Artikelen

 

Verenigingen en transporteurs moeten verantwoordelijkheid nemen

Het KMI voorspelt voor dit weekend opnieuw tropische temperaturen en droge noordoostelijke landlucht. De KBDB dringt er bij vervoerders en verenigingen op aan om daar zoveel mogelijk rekening te houden en onze duiven te verzorgen zoals het hoort.
 

Tot nu toe wordt het duivenseizoen 2018 gekenmerkt door tropische temperaturen en wind uit het noorden en het oosten. Die weersomstandigheden kunnen ook op langere termijn nefaste gevolgen hebben voor de duiven. Onze nationale kampioenen Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem drukken het als volgt uit: “De duiven beleven dit jaar een bijzonder zwaar seizoen met die noordenwind en grote hitte. Dat zal op langere termijn grote gevolgen hebben voor de duiven, die vaak tot het uiterste moeten gaan. Geloof me, dat blijft zeker aan de ribben plakken.”
De KBDB vraagt intussen dat de verenigingen het aantal duiven per mand te verminderen met 10%, en dit voor alle wedvluchten. Indien de weersgesteldheid het toelaat, mag komend weekend ook vroeger worden gelost:  voor de snelheid in België en in Frankrijk vanaf 6u30 met uitzondering voor West-Vlaanderen vanaf 7u. en Quiévrain (zondag) vanaf 7u.30. Voor alle andere wedvluchten mag er gelost worden vanaf 6u.
Bovendien dringt de KBDB er bij de verenigingen op aan de duiven zeker te drenken in de vereniging.


Bij de verenigingen liggen de drinkgootjes klaar om aan te hangen als de eerste duif in de korf komt. 

De KBDB vestigt ook de aandacht van de vervoerders op de strikte toepassing voor wat betreft het drenken van de duiven. Ook voldoende verluchting is meer dan noodzakelijk. Bij de Limburgse Verzending die dit weekend op twee nachten korf naar Sourdun rijdt, worden alleszins geen korven in de bovenste rij geplaatst. “Indien mogelijk laten we ook nog een rij in het midden over de hele lengte open,” zo klinkt het daar.

De Limburgse Verzending plaatst geen korven in de bovenste rij.

Intussen klinkt het bij het KMI: “Tijdens het volgende weekend en begin volgende week wordt ons weer opnieuw beïnvloed door warme en droge noordoostelijke landlucht. We krijgen zonnig weer met maxima rond 28 graden, begin volgende week oplopend naar 30 graden.”