Artikelen

 

Team TopPigeons feliciteert de winnaar van categorie 3 en de winnaar van het 3 jaars klassement in de TopPigeons ZLU Fondspiegel: Jelle Jellema

Lees de reportage van Arco van Vliet

Jelle Jellema, Nijverdal.
Winnaar categorie 3 Toppigeons zlu-fondspiegelklassement
en koploper in het totaalklassement over 3 jaar.

Over de prestaties van Jelle Jellema is het afgelopen jaar (terecht) al veel gezegd en geschreven. Kopduiven en formidabele uitslagen van de buitencategorie werden door hem neergezet.
Het leverde al vele titels op. In het ZLU fondspiegelklassement is hij winnaar van de categorie 3. Die van de grotere inkorvers en staat hij op de eerste plaats in het prestigieuze totaalklassement over drie jaar!

De liefhebber Jellema.
Jelle kwam al vroeg in aanraking met de duivensport. In het Friese Steggerda beoefende zijn vader immers al jaren zijn geliefde hobby, het vliegen van wedstrijden met postduiven. In de tweede helft van de jaren ’80 zijn vader en zoon Jellema zich gaan specialiseren op de overnachtvluchten. Na een korte aanvangsperiode werd er eigenlijk al snel zeer goed gepresteerd.
Net na de eeuwwisseling verhuisde Jelle naar Nijverdal, maar bleef nog wel met zijn vader samen vliegen in Friesland. Niet alleen in het weekend als de duiven thuis moesten komen, maar ook doordeweeks werd er menig keer heen en weer gereden. Vanaf 2008 zijn vader en zoon Jellema voor eigen rekening gaan vliegen.

De duiven.
De stam duiven van de familie Jellema is gebaseerd op de Piter Beerda duiven. Deze liefhebber was halverwege de jaren ’80 in de buurt van Steggerda komen te wonen en werd eigenlijk meteen generaal kampioen van de gehele afdeling Friesland. Op vluchten van duizend kilometer waren deze duiven nog steeds in hun element en dat was voor de Jellema’s aanleiding om hier hun fondduiven te halen. Ook ontstond er een goede band tussen Jelle en Piter. Vele uren hebben zij het over de duiven gehad. Ook kwamen er nog diverse tips en duiven van Beerda. Om de duiven van Beerda nog taaier te krijgen, kwam er een v. Dommelen duif via Koos Akkermans uit Nieuw-Vossemeer bij. Dit werd de doffer met de bekende naam “Zwart Goud”. Hieruit formeerde Jelle twee koppels, waar eigenlijk het gehele hokbestand op gebouwd is. Deze koppels zijn “Zwart Goud” x “De 02” en het “Fondkoppel”, bestaande uit “Bergeracdoffer” x “Blauwe Dame”. Voor kruisingsmateriaal kwamen er duiven of werd er samen gekweekt met Harold Zwiers, Benno Kastelein, Wim Derksen, Arjan Beens en Hugo Batenburg. Van deze laatste twee komen de recentste nieuwkomers. Nieuw bloed is prima en af en toe nodig, maar Jelle houdt altijd vast aan zijn stamduiven.
Om de stam te verbeteren en de goede eigenschappen vast te leggen, wordt inteelt toegepast echter niet op een gebruikelijke en veel toegepaste manier. Vaak wordt een topduif gekoppeld aan zijn vader of moeder, echter niet bij Jelle. Hij is van mening dat je juist een goed presterend kind van de topduif tegen de topduif zelf moet koppelen, omdat je niet in wilt telen naar de ouder van de topper maar natuurlijk naar de topper! De kinderen gebruik je dan uitsluitend als kweekduif en in kruising krijg je een enorm heterosis effect. De duiven worden voornamelijk geselecteerd op de vluchten. Jelle ziet graag een fijne, iets kleinere duif met soepele spieren en een zachte pluim. Verder wordt er nergens naar gekeken en de bekende theorieën vindt hij maar onzin.

Aanloop naar het vliegseizoen.
De duiven zijn in 2016 begin maart gekoppeld. Nadat ze een koppel jongen hebben groot gebracht, worden de duiven voor enige tijd gescheiden en begin mei weer opnieuw gekoppeld. De eieren die nu worden gelegd, haalt Jelle weg naargelang de in te korven fondvlucht. De eerste fondvluchten worden meestal op tien dagen broeden gespeeld ( heel soms op kleine jongen) en hierna breekt Jelle de nesten niet meer af. De stand maakt volgens Jelle niet zo veel uit. Hij speelt zijn duiven tussen vijf dagen broeden en jongen van tien dagen. Ook wordt een doffer nog wel eens op een groot jong gespeeld. De oude duiven gaan zoveel mogelijk de mand in voor vluchten met een nacht mand. Jaarlingen krijgen minstens een dagfondvlucht en Jelle hoopt dat het dan een zware is. Het seizoen wordt gestart met ongeveer 130 vliegduiven, waarvan de helft jaarling is.
Hierna moeten de duiven klaar zijn voor de grote fond vluchten.

Hok, voeding en training.
Jelle heeft de beschikking over een hok van 24 meter lang, welke op het zuidoosten gericht staat. De zij- en achterkant is van steen en de voorkant is van hout. De deuren tussen de afdelingen zitten dicht, maar door middel van kleine luikjes kunnen de duiven toch een andere afdeling toe. Overdag staan de ramen open en is dit samen met de roosters aan de voorzijde meteen de verluchting. De schuiven in het plafond zitten dan dicht. S ’avonds na de training gaan de ramen dicht en de schuiven ongeveer 10 centimeter open. Door de roosters komt dan de verse lucht en de gebruikte lucht verdwijnt weer via de opening in het plafond. De duiven vliegen in het seizoen veel vrij los en moeten in de avond nog een verplichte training afwerken.
In de voerbakken zit altijd voer. Jelle voert de mengelingen van Beijers. Afgelopen seizoen heeft hij zelf een mengeling samengesteld bij Beijers. Vanaf vier dagen voor het inkorven van de betreffende duiven zit er wat extra vetten door de mengeling. Heel soms worden de duiven even terug genomen met paddy, maar dit gebeurt hoogstens een keer per seizoen.
Een maand voor de koppeling in maart worden de vliegduiven geënt tegen paratyfus. Dit omdat zij hun afweerstoffen dan nog mee kunnen geven in de eierdooier en de pap. Zo sla je twee vliegen in een klap. Begin april krijgen de duiven een luizendruppel in de nek. Hierna worden de duiven ontwormt. De tweede week van mei staat er een geelkuur op het programma. Natuurlijk worde n de duiven hierna nog regelmatig onderzocht, maar staat er geen vaste begeleiding meer gepland. Meestal is dit ook niet nodig. Mochten de duiven positief reageren op een geelcontrole, dan krijgen betreffende duiven een tablet opgestoken.
Als bijproducten krijgen de duiven grit, mineralen, piksteen en vithalit. Ook is er soms groen in de vorm van ijsbergsla of spitskool. Jelle geeft geen bijproducten over het voer of door het water en dit puur om het feit dat de duiven dan minder voer of water opnemen.

Winnaar categorie 3 en koploper in het totaalklassement over drie jaar.
Jelle behaalde de overwinning in de categorie van het ZLU fondspiegelklassement met de volgende resultaten:
Pau: 5,6,87,111,116,200,309,342,505 en 587 tegen 3788 duiven. 18 mee/ 10 prijzen
Barcelona: 3,10,18,37,77,173,317 en 928 tegen 5239 duiven. 12 mee/ 8 prijzen
Marseille: 13,30,45,62,219,285,380,407,552 en 766 tegen 3320 duiven. 14 mee/10 prijzen.
In de strijd over drie jaar staat Jelle met stip op één na de 14e plaats in 2014 en tweemaal een categorieoverwinning in 2015 en 2016. De oostkant van Nederland bepaald in het geheel de top drie, want op twee staan S en A Deckers uit Meers en op drie staat L. Martens uit Elsloo.
Enkele duiven die een flink aandeel hebben gehad in beide titels zijn:
-11-573 Jack ( Zoon Bonte Ko x dtr. Nirvana)
Deze doffer won afgelopen seizoen de 317e nat. Barcelona en de 35e nat. Perpignan nadat hij al de 6e nat. St. Vincent had verdiend. Totaal behaalde hij al 9 prijzen op de grote fond.
-13-808 Zeus ( kleinzoon van Iceman en Zwart Goud, zoon van Sanne )
Won in 2015 de 101e nat. Marseille en de 608e nat. Perpignan. Dit jaar won hij de 18e nat. Barcelona.
-12-934 Sanne ( Via vaders en moederskant Zwart Goud en tevens “Fondkoppel”).
Sanne startte dit seizoen met de 87e nat. Pau en won ook nog de 14e nat. Perpignan.
De blikvanger van de afgelopen twee seizoenen is Evi (13-856). Zij is meteen ook een schoolvoorbeeld van de kweekstrategie van Jelle! “Evi” stamt uit de basisduiven van Jelle, gekruist met het beste materiaal uit een andere stam. Haar moeder is “Sophie”. Zij is een dochter van “Orion”( uit Zwart Goud x de 02) x “Mirna” ( dochter “Fondkoppel”).
De vader is “zoon Miss Gijsje 430” van Arjan Beens. Hij komt uit “Mr. Beautiful” x “Olympic Miss Gijsje”. Hij is in korte tijd een belangrijke schakel geworden in de kweekstal van Jelle.
“Evi” won in 2015 de 123e nat. Marseille en sloot het seizoen af met de 27e nat. Perpignan.
In 2016 stond er geen maat op haar prestaties en won zij de 10e nat. Barcelona en de 9e nat. Perpignan. Ondanks haar jeugdige leeftijd is ze al moeder van de 6e int Pau en de 30e nat. Marseille!

Vanaf 2017 zal er voornamelijk of zelfs alleen nog maar op de internationale vluchten worden gespeeld. Het mooie van deze vluchten is het feit dat je twee keer de spanning beleeft. De eerste keer ’s avonds. Zullen ze wel of zullen ze niet komen en dan de andere morgen weer vroeg op. Ook is Jelle er van overtuigd dat onze duiven veel meer kunnen dan we zelf denken. Na een gedegen opleiding als jong, speelt hij zijn jaarlingen op Agen ( 1007km), Narbonne( 1055km) of Perpignan( 1114km). Hierna is het kaf echt wel van het koren en kent men snel zijn duiven. Je moet het wel durven. Jelle deed het en kwam als grote winnaar op de uitslag.

Arco van Vliet

Bron Toppigeons.nl

Nieuwsbrief Peter Boskamp

10 maart 18
Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom   Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten...

Columnist in Spotlight

19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...
26 juni 18
Raceday, het weekend in juni waar ik kan...
18 juni 18
Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan...
12 juni 18
    Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee...
28 mei 18
Het seizoen is nu echt begonnen, de eerste...
22 mei 18
Afgelopen weekend werden de lossingscommissies...
17 mei 18
De maand mei, wat gebeurd dan zoal? Ten eerste een...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

19 juli 18
Gefeliciteerd!!!! St. Vincent ZLU 2018Het zou net kunnen voor 22.00 uur was de...
18 juli 18
De vlucht der vluchten, Barcelona ZLU.Zeker in Naaldwijk daar heeft deze vlucht een...
17 juli 18
St. Vincent Z.L.U.De vierde klassieker op rij die lood zwaar was. Bij lossing om 7.00...
17 juli 18
In mijn visie is 98 procent van de verliezen te wijten aan magnetische plak dat zich in...
16 juli 18
Verslag St.Vincent d.d. 13 juli 2018 van NIC WerkendamOok het vierde internationale...
12 juli 18
Wefo – Limburg Wedvlucht Limoges op 3 juni Met 1281 duiven. Los 07.00 uur. 1e en 2e duif...
11 juli 18
NIC de Snelvlucht, BodegravenMario de Vogel uit Bodegraven wint knap loodzware...
10 juli 18
“Trotse winnaars wedvlucht Dax Leny, Toon en Henk”   Door Chris den Braber Voor de...
07 juli 18
    Ook op de midfond vluchten is het einde alweer bijna in zicht want we vlogen dit weekend...
02 juli 18
  Gisteren was er een vlucht vanuit het Franse Nanteuil ruim 400 km. Het was een sector...
30 juni 18
16-9-2018 Péronne: ……………………… Knippenborg & Zn. zitten gebakken met 1e prijs Museum van de...
29 juni 18
WEDSTRIJDEN Winnaars Grandprix Beyers St. Vincent​ Het vliegseizoen is in volle gang en...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40