Artikelen

Een van de beste spelers die Nederland ooit gekend heeft. Deze over de gehele wereld bekende grote kampioen heeft in zijn lange loopbaan als duivenliefhebber een absoluut record behaald van een dertien tal Nationale overwinningen, Won op 83 jarige leeftijd nog even de Auto op Nationaal St.Vincent. Vloog vele kopprijzen op Nationale en Internationale vluchten. Eerste prijzen in afdeling verbanden zijn niet meer te tellen. Ook na de oorlog is Staf Dusarduyn onafgebroken bij de Generalen van de Afd. Zeeland geweest en won 1962 en 1977 het 1e Generalen Kampioenschap van de ZNB en was daar jaarlijks bij de eerste 10 kampioenen generaal te vinden .Staf had een speciale opvatting over stambomen, zo zei hij" daar veeg ik de kont mee af" ! Stambomen zijn er voor duivenverkopers, dan kan men van een duif zonder waarde en kwaliteiten nog een interessant verhaal vertellen. Wat heb je nu aan een waardeloze duif wiens overgrootvader nog een kleinzoon is van een groot kampioen. Dat zegt toch niets !
Nee Staf kweekt alleen uit duiven die zelf hard hebben gevlogen, en als hij iets bijhaalde moeten er van die lijn 4 - 5 -generatie, s goede zijn uit gekomen. Dan is de afstamming ook goed .Zijn stamopbouw
dan moeten we terug naar de jaren na de oorlog van 1914-1918 .En evenals in de 2e wereld oorlog werden de duiven verboden. En berooid van zijn duiven bezit fietste Staf op 16 jarige leeftijd naar Remie van Stricht uit Melle vlak bij Gent om duiven te halen , en van die Stricht duiven en een doffer van Pros Wijffels uit Ijzendijke stamde de "Oude Blauwe" een verschrikkelijke goede op Vitesse en midfond die ook zijn kwaliteiten aan het nageslacht wist door te geven een zoon van de "Oude Blauwe" was de ""Bles" won een 1e Nationaal Bordeaux en de 1e Nationaal St vincent.In 1934 kwamen de eerste 4 duiven van Maurice Delbar uit Ronse, en na de Oorlog nog velen duiven uit een hechte vriendschap tussen deze twee grootheden. Zijn Oude soort haalde staf opgebouwd uit de Stricht duiven terug bij zijn vriend Roose uit Westkapelle. later kwamen er hier en daar wel wat duiven bij zoals van Ch Daems uit Nieuw namen (nl ) en de Baets uit Eeklo- Amiel de Zutter.en ind e 60er jaren ging Staf naar de Klak in Reusel en Dr. Linssen Helmond en later ook werd er bij flip Steketee Yerseke 4 jongen bij gehaald. Dit alles om nieuw bloed in de stam te brengen. Staf vloog met Weduwnaars dat leverde hem meer op dan nestduiven en vanzelf speelde hij met de jongen . Een hok met goede verluchting is zeer belangrijk vond Staf als je de duiven ruikt is er iets mis .Hij zag graag een wat dieper hok en de beste richting van het hok is Zuid oost meende hij . (bij de foto, s "De oude Blauwe" en "DE Bles" twee Enorme super doffers . de hokken boven de wagenschuur en de tuinhokken t.w. het Jongen hok ( rechts het hok van zoon Georges)
Staf Dusarduyn een legende in de Nederlandse Duivensport!

Bron v.i.a. Jacobus Blanker