Artikelen

Verslag St.Vincent d.d. 13 juli 2018 van NIC Werkendam

Ook het vierde internationale concours is een prachtige krachtmeting geworden. Een kalme NNO wind en behoorlijk hoge temperaturen onder een heldere hemel, maakten dat deze editie van St.Vincent onder nagenoeg ideale omstandigheden plaats vond. Het is bijna onmogelijk om nog mooier vliegweer voor onze duiven te hebben. Dit heeft geresulteerd in een prachtig verloop, een heel mooie spreiding van de prijzen, geen gedoe met neutralisatietijden en praktisch geen verliezen. Nu zullen er beslist liefhebbers zijn die smachten naar een concours waar de wind eens andersom staat zodat deze liefhebbers wat meer kansen krijgen b.v in de overvlucht. Wellicht omdat hun duiven beter geschikt zijn voor hogere snelheden en /of het ontwijken van neutralisatietijden.

Wat een Oosterhoutse wijsgeer mij ooit voorgehouden heeft snijdt beslist hout : ander weer, andere duiven ! De witte raven die bij alle weertypen vroeg op de klep vallen zijn wel bijzonder dun gezaaid.

In Werkendam viel het aantal ingekorfde duiven toch wat tegen. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk na een tot nu toe loodzwaar seizoen met nogal wat verliezen en duiven die van eerdere vluchten tijd nodig hebben om te herstellen en daarom niet zomaar weer ingekorfd kunnen worden. 15 liefhebbers brachten 60 duiven bijeen.

Huub van den Boom uit Breda ging er met de eerste prijs vandoor en zette verder een mooie serie neer. Huub’s prestaties zijn de afgelopen twee jaar met sprongen vooruit gegaan en hij heeft al mooie resultaten behaald op vooral de middag lossingen. Huub is een pursang marathon speler die eigenlijk alleen gelooft in goede duiven. Veel kweken uit goede bloedlijnen en de rest van alle theorieën kent hij wel, maar dat vindt hij eigenlijk volkomen onbelangrijk. Ik weet zeker dat deze overwinning(25e nationaal) hem nog lang bij zal blijven. Huub heeft een heel zware tijd achter de rug en de emotie sprak boekdelen toen wij hem feliciteerden met zijn prachtige prestatie.

Tijdens het inkorven voor de nationale middaglossing St.Vincent kwam Huub met een volle korf duiven aan, wat mij de opmerking ontlokte “Huub, doe je maar één vlucht mee dit seizoen”. Huub vertelde mij toen dat zijn grote voorbeeld, sportvriend en vooral vader op vrij jonge leeftijd niet lang meer te leven had. Dat hij op deze St.Vincent een knal prestatie wilde leveren met door zijn vader gekweekte duiven, om dat nog samen met hem te kunnen delen. Helaas heeft dat niet meer zo mogen zijn, want twee dagen na het inkorven van St.Vincent is Huub’s vader overleden.

De vader van Huub noemde zichzelf een collectioneur van rasduiven. Kweken was zijn passie en dat deed hij met rechtstreekse duiven van Bungeneers, Jellema, Koen van Haarlem, Leon Roks, Frank Zwiers en Walter vd Meulen duiven.

U kunt zich na bovenstaande waarschijnlijk goed voorstellen wat deze overwinning voor Huub betekent, een overwinning met een nog door zijn vader gekweekte duif.

Als eerbetoon aan Huub zijn vader plaats ik bij dit artikel een foto van Huub, samen met zijn vader op het kweekhok, enkele dagen voor zijn overlijden.

Een beetje gênant vind ik het wel om over mezelf te schrijven dat ik ook een mooie prestatie neergezet heb op St. Vincent. Maar natuurlijk kunt u daar verder zelf over oordelen: 5 mee en de prijzen 2-4 en 7 in het inkorfcentrum ( nationaal 60-70-160)

Marseille gaat vanavond de manden in. Er wordt een NW wind voorspelt. Gezien de ligging van Marseille denk ik dat onze duiven in dit geval toch liever NO gehad zouden hebben op hun terug vlucht !!!

Zet ze scherp,

J.W. van Gils, Oosterhout.