van Riesen uit Genemuiden. Ving een duivinnetje op, verzorgde haar en liet haar los. dat leek te lukken maar ze keerde toch terug. Gisteren poging nr 2, geholpen door een lossing op enkele km's van zijn huis en 2 uur en een beetje later was ze er. Nog eens teruggebeld en dat doet beide partijen goed.
De duivin die in Oudekerk zit is nog niet retour.

Volgende week Peronne... dan op naar het echte werk!

Ik kocht energiemix van DHP en Matador HE. Dat wordt naast de reguliere mengelingen (Vlieg van Matador en Dieet Relax met zwarte mais van Versele) de vetopbouw voor de te maken vele km's.
In potjes bij de doffers en bij  de meiden in de spoetnik. Willem Mulder geeft aan dat je ze het moet aanwennen: eten in de potjes. Terecht punt denk ik.
 

donderdag, juni 01, 2017

Mariën weer te Mookhoek 28 juni

 
Bij Reedijk Diervoeders te Mookhoek (naast 's Gravendeel).
Wil je ook, bel dan om je op de lijst te laten plaatsen: 078 6731404


 

donderdag, juni 01, 2017

Jongeduivenziekte, Zeoliet van nut?

 
Tot op heden kan ik het nog altijd zeggen: ik heb nog geen enkel geval van jonge duivenziekte. Gelukkig maar want de rapen zijn gaar als je het treft. Vorig jaar ook geen dol, op een enkele verdenking na.

Mijn hok is droog en dat dank ik mede aan een bodem bedekt met Zeoliet. Top spul waardoor de boel erg droog blijft. Ik maak niet of amper schoon. Geef ruim voer en blijf fan van nu en dan RopaB door het water. vaccineer ze graag meermaals en voor de ziektes waarvoor dat goed kan (Paramix, Paratyf en pokken)... allemaal voor extra weerstand.

Dit jaar zijn zelfs jongen bijgespeend terwijl de oudsten al volop uit vlogen. Ook geen ideale factor als het daarom gaat... toch nog geen coli of soortgelijk. Ik ben benieuwd of het goed blijft gaan, zeker nu het opleren begint.

Die bodembedekking met Zeoliet is wel een aanrader. Ik vermoed dat de droogte die het mede helpt creëren en het gerommel erin van de duiven als ze eens wat graantjes pikken die erin belanden terwijl het natuurlijk echt niet meer schoon is en ze dus zichzelf steeds licht besmetten met oude poepresten en stof van het zeoliet. Ik heb het idee dat het ze sterker maakt, meer weerstand van hun duivenlijfjes.

p.s. heb altijd een medicijn bij de hand mocht het toch mis gaan... het was over de datum. Toch nieuwe aangeschaft. Kwestie van voorzorg!

http://www.zeolite-products.com/pages/zeoliet/wat-is-zeoliet.php
en nee, ik heb geen aandelen... ben fan door gebruikservaringen!
Je hoeft het ook niet vaak te verversen... 1 of 2x per jaar doe ik dat, beetje afhankelijk van de besmettingsgraad natuurlijk. Voordeel is ook dat je het kan bevochtigen en dat het dan langzaam het vocht afgeeft... maakt het hok niet te droog in deze tijden!


 
 

OPROEP + update

 
Ik krijg best wat bijval over mijn vorige blog post.

Wie wil mijn vorige blogberichtje aub in de postduivenmedia verspreiden? Dus mijn niet wetenschappelijke gedachtegang over hoe de duiven zijn gekoerst afgelopen zaterdag?!
Facebook, of de papieren media en of andere nog?

Tijd voor die GPS ringen om eens te weten wat er nu eigenlijk gebeurt!!
NPO, lees je mee??

Verdere toevoeging:
Mijn laatste 2 zijn gemeld.
1 in Oudekerk, 1 in Genemuiden.
Van anderen vernam ik ook al opvangers aan de oostkant van NL.

Mijn idee is dat de duiven dus enorm westelijk zijn gekoerst, tot zelfs op zee of Engeland en Schotland. De terugkeer (als ze al niet in zee zijn beland), gaat dan met een grote boog. Zo groot dat ze dus niet netjes bij Den Helder weer Nederlandse bodem meepakken maar dus via het Noordoosten pas...

Mijn idee...  of het waar is, valt te achterhalen als we meer duiven uit gaan rusten met GPS ringen!

UPDATE
Artikel van Michel Beekman:
http://www.duivenvaria.nl/columnisten/michel-beekman/6478-michel-beekman-onderschatting-en-inschattingsfouten
bevestigend voor mijn idee dat de snelle duiven "al snel" de oversteek hebben gemaakt naar Engeland en dat juist die de grootste moeite hebben ondervonden terug te keren. De marathonduiven hebben meer koers weten te houden omdat die achter aan het peloton niet meer in opgejutte groepen zitten maar meer individueel keuzes maken voor de juiste koers op een lager tempo.