Artikelen

Najaarsklassieker Limoges overnacht 9 september 2017

Jaap Brasser Trofee

Voor de 21e keer is deze najaarsklassieker door de P.V. de Zwaluw in Zeeland georganiseerd met dit jaar inkorfmogelijkheden in Terneuzen, Nishoek en Westkapelle. Goes heeft vorig jaar aangegeven met de organisatie van deze vlucht te willen stoppen. We willen Goes van deze plaats nogmaals bedanken voor al die jaren dat deze vereniging zich ingezet heeft voor deze vlucht. We hebben de Nishoek bereid gevonden deze taak van Goes over te nemen.De deelname aan deze overnachtvlucht is helaas t.o.v. vorig jaar enigszins teruggelopen.De zeer slechte weersvoorspellingen voor de inkorving zijn hier zeker ten dele debet aan.

De op vrijdag geplande lossing moest vanwege de slechte weersgesteldheid op de vlieglijn worden uitgesteld tot zaterdag. Bij de lossing zaterdag om 13.30 uur was het mooi weer, half bewolkt met matige w-zw wind. Prima vliegweer dus. Nachtvliegers werden zeker voor mogelijk gehouden en die kwamen er dan ook.

De winnaar van deze vlucht, de NL 15-3503158 van Ad van Leeuwen werd geconstateerd om 23.31 uur. Een laat jong met een oude ring dat nog op 4 nestpennen stond en toch dit flitsende debuut maakte op haar eerste officiële vlucht !!!

Ad werd hiermee winnaar van de Jaap Brasser wisseltrofee. Tevens snelste Zeeuwse duif en 2e nationaal. Proficiat !.

De uitreiking van de Jaap Brassertrofee zal plaatsvinden tijden de Zeeuwse Manifestatie op zaterdag 18 november 2017 in de “Jeugdhoeve” te ‘s-Heerenhoek.

Tenslotte dank aan de afdeling Brabant 2000, Compuclub, alle contactpersonen, meldadressen en medewerkers in de diverse lokalen van de Nishoek, Terneuzen en Westkapelle en uiteraard aan alle deelnemers voor hun bijdrage aan deze vlucht. Hopelijk tot volgend jaar.

Eventuele reclames op deze uitslag tot uiterlijk 24 september a.s. via de contactpersoon in uw inkorfcentrum.

Namens de Zeeuwse organisatiecommissie.

Wim Flipse

Westkapelle, september 2017

Vorige winnaars Jaap Brasser trofee:

2014: Comb. Flipse

2015: Loek Schmid

2016: Angelo vd Veeken

Ad van Leeuwen wint Najaarsklassieker Limoges overnacht 2017.

De “Jaap Brassertrofee” is dit seizoen gewonnen door de NL15-3503158 van Ad van Leeuwen uit Goes. Deze duif is tevens de snelste Zeeuwse duif en nationaal eindigt deze als tweede.

De liefhebber

Ad van Leeuwen is al bijna 40 jaar duivenmelker. Vanaf het begin gaat zijn voorkeur uit naar de marathonvluchten.

Als lid van P.V. de Zeeuw uit Goes is Ad al vele jaren een vaste en enthousiaste deelnemer aan deze najaarsklassieker. Van beroep is Ad fruitteler en zijn duivenhokken zijn op enkele kilometers van zijn woning bij zijn bedrijfspand op één van zijn fruitpercelen gesitueerd. Hij kende net als iedereen ups en downs.

Als triest dieptepunt in z’n carrière staat de uitslaande brand in 2010 in één van zijn bedrijfsgebouwen, met hierbij op de zolder z’n duivenhokken, in zijn geheugen gegrift. Alle duiven zijn hierbij in de vlammenzee omgekomen.

Diverse regionale liefhebbers hebben Ad weer aan duiven geholpen en zijn bestand bestaat momenteel hoofdzakelijk uit duiven van streekgenoten Rik vd Peijl, Stefan Leloux, Sjaak de Keijzer en Peter Oele.


trotse winnaar winnares

De hokken

Deze staan tussen de fruitbomen onder één dak met zowel afdelingen op het oosten als het westen gericht.

Op de oostzijde worden de beste resultaten geboekt en Ad heeft nu plannen om met zonnespiegels te proberen het duivenklimaat aan de westzijde te verbeteren.

Hier wordt overduidelijk de droge mest methode toegepast.

Naast vliegduiven vindt Ad sierduiven ook leuk. Die zaten oorspronkelijk in aparte hokjes maar tegenwoordig ook tussen zijn vliegduiven.

Mede door de ligging van zijn hokken heeft Ad enorm veel last van roofvogels. November 2016 had Ad nog 90 duiven terwijl dit bestand in februari dit jaar al tot 60 was gereduceerd.

Bij het maken van deze reportage was ook ik getuige van een aanvalsduikvlucht door een roofvogel op enkele centimeters van mijn hoofd. Om gek van te worden.

Er wordt uitsluitend nestspel beoefend en vanwege de roofvogels vliegen de duiven alleen eind van de middag uit.

 

Bron