Artikelen

Categoriewinnaar worden in het fondspiegelklassement een prestigieuze titel. Vele liefhebbers kijken hier jaarlijks naar uit en passen hun aantallen hier op aan. Op de hoogste trede van het ZLU fondspiegel categorie 3 staat in dit seizoen Jan Polder. Het podium wordt gecompleteerd met Gebr. v/d Weerdt(2e) uit Meerssen en Angelo v/d Veeken (3e) uit Clinge.

Jan Polder.
De 62 jarige Jan Polder uit het Zuid-Hollandse Middelharnis is co-owner van het veilinghuis Toppigeons en fulltime hier mee bezig. De duiven thuis worden door hem alleen verzorgd. Wel laat Jan meteen weten dat zijn vrouw hem hierin geen strobreed in de weg legt en hem op deze manier volledig steunt in het beoefenen van zijn sport. Als sponsor met Toppigeons van het fondspiegelklassement moet het voor hem, net als compagnon Piet vorig seizoen, een speciaal gevoel zijn om in dit klassement een hoofdprijs te behalen!

Al vanaf 1985 speelt Polder met de beste West-Europese liefhebbers mee in de kop van de internationale vluchten en nog steeds zijn het de aloude Jan Aarden duiven die de basis vormen van zijn successen. De belangrijkste basisduiven van Jan zijn zondermeer; de “Batenburgduivin”, een kleindochter van de beroemde “Witbuik” van Batenburg en zn. Vervolgens de “Delta Queen”, een dochter van de “Witstaart” (28, 67 en 215 nat. Barcelona ) die 1e nat. asduif Barcelona werd en het resultaat was van een samenkweek met een zoon van “Orhan” en “Myra” van de Gebr. Brugemann en last but not least een zoon van de “Marseille” van Jac. Steketee. Op het hok Jan Polder is de “Witstaart” (28, 67 en 215 nat. Barcelona) een kleindochter van hem en Jan zijn topkweker “de 106” een rechtstreekse zoon. Komen we bij “de 106” dan noemen we gelijk één van de succesvolste lijnen van Jan Polder. “Barca 10” is een zoon van hem en die is samen met “Delta Queen” vader geworden van een aantal top 25 vliegers op nat. Barcelona. Een andere zoon is “Broken Wing” en samen met de “Batenburg duivin” vormde hij een koppel dat tot op de dag van vandaag grote successen brengt met hun nazaten op de marathon vluchten. Hun meest beroemde kind is ongetwijfeld ”Victoria”, de winnares van de 1e nationaal St. Vincent. Van haar zitten op dit moment veel familie en nazaten op de kweek- en vlieghokken. Uit een zus van “Victoria” werd dan weer “Annemarie”, de nationale winnares van Marseille 2014 gekweekt.

 
 
 
 

Hokken en systeem
De 20 weduwnaars en 20 koppels nestduiven zitten op een hok van 10 meter. Dit is inclusief de jaarlingen. De voorgaande jaren werd er alleen op nest gespeeld, maar Jan miste het spel met de weduwnaars en heeft hier veel plezier in. Het front staat op het zuiden gericht. Haaks hierop staat een hok van 5 meter voor de kweekduiven en de jongen met de kleppen op het oosten.

Koppeling vindt de 2e week van februari plaats en alleen de jaarlingen hebben jongen groot gebracht. De oude duiven werden na een weekje broeden weer gescheiden. De duiven  worden zoveel mogelijk gescheiden ingespeeld en later worden de nestduiven op stand gebracht om de eerste vlucht op ca. 10 dagen broeden te worden ingekorfd.

In het vliegseizoen trainen de weduwnaars tussen 7 en 8 uur ’s morgens. Daarna gaan de jongen eruit en tussen 13.00 en 15.00 uur trainen de nestduiven vrijwillig. De hokken staan dan ook de gehele tijd open. Tussen half 5 en half 6 gaan de weduwnaars er voor hun tweede training uit en als laatste trainen de nestduiven tussen 21 en 22 uur verplicht een uur. Buiten deze trainingen worden de nestduiven in het fondseizoen één keer in de week gelapt op een afstand dat ze ongeveer drie kwartier moeten vliegen en de weduwnaars worden in het weekend op korte afstand gelapt.

In het vliegseizoen wordt er 1/3 gerst, 1/3 paddy en 1/3 Super Power van Mariman gevoerd. De laatste drie a vier dagen voor het inkorven van een fondvlucht krijgen de duiven volle bak Super Power. Gedurende het gehele jaar krijgen de duiven een soeplepel  Toppigeons PE-korrel op een literblik met voer en voor het inkorven een theelepel in de broedbak voor de duiven die meegaan. De gehele medische begeleiding is in handen van Belgica de Weerd. Voor het seizoen wordt een bezoek gebracht aan de kliniek.

In de winter worden de duiven behandeld met de Para Control boost. Voor het vliegseizoen krijgen ze een wormpil. De dag voor het inkorven van een fondvlucht krijgen betreffende duiven een geelpil opgestoken. Mocht Jan in het vliegseizoen niet zeker zijn omdat de duiven niet 100% strak zitten of wat slijm in de keel hebben, krijgen ze enkele dagen orni special in het drinkwater.

Buiten de jaarlijkse paramixo enting krijgen alleen de jonge duiven een pokken enting.

 

2017
Afgelopen seizoen was een zeer goed jaar voor Jan.
Aansprekende titels werden er gewonnen op Nationaal niveau en tot nu toe zijn bekend:

1e nationaal Barcelona met de eerst 2 getekenden over 5 jaar
1e Toppigeons ZLU Fondspiegel, categorie 3
1e Ereprijs International Bony cup, Fondclub Midden Limburg
1e Bony Omega 3 Cup Fondclub Midden Limburg
1e Internationaal Bony SGR Cup, Fondclub Midden Limburg
2e Keizer van de Grote Fond ZLU
2e Keizer Club der Azen
3e Pyreneeën Cup ZLU
6e Beker van Vlaanderen, Barcelona internationaal (1e Nederlander)
4e eerste 5 getekenden Barcelona internationaal (1e Nederlander)

BARCELONA: 8 prijzen van de 10
MARSEILLE: 5 prijzen van de 6 (intern. 6 van 6)
AGEN OUD: 4 prijzen van de 5

PERPIGNAN: 6 prijzen van de 10
ST. VINCENT: 5 prijzen van de 9
NARBONNE: 3 prijzen van de 6

AGEN jaarlingen: 4 prijzen van de 7
PAU: 4 prijzen van de 10

De vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan legden de basis voor de categorie overwinning in het Toppigeons ZLU fondspiegelklassement. Een echte uitblinker op deze vluchten is niet te noemen, want Jan heeft het luxe probleem dat veel van zijn duiven een prachtige 2 op 2 wonnen op de grote fond vluchten  waarop ze werden gespeeld en een aantal 3 op 3. Met de vorm van de duiven en het vakmanschap van de melker zat het dus wel goed in 2017!

Totaal werden er in 2017  66 duiven ingekorfd en wonnen er 41 prijs. Dit betekent een prijspercentage van 62%!

De meest besproken marathonvlucht in 2017 was zonder meer Barcelona. De editie 2017 was van een bijzonder zwaar kaliber en de duiven van Jan  kwamen ogenschijnlijk met speels gemak naar huis. Maar liefst 8 van de 10 ingezette duiven werden in 5 uur tijd geklokt en klasseerden zich op de uitslag.

Met het behalen van de overwinning in het fondspiegelklassement behaald Jan Polder weer een fraaie overwinning! In 1988 haalde Jan zijn eerste vaas op bij de ZLU en anno 2017 heeft de kolonie niets in kwaliteit ingeboet. Na de int. asduif over 5 jaar op Pau, asduif Barcelona over 3 jaar, de 1e nat. St. Vincent en de 1e nat. Marseille nu weer een geweldig seizoen en de overwinning in het fondspiegelklassement. Een hok wat in de breedte zijn klasse toonde.

Arco van Vliet

Bron