Artikelen

Als Toppigeons zijnde hebben wij ons altijd ver gehouden van “duiven politieke beschouwingen”. Deze keer willen wij daar echter een uitzondering op maken, omdat enerzijds wij als gepassioneerde ZLU-spelers ons favoriete spel in gevaar zien komen en anderzijds het terrein van de zware fond, met name het segment is waarin TopPigeons bedrijfsmatig actief is.

Oproep aan betrokkenen: ga om tafel!

Er is terecht veel commotie omdat de afgesproken neutralisatieregeling éénzijdig door de ZLU is aangepast. En idd als de ZLU besluit afspraken te maken en deze éénzijdig opzegt is dat onjuist. Afspraak is afspraak en die moet je nakomen. Anders was het slimmer geweest om niet aan tafel te zitten en je eigen koers te varen zoals de ZLU altijd heeft gedaan en waaraan de liefhebbers die dit spelletje al sinds jaar en dag spelen gewend zijn geraakt.

Het jammere is nu dat de fondspelers onderling verdeeld dreigen te raken en dat het risico bestaat dat het zware fondspel de grote verliezer wordt. Het waarom zullen wij u uit proberen te leggen. Er staat dus veel op het spel. De geloofwaardigheid van het zware fondspel en het behoud ervan in de toekomst. Dat gaat niet om mannetjes of om organisaties. Of het nu ZLU heet of NPO heet is totaal onbelangrijk.

Toch eerst wat historisch perspectief:

Laten we eerlijk zijn, de laatste 20 jaar is door de NPO en verschillende besturen van het fondspel een puinhoop gemaakt. Teloorgang nationaal drieluik (nu weer hersteld), versnippering in vluchtkalender, geen extra beveiliging van de vluchten, geen tot weinig promotie, code rood, gesteggel, onduidelijke NT regelingen, afwijken van afspraken mbt lossingstijden kortom genoeg stof voor commotie. Allemaal veroorzaakt door de beslisstructuur binnen NPO-verband waarbij mensen beslissingsbevoegd zijn die geen of onvoldoende affiniteit hebben met het spelletje zware fond genaamd. Waarom zullen we dan nu vertrouwen moeten hebben dat nu opeens wel goed komt? Zoals eerder gezegd hebben wij dat niet op voorhand!

Het merendeel van de NPO leden (80%) speelt het programma en in een tijd van dierenwelzijn en de huidige NPO lijn van alles over de NPO antenne (geen aparte opleervluchten meer voor de zware fond discipline zoals Nishoek – Hank etc.
Dit zou voor het NPO bestuur wel eens het moment kunnen worden om met een zogenaamd diervriendelijk fondprogramma een einde te maken aan het gekrakeel.
De ZLU hield vast aan haar programma, met promotie, met extra beveiliging, een mooie prijsuitreiking en dit alles in een mooi internationaal kader.
Je mocht hieraan meedoen, je hoefde niet mee te doen. De ZLU was autonoom en besliste zelf zonder inspraak. De liefhebbers die dit spelletje al sinds jaar en dag spelen zijn hieraan gewend geraakt. Niet democratisch en wellicht niet van deze tijd, aan de andere kant, zo slecht is dit nu ook weer niet, gelet op de tot nu toe steeds maar verder toenemende populariteit van de ZLU-vluchten, ondanks de hogere kosten. Toch wel opmerkelijk.
Nu leek het erop dat zaken met de NPO werden afgestemd, dit in kader van een nieuwe NT regeling. Een gevaarlijke move en dat is nu gebleken. Wat ze nu hebben gedaan is communicatief dom en heeft terecht veel kwaad bloed gezet. Want nogmaals afspraak is afspraak.

Wat is wijsheid?
Wat nu wijsheid is zouden wij ook niet weten. Fondspelers die elkaar over en weer verwijten gaan maken in ieder geval niet. De laatste jaren heeft het Noorden en Oosten het top gedaan op de fond en op de ZLU. Goede duiven en liefhebbers en het soms ook mee hebben van de omstandigheden hebben voor veel internationale overwinningen gezorgd en bij sommige daardoor veel prestige maar ook materieel veel voordeel opgeleverd. Want hiermee sta je in de etalage! Een etalage die ons versnipperde NPO programma ons nooit kan en zal bieden.

Het is nooit helemaal eerlijk en dat is de charme van de duivensport!
Veel van die NT overwinningen werden behaald bij snelheden die op de 1e dag en als je duiven niet in de neutralisatie konden vliegen mathematisch NIET gehaald kunnen worden. Zelfs niet door de snelste dagfondduiven.
De ene keer zit je gunstig, de andere keer ongunstig en een concours over 2 dagdelen met neutralisatie is NIET 100% eerlijk te krijgen. Dat geeft niet want dat is de charme van de duivensport. Vluchten over 2 dagen krijg je ook nooit transparant omdat ingewikkelde wiskundige formules mede bepalen wie winnaar is.
Iedereen leek het er nu over eens te zijn dat er water bij de wijn moet worden gedaan dachten wij. Het cultuurverschil tussen beide kampen is (helaas) te groot gebleken en heeft nu geleid tot chaos. Wij roepen alle betrokkenen daarom op om nu om tafel te gaan zitten en te praten. Elkaar voor alles en nog wat uitmaken heeft geen zin en leidt tot niets en tot verdere afbraak van ons mooie marathon fondspel . Zowel ochtend- en middaglossing en daar zit niemand van de fondspelers op te wachten.

Team TopPigeons