Artikelen

Samenspel leiden en Omstreken.
Wedvlucht Sezanne 1903 duiven in concours.
Winnaar v ’t Oever v d Laan

Het was me wel weer een weekendje, en dit ter wel we maar een midfondvlucht vanuit Sezanne met een gemiddelde afstand van 390 kilometer hadden. De liefhebbers die alleen de oude mee hadden zullen zeggen waar heb je het over maar de liefhebbers die hun jongen duiven ploeg mee hadden op de africhting vanuit meer hebben een weekend die ze niet snel zullen vergeten. De meeste hokken zijn dan ook zo goed als leeg. Om 08:00 uur werden de jongen gelost en om even voor 09:00 uur vallen de eerste jongen. Maar dan blijft het heel lang stil want bij de meeste liefhebbers komen geen jongen meer door. Nu ruim twee dagen later is het nog steeds erg stil in de meeste jongen duiven hokken en is het jongen duiven seizoen voor sommige voorbij. Uitzonderingen zijn er altijd maar om maar even een voorbeeld te geven hoe erg het is op maandag , Mijn zoon had er 40 mee en heeft er nu 13 terug. Inmiddels weet ik ook dat er hokken zijn die er zelfs maar 1 of 2 thuis hebben.

Maar nu weer terug naar de midfond vlucht vanuit Sezanne want die verliep prima. De snelste duiven in rayon rood van de afdeling 5 maken zo, n 1470 meter en gelukkig zat daar ook een duif bij vanuit het Samenspel leiden en omstreken. Hij viel in Lisse bij een van de sterkste hokken van ons samenspel namelijk de combinatie v ’t Oever v d Laan ook dit jaar gaat het weer geweldig bij de mannen en lijkt het allemaal wel van zelf te gaan. De winnende duif is 17-1200968 en die hoef ik natuurlijk niet meer voor te stellen want wie de prestatie, s van deze doffer niet voorbij heeft zien komen heeft toch echt zitten slapen. Vorig jaar werd ‘’ De 968 ’’ beste jonge midfond duif van Nederland en ook dit jaar heeft hij al weer super resultaten laten zien. Hij is dan ook niet voor niets een van de beste doffers van het hok. In 2017 vloog hij twee keer een 1e prijs in de vereniging en een 2e prijs. In de afdeling 5 west vloog hij een 2e op Monlincourt tegen 6670 duiven, 4e op Pontoise tegen 5370 duiven en een 16e op Pt. St. Maxence tegen 4416 duiven.
Maar ook in 2018 al weer twee keer een 1e prijs in de vereniging en in afdeling 5 west een 15e op Fontenay tegen 10791 duiven en nu dan een 1e prijs in de afdeling 5 west op Sezanne tegen 4879 duiven. ‘De 968’ is gekweekt door Dirk Nulkes en komt uit een Koen Minderhout duivin die ze via Frank Ferwerda hebben verkregen. De vader is een kruising tussen W Vink en Zn x J. Groenen en komt van eigen hok.
Uit dit koppel zijn al meerdere goede duiven gekweekt en mogen we dus wel spreken over een echt kweekkoppel.
Jan en Frans doen ieder jaar samen kweek met Dirk Nulkes en Zn, de eerste ronde van Jan en Frans hun kweekkoppels gaat naar Dirk Nulkes en de 2e ronde van de kwekers van Dirk gaat naar Jan en Frans.

De duiven worden op weduwschap gespeeld en er is altijd een partner thuis op de hokken als de duiven thuis komen. De duiven worden gevoerd met matador voer en bijproducten van DHP. Alleen de doffers worden om de vijf weken behandeld tegen het geel door ze een pilletje op te steken van de weerd. Verder geschiet de verzorging op vaste tijden en in vaste volgorde. De hokken worden elke dag goed schoon gemaakt en de duiven gaan elke week de mand in op vier doffers na, deze worden vanaf de eerste dagfond vlucht om de twee weken gespeeld. We zullen deze combinatie nog vaak in de kop van de uitslag gaan lezen dit jaar en ook in de winter weer op diverse podiums.

Jan en Frans van harte gefeliciteerd weer met deze mooie over winning maar wie heeft die naam verzonnen ‘ De 968’ wat dacht je van ‘The Shore Lane’

Tot volgende week
De Witte Duif.