Artikelen

 

Leopold Bostijn

Niemand presteerde ooit beter dan Leopold (Polle) Bostijn uit Moorsleede in 1970 . En zoals hij dit ook al vaak deed voor de jaren 1940. In 1960 vloog hij maar even 1-2-3-4-Nationaal Pau. Leopold Bostijn is altijd met zijn hoofdzakelijke zuivere Stichelbaut duiven afkomstig van zijn vriend Alois Stichelbaut België een echte vedette gebleven. Uitslagen b.v. van 1950 1-2-3-4- Nationaal Pau- 1970 1-3-Nationaal Pau - 1970 1 Nationaal Ruffec- 1972 1e Nationaal en Internationaal Biarritz- 1972 1e E.B. ST VIncent en tal van andere ongelooflijk mooie uitslagen. Leopold Bostijn is altijd een man geweest van origine duiven, en heeft daarvoor alle Belgische rassen doorlicht, en slechts alleen die duiven bijgehaald in zijn stam die het Zwaardere werk optimaal aankonden.
Altijd was hij al een grote vriend van Alois Stichelbaut in de jaren 40 heeft hij deze vele malen geholpen toen het bij hem in het vlasbedrijf niet vlotte. Zij konden het samen bijzonder goed vinden zowel in de commercie en ook in de hobby de duivensport en reeds al in de jaren 1930 ruilde zij samen uit de beste duiven en waren er beide goed mee. De Basis of wel de stamopbouw ging als volgt . Het begon allemaal bij de twee Kweekoppels No 1 = "De kleine" van 1932 een wereldberoemde duif van Adiel Talpe te Dadezele deze vloog nooit verder dan 275 km en won tientallen 1e prijzen en kopprijzen. Hij kwam uit een duivin van Juliën Mathijs uit Vichte een doffer van Vincent Mariën. No 2 = "De Wittentik " Een doffer van 1930 Deze kwam via Michel Moerman uit Roeselare bij Hyppolyte van Camp uit Roeselare vandaan .Werd gekweekt uit een doffer van Mariën en een duivin van Leopold Lamote = .ras Vandervelde uit oudenburg. No 3 = Wittetikje van 1930 een duivin aangekocht bij Adiel Talpe te Aderzele (dochter 1e Bordeaux in Gent) en van het Ras Gustje Verstaete uit Balgerhoeke. De Moeder van het wittentikje was de goede angouléme duivin van Alfons de Coninck uit Wevelgem.
No 4 =Een Blauwe duivin aangekocht bij Adiel Talpe uit Ederzele (dochter van de Plouvier) .Plouvier was convoyeur en een groot Kampioen te Moeskroen. Ras Overwegend Vandervelde - Comminne- Mariën .
Uit deze duiven werden vele toppers geboren en in kruising met de Stichelbaut duiven werden het succes alleen maar groter. O.a. kwam hieruit voor "De Bolle" misschien wel de beste fond duif die in België ooit heeft gevlogen. "De Bolle" was voor 50% Stichelbaut en Bostijn koppelde deze aan 100% zuivere Stichelbaut duivinnen waardoor er een Zuivere Stichelbaut Cultuur ontstond. Vele beroemde duiven van Bostijn waren b.v de "Benoni" een wonderduif vloog een record aan prijzen bijeen w.o een 1e Nationaal Pau vloog 10 x bij de eerste 100 prijzen en 3 x bij de eerste 10 prijzen Nationaal. Vader kruising De Vriendt x Cattrijsse x moeder. Dochter goede blauwe Daniël Labeeuw met kleindochter van de Charel van Bostijn (1e Internationaal Pau ) Vedere toppers zijn b.v De "Pasport en de "Kousse" Twee broers van 1967 uit een Zoon v/d Ijzeren van Descamp van Hasten x Zuster " Verder de Cahor de 123 Volle Broer v/d Benoni-De Bill - De Ruffec- de St Vincent- de Slappe- De Chico- de Geschelpte 30- Enz. Hoop dat ik u zo een indruk heb kunnen geven van deze grote kampioen in het fond gebeuren met zijn ras duiven in hoofdzaak gebaseerd op het Ras Stichelbaut.
 

             De Blauwe "Dadedler"

Bron v.i.a -  Jacobus Blanker