Artikelen

 

Door een toename van het aantal roofvogels zijn veel duiven hun leven niet meer zeker. Duivenmelkers maken zich grote zorgen: velen laten hun vogels zelfs niet meer buiten. Te gevaarlijk.

Duivenmelker Evert Diepeveen uit het Brabantse Keldonk kan erover meepraten. Hij verloor in korte tijd vijf vogels. Ze worden bijvoorbeeld opgejaagd door de havik. "Ik zie het soms gebeuren", zegt Evert tegen RTL Nieuws. "En dat is niet altijd feest." Hij pleit voor betere afspraken over de populatie roofvogels.

 

Enorm probleem

De Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) spreekt van een enorm probleem. "Ik kan ze momenteel niet loslaten", zegt Vincent Hoogerwerf, voorzitter van de NPO. "Mijn buurman doet het wel en die is er al acht of negen kwijtgeraakt. Ik verloor er vorig jaar 35." 

Volgens Hoogerwerf zijn hongerige roofvogels niet ge├»nteresseerd in stadsduiven. "Die pakken ze niet, eerder de gezondste duiven." De NPO noemt de situatie 'heel lastig'. "Want door te veel roofvogels kunnen houders hun duiven niet trainen."

Onzin

Overigens wordt een en ander genuanceerd door de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN). Die noemt de opmerkingen van de duivenliefhebbers onzin, of in ieder geval overdreven. "Slechtvalken pakken gewoon de zwakste vogels. Er worden argumenten gebruikt die ver van de waarheid liggen", zegt voorzitter Jan van Dijk van de WRN. "Zo vinden ze bijvoorbeeld dat er in Nederland geen roofvogels meer gekweekt mogen worden, maar dat gebeurt al jaren niet meer. Het is zelfs strafbaar. Hoe komen ze daarbij?"