Artikelen

Soest, 04-08-2017

“Frans Peter drukt met zijn duiven na het superjaar 2015 op Cahors 2017 zijn neus weer als eerste aan het venster”

De overwinning op Cahors in de fondclub Gooi & Eemland is dit jaar gewonnen door F.P. Brukman te Soest. Zijn doffer de NL 2014-1781809 wist op zaterdagmorgen om 07.50.28 uur de aankomstantenne aan te tikken op de kleine maar praktische locatie.aan de schoutenkampweg te Soest.

Een klasse prestatie met een 1e plaats in de Fondclub Gooi & Eemland, en een 1e plaats in Afdeling 7 maar ook een 2e plaats in zone 1 van de Noordelijke Unie. Het is 1 van de zeven overgewende jaarlingen die Frans Peter heeft meegenomen naar zijn eigen locatie na het beëindigen van de samenwerking met Combinatie Bakker/Brukman. Het doffertje was zeer gemotiveerd en werd gespeeld op een groot jong en had om deze reden extra drang naar zijn nestje. De duiven waren eerder verwacht door Frans Peter maar ook Cahors werd een taaie vlucht..

Het doffertje is een pienter, compact en niet te groot beestje met “echte fondogen” in zijn kopje. Dat hij er wel wat van kan blijkt dat hij dit jaar de 1e was op St. Vincent, Dax en nu dan Cahors aan de schoutenkampweg te Soest.
Het doffertje is een eigen kweekproduct met in de stamboom twee keer de “43” maar ook meerdere keren de oude “10”Lijn.

 

Frans-Peter is op zijn huidige locatie in 2007 gaan vliegen nadat de combinatie Bakker/Brukman besloten had uit elkaar te gaan. Het eerste jaar was het direct raak met acht overgewende duiven. Er werd een eerste kampioenschap op de fond in de vereniging in Soest behaald.
De jaren erna ging het minder en bleek het hok niet optimaal te zijn. Jaarlijks is het hok aangepast tot het voldoet. Frans-Peter gaf tijdens het interview aan dat hem de huisvesting de nodige hoofdbrekens heeft bezorgd, maar dat het nu voor elkaar is Na het Superjaar 2015 was het even wat minder met de prestaties. Frans Peter geeft aan dat hij dat wijt aan het groter aantal duiven wat hij tijdelijk op de hokken heeft gehad en het pas opleren van de jongen tijdens de taartvluchten.

De accommodatie aan de Schoutenkampweg is 4 meter lang en 1,30 meter diep. Het bestaat uit 3 afdelingen waar in de eerste afdeling negen koppels zijn gehuisvest. In de tweede afdeling 12 koppels en in de derde afdeling een 30 tal jonge duiven. Een deel van de koppels bestaat uit late jongen van het jaar ervoor welke pas met de jonge duivenvluchten worden opgeleerd. Dat betekent dat de vliegploeg beduidend kleiner is dan het aantal genoemde koppels hierboven. Er is namelijk begonnen met 26-27 vliegduiven aan het begin van het seizoen. Al met al kunnen we spreken van een kleine liefhebber die zich vooral richt op de middaglossingen van de fondclub.

Tijdens het maken van de rapportage waren er twee van de vier thuis. De duiven krijgen bij Frans-Peter een gedegen opleiding en worden vooraf goed ingevlogen. Normaliter gaan ze op alle Vitesse en Midfondvluchten mee om ervaring op te doen voor het grote werk. Ook de medische begeleiding is beperkt. De verplichte enting wordt gedaan en daarnaast wel eens wat tegen het geel en ornithose. Veel wordt er hier getracht te werken met natuurlijke producten om zo min mogelijk gebruik te hoeven maken van medicamenten.

Frans-Peter, je duiven zagen er goed uit en blaken van gezondheid. Een mooie afsluiting van het Seizoen 2017. Het zou me niet verbazen als er volgend jaar weer een keer een 1e gespeeld wordt naar de Schoutenkampweg in Soest.

Bert de Klerk

Bron site Fondclub Gooi en Eemland