Artikelen

 


Comb. van Wingerden, Zwijndrecht pakken winst op slotvlucht Cahors



Het was voor de fondliefhebbers weer een opmerkelijke constatering. Tijdens het slotweekend werden de ZLU duiven in Perpignan gewoon op de vrijdag gelost, terwijl de NPO duiven een dagje langer moesten overstaan. Menig vraagtekens werd er bij gezet. De ZLU vlucht verliep moeizaam, ondanks toch enkele meldingen op de eerste vluchtdag en vroeg in de daaropvolgende ochtend.

De duiven in Cahors moesten dus nog even een dagje extra geduld hebben en uiteindelijk ging zaterdag om 13:15 het startschot. Onder mooie omstandigheden en een noordwesten wind werd het echt een pittige vlucht. Je zou bijna spreken van een traditionele fondvlucht waarbij de kop van de koers 's ochtends zich al meldden en het peloton zo rond het middaguur arriveerde.

In de Fondclub Groot Rotterdam werden er voor de slotvlucht maarliefst 603 duiven ingekorfd. De mensen die de duiven al het hele jaar goed hadden, maakten de dienst uit. Uiteindelijk waren de verschillen in de top-3 nog behoorlijk afgetekend.

Aad Benschop pakte het brons door een duif te draaien om 10:45 op de verste afstand. Ruim een uur daarvoor klokte Jac van der Wal een duif, goed voor zilver. Maar de overduidelijke winnaars waren Arie en Tonnie van Wingerden. Hun 2e getekende liep om 08:52 over de antenne en was daarmee ruimschoots de snelste. Tevens was het goed voor een 5e plek op teletekst.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017

Hiermee weten Arie en Tonnie van Wingerden al 3 jaar op rij een overwinning te behalen in de fondclub. Deze keer was het de 15-1745709 duivin die de overwinning binnen haalde. Alle overwinnaars stammen af van hun topper "de 289" uit 2010. Deze fenomenale vlieger was als laat jong geboren en wist al als jaarling een knappe prijs te spelen. Daarna liet hij het nog vaker zien en wist uiteindelijk 5x bij de eerste 50 nationaal te spelen. Naast een super vlieger, blijkt het ook nog eens een topkweker te zijn. Zowel kinderen als kleinkinderen pakken kopprijzen.

Arie heeft al vanaf jonge leeftijd duiven. Voorheen werd er heel goed gespeeld op de programma vluchten, maar al enkele jaren staat het vizier op de grote fond gericht. Aan de aanpak is niet veel gewijzigd. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds vroeg gekweekt (eind november koppelen). Dit is beduidend anders dan menig fondliefhebber. De jongen worden ook gewoon gespeeld op het programma van de afdeling. Als de natour begint, vinden Arie en Tonnie het wel mooi geweest. Ze hebben dan vaak al 1 of 2 midfondvluchten gevlogen en dat is genoeg bagage voor het volgende jaar.

Als jaarling worden de duiven vanaf het eerste weekend gespeeld. Ze moeten eenmaal veel mee, maar ook zijn ze wel zuinig op hun duiven. Zo worden er nauwelijks jaarlingen ingekorfd op de fondvluchten. Men weet dat hun duiven lang meekunnen en willen de duiven als jaarling niet forceren. De duiven worden dan ook pas als 2-jarige afgerekend op hun prestatie. Ze moeten het dan al wel eens hebben laten zien.

De duiven worden hier op dubbel weduwschap gespeeld. Over het algemeen presteren de doffers beter, maar Arie is ook wel gecharmeerd van de duivinnen. Dit jaar is er ook met een hokje nestduiven gevlogen en dat is hun heel goed bevallen. Volgend jaar wil men het nestspel verder oppakken en misschien wel helemaal geen weduwschap meer vliegen. Dit omdat dit voor de duivinnen toch beter is. Onder anderen het "potten" en het onnodig eieren leggen wordt hiermee voorkomen.

Aan de verdere verzorging is weinig veranderd de afgelopen jaren. En dat is misschien wel een van de belangrijkste factoren van het succes. Het gaat om goede duiven en als de verzorging eenmaal klopt, hoef je er weinig aan te veranderen. Het voer komt al jaren van Ronnie van Tilburg. Het is geen duur voer en de duiven doen het er goed op. Zo af en toe verwend Tonnie de duiven met een pindaatje. Hiermee wordt de band met de duiven versterkt en krijgen de duiven nog de nodige extra vetten binnen.

Het afgelopen seizoen hebben de duiven 1x een paratyfus kuur gehad in het najaar en 1x een geel kuur van 3-4 dagen voor het seizoen. Voor de rest zijn er geen medicijnen aan te pas gekomen. Je komt er immers niet verder mee.

Het hok is voorzien van een nieuw frontje waardoor het weer jaren mee kan. Voor volgend seizoen zijn slechts 20 ringen besteld. Ze willen minder duiven gaan houden dit onder andere in verband met de gezondheid. Ze willen starten met 30 jaarlingen, maar dit zijn wel enkel de besten. En dus zit het de kans er dik in dat er volgend jaar weer de nodige successen worden behaald.

Peter Sebel