Artikelen

+

De winnaars:
Trio Winkens Rothenburg uit Itteren winnen Agen met ‘Aagje’
& MARATHON KAMPIOEN 2017

                               Trio Winkens & Rothenburg

ls ik achter de laptop kruip om te beginnen aan de reportage van het trio Winkens Rothenburg gaan mijn gedachten terug naar de zomer van 2016.
 Ik ben met mijn maatje Theo Daalmans naar Itteren getogen om bij Harie Winkens naar de aankomsten te kijken van de laatste vlucht van de jonge duiven van dit seizoen!
 Het is goed toeven daar op de heilige grond aan de Pagestraat, waar al zo vaak duivenhistorie werd geschreven!
 Op een gegeven moment gaat het over de vluchten met morgenlossing, en met name de ZLU vluchten, die Theo en ik ons al enkele jaren tot hoofddoel hebben gesteld.
 Onder het genot van een pintje zegt Jacques op een gegeven moment gekscherend:
 Wacht maar tot het volgend jaar, dan gaat het jullie een stukje “dunner”, ik ga ook aan alle vluchten van de ZLU deelnemen……..
En het moet gezegd, hij heeft woord gehouden, en wel op zo een manier, dat het Trio uit Itteren wordt gekroond tot marathonkampioen van onze Fondclub !!!
Een man een man, een woord een woord.
De wedvlucht uit Agen kon zoals we ons nog goed kunnen heugen pas gelost worden op dinsdagmorgen, zodat onze duiven al een dikke week in de manden vertoefden. Op meerdere plaatsen en ook in Itteren kreeg ik te horen dat verschillende duiven na thuiskomst niet meer in staat waren om in hun broedbak te vliegen. Waarschijnlijk met stramme spieren uit de manden gekomen, en als je dan alles uit de kast wil halen om zo snel mogelijk thuis te zijn eist dat op deze manier zijn tol.
Om 19.36.35 loopt de 1e getekende duivin van Jacques ,Trudie en Jourie over de antenne. Het is hun topduivin “Aagje” die het heeft geflikt om heel Limburg haar wil op te leggen. Nationaal in de categorie oud behaald ze een 9e plek van 6219 mededingers. Vorig jaar ging ze de mand in naar hetzelfde Agen als jaarling, toen klasseerde ze zich als 2e in het provinciale concours, Nationaal werd ze als 3e afgevlagd van 4679 duiven. Over topduiven gesproken!!
We zijn het er gelijk over eens dat we geen opsomming gaan maken van de uitslagen en kampioenschappen behaald in de laatste decennia, Jacques zegt duidelijk wie dat wil doorlezen kan altijd terecht op onze site.
In de jaren 1999 en 2000 werden 2 maal 12 eitjes gehaald bij Harry en Roger Wijnands aan de Tongerseweg in Maastricht, dit werd de basis voor de huidige kolonie, samen met de Sayaduiven uit Heer. Ook van invloed waren de duiven van broer Harry, hierin vinden we nog duiven van Hennie van Brienen en Jantje Martens uit Meers. Ook hier zien we dus duidelijk een mengeling van pure snelheid, dagfond en uithoudingsvermogen. Factoren die de moderne fondduif vormen en concoursen steeds sneller maken.
Volgens Jacques is het erg belangrijk dat de moderne fondduif ook tijdens de programmavluchten af en toe de neus tegen het venster duwt. Ze moeten zich niet te ver laten wegvliegen, kwestie van goed opletten en naar huis willen, is hier de stelregel! 
In de nabije toekomst zal hier nog aan alle fond vluchten worden deelgenomen, zowel provinciaal, NPO als ZLU.
In 2017 zijn de jaarlingen die Agen hebben gevlogen hierna thuis gehouden, dit puur toekomstgericht. Als 2-jaarse zullen ze wederom Agen vliegen, en vervolgens nog een morgenlossing, op dat moment zal dan besloten worden of dat een Marseille, Narbonne of Perpignan gaat worden!
Het trio heeft van deze duiven hoge verwachtingen, de tijd zal het leren. 
Het spelsysteem is hier, zoals bekend, het totale weduwschap.
Voor het seizoen 2018 zitten tussen de 40 en 50 duivinnen klaar, en rond de 80 doffers. 
Ook zitten er reservedoffers en duivinnen klaar die afgericht zijn. Blijft er een van beide partners achter, dan kunnen deze moeiteloos ingepast worden. De sfeer op het hok wordt zo niet aangetast, wordt misschien nog beter, wie zal het zeggen?
Het is vaker voorgekomen dat een van deze reserveduiven uitgroeide tot een prima vliegduif.
Rond 1 Maart wordt de boel gekoppeld, als de jongen rond de 14 dagen zijn worden de geslachten gescheiden, beiden brengen dan 1 jong groot. Eind Mei volgt een tweede koppeling en wordt er nog een 8-tal dagen gebroed, dan wordt er ook een geelkuur gegeven van 5 a 6 dagen.
Als de duiven op nest zitten, wordt erop gelet dat als ze uitgetraind zijn, alles gelijk naar binnen wordt geroepen. Buiten slenteren brengt niks, ze vinden alleen maar rotzooi aldus Jacques.

Verder hebben ze hier in Itteren nooit veel problemen om de duiven gezond te houden, een jarenlange strenge selectie in deze, legt hiervoor de grondslag. Wie hier ziek wordt terwijl de rest blaakt van gezondheid, heeft wat uit te leggen!
 Wat betreft de koppen speelt men hier wel kort op de bal. Na een opdracht worden ze behandeld, ongeacht het geleverde resultaat. Daarom speelt men hier het liefst een hele afdeling naar een bepaalde vlucht toe. Voor de volgende opdracht krijgen ze dan weer een kuurtje voor de luchtwegen.
Wat betreft de voeding, houden ze het hier aan de lichte kant!
 Het hele vliegseizoen wordt er fifty fifty gegeven, licht voer en sportmengeling. En naar de vlucht toe gaat men niet zwaarder voeren, alleen iets meer. Als ze de erwten en bonen laten liggen, zijn ze er klaar voor, zeggen ze hier. Na thuiskomst van een fondvlucht staat er enkele dagen zuivering op het menu, met druivensuiker in het drinkwater. Twee keer per week staat er Extra Energy, Aminozuren en conditiepoeder van Vincent Schroeder voor de duiven ter beschikking.
De duivinnen worden nog lichter gevoerd dan de doffers, dit ook om het onderling paren tegen te gaan, zijn er dan toch nog dames die met elkaar in een hoekje kruipen, dan wordt dit niet tegengegaan, maar extra gestimuleerd. Ze krijgen dan een schotel en een kistje of doosje waar ze kunnen wegkruipen. Ze worden dan op deze stelling ingemand, en al vaak met topresultaten tot gevolg. De doffers van de lesbodames krijgen dan een al eerder vernoemde reserveduivin!
Bij inkorving voor een fondvlucht krijgen de duiven altijd de partner te zien, bij thuiskomst echter nooit! De duivinnen worden ook geregeld gelapt, ook als de doffers in de mand zitten voor een vlucht!
 Frappant detail is dat de duiven dan worden gelost, soms een voor een, in Venlo!
 De achterliggende gedachte is dat ze er dan langer over doen, omdat het een compleet andere vlieglijn is, en de baas is dan voor de duiven thuis! Zo kan hij goed waarnemen hoe en in welke volgorde ze naar binnen gaan!!
De jonge garde wordt een keer of 6 meegegeven met de cabinewagen. Hier wordt haast alleen maar geselecteerd op gezondheid en vitaliteit. Je kunt beter niet ziek worden hier in Itteren!
 Wat me wel opviel was de volgende opmerking: Als er erg warm weer wordt voorspeld voor een jonge duivenvlucht, krijgen ze enkele dagen van te voren iets tegen adeno/coli. Kwestie van problemen voorkomen.
De hokken in Itteren zijn eenvoudige tuinhokken waarop de duiven zich schijnbaar thuis voelen.
 Er wordt veel gewerkt met gaas ipv glas. Beter voor baas en duiven, simpel. Alles wordt iedere dag netjes gepoetst, en 2 keer per jaar volgt er een grote schoonmaak met de hogedrukreiniger.
Ook grote kampioenen zoals het trio Winkens Rothenburg hebben nog gezonde doelstellingen in onze geliefde sport. Zo zegt men nog een ploeg duiven te willen formeren van rond de 3 a 4 jaar oud, die goed opgeleid, moeten gaan deelnemen aan ZLU klassiekers als Pau, St Vincent en Perpignan.
Volgens Jacques en Joerie ligt het verschil tussen (goed) presteren en topuitslagen aan de kleine dingen, de liefhebber moet alles (willen) zien, en dan adequaat handelen. 
Goede duiven voor de kweek zijn vaak de duiven die met zwaar weer een topprestatie leveren, dit hebben we de laatste weken vaker gehoord!
 De belangrijkste eigenschap van een goede duif is dat hij graag naar huis wil zeggen ze hier.
Een aparte uitspraak van Jacques ( en dat waren er heel wat ) wil ik u niet onthouden!
 Vol spanning waren ze in Itteren aan het wachten op de eerste duiven van Marseille van dit jaar. Plots valt de eerste duif op de klep, vergezeld door een “vreemde”duif. Gekscherend roept Jacques: dat zal er wel een van Jellema zijn, de duif loopt vervolgens naar binnen, en Joerie haalt ze van het hok. De duif wordt van water en voer voorzien (!!!) en vervolgens wordt aan de hand van het ringnummer nagekeken van wie de betreffende duif in werkelijkheid is. En wat schetst ieders verbazing? De duif is werkelijk van Jelle!! Deze wordt gelijk verwittigd, en even later wordt de duif weer losgelaten, het was de 1e getekende van Jelle. In 2016 goed voor de 3e nationaal Perpignan de volgende morgen is ze weer thuis in Nijverdal, en vliegt nog een mooie prijs!
Het typeert de liefhebbers van het Trio Winkens Rothenburg dat een duif zo wordt verzorgd en weer wordt losgelaten, op en top liefhebbers met het (duiven)hart op de juiste plaats!
 Hierbij geven ze ook aan bijzonder trots te zijn op liefhebbers die met duiven aangeschaft in Itteren al klinkende resultaten hebben behaald!
Al met al mogen we als Fondclub Midden Limburg bijzonder trots zijn op zo een marathonwinnaars, die ook als de gezondheid weer eens parten speelt, er vol voor blijven gaan.
 Jacques je hebt inderdaad woord gehouden, het is jullie van harte gegund. Geniet alle drie van de huldiging in Susteren op 2 december!
En laten we hopen dat we er de komende jaren weer een spannende, maar vooral sportieve strijd van mogen maken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40