Artikelen

 

De eerste klap is een daalder waard !
Ondanks dat het begin van het seizoen wat stroef verliep, weersomstandigheden onvoldoende om de duiven goed op te leren en daardoor ook nog uitstel van de eerste officiële opleervluchten.
Op zaterdag 7 april was het dan zover. 3822 duiven van het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden werden om 10.30 uur in Oudenaarde gelost. Het weer leek prima en de lossingscommissie heeft gewacht tot de eerste mist dampen waren opgestegen.
Met een ZO wind konden ze met zeer hoge snelheden huiswaarts. Een goede basis voor een mooie vlucht ! Zoals zo vaak bleek ook deze keer dat vluchten met de wind uit deze hoek nooit de makkelijkste zijn.
Voor de overwinnaar was dit echter geen probleem. Met een snelheid van 1880 meter / minuut wist de 5 jarige duivin met ringnr. 13-1189189 het hok te vinden. Bij thuiskomst was het nog wel spannend omdat de buren de plaatsing van de zonnepanelen hadden gepland ! Des te mooier is het om bijna 5 minuten (oftewel met 140 m/min) los te vliegen. Met deze tijd won de “ 189” ook de hoofdprijs in het afdelings concours “WEST” tegen 13000 duiven ! Zoals Bram zei, de eerste klap is een daalder waard !
Bram vliegt totaal weduwschap en heeft de duiven al een paar weken op weduwschap en hij probeert ze in het begin nog wekelijks een klein lapvluchtje te geven.


Figuur 1 Trotse Bram Klijn voor zijn hok
Met 39 duiven mee pakt hij in het samenspel Zuid Hollandse Eilanden 22 prijzen.
Deze duivin is wederom een volle dochter uit het “Dure” Koppel, een doffer van Op de Beeck-Baetens – soort Kannibaal -en een duivin van Jan Roodzant. Het is toch prachtig om een koppel op het hok te hebben waar reeds meerdere eerste prijswinnaars uit gekweekt worden. Misschien nog belangrijker, Bram kan er ook nog mee omgaan !!
De duiven worden uiterst punctueel verzorgd en wil dit jaar met extra energie het seizoen aanpakken. Afgelopen jaar is door een misstap zo’n 13 weken geblesseerd geweest en kon zo met de hulp van collega melkers en vooral echtgenote maar net aan de vluchten deelnemen.
De doffers vliegen 2 x per dag, waarbij s’morgens op dit moment niet langer dan 15 minuten. De duivinnen trainen een uur per dag.
Qua voeding worden de merken Versele Laga en Mariman gebruikt, aangevuld met de Endurance korrel van Toppigeons.
Bij thuiskomst krijgen de duiven voldoende voer en afgelopen week bleven ze gelijk al wat langer bij elkaar omdat het toch een tijdje wachten was, voordat de laatste thuis was.
De 2e prijs werd gewonnen door K. Meijer uit Ouddorp en de 3e plaats voor Piet van Moort uit Nieuwe Tonge, die hiermee eveneens de 1e prijs pakt in Regio Oost.
De kop is er af ! Allen veel succes de komende vlucht !
Bram Koppenaal