Artikelen

Hans Half snelste op ‘dagfondvlucht’ Laon
Door Martijn Kramer
Als tweede dagfondvlucht stond Issoudun van 9 juni op het fondclubprogramma. Helaas waren de weergoden ons op zaterdag niet al te gunstig gezind. Met name rond Parijs was het zicht slecht en werd besloten om terug te rijden naar Laon. Andere afdelingen losten wel en kenden een wisselend verloop. De zuidelijke afdelingen hadden pittige maar mooie concoursen, in andere afdelingen stonden de concoursen relatief lang open en wisten teveel duiven het thuishok niet (op tijd) te bereiken.
Laon werd het dus en ondanks (dankzij?) de korte afstand werd het toch een mooie vlucht. Met omgerekend een verschil van minder dan 10 seconden wist Hans Half uit Amstelhoek nipt te winnen van de Gebr. Fanger die ze geweldig pakten.
De winnares van Laon is de jaarlingduivin N17-3747300. Het is dus een duif met een Gouden ring en komt uit Hans’ beste kweekkoppel. Uit dit koppel komt namelijk ook de ‘613’ die vorig jaar in de gouden ringen competitie het mooie bedrag van 3000 euro heeft gewonnen. Nestmaat ‘299’ van de winnares zat vorig jaar vroeg op de junioren derby vanuit Fontenay.
De vader van de ‘300’ speelde al eens de 10e NPO op Chateauroux en komt bij Chris Aalpoel uit Apeldoorn vandaan. Hij heeft voornamelijk duiven van W. & F. Ebben die veel Schaerlaeckens duiven hebben. Vader is ook van dit soort. De moeder komt uit de koppeling van een doffer van Joan van Duren en een duivin van de gebr. Jacobs die al eens de 4e NPO op Argenton speelde.
Hans speelt totaal weduwschap en speelt zijn dagfondduiven om de twee weken. Hij is erg zuinig op zijn jaarlingen. Deze speelt hij zeer voorzichtig en alleen als hij de omstandigheden gunstig vindt. De duivinnen worden opgesloten als Hans merkt dat ze beginnen aan te lopen. De duiven worden wel verduisterd tot twee weken voor de eerste dagfondvlucht en worden verder niet bijgelicht. Dat dan in het begin iets mindere prestaties worden behaald neemt hij voor lief. De piek moet aan het einde van het seizoen liggen. De duiven trainen minimaal een uur met de vlag. Zowel de ouden als jongen.
Hans voert zijn duiven met het voer van Havens. Omdat zijn dochter zich bezighoudt met het trainen van dressuurpaarden komt de voerleverancier ook meteen duivenvoer langsbrengen. In de eerste week vooral dieet en zuivering, maar als de inkorfdag nadert wordt het voer vetter gemaakt met gepelde zonnebloempitten, pinda’s en Omega 3-6-9 olie van Herbots. Dit alles wordt dan 1x in de week afgeblust met Powerplay eiwitten. Hans voert de duiven genoeg maar geen volle bak. Wat overblijft haalt hij steeds weg.
Namens de Fondclub gefeliciteerd.