Bart en Sebastiaan Toom zijn al jaren de te kloppen mannen op de ZLU en de NPO vluchten. Jaar na jaar worden prestaties afgeleverd van hoog niveau. Zelfs is er twee keer een 1ste nationaal gevlogen in de sector 2. Met de Tim vlogen ze een 1ste nat sector 2 op Cahors ochtendlossing en hun Janko was van een nog grotere klasse. Deze won een 1ste, 11de, 30ste en 38ste nationaal.

De basis van hun huidige duivenstam komt bij Jan en Hanne Sas uit België vandaan. De familie Sas heeft hun duivenbestand voornamelijk opgebouwd met duiven van Kurvers de Weerd. Sebastiaan heeft slecht een klein aantal duiven bij Jan Sas gehaald en al snel bleek dat de kwaliteit geweldig was. Een ervan is de Messi, wat een kweekwonder is dat. Hij is grootvader van de Janko, maar in de prestatieduiven bij de familie Toom vinden we de Messi al heel snel terug.

De Tim daarentegen kwam bij Tim Hage vandaan. Op een bonnetje verkregen. Geweldig toch. Bart en Sebastiaan hebben niet lang plezier van hem gehad, want in zijn tweede levensjaar kwam hij niet meer terug van een africhting. Echter zijn broer was zeker niet minder en in kruising met de Sas duiven ontstond een nieuwe lichting topvliegers.

De laatste jaren hebben Bart en Sebastiaan geïnvesteerd in de Jellema duiven. Een rechtstreekse dochter uit de Jill en een zoon uit de MG430. Beter kan niet. Deze ingekruist in hun eigen stam moet iets bijzonders opleveren voor de toekomst.

Een goede duif is belangrijk, maar de liefhebber en de accommodatie zijn net zo belangrijk. Geef Sebastiaan een willekeurige duif en hij wint er een 1ste nationaal mee (Tim) of hij wint een paar keer achter elkaar de Golden Classic (duif van Wim Mudde in 2108 en een duif van Frank Oosterhof in 2019) Hoe hij het voor elkaar krijgt is een wonder, maar het gebeurt.
Hij haalt een duif in 2018 bij Marlon Kok en ja hoor, die wordt als jaarling de beste marathon fondduif op de NPO vluchten van Nederland.
En dan heb ik het nog niet gehad over de Rode Sas. Na de succesvolle duiven van de familie Sas, waarmee de mannen begonnen zijn, bedacht Sebastiaan dat hij er misschien nog maar een paar moest halen. De Rode Sas kwam naar Alblasserdam en deze duivin won inmiddels alweer de 51ste nat Pau in 2019 en de 74ste nat St Vincent ZLU in 2018.

In de veiling vinden we nazaten uit de zoon MG430 van Jellema, de duiven van Tim Hage en nazaten uit de asduiven van de diverse toppers van het hok Toom. Een hok topduiven dat zijn weerga niet kent. Een zekere investering, want dat bewijzen de mannen ieder jaar met hun duivenstam.