Artikelen

 

Bij een bedrijf met pluimvee in het Zeeuwse Sint Philipsland is vogelgriep (H5) geconstateerd. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.
Cris Sohier 13-10-17, 08:29 Laatste update: 08:34

 

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 42.000 legkippen. Het gaat waarschijnlijk om een milde H5-variant.

Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Vervoersverbod

In het gebied van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland liggen geen andere bedrijven. Minister Kamp van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 1 kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland. Een vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.