Artikelen



 
Terwijl de Tourrenners op vrijdag een  etappe richting Marseille hadden vertrokken onze Marseilleduiven die ochtend eerder in tegengestelde richting en wel  noordwaarts naar huis. Om 6.45 uur werd er gelost in La Seyne sur Mer en dat plaatsje ligt zo’n 50 km oostelijker langs de kust en dichtbij Toulon  alwaar de Franse marine een belangrijke vestiging heeft.  Er werd bij windstil weer gelost en onderweg hadden de duiven voornamelijk een  licht windje in de rug vanuit zuidelijke richting. Gelukkig geen tegenwind in het Rhônedal maar wel wind op de kop voor  de Tourrenners die in tegenovergestelde richting fietsten.  In de voorvlucht werden de snelste duiven van Marseille rond de Belgisch-Franse grens geklokt en wel op of westelijk van de lijn Charleroi-Brussel. De snelste duiven volgden dus een meer westelijke koers. In het Belgische Petigny werd om 17.11 uur op 780 km aan 1246 meter  geklokt en meer westelijk volgden rond 17.50 uur drie duiven die 45 tot 50 km verder in Pommeroeul en Courcelles die snelheid ook haalden of dicht benaderden. En op afstanden van rond de 835 km komt men al dicht bij de eerste Nederlandse liefhebbers die in Zuid-Limburg op 855 km zitten. De eerste Nederlandse duif van Fr. Strijthagen in Simpelveld om 19.22 uur kon niet komen aan de Belgische snelheden. Helemaal westelijk in Hengstdijk deed Jac van den Bosch in Hengstdijk dat wel met een duif om 19.32 uur op 927 km aan 1208 meter.  En niet veel later en wel om 19.37 uur werd die duif ‘overtroeft’ door een constatering om 19.37 uur door C. van de Swaluw in Kortgene op 953 km en zijn duif maakte een snelheid van 1235 m.p.m. Puur langs de kust dus de snelste Nederlandse Marseilleduiven. Zou de overvlucht in Nederland dat nog kunnen gaan overtreffen was toen de vraag?  En meer bepaald mocht er aan Zuid-Hollandse duiven gedacht worden die in de gunstigere vliegroute zitten en groot in aantal waren gekorfd.  In Wassenaar had Louis Vollebregt ‘ kanonnen’ mee om in zijn eigen worden te spreken die op Agen oud al de prijzen 32, 39 en 41 en op Barcelona prijs 76 eerder dit jaar hadden gescoord. En hij zag om goed 20.20 uur een eigen duif aankomen terwijl er in Zuid-Holland nog niets bekend was. De gedachte dat dat een bomvroege duif moest zijn schoot direct door zijn hoofd. Aan 1238 m.p.m. verslaat zijn ‘Witneus 006’ juist de duif uit het Zeeuwse Kortgene  en ook verder in de overvlucht  werd er geen snellere duif geklokt.


 





Barcelona
De 54-jarige Louis Vollebregt  zit al sinds 1971 in de duivensport toen hij de duiven van zijn broer Nico ging verzorgen toen die door de week naar internaat ging.  Louis was toen 9 jaar oud en vanaf 1981 zijn ze hun pijlen meer en meer op de grote fond gaan richten. Schoonzus Ruth Jerman maakt verder deel uit van Team Vollebregt en zijn komt altijd ’s middags mee de hokken poetsen en uitlaten. Voorheen heeft ook de gekende Klaas Krom enige tijd onderdeel uitgemaakt van het  Wassenaarse team.  De duiven huizen bij het tuincentrum dat moeder Vollebregt in 1956 aan de Duinrellweg 1 in Wassenaar begon terwijl vader Vollebregt zelf in die tijd nog met planten en bloemen langs de deur ging. Later heeft Louis de zaak overgenomen. En op de grote fond en meer bepaald Barcelona heeft  Team Vollebregt over de jaren schitterende resultaten weten neer te zetten. De afgelopen jaren stond men hoog geklasseerd in allerlei duifkampioenschappen over Barcelona en alle ZLU-vluchten met ware toppers.  Een geweldenaar is de ‘Nieuwe Tarzan’ geweest die beste Barcelonaduif over meerdere jaren is geworden met zijn vroege prijzen die hij van 2012 tot en met 2016 op de Spanje-vlucht scoorde. Een andere crack was de ‘Napoleon’ die beste ZLU-duif over meerdere jaren is geworden en hij vloog in 2014 en 2015 telkens 3 op 3 over Barcelona, Marseille en Perpignan.  Daarnaast heeft het team nog meerdere doffers met lange prijslijsten op ZLU-vluchten zoals de Marseillestar, Kaasbek en Bonfire. De eerste was dit jaar nog de tweede duif op Barcelona met prijs 203 terwijl met prijs 76 werd begonnen met 5 mee. Op Bacelona korfde Louis dit jaar voorzichtig en een groot deel van de ploeg die oorspronkelijk in de planning stond werd een week later op St. Vincent gekorfd.  De kopvliegers van Agen oud stonden voor St. Vincent op het programma maar omdat de lossing 4 dagen werd uitgesteld werd de tijd tussen de twee vluchten te kort en gingen de drie kopvliegers op Agen oud naar Marseille. En met hoge verwachtingen werd naar Marseille gekeken daar met de zuidoostenwind in Nederland men in Wassenaar wel eens voordelig zou kunnen liggen. De kopvliegers op Agen oud vlogen zoals gezegd de prijzen 32, 39 en 41 tegen 6211 duiven en daarmee hadden Louis en Ruth het snelste drie prijsduiven en totaal hadden ze 9 van de 18 in de prijzen. Naast dit trio ging als 2egetekende ook de ‘Baksteen’ mee naar Marseille die eerst van Pau prijs vloog en daarna de 76e Barcelona scoorde. Op Marseille bleek echter de NL2013-1173006 oppermachtig door als 3e-getekende te zegevieren na de 41e Agen oud.



 




Witneus 006
Vorig jaar vloog de Marseillewinnaar als 3 op 3 op de ZLU-vluchten evenals zijn halfbroer de ‘808’ van 2014. De ‘Witneus 006’ heeft al vier jaar op rij prijs van Agen (Bordeaux). Het begon in 2014 als jaarling  en in 2015 vloog hij de 89e nat. Agen tegen 6638 duiven en hij was toen de derde duif van het hok. In 2016 scoorde hij de 514e Agen (6887 d.) en met de 41e prijs van dit jaar erbij zal hij bij de duifkampioen over drie jaar hoog gaan eindigen. Ook bij de duifkampioen 2016 op de ZLU-vluchten met 2 prijzen zal hij hoog eindigen met de 41e Agen en de 1e Marseille. De ‘Witneus 006’ werd in Wassenaar gekweekt uit twee duiven met veel Wijnandsbloed in de aderen.  Zijn vader stamt uit een zoon van de ‘Witneus’ van Harrie en Roger Wijnands uit Maastricht en zijn moeder stamt uit een dochter van diezelfde ‘Witneus’. De duivin ‘Blauwe Wijnands’ van 2009 werd op van een verkoping van een  Duitse liefhebber aangekocht terwijl de doffer van Bram Walpot uit Steenbergen werd aangekocht en bij de combinatie vloog hij de 175e en 700e Barcelona plus prijzen van Marseille en Perpignan. Tegen de zoon van de ‘Witneus’ stond toen een duivin van Raymond Moleveld uit zijn Brive-lijn.  Op Marseille korfde Team Vollebregt 14 weduwnaars en hun tweede duif werd om 6.21 uur geklokte terwijl ze hun 5e duif rond 9.35 uur kregen terwijl ik Louis aan de lijn had. In Wassenaar heeft het team  twee hokken met meerjarige weduwnaars voor de ZLU-vluchten. Op het ene hok huizen 24 weduwnaars en op het andere hok 18 weduwnaar. Vooraf is de planning om de ‘ploegen’ om de 14 dagen te spelen.  Van het ene hok gaan ze naar Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan en van het andere hok naar Agen, St. Vincent en Narbonne. Daarnaast is er een apart hok met een ploeg jarige weduwnaars en daarvan gingen er 14 naar Agen jaarlingen en maar liefst 10 stuks daarvan staan in de uitslag en dat is knap te noemen.



 




Spel
In Wassenaar worden enkel de ZLU-vluchten gespeeld en Louis gaat korven in Noordwijkerhout  en dat centrum krijgt telkens een relatief groot aantal duiven aangeboden. Louis is daar ook lid van de p.v. de Duinklievers en hij moet toch een flink stukje rijden om daar te komen. De provincie Zuid-Holland is tegenwoordig trouwens de grootste korver op de ZLU-vluchten en op deze Marseille werden in de zeven centra in die provincie  502 van de 2525 duiven aangeboden en alleen Limburg was met 642 duiven een grotere korver maar daar wordt van oudsher altijd al meer aan deze vlucht deelgenomen. Heel vaak heeft Limburg op Marseille al gedomineerd (met gunstig weer) maar dat was dit keer zeker niet het geval met de hele nationale top-10 aan de westkant van het land.  Op 20 maart koppelde Louis zijn fondvliegers en na 7 dagen broeden ging alles weer uit elkaar. Later mochten de koppels nog een keer op 5 dagen eieren komen. De weduwnaars gaan vanaf het begin elke week mee op de vitesse en midfond en vlogen allemaal nog Bourges.  Om half acht arriveert Louis elke morgen bij zijn tuin- en bloemencentrum en laat dan de weduwnaars allemaal tegelijk los. Intussen worden de hokken gepoetst en om 8.30 wordt de zaak geopend en daarna de duiven binnengeroepen. ’s Middags trainen de weduwnaars nog en als de zaak om 18 uur dichtgaat dan worden daarna de weduwnaars naar binnengehaald terwijl schoonzus Ruth alles gepoetst heeft.  De gezondheid wordt  regelmatig nagekeken door dierenarts Stephan Göbel die met Hans van der Sluis een team vormt in hun praktijk maar ook in de actieve duivensport. Stephan Göbel houdt maandelijks spreekuur bij de ‘Zwarte Vogel’  in Den Haag en daar maakt Louis ook gebruik van. De zaak van de ‘Zwarte Vogel’ isk bekend van de televisie met de gesprekken vol Haagse humor van de bezoekers en eigenaren.  Sinds enige tijd is de zaak in een ander pand met kortere openingsuren en Louis vertelde er ook graag te komen vanwege de geweldige sfeer. In de winter druppelt Louis alle duiven tegen luis in de nek  en volgt er een paramyxo-enting. Op eieren de gekende geelkuur en onder het vliegen krijgen ze om de drie tot vier weken iets tegen ornithose. 



 

 




Veel groen
Daar in Wassenaar woont  het Team Vollebregt trouwens  in een omgeving alwaar de nodige bosgebieden hen omgeven en  dat brengt ook roofvogels met zich mee en die zijn ook hier een ware plaag. Zo kan het gebeuren dat de weduwnaars zo opgejaagd worden door die ‘rovers’ dat ze vele uren in de lucht blijven hangen en pas tegen het donker worden weer vallen en binnenkomen. En dat is volgens Louis echt geen pretje om vaak mee te maken. Zeker bij de jonge duiven zijn die ‘rovers’ een nog groter gevaar en verschrikking. Recentelijk heeft Louis via Piet Franssen flitslampen kunnen aankopen en geplaatst en die lijken de roofvogels wel meer van het hok te houden tijdens het uitvliegen maar dan kunnen ze altijd nog 200 meter van het hok toeslaan.  Zoals bekend wonen onze koning en zijn eega en hun kinderen ook in Wassenaar en wel in villa Eikenhorst en dat is niet ver van Louis af. Koninklijk bezoek heeft Louis ook wel eens in zijn tuincentrum gehad en bij tuinplanten dragen de nodige soorten als tweede naam ‘Maxima’ al dan niet naar de voormalige prinses en huidige koningin vernoemd. En dat moet leuk zijn om die in deze omgeving te verkopen lijkt me! Trouwens op bloemengebied is Louis al 27 jaar ‘hofleverancier’ bij de ‘Gouden Duif’ van sportblad ‘De Duif’. Met een wagen vol  bossen bloemen gaat Louis jaarlijks naar dat feest als ook naar de huldiging van de Fondclub Midden-Limburg.



 



 


Zoektocht
Louis is niet een liefhebber te noemen die stilstaat en niet de ambitie heeft om beter  te worden. Hij is altijd wel op zoek naar ‘betere’ duiven en naar mogelijkheden om in de kweek een stapje hoger te geraken. Zo heeft hij een aantal duiven die in 2016 kop vlogen van Barcelona aangekocht en wel de 4e prijs van gebr. Gommans (Sevenum), 11e prijs van Toon van Velzen (Voorschoten) en 13e prijs  van comb. Montulet (Simpelveld).  En als het goed uitkomt wordt zo’n uitblinker later weer verkocht als iemand interesse toont en zo is ook de ‘Napoleon’ na 2015 aan een Japanner verkocht.  Naar het land van de rijzende zon is  Louis zelf ook al geweest en hij  daar met meerdere liefhebbers contact. Ook het succes van de ‘Red Bullens’ bij Gerard Koopman in Ermerveen heeft Louis tot actie gebracht. Zo is hij naar Jan Bullens in Oirschot gegaan en is met hem overeengekomen alle jongen van broers en een zusje van Red Bullens aan hem te verkopen. 



 


 



Voor Marseille vertelde Louis heel zenuwachtig te zijn geweest. Hij wist een paar ‘kanonnen’ mee te hebben en had een licht voorgevoel van iets speciaals. Nu dat is het met de 1e nationaal zeker waarheid geworden. Van de andere drier topfavorieten had hij ook wat extra’s verwacht en dat is er minder uitgekomen. Echter postduiven zijn geen machines die op afroep even vroeg vliegen. Daarvoor zijn er te weinig echte kopprijzen en is het vliegen over grote afstanden vol gevaren en onzekerheden. En het gevaar van een groter of klein ongelukje ligt altijd op de loer. En hoe het precies in het kopje zit als de topprestatie geleverd moet worden is telkens onzichtbaar en ongewis. De ‘Witneus 006’ had op Marseille 2017 het vizier zeker heel scherp staan en laat Louis en Ruth op de hoogste plaats van het podium terecht komen. Een diep respect voor duif en liefhebber is hier op zijn plaats!


Ad van Gils

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40