Artikelen

Jelle Jellema volgt zichzelf op in het prestigieuze fondspiegel totaalklassement over de laatste drie seizoenen. Na zijn superseizoen 2016 waren veel ogen gericht op zijn prestaties in 2017. Zou Jelle wederom zijn duiven kunnen laten excelleren? De zesde plaats in categorie 3 was goed genoeg want er was niemand die betere papieren kon overleggen en dus bleef Jelle koploper in het Toppigeons ZLU totaalklassement over de laatste drie jaar.

Topjaar 2016.
Om het geweldige seizoen 2016 te evenaren was een bijna onmogelijke opgave. Jelle behaalde de volgende top 10 noteringen nationaal:
3e en 6e Bram( Narbonne) 3e en 9e Perpignan
3e en 10e Barcelona 5e en 6e Pau
Totaal kon hij 12 bokalen tijdens de ZLU huldiging ophalen en waren er 20 prijzen binnen de eerste honderd behaald!
Schier onmogelijk dus, maar zijn duiven hebben Jelle in 2017 niet in de steek gelaten. Zij behaalden ook afgelopen seizoen de volgende kopprijzen:
2e nat. Barcelona 2e, 11e en 21e nat. Perpignan
18e nat. Narbonne 25e nat. Marseille
Dit zijn toch weer 6 bokalen die in Limburg opgehaald werden!
Op de eerste twee vluchten van het seizoen liep het nog stroef, maar daarna was de trein goed op gang! Hieronder het overzicht:
2e nat. Barcelona 21 mee/ 11 prijzen
31e nat. St. Vincent 11 mee/8 prijzen
25e nat. Marseille 10 mee/ 8 prijzen
18e nat. Narbonne 25 mee/17 prijzen
2e nat. Perpignan 36 mee/ 21 prijzen.

De duiven.
De stam duiven van de familie Jellema is bekend en gekend. Hij is gebaseerd op de Piter Beerda duiven. Er ontstond een goede band tussen Jelle en Piter. Vele uren hebben zij het over de duiven gehad. Ook kwamen er diverse tips en duiven van Beerda. Om deze duiven wat taaier te maken werd “Zwart Goud” hiertegen gekoppeld en hieruit formeerde Jelle twee koppels, waar eigenlijk het gehele hokbestand op gebouwd is. Deze koppels zijn “Zwart Goud” x “De 02” en het “Fondkoppel”, bestaande uit “Bergeracdoffer” x “Blauwe Dame”. Voor kruisingsmateriaal kwamen er duiven of werd er samen gekweekt met Harold Zwiers, Benno Kastelein, Wim Derksen, Arjan Beens en Hugo Batenburg. Van deze laatste twee komen de recentste nieuwkomers. Nieuw bloed is prima en af en toe nodig, maar Jelle houdt altijd vast aan zijn stamduiven.

Om de stam te verbeteren en de goede eigenschappen vast te leggen, wordt inteelt toegepast echter niet op een gebruikelijke en veel toegepaste manier. Vaak wordt een topduif gekoppeld aan zijn vader of moeder, echter niet bij Jelle. Hij is van mening dat je juist een goed presterend kind van de topduif tegen de topduif zelf moet koppelen, omdat je niet in wilt telen naar de ouder van de topper maar natuurlijk naar de topper! De kinderen gebruik je dan uitsluitend als kweekduif en in kruising krijg je een enorm heterosis effect. De duiven worden voornamelijk geselecteerd op de vluchten. Jelle ziet graag een fijne, iets kleinere duif met soepele spieren en een zachte pluim. Verder wordt er nergens naar gekeken en de bekende theorieën vindt hij maar onzin.

Aanloop naar het vliegseizoen 2017.
De duiven zijn net als in 2016 begin maart gekoppeld. Nadat ze een koppel jongen hebben groot gebracht, worden de duiven voor enige tijd gescheiden en begin mei weer opnieuw gekoppeld. De eieren die nu worden gelegd, haalt Jelle weg naargelang de in te korven fondvlucht. De eerste fondvluchten worden meestal op tien dagen broeden gespeeld ( heel soms op kleine jongen) en hierna breekt Jelle de nesten niet meer af. De stand maakt volgens Jelle niet zo veel uit. Hij speelt zijn duiven tussen vijf dagen broeden en jongen van tien dagen. Ook wordt een doffer nog wel eens op een groot jong gespeeld. De oude duiven gaan zoveel mogelijk de mand in voor vluchten met een nacht mand. Jaarlingen krijgen minstens een dagfondvlucht en Jelle hoopt dat het dan een zware is. Het seizoen wordt gestart met ongeveer 130 vliegduiven, waarvan de helft jaarling is. Wel was het in 2017 zo dat er wat meer oude duiven zaten dan in het voorgaande jaar. Dit natuurlijk omdat er na 2016 veel duiven zaten die goed (geweldig) hadden gepresteerd!

Hok, voeding en training.
Jelle heeft de beschikking over een hok van 24 meter lang, welke op het zuidoosten gericht staat. De zij- en achterkant is van steen en de voorkant is van hout. De deuren tussen de afdelingen zitten dicht, maar door middel van kleine luikjes kunnen de duiven toch naar een andere afdeling toe. Overdag staan de ramen open en is dit samen met de roosters aan de voorzijde meteen de verluchting. De schuiven in het plafond zitten dan dicht. S ’avonds na de training gaan de ramen dicht en de schuiven ongeveer 10 centimeter open. Door de roosters komt dan de verse lucht en de gebruikte lucht verdwijnt weer via de opening in het plafond. De duiven vliegen in het seizoen veel vrij los en moeten in de avond nog een verplichte training afwerken.

In de voerbakken zit altijd voer. Jelle voert de mengelingen van Beyers. Afgelopen seizoen heeft hij zelf een mengeling samengesteld bij Beyers. Vanaf vier dagen voor het inkorven van de betreffende duiven zit er wat extra vetten door de mengeling. Heel soms worden de duiven even terug genomen met paddy, maar dit gebeurt hoogstens een keer per seizoen.

Een maand voor de koppeling in maart worden de vliegduiven geënt tegen paratyfus. Dit omdat zij hun afweerstoffen dan nog mee kunnen geven in de eierdooier en de pap. Zo sla je twee vliegen in een klap. Begin april krijgen de duiven een luizendruppel in de nek. Hierna worden de duiven ontwormt. De tweede week van mei staat er een geelkuur op het programma. Natuurlijk worden de duiven hierna nog regelmatig onderzocht, maar staat er geen vaste begeleiding meer gepland. Meestal is dit ook niet nodig. Mochten de duiven positief reageren op een geelcontrole, dan krijgen betreffende duiven een tablet opgestoken.

Als bijproducten krijgen de duiven grit, mineralen, piksteen en vithalith. Ook is er soms groen in de vorm van ijsbergsla of spitskool. Jelle geeft geen bijproducten over het voer of door het water en dit puur om het feit dat de duiven dan minder voer of water opnemen. Het is het systeem wat Jelle al meerdere seizoenen hanteert, want waarom zou je een goed systeem veranderen!?

 

Hieronder enkele duiven die een belangrijk aandeel hadden in de behaalde titel:


Jack won:
6e Nat. St.Vincent’15
35e Nat. Perpignan’16
113e Nat. Perpignan’17
127e NPO Orange ’13
136e Nat. Barcelona ’17
148e NPO Aurillac’12
164e Nat. StVincent’14
199e NPO Limoges ’15
317e Nat. Barcelona’16
423e Nat. Perpignan’15

 

Dafne won:
3e Nat. Perpignan ’16
85e Nat. Pau ’17
258e Nat. Agen ’16
390e Nat.Marseille’17

 

Silke won:
3e Int. Narbonne ’16
157e Nat.Marseille’17
631e Nat. Bordeaux’16

 

Rena won:
6e int. Pau ’16
30e Nat. Marseille’16
132e Nat. Barcelona ’17
145e NPO Orange ’15
350e Nat.Perpignan’17
439e Nat.Perpignan’16
duifkampioen Fondunie 2000 in ’16

 

Queen Willemijn won:
6e Nat. Narbonne ’16
11e Nat. Perpignan’17
322e Nat. Bordeaux’16
511e Nat. Agen ’17

 
 

Met 2 tweede plaatsen op Barcelona en Perpignan behaalde Jelle op een haar na wederom de (inter)nationale overwinning op een grote klassieker. Alle puzzelstukjes moeten op zijn plaats vallen om die eerste plaats weer te behalen. Zelf moet de liefhebber ook natuurlijk niet stilzitten en blijven zoeken naar beter. Jelle is altijd bezig dit te bewerkstelligen. Zijn duiven naar een nog hoger plan proberen te tillen. De laatste procenten extra in nieuwe inbreng, systeem en verzorging moeten het dan doen.

Arco van vliet

Bron