Artikelen

De Ronde van Vlaanderen (1)

Gisteren samen met Jan Polder een 2-tal Belgische tophokken op de fond en zware fond bezocht.

Beide liefhebbers wonen aan de voet van een roemruchte "Vlaamse Bergen" namelijk de Koppenberg en de Valkenberg.

Op bezoek bij Joost de Smeyter en Paul & Sven Saeytijdt.

JOOST DE SMEYTER

Aan de voet van de Koppenberg in Melde woont Joost de Smeyter samen met zijn gezin en 2 waakzame Mechelse herders. Dit internationaal gekende tophok was het doel van ons eerste bezoek.

Joost is een fenomeen op de fond en zware fond en in vele opzichten de concurrentie meerdere stappen voor. Hij heeft dan ook veel zinnigs te vertellen over de duivensport.

Na een veelbelovenden wielercarriëre die helaas door een ongeval te vroeg werd onderbroken maakte hij faam met zijn andere passie de duivensport. Zijn opgedane kennis in de wielersport van oa trainingsopbouw en voedingsleer kwamen hem goed van pas om tot een topduivenliefhebber uit te groeien.

Met aan de basis de "JOOST" die als jaarling de 1e internationaal Perpignan jrl zou winnen maakte hij furore en bouwde hij een topkolonie voor de zware fond op.

Joost is sinds 2 jaar full proffessional. Hij maakte kennis met de duivensport in zijn geboorteplaats Ronse (Maurice Delbar) en leerde van veel van de karweitjes die hij deed voor George Garteus en Jan Luc van Roy. Bij zijn ouderlijke huis stond een beperkte accomodatie en hierop zou hij met de Joost de 1e Internationaal Perpignan jaarlingen winnen. Deze duif zou de stamvader van zijn kolonie worden. Met de Joost (Jan Ernest x Vervisch) werden er met verschillende duivinnen vele kinderen gekweekt. Vele kinderen werden gekoppeld met het beste wat er rondvliegt en groeiden uit tot succesvolle kwekers.
Topcracks als de CAS 1e Nationaal en Internationaal Pau (uit Zoon Joost x dtr Jander First Prize Pigeons) en de LAVAL 1e Nat. Asduif zware fond KBDB (Uit Broer Joost x dtr Grand Cru 1e Int .Bordeaux jrl.) maar ook de wonderfees als ‘Peggy’, ‘Elsie’, ‘Quatro’ en ‘Super Barca’zouden het Joost hoofstuk vervolmaken.

Volgens Joost is de combinatie van het nederlandse zware fond bloed met de Belgische Zware fondduif op zijn afstand een gouden formule! Zie bijv. de afstamming van JOOST - CAS - LAVAL en GRAND CRU.

De laatste jaren werden meerdere Nationale Asduiven zware fond aangeschaft en momenteel beschikt hij hiermee over een kweekbasis die zijn gelijke nauwelijks kent.

Joost dank voor de genoten gastvrijheid, het leuke gesprek en het kunnen bezichtigen van vele van je topduiven waaronder vele nationale KBDB asduiven!