Artikelen

Door Anke Ouwehand

Dat we bezig zijn aan een zwaar seizoen bewijst het feit wel dat slechts één duif het gehele seizoen boven de 1000 meter wist te vliegen in de Fondclub. Ook deze vlucht zou de snelheid onder de 1000 meter blijven. Dit weekend stond Marseille op het programma en door de verwachte weersverwachting werd de lossing een dag vervroegd. Op donderdagochtend gingen de duiven om 7 uur van start voor een reis naar het hoge Noorden. Om even voor half negen valt de winnende duif op de klep bij Marlon Kok uit Ransdorp. Met een snelheid van 909 meter pakt Marlon de gouden eerste plaats in de Fondclub.

Dat de vorm op de hokken bij Marlon ook dit jaar weer goed zit blijkt wel uit de eerdere prestaties. Op Pau mist hij op een haar na de top 10 met een prachtige 11e plaats. Dan volgt Agen met een prachtige 6e plaats en zet deze lijn door op een zware Barcelona met wederom een 6e plaats. Op St. Vincent zijn het maar liefst twee duiven binnen de top 10 met een 3e en 10e plaats.

Deze topper uit Ransdorp wist vorig jaar ook al St. Vincent in de Fondclub te winnen en dit jaar ligt het succes op Marseille. Wie Marlon Kok zegt, zegt vaak ook ‘Ceasar’, zijn stamvader die zijn genen blijft doorgeven, generatie op generatie. Deze topper wist niet alleen zijn kunsten te vertonen in de lucht, maar ook zijn kweekwaarde is enorm. 

De driejarige winnaar is, hoe kan dat ook anders, een afstammeling van ‘Ceasar’. Naast de winst in de Fondclub pakt deze topper Nationaal een prachtige (voorlopige) 20e plaats. Vader is een halfbroer van de winnaar van St. Vincent van vorig jaar. 

In aanloop naar de vluchten maken de duiven kilometers en het doel is om ze standaard twee keer mee te geven op de ochtendlossingen, mits het natuurlijk kan. Zo is de winnaar van Marseille ook mee geweest op Pau, maar zat helaas net na de prijzen.

Doordat de duiven twee keer meegaan: Pau en dan Marseille of Agen en dan Narbonne speelt hij ze dit jaar de eerste keer op jongen. De duiven van Pau zijn dus op jongen gespeeld en de ploeg is nu op eieren van een dag tien gespeeld.

Marlon gaat niet voor één vast merk. In zijn beleving zijn er geen slechte zakken voer van rond de 20 euro. Meerdere merken voer worden in de ton gemengd en hierdoor krijgt hij eigenlijk zijn eigen mengeling. Tussen de vluchten door is er geen sprake van opvoeren. Wel gaat er voor de eerste dagfondvlucht nog zuivering doorheen, daarna gaan ze volledig over op zwaarder voer.

Ook zijn tweede duif mag er zijn, want die wist zich ook binnen de top 10 te spelen met een prachtige 8e plaats, welke goed is voor een voorlopige 76e Nationaal. En als kers op de taart draait hij ook nog eens een prachtig percentage met 8 mee en 5 in de prijzen.

Marlon van harte gefeliciteerd met deze topprestatie!

Dan volgt de rest van het podium: De 2e plaats is voor Dirk Pals uit Bovenkerk met een snelheid van 872 meter. De 3e plaats gaat naar Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel met 867 meter. Allen van harte gefeliciteerd!

DE TOP 10 1. & 8. Marlon Kok, Ransdorp 2. O. Pals, Bovenkerk 3. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel 4. Cor Sneekes & Zn, Driehuis 5. N.C. Volkens, Bergen 6. G. Rigter, Amstelveen 7. J. Hommes & Zonen, Akersloot 9. Marcel Tromp, Egmond Binnen 10. Peter Homan, Zwanenburg