Artikelen

Vroegste duif Mont de Marsan (vervangend Pau ZLU) voor Comb. V. Dam/Bisschop op het landje in Almere in de Fondclub Gooi & Eemland

De kop van het ZLU programma is er af. De eerste vlucht werd niet zoals gewoonlijk Pau maar werd vanwege weersomstandigheden in zuid Frankrijk aangepast naar een losplaats waar wel gelost kom worden. Het werd Mont de Marsan. Achteraf bleek het een goede keuze van de Belgische inrichter. De duiven werden gelost om 07.35 uur waarna de 87 duiven van de fondclub Gooi & Eemland aan de terugreis konden beginnen. Het bleek achteraf een snelle vlucht te worden waarbij alle prijsduiven binnen de Fondclub Gooi & Eemland op de laatste prijsduif na op de dag van lossing geconstateerd werden, Het blijkt dat er binnen onze fondclub genoeg duiven zijn die op de dag van lossing ruim 1000 kilometer weten te overbruggen. De tien snelste zijn zelfs binnen de 1e 250 meldingen van de ZLU terug te vinden.

Maar er is altijd een topper die er bovenuit steekt. En dat is de weduwduivin van de Combinatie v. Dam/ Bisschop op het landje in Almere-Buiten. Deze combinatie bestaat uit Willem van Dam en Henk Bisschop, welke is ontstaan na het wegvallen van ome Jan Kneppers. Wie kent deze combinatie nu niet. Het zijn echte generaal spelers waarbij Willem vooral het spel op de Vitesse, Midfond, Dagfond en Jonge Duiven leuk vind en Henk meer het accent legt op de Overnacht en de ZLU. Hiermee is ook direct de verdeling tussen de twee combinanten aangegeven qua verzorging en begeleiding van de duiven.





Links Willem, rechts Henk met er tussen hun waakhond. .



De weduwduivin 14-1519756 werd om 20.59.17 uur geconstateerd op een afstand van 1036,7 kilometer met een gemiddelde snelheid van 1289,05 meter/Min. Ze staat gepaard aan de beste dagfonddoffer van de combinatie maar werd toch ingemand omdat deze doffer in tussentijd zich een tweede duivin had toe geëigend. Het is een duivin die door de combinatie zelf gekweekt is uit hun bekende 701 x 702 lijn. Het is een mooi klein blauw duivinnetje met een mooi oog erg waakzaam en opmerkzaam. De “756” is als jonge duif opgeleerd door haar op alle jonge duivenconcoursen mee te geven. Hierop heeft ze geen

enkele keer in concours gezeten maar wel telkens netjes thuis. Daarna is ze zeer sporadisch gespeeld aangezien ze als weduwduivin is ingezet. Zo is ze namelijk verleden jaar enkel op Chateauroux als concoursduif mee geweest. Verder heeft ze in 2016 enkel wat opleidingsvluchtjes gehad. Dit jaar is ze mee geweest op de 1e africhting voor fondduiven met afdeling 7 (deze lossing was niet zo’n succes) en een aantal keer op de doordeweekse africhtingen naar Roye met Noord en Zuid Holland. Als laatste is ze in het weekend voor het inkorven nog mee geweest naar Pont St. Max. om haar overgewicht wat af te laten nemen. Daarna is ze ingekorfd voor Mont de Marsan met als resultaat de 1e in de Fondclub Gooi & Eemland en een 11e Nationaal ZLU. Dus Henk en Willem dat wordt een net pak aanschaffen om begin januari jullie bokaal in Kerkrade op te halen !!!! Het is jullie van harte gegund.

Tijdens het maken van de rapportage waren de duivinnen los, ze zagen er super uit en naar verwachting kan de concurrentie de komende concoursen zijn borst nat maken, want van Dam/Bisschop zijn de te kloppen mannen.

©Bert de Klerk

Bron  site Fondclub Gooi en Eemland