Artikelen

Combinatie Doppenberg & Hop wint de 1e van Bourges tegen 989 duiven!!!

Afgelopen weekend stond voor afdeling 7 het concours vanuit Bourges op het programma. De 4.118 duiven, waaronder 989 concoursduiven van de Fondclub Gooi & Eemland konden ondanks de wat mindere weersomstandigheden zaterdagmorgen 8.45 beginnen aan hun tocht huiswaarts.

De overwinning op het tweede concours tellende voor de Dagfond in de Fondclub Gooi & Eemland ging wederom naar een combinatie. Was het twee weken eerder nog de combinatie van Essen/Sieben uit Baarn die er met de overwinning vandoor ging, ditmaal ging de eer naar de combinatie Doppenberg & Hop uit Ermelo. En ook dit keer was de overwinnaar in de Fondclub Gooi & Eemland tevens de winnaar van het gehele concours en hiermee goed voor de 1e NPO Bourges tegen 4.118 duiven



De combinatie bestaat uit de 47-jarige Johan Doppenberg en de 44jarige Reinard Hop. En ook aan het ontstaan van deze combinatie is weer een mooi verhaal verbonden. Johan en Reinard voetbalden samen bij EFC ’58 en nadat ze kampioen werden waren beide heren toe aan een nieuwe uitdaging. Aangezien de vader van Johan al duivenmelker was en er dus al interesse was in de sport besloten Johan en Reinard de krachten te bundelen en vanaf 1999 was de combinatie Doppenberg & Hop een feit. Helaas lijkt het ‘stoppen op het hoogtepunt’ als een rode draad door de carrière van beide heren te lopen aangezien ze uitgerekend in het jaar dat ze hun eerste NPOoverwinning behalen hebben besloten om te stoppen met de duivensport. De reden komt voort uit tijdgebrek en wordt veroorzaakt door het feit dat beide heren naast de duivensport ook een drukke baan hebben. Omdat beide heren natuurlijk wel op een waardige manier afscheid willen nemen hadden ze zich dan ook voorgenomen om te schitteren op de Dagfond en zie hier het resultaat.

Verantwoordelijk voor de overwinning was de 2016-1217754, een jaarling weduwduivin. Hoewel we op de palmares ‘754’ nog geen sprankelende resultaten zien (een viertal prijzen met als beste resultaten een 22e Peronne tegen 186 duiven en 23e Melun tegen 171 duiven) is er op haar afstamming werkelijk niets aan te merken. Zo is de vader van de ‘754’ rechtstreeks afkomstig van de combinatie Verbree uit Putten. Johan en Reinard hebben hier in 2011 een twintigtal eieren uit het beste van het beste gehaald. De moeder van de ‘754’ is rechtstreeks afkomstig van Dolf en Ruud Bakker uit Veenendaal, echte toppers op de Dagfond die, niet toevallig, de tweede in de Fondclub Gooi & Eemland speelden en het ook nog eens presteren om zich met maar liefst acht duiven bij de eerste twaalf in de einduitslag te klasseren. De ‘754’ is een volle zus van de ‘100’, een echte klasbak die in het verleden al tal van keren vroeg huiswaarts te keerde om vervolgens ‘te blijven zitten’. Dit jaar leek dit probleem verholpen te zijn maar helaas is zij achtergebleven op de wedvlucht vanuit Melun.

De combinatie Doppenberg & Hop is het seizoen begonnen met vijftien koppels op ‘dubbel weduwschap’ en daarnaast twaalf zogeheten ‘nonnen’ De duiven trainden, wederom als gevolg van tijdgebrek, tot de week voorafgaand aan Bourges dagelijks één keer. Ook zijn de duiven de dag voor inkorving van Bourges voor de eerste keer dit jaar gelapt. Normaliter is dit iets wat de combinatie tweewekelijks doet in de week dat er Dagfond op het programma staat. U raadt het echter al, wegens tijdgebrek lukte dit twee weken eerder niet. De duiven worden, mits de omstandigheden goed zijn en de duiven niets mankeren, wekelijks ingekorfd. Er valt nog veel meer te vertellen over deze combinatie maar de beperkte ruimte laat dit niet toe. Wellicht dat er de komende vluchten nog een overwinning aankomt zodat er verder ingegaan kan worden op de verzorging. Ik wens de combinatie der resterende vluchten dan ook veel succes en hoop dat het afscheid van de sport van tijdelijke aard zal zijn!!!

©Ronald Veenendaal

Bron site Fondclub Gooi en Eemland