Artikelen


Met een Zuid Westen wind werden 4371 duiven van het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden om 9.00 uur gelost in Peronne. Op dat moment vond het  lossingsteam een gaatje tussen de buien om de duiven zo goed als mogelijk huiswaarts te laten komen.  De gehele afdeling met 40149 duiven  ging in 1 keer los.  Ondanks de weersomstandigheden wist de eerste duif met een snelheid van bijna 110 kilometer per uur het hok te vinden.
Om 2 minuten over 11 vlogen er in Dirksland bij Roos Doorn de Visser 3 duiven rond waaronder 1 vreemde. De blauwe duivin 2015 – 1695065  liet zich als eerste constateren.  Roos en Rien Doorn  vliegen met vele duiven en beleven veel plezier aan het thuiskomen van de duiven. Met 133 duiven mee pakt Roos 52 prijzen. Naast zijn 86 jarige  moeder ( vliegt onder Doorn –de Jong) vliegt Rien ook zelf op eigen naam – M.P Doorn.  Mooi is het dan om deze overwinning in de familie te vieren.

 
De winnares heeft in 2017 ook al  eens een  1e prijs gewonnen . De moeder komt van Jan Roodzant – soort Koen Minderhout en zij heeft in 2012 ook een 1e van het samenspel gevlogen. De vader is van het sprint soort van E. Berckmoes. Beide ouders zitten op het kweekhok.
Er wordt gespeeld met 50 koppels op totaal weduwschap en daarnaast nog een aantal losse doffers en duivinnen die op schapjes vanuit het jonge duivenhok gespeeld worden. Later in het seizoen worden deze bij elkaar gebracht en regelmatig komt juist uit deze groep een bruikbare duif.
De duiven worden opgevoerd met Matador Start en daarna de Turbo mengeling. Bijvoeding grit en de Endurance korrel van Toppigeons. Ze trainen 1 x per dag in de ochtend. Om 7.00 uur gaan de doffers eruit en trainen op het moment goed. De duivinnen zijn s ‘ochtends soms na een uur nog beangstigend lang weg.
De conditie is duidelijk goed. Na enkele jaren terug (te) veel problemen met de koppen gehad te hebben, zijn de hokken aangepast en het lijkt nu veel beter.  De schuiven in het hok staan tot op een kier dicht. Ook de ramen zijn gesloten, op deze manier wordt tocht zo veel mogelijk voorkomen. Mocht er twijfel zijn, dan worden de duiven snel door dierenarts De Weerd nagekeken.
De duiven zijn pas 20 Februari gekoppeld en komen na de kweek op weduwschap. Eerder heeft door roofvogels en vaak mindere weersomstandigheden geen zin !
De 2e prijs is voor W. Groenendijk uit Ooltgensplaat, die daarmee de 1e prijs pakt in Rayon B en plaats 3 voor J. van Alphen uit Sommelsdijk !
Qua prijspercentages pakken vele liefhebbers hun portie. Opvallend dat ook verschillende Fondduiven zich tijdig op het hok lieten zien.
Volgende week eerste Midfondvlucht. Nieuwe competitie met nieuwe kansen !
Succes,
Bram Koppenaal