Artikelen

 

Wie heeft er nooit van deze man of zijn duiven gehoord ? Ik durf dan ook te vermelden dat dat een beginner moet zijn , of iemand die totaal geen verstand van duivensport heeft. Deze man bouwde reeds lang geleden bekendheid op over de gehele wereld met zijn stam duiven .De Naam "Jos van Limpt De Klak " is dus Wereld beroemd dit door zijn Fantastische goed presterende duiven opgebouwd met het Gebr. Janssen ras. We gaan even terug naar het begin . Reusel was in die jaren een dorp waar er volop werk was in de sigarenindustrie met merken b.v. als Agio- Willem 2- Karel1 - trok men werknemers overal vandaan om hun geld aan de sigarenfabrieken te verdienen. Ook van uit Belgiƫ kwamen er veel arbeiders naar Reusel om te werken , En Reusel was toen al een echt duivensport dorp met voor de oorlog een 140 tellende vereniging.
Jos Klak was slechts 6 jaar toen hij voor het eerst met zijn vader van de Gebr. Janssen kwam. Niemand had toen ooit nog gehoord van de Arendonkse broers .De vader van Jos kreeg als jongen al reeds de bijnaam Klak om reden dat hij met regenweer een altijd te grote pet op had welk twee maten te groot was. (later kreeg Jos zo zijn naam ) Hij werkte op de sigarenfabriek van de Visser naast Jeaneke. Volgens Jos was dat de melker van de gebr. Janssen. Hij had het net als vader Drieske duivensport in de vingers. De vader van Jos was in de jaren 1935-1938-en 1939 al generaal kampioen van de Luchtbode in Reusel, Dus Jos had het niet van een vreemde ! In 1943 stierf Jos zijn vader en een 2 weken later werden de duiven meegenomen door de Duitsers. Direct na de oorlog had Jos al weer 4 Janssen duiven en twee van Tist Eijssen duiven op het hok zitten, Dit in ruil voor 200 kilo mais .Van die zes kweekte hij 12 Jongen waarvan hij er 4 moest weggeven vanwege een aandeel in de mais. met 8 stuks had hij er na 3 vluchten nog slechts 2 over. in 1946 kon hij met 4 kweekkoppels van start en kwamen de jongen wonderwel goed naar huis en zo werd Jos in 1948 voor het eerst Generaal Kampioen .Om zo later wereldfaam op te bouwen met hard vliegende duiven die niet alleen bij hem maar ook bij talloze liefhebbers sterk wisten te presteren. Alle jaren ging Jos naar Arendonk om bij de Gebr.Janssen met 2 of 3 jongen uit de besten weer terug naar huis te keren.
Jos was in de 50er en 60er jaren de te kloppen man in het Vitesse en midfond centrum Reusel. Zijn resultaten vonden de hoogste waardering in binnen en buitenland. Maar ook daarna regen de successen zich aaneen. Bv. In de rayon 2 midfond club oost Brabant 1e aan en onaangewezen Kampioen om daarna niet meer van de eerste 2 aan of on aangewezen kampioenen weg te branden. Het waren Marietje - de vechter x Witpenneke en de jonge Mercks de Scherpe en de Raket etc. ,die bij Jos klak een eigen identiteit gaven aan het Janssen ras. Men sprak zelfs van een veredeling en zijn duiven waren enorm waardevol bij kruisingen.De Klak speelde zijn duiven op het z.g.n. Nestspel De 1e ronde jongen wordt apart gehouden ,die later volgen gaan in een ander hok . verschillende ronde bijeen is vragen om problemen en houden de trek tegen volgens Jos. Tot Zover Het verhaal rond Jos Klak een Groot Kampioen .

Bron v.i.v Jacobus Blanker