Artikelen

Op Bezoek bij één van de absolute toppers uit het Noorden.
Bennie Homma (en Loes) uit Balk, Friesland.

 

Weer 5x Teletekst in 2017!! De teller staat op ca 60 en wie doet dat na? Ook zij gaan in zee met TopPigeons 3.0 en bieden weer jonge pareltjes aan uit het beste van hun doorgefokte stam. Herman Brinkman based!

Het hoge noorden timmert jaar na jaar op de marathon aan de weg! Als de gekende toppers  eens aan de ZLU meedoen  zie je ze trouwens ook vaak van voren.  Simpelweg omdat ze over steengoede duiven beschikken. Jaren van keiharde selectie op de grotere afstanden vaak gecombineerd  met de  geschiktheid tot nachtvliegen hebben hun werk gedaan. De bekendere namen beschikken over een doorgefokte stam. Denk aan Herman Brinkman, Ultsje (&Jelle) Jellema, Gebr Limburg en onze hoofdpersonen Bennie en Loes Homma. Allemaal hokken die er al meer dan 20 jaar staan op de verste afstanden en jaar in jaar uit meedoen voor de hoofdprijzen.  Sinds kort mag het Hok Koopman rustig aan dit illustere rijtje worden toegevoegd.  En zeker ook een Jan Grootoonk en een Willem Mulderij die hun  mannetje jaarlijks staan op de ZLU. Eigenlijk teveel toppers om op te noemen en we vergeten er zeker een aantal! Het is een verheugende ontwikkeling dat er ook weer nieuwe namen aan de weg timmeren daar in het Noorden.

Fotoverslag van het bezoek van Jan Polder en Piet de Vogel namens Team Top Pigeons aan Bennie Homma.

Ook in 2017 speelde onze hoofdpersonen Bennie en Loes Homma weer spectaculair! Dat mag toch gerust gezegd worden als je opnieuw 5x op teletekst speelt! Na respectievelijk een drietal en een tweetal noteringen in 2016 en 2015. Het kan niet op daar in Balk!

 
 

Een fokzuivere stam!
Bennie en Loes beschikken als één van de weinigen nog over een doorgefokte stam opgebouwd met hoofdzakelijk duiven uit de oude vd Wegen/Theelen (Vertelman) lijnen  van Herman Brinkman. Een stam die gemakkelijk inteelt kan verdragen en blijft presteren maar ook prima kruist. Zie bijvoorbeeld de succesvolle kruising met dochter Lynx van Jan Grootoonk die voor 2 Teletekstvermeldingen in 2017 zorgde. In 2016 was men succesvol met andere kruisingen.  Doe er uw voordeel mee!

Bekende stamduiven zijn de  “Oude Duivin” en met de  “Oude Woord” moeder van de stamduif de “Vijfde Wroclaw”. In 1994 kwamen 3 Brinkman duiven waarvan er 2 een stamduif kweekten, namelijk de “De Bergerac” en “t’Fodsje” .  De derde aankoop werd zelf een stamduif namelijk “De Brinkman kweker”

Andere stamduiven zijn ‘Diamantje”, “De 980” uit de Vijfde Wroclaw, `De Burgemeester` en “de 878” uit de Bergerac. Zie op de site van Bennie de indrukwekkende nakweek van deze topkwekers.

Totaal werden er 7 sector overwinningen behaald die allen genoemd zijn naar de vlucht waarop zij de eerste prijs behaalden! Het zijn de “WROCLAW”, “BERGERAC”, “ST VINCENT”, “RUFFECJE”, “DE MONTAUBAN”, “ORANGINA” (Orange) en de “ALBI”!

“Tweety” speelde de 2e Nationaal St Vincent overall en werd in de neutralisatie overvlucht destijds  geklopt door Team Koopman.

Fotoverslag van het bezoek van Jan Polder en Piet de Vogel namens Team Top Pigeons aan Bennie Homma.

Het Systeem
Is het nestpel a  la Homma. Duiven worden niet gescheiden en gaan alleen even naar het jonge duiven hok als de jaarlingen op het oude hok worden geplaatst. De duiven worden in de winter zeer krap gehouden, zitten op een halve broedbak en lopen niet of nauwelijks  aan. Ook in het vliegseizoen wordt met mate gevoerd. Alleen de laatste dagen voor inkorving meer en vetter. Hin duiven lopen hierdoor altijd op in de mand en hebben juist voldoende om de energie bij zich om de grote afstanden te voltooien. Niet teveel ballast is het devies van Bennie.  Een systeem dat hier al meer dan twintig jaar wordt gehanteerd.

Bennie en Loes bedankt voor de gastvrijheid en we zijn er blij mee dat jullie via de TopPigeons 3.0 aanpak jongen uit het beste van jullie stam aanbieden op TopPigeons!