Nieuws

maandag 11 oktober 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 8 oktober 2021 | week 40

Voorwoord

Wat vindt u van de uitslagen van het afgelopen jaar?
Ik schrijf regelmatig over het containerbegrip ‘eerlijk spel’. Daar zit zo ongeveer alles in wat te maken heeft met de wedstrijdsport met onze duiven. Als NPO Bestuur gebruiken wij de polls als thermometer om te kijken wat er wel of niet leeft onder onze leden. Je kunt er uren over speculeren met elkaar. Uiteindelijk moeten er keuzes worden gemaakt.

De poll van afgelopen week is er een mooi voorbeeld van. De meningen over de stelling wel of geen inkorfbeperking en bij welk aantal lopen sterk uiteen. We zijn blij met de ruim 1000 reacties. Dank hiervoor! Ook hier moeten wij besluiten over nemen, zonder knopen doorhakken kom je immers niet verder. Met zijn allen eens worden hierover zal nooit aan de orde zijn en dat hoeft ook niet als wij na uitwisseling van de argumenten maar een beslissing nemen. Vervolgens is het belangrijk dat we met zijn allen deze beslissing respecteren. Ik neem deze poll nu even als voorbeeld: het totaalpakket ‘eerlijk spel’ bestaat uit vele onderdelen. Laten wij met zijn allen gaan voor een mooi uitgebalanceerd geheel. Wij zullen allemaal op het ene of andere onderwerp concessies moeten doen, allemaal in het belang van onze mooie duivensport.
 
Doel van het NPO Bestuur is om in het voorjaar 2022 een aantal keuzes te maken. In dat kader ben ik nieuwsgierig wat u vindt van de verschillende uitslagen die dit jaar gepresenteerd zijn door Compuclub. Wij hebben daarvoor gekozen omdat door de coronapandemie het niet mogelijk was om brainstormsessies te organiseren en vooraf keuzes te maken. Om iedereen inzicht te geven in wat het gaat betekenen als wij keuzes maken uit de verschillende mogelijkheden/uitslagen. Met andere woorden: waar gaat de voorkeur naar uit? U heeft zich daar inmiddels een beeld bij kunnen vormen.

Hieronder de mogelijkheden op een rij. Dit zijn de mogelijkheden die wekelijks gepresenteerd zijn:
• Beste hokprestatie 1:10
• Beste hokprestatie gemiddeld aantal punten (huidig NPO kampioenschap en Grootmeester)
• Beste hokprestatie aangewezen.
• Traditionele uitslag snelste duif.

Er wordt op dit moment gewerkt aan eindstanden voor enkele afdalingen om ook te laten zien wat dit gaat betekenen voor de kampioenschappen. Puur als voorbeeld, uiteraard zonder consequenties voor dit jaar.   
 
Huldigen Nationale Kampioenen
Op dit moment wordt er gewerkt aan de uitnodigingen voor de huldiging van de kampioenen van 2020 en 2021. De huldigingen vinden plaats op 13 en 20 november bij van der Valk in Vianen.

In deze nieuwsbrief worden de kampioenen van de Jonge duiven van dit jaar gepresenteerd. Voor deze kampioenen een welgemeend proficiat!
 
Goed weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling:

Ik kan mij vinden in een inkorfbeperking. Hierbij heb ik de volgende voorkeur:

In totaal reageerden 1.055 liefhebbers: 

Conclusie
De meningen lopen zeer uiteen bij deze stelling. Dit zien we ook terug in de aanvullende opmerkingen die geplaatst zijn. De mening op basis van de % en de feedback uit het opmerkingenveld gaan we komende periode goed bekijken om t zien of en op welke wijze we hier als bond mee verder kunnen.
 

Poll week 40

 

Stelling:

Door verschillende uitslagen van de wedvluchten te maken wordt een beter inzicht gegeven in 'wie het beste presteert'.
 

Om inzicht te krijgen in het effect van het berekenen van uitslagen hebben we afgelopen seizoen meerdere uitslagen laten berekenen en gecommuniceerd. De uitslagen die we wekelijkse gepresenteerd hebben zijn:
• Beste hokprestatie 1:10
• Beste hokprestatie gemiddeld aantal punten (huidig NPO kampioenschap en Grootmeester)
• Beste hokprestatie aangewezen.
• Traditionele uitslag snelste duif.

Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de stelling van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 15 oktober aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 
 

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons zijn de stukken beschikbaar voor de Ledenraad van 27 november 2021. 
 
3. Notulen Ledenraad 13 maart 2021
3. Notulen extra Ledenraad 31 maart 2021
5. Vaststellen Nationaal Vliegprogramma 2022
 

WEDSTRIJDEN

Definitieve uitslagen Nationale Kampioenschappen 2021 bekend


De definitieve uitslagen zijn bekend. Deze week zetten we de top 10 winnaars van de Jonge duiven vluchten in het zonnetje. De uitslagen vindt u hieronder. Wilt u graag de volledige uitslag per categorie raadplegen? Klik dan op 'Klik hier voor de volledige uitslag'. Alle winnaars nogmaals van harte gefeliciteerd!   
                                                                                            

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Najaarsbeurs op 23 en 24 oktober in Expo Houten

Door Pieter Kos 

Verleden week was het eindelijk zover! Na anderhalf jaar van beperkende maatregelen en met ups en downs omtrent het coronavirus is de anderhalve meter maatregel eraf en mag er weer veel meer.

De maatregelen zijn door het kabinet dermate versoepelt dat het leven weer makkelijker wordt en we langzaam teruggaan naar “normaal” bij wijze van spreken. Nu het seizoen op zijn eind is, komen de najaars- en winteractiviteiten weer in beeld, daarmee ook het organiseren van duivensportbeurzen. Met de annulering van de Voorjaarsbeurs schreven wij in februari al dat we mogelijk een beurs zouden willen gaan organiseren in het najaar. De NPO is er immers om tal van redenen mee gestopt en zeker nu - na anderhalf jaar van beperkingen - is het fijn om elkaar weer eens te treffen nu de omstandigheden rondom Corona dat in zekere zin toelaten.

Het was moeilijk om een vrije datum in de kalender van Expo Houten te vinden die iedereen schikt. Met het vrijkomen van het derde weekend van oktober in de internationale duivensport agenda hebben we dit weekend meteen vastgelegd. In afwachting van de beloofde versoepelingen kunnen we nu volle bak aan de slag om er een gezellige beurs van te maken waar voor eenieder wat te beleven valt. Er zijn twee hallen ingehuurd wat neer komt op de helft van het complex. In beide hallen zijn er ruime terrassen om met vrienden en bekenden bij te kletsen.

Terug naar inhoudsopgave

Klik hier voor meer informatie over de Najaarsbeurs
 

NPO BUREAU

Warmte brengt verandering bij mens en dier


Door Manfred Georges 

Wij mensen kunnen ons snel zelf helpen. Bij de dieren moet de mens vaak een handje meehelpen. Zo is het ook nu in dit verslag. Mensen hebben voor de altijd hoger wordende temperaturen apparaten ontwikkeld die ons tegen dit fenomeen kunnen helpen. Dat zijn airconditioners, ventilatoren en veel flessen met drank. Drinken is voor mij belangrijk bij onze duiven in de transport. Veetransporters zijn bij dit klimaat extra aangepast geworden voor het vervoer van dieren. Onze duiventransporters zijn zo gebleven als dat ze jaren geleden waren. Er moeten veranderingen worden doorgevoerd aan onze transporters om het grote uitblijven van de duiven te verminderen.

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier meer
 

NPO BESTUUR

Kandidaten voor Tucht- & Geschillencolleges en het Beroepscollege gezocht


Sinds 2017 zijn tucht- en geschillenzaken overgebracht naar het Instituut Sportrechtspraak (ISR) met uitzondering van zaken met betrekking tot het Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven (doping). Wij hebben momenteel vacatures in het Beroepscollege en het Tuchtcollege dat toekomstige zaken moet gaan behandelen, op aangeven van de Aanklager NPO.
 
Wij zijn daarom op zoek naar kandidaten die bereid zijn om zitting te nemen in een van genoemde colleges. Enige kennis van de duivensport is gewenst. Ook niet-leden zijn van harte welkom en benoembaar. Juristen of kandidaten met meer dan gemiddelde kennis van juridische zaken door opleiding of ervaring, worden nadrukkelijk uitgenodigd om zich aan te melden. Via de NPO krijgt u scholing over het dopingreglement en de procedures rondom de dopingcontroles.
 
U kunt uw belangstelling kenbaar maken door een brief of e-mail te zenden aan Bestuur NPO, waarin u aangeeft naar welk College uw interesse uitgaat, met daarbij een korte motivatie en een kort CV.
 
Uw brief of e-mail kunt u richten aan:
 
Bestuur NPO
t.a.v. de heer J. van Dijk
Postbus 60102
6800 JC  Arnhem
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Voor nadere informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen met Marjan van Berkel, telefoon 085-26 37 210.
       
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Nieuws vanuit de Giant Najaarsklassiekers

Het zestiende jaar alweer dat de GIANT najaarsklassiekers worden georganiseerd. Inkorven kan bij de Blauwband in Balk, De Blauwe Doffer in Damwoude, De Koeriers in Bedum (Onderdendam), De Vredesduif in Noordwolde, De Alphense Vriendenclub in Alphen aan den Rijn, BVZ in Zaandam, De Luchtbode in Hendrik Ido Ambacht en PV Flevoland in Urk. Van deze mogelijkheid werd volop gebruik gemaakt zodat ruim 3.650 duiven werden ingemand en de slechte vooruitzichten beïnvloede de deelname. Op deze vooruitzichten werd enigszins ingespeeld door uit te wijken naar Menen voor de Westlijn en Waalwijk voor de Oostlijn. De praktijk was echter anders, de vluchten konden onder geweldige omstandigheden plaats vinden. Het werden mooie vluchten met een geweldig verloop en zo goed als geen verliezen. Lees het volledige verslag door op onderstaande button te klikken. 
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Volledig verslag tweede weekend Giant Najaarsklassiekers
Nieuwsbrief Giant Najaarsklassiekers
Informatie over bonnenverkoop voor Ronald McDonald Huis
 

FCI

Oproep van de FCI


Onderstaande vraag ontvingen we van de FCI. Zij hebben deze vraag op verzoek van de bond uit Bosnië uitgezet: 

We would like to buy a pigeon transport truck with a capacity of 2200 to 2600 pigeons year 2015 and younger, so if there is an alliance or they know, send us a contact, thank you. Many thanks. Federation of Bosnia Herzegovina.

Reacties kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden 


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start 

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.

Verkopen verlopen via Duivennet:
 • NIC Drachten, verkoop start op 25 september en loopt af op 9 oktober 22.00 uur
 • PV Het Nude Kwartier, Wageningen
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 22.00 uur
 • CC De Graafschap
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 21.30 uur
 • Fondclub Gooi- en Eemland
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 22.30 uur
 • Rayon Oostgrens
  verkoop start op 5 oktober en loopt af op 19 oktober 22.00 uur
 • PV De Luchtbode, Groningen
  verkoop start op 11 oktober en loopt af op 25 oktober 22.00 uur
 • Klaas Talen, Meppel
  verkoop start op 12 oktober en loot af op 26 oktober 22.00 uur
 • PV De Eendracht, Harderwijk
  verkoop start op 16 oktober en loopt af op 30 oktober 22.00 uur
   
Verkopen via GPSAuctions
Verkopen via Toppigeons
Verkopen via Duivenveilingen
 • Bonnenverkoop najaarsklassiekers op Urk voor RonaldMCDonaldhuis; loopt af op 16 oktober. Lees hier meer.
   
Verkopen via verenigingssite(s)
 • Verkoop van twee late jonge duiven bij PV De Voorhouter (Voorhout). Loopt af op 16 oktober om 22.00 uur. Lees hier meer. 

Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Diverse bonnenverkopen Duivennet
Diverse bonnenverkopen GPS Auctions
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Wat wordt verstaan onder een fantasienaam?
Onder een fantasienaam verstaan we alles behalve de eigen achternaam. Normaliter is bij ‘Naam op de uitslag’ de achternaam van het lid weergegeven of bij een combinatie minstens van een van de leden de achternaam voluit. Is dit niet het geval, dan spreken we van een fantasienaam of van een commerciële naam. Dit is enkel mogelijk tegen een vastgestelde vergoeding van € 75 per jaar.


Kunnen de chipringen op alle elektronische constateersystemen worden gebruikt?
Ja, alle soorten chipringen zijn geschikt voor alle elektronische systemen.

 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 6 oktober 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Huldiging kampioenen de Fondclub Gooi en Eemland. De huldiging vindt plaats op zaterdag 16 oktober. Aanvangstijd: 18.00 uur. Het belooft een gezellige avond te worden met live muziek en een buffet. Locatie: Houtrust, Heideweg 23, 3829 BC Hooglanderveen.
woensdag 06 oktober 2021

Op 18 september stonden 1829 duiven klaar voor alweer de laatste vlucht van het seizoen 2021.   Om 10.45 uur begonnen ze hun strijd vanuit Niergnies.  Het zal nog wel een paar jaar duren voordat we aan deze naam gewend zijn.  Vorige week was het nog een lastige vlucht en deze keer met ZO wind gaf ook weinig hoop. Niets bleek minder waar, de duiven kwamen prachtig en fris naar huis alsof het een lapvluchtje was.  Lekker weer, zodat het voor zowel melker als duif een mooie afsluiting was.

Om 12.53.39 uur was het bij Richard waar het tot z’n grote vreugde wederom zijn duivin met nummer 19-1636443 was die er met de hoofdprijs vandoor ging.

B 4 10

De winnares ondertussen “Turbo 43” genoemd is daarmee voor de 2e keer  de snelste van de lossing binnen 3 weken, daarnaast won ze ondertussen al een unieke lijst hele vroege prijzen:

Niergnies            1/ 4.682  = snelste tegen 13.185 duiven

Lennik                 1/ 2.459  = snelste tegen 8.708 duiven

Pontoise             1/   296  =  8/ 1567 d.

Pt. St. Max         1/   262  =  2/ 1100 d.

Pontoise             6/   885 d.

Lennik                 8/ 1.006 d.

Quievrain            13/ 1.238 d.

Lennik                 22/ 2.506 d.

Blois NPO            27/ 2.296 d.

Wederom een “superduif” op het hok te Stad aan’t Haringvliet.  De duif is verkregen van de Familie Bestman en is zowel van vader als moederzijde van de combinatie Stoop van Huizen.

B 4 10 2

De verwachte snelheid was rond de 90km/h. Die tijd was net verstreken toen de Turbo 43 met een bloedgang uit de strakblauwe hemel naar beneden kwam gestoven.  Volgens Richard zit deze duif altijd vroeg als ze voorop komt. 

Omdat Compulive niet werkte vanwege een andere vluchtcode in de klokken bleef het toch nog best spannend wat het zou gaan worden.

Toen na 2 minuten een ware duivenregen begon was het genieten van het ene na het andere stipje wat naar beneden kwam gestormd. Het prachtige weer leek de duiven goed te doen na zoveel moeizame vluchten dit jaar.

Richard had een mooie ploeg klaar gestoomd voor deze laatste vlucht.  Alleen de overnachtjongen en wat duiven die te ver in de rui waren werden thuis gelaten. 

De neststanden bij de oude waren, overbroeden, kale jongen en zoals de winnares op een jong van ongeveer 10 dagen oud. 

De duiven zijn dinsdag en donderdag gelapt vanaf de Belgische grens op ca 40 km. Wat op dinsdag verre van vlekkeloos verliep. Vermoedelijk een roofvogel ertussen, waardoor het de hele ochtend duurde voor alles thuis was, met daarbij een behoorlijk gewonde doffer. De Turbo 43 was ook niet bij de eerste, daarentegen op donderdag stond ze wel als één van de eerste op de klok. 

Eind van de middag trainden de duiven iedere dag nog een uur.

De duiven zijn augustus bijgelicht van 5.00 tot 23.00 uur en september van 4.30 tot 23.30 uur.

De duiven kregen begin van de week Gerry plus en vanaf woensdag Champion plus met wat Tovo, hennep en pinda’s extra. 

Om de kopjes nog een keer extra schoon te maken hebben ze 2,5 dag Ornispecial met Tollyamin forte gehad. 

Proficiat Richard, een mooie afsluiting van het seizoen.

BK 

maandag 04 oktober 2021
NPO Nieuwsbrief, uitgave 1 oktober 2021 | week 39

Voorwoord

WBTR
WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) is vanaf 1 juli 2021 van kracht. Wij hebben er in de Op (de) Hoogte nieuwsbrief van 23 juli 2021 uitgebreid aandacht aan geschonken. Nu leert ons de ervaring dat er gedurende het vliegseizoen wat minder aandacht is voor andere zaken dan die onmiddellijk met de wedvluchten te maken hebben. De WBTR is één van die zaken die onvoldoende aandacht krijgen tijdens het seizoen. Toch is het belangrijk om er aandacht aan te schenken. Uit vragen van verenigingen blijkt ook dat het hier en daar wel al wordt opgepakt. Het doel van de wet is om de kwaliteit van bestuur en toezicht te verbeteren bij verenigingen en stichtingen. Onze verenigingen hebben er dus ook mee te maken. In deze editie staat opnieuw alle informatie die wij in juli gepubliceerd hebben. Als er onduidelijkheden of vragen zijn kunt u contact opnemen met het NPO Bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Grand Prix vluchten
Dit jaar hebben wij in samenwerking met het Spoor der Kampioenen dit nieuwe initiatief opgezet. Wij hebben in dit eerste jaar een aantal prachtige Grand Prix concoursen gehad met geweldige deelname. Prachtige beschouwingen in de week vooraf en mooie rapportages van de winnaars. Uiteraard komt er ter afsluiting nog een huldiging/prijsuitreiking en als herinnering het boek met alle winnaars.

Maar er zijn ook de nodige verbeterpunten te noemen. Wij gaan het uitgebreid evalueren en de verbeterpunten voor de edities van komend jaar daarin meenemen. Afgelopen week luidde de poll: “Grand Prix vluchten worden in 2022 alleen georganiseerd op Nationaal of op Sector niveau”. De volledige uitslag staat iets verderop. Ruim 60% was het (helemaal) eens met deze stelling. Dat is een meerderheid, maar er is ook 26% die het (helemaal) oneens is met de stelling. Bij het opzetten van het nieuwe initiatief zijn wij ervan uit gegaan dat het afdeling overstijgende concoursen zouden moeten worden. Niet alleen voor de Dagfond en de Marathon maar ook voor het spel van de grootste groep liefhebbers van ons land, de Vitesse, Midfond en Jonge duiven. Het moet toch mogelijk zijn om in Sectoren (in welke samenstelling dan ook) wedvluchten te organiseren voor de kortere afstanden. Natuurlijk speelt afstand, ligging en wind een rol, maar dat kan toch niet verhinderen om voor de grootste groep eens iets nieuws op te zetten. De praktijk zal leren dat ze de ene keer wat meer links en de andere keer wat meer rechts geluk hebben door de omstandigheden. Dat is nu in kleiner verband ook al zo. Wel met gemopper door de verliezers, dat zal nooit anders worden. De lossing van een groot aantal duiven uit een groot gebied zal ook een goede spreiding geven. Het moet ook iets toevoegen aan wat wij al hebben, de bestaande CC en afdelingsconcoursen. Als je kritiek op het grotere spelverband hoort, heeft het er soms wel iets van weg alsof er iets wordt afgenomen, vreemd. Je kunt gewoon blijven winnen in je vereniging van 15 leden en 500 duiven, ook in de CC met 2000 duiven en ook op afdelingsniveau met 10- tot 30.000 duiven. Als het dan de beïnvloeding is van de andere afdeling? De trek? Je kunt er van alles bij halen, dat kan elke week. Ik hoor het ook op verenigingsniveau, dus niets nieuws. Ik hoop van harte dat u als lid van de Duivensportbond de afgevaardigden meegeeft over de eigen grenzen heen te kijken en te gaan voor een aantal grootse Grand Prix concoursen in 2022. Het zal je gebeuren de snelste te hebben van 40- tot in sommige gevallen 60.000 duiven. Iets om je leven lang niet meer te vergeten. Als sportorganisatie kunnen wij zorgen voor deze onvergetelijke momenten van onze leden. Ik zeg doen!

Kampioenen 2021
De standen waren het hele jaar al te zien na elke vlucht, maar vorige week zijn de eindstanden van de Vitesse en Midfond uitgebreid in beeld gebracht in Op (de) Hoogte. Na deze publicatie blijkt dat een tijdig ingediende reclame niet verwerkt is. Dat is een heel vervelende situatie. Zodra wij weten of het impact heeft, zullen wij dit direct kenbaar maken. Deze week aandacht voor de Nationale kampioenen van de Dagfond en de Marathon. Ook de kampioenen van deze disciplines van harte gefeliciteerd!

Iedereen een fijn weekend toegewenst.


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling:

Grand Prix vluchten worden in 2022 alleen georganiseerd op Nationaal of Sector niveau.
 

In totaal reageerden 730 liefhebbers: 

Conclusie
Ruim 60% is het (helemaal) eens met deze stelling, 11,6% heeft er geen (uitgesproken) mening over en een kwart van de respondenten is het (helemaal) oneens met deze stelling.
T
 

Poll week 39

 

Stelling:


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de stelling van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 8 oktober aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

NPO BESTUUR

Postduiven lossen in Frankrijk verboden

Vrijdag 24 september 2021 hebben wij bericht ontvangen van de Franse bond dat het lossen van postduiven in Frankrijk per direct en tot en met 31 maart 2022 verboden is.

De Franse Federatie (FCF) heeft ons laten weten dat in Frankrijk het risiconiveau aangaande vogelgriep verhoogd werd van “verwaarloosbaar” tot “matig”. Dat is de reden waarom het Franse Ministerie deze maatregel heeft ingesteld. Alle nog aangevraagde vergunningen zijn geannuleerd.
                                                                                                                                    Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad 
 

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons zijn de stukken beschikbaar voor de Ledenraad van 27 november 2021. 
 
3. Notulen Ledenraad 13 maart 2021
3. Notulen extra Ledenraad 31 maart 2021
5. Vaststellen Nationaal Vliegprogramma 2022
 

WEDSTRIJDEN

Definitieve uitslagen Nationale Kampioenschappen 2021 bekend


De definitieve uitslagen zijn bekend. Deze week zetten we de top 10 winnaars van de Eendaagse Fond en Marathon in het zonnetje. Deze uitslagen vindt u hieronder. Wilt u graag de volledige uitslag per categorie raadplegen? Klik dan op 'Klik hier voor de volledige uitslag'. Alle winnaars nogmaals van harte gefeliciteerd!


   
                                                                                                      
Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Winnaars Grand Prix der Junioren

De winnaars van de Grand Prix der Junioren zijn bekend. Het NPO Bestuur ging langs bij de winnaars en overhandigde hen een mooie bos bloemen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! 

  
Winnaar sector 1A - Couwenberg - v.d. Goorbergh             Winnaar sector 1B - G. Everts en Zn. 
       
  
Winnaar sector 2 - L. Wols                                                       Winnaar sector 3 - H. Scheffer             

             
Winnaar sector 4 - Comb. v.d. Nieuwendijk                                                            

                                                                                                                                   Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

In de spotlights: winnaar Grand Prix Bergerac - Peter van Vliet, Utrecht


Peter van Vliet uit Utrecht is de winnaar van de Grand Prix Bergerac 2021. In onderstaand filmpje vertelt hij o.a. over de wedstrijd en de winnende duif. Peter, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!                             

 
 

NPO BESTUUR

Kandidaten voor Tucht- & Geschillencolleges en het Beroepscollege gezocht


Sinds 2017 zijn tucht- en geschillenzaken overgebracht naar het Instituut Sportrechtspraak (ISR) met uitzondering van zaken met betrekking tot het Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven (doping). Wij hebben momenteel vacatures in het Beroepscollege en het Tuchtcollege dat toekomstige zaken moet gaan behandelen, op aangeven van de Aanklager NPO.
 
Wij zijn daarom op zoek naar kandidaten die bereid zijn om zitting te nemen in een van genoemde colleges. Enige kennis van de duivensport is gewenst. Ook niet-leden zijn van harte welkom en benoembaar. Juristen of kandidaten met meer dan gemiddelde kennis van juridische zaken door opleiding of ervaring, worden nadrukkelijk uitgenodigd om zich aan te melden. Via de NPO krijgt u scholing over het dopingreglement en de procedures rondom de dopingcontroles.
 
U kunt uw belangstelling kenbaar maken door een brief of e-mail te zenden aan Bestuur NPO, waarin u aangeeft naar welk College uw interesse uitgaat, met daarbij een korte motivatie en een kort CV.
 
Uw brief of e-mail kunt u richten aan:
 
Bestuur NPO
t.a.v. de heer J. van Dijk
Postbus 60102
6800 JC  Arnhem
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Voor nadere informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen met Marjan van Berkel, telefoon 085-26 37 210.
       
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen


Op 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (hierna: WBTR) in werking getreden. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de regels voor bestuurders van verenigingen en stichtingen zoveel mogelijk gaan aansluiten bij de regels voor bestuurders van besloten en naamloze vennootschappen (hierna: BV’s en NV’s). Doel is om de kwaliteit van bestuur en toezicht te verhogen. Voor verenigingen en dus ook voor duivenverenigingen en afdelingen (voor zover zij de rechtsvorm vereniging hebben) is het belangrijk de veranderingen goed door te nemen, zodat je weet welke regels er vanaf 1 juli 2021 gelden. Wanneer het bestuur van de vereniging de veranderingen heeft doorgenomen, is het goed om te kijken of er zaken moeten veranderen in de vereniging. Bijvoorbeeld het aanpassen van de statuten, het huishoudelijk reglement of, indien dat bestaat, het bestuursreglement. De voor verenigingen belangrijkste onderwerpen komen hieronder aan de orde.

Taakvervulling
In de wet wordt opgenomen dat bestuurders zich bij de vervulling van hun taak richten naar het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie. Dat betekent simpel gezegd dat je als bestuurder altijd het belang en doel van de vereniging voorop moet stellen. In de statuten van de vereniging staat dit doel van de vereniging omschreven. Hoewel deze bepaling nog niet in de wet stond, werd in de praktijk al wel aangenomen dat bestuurders van verenigingen zo moesten handelen.

Stemrecht
De WBTR bepaalt dat je als bestuurder nooit meer stemmen mag uitbrengen dan de overige bestuurders tezamen. Het mag dus niet zo zijn dat een bestuurder (de voorzitter bijvoorbeeld) vier stemmen mag uitbrengen en de overige bestuurders allemaal maar een. Dan kan de bestuurder met vier stemmen altijd het beleid alleen bepalen en dat mag niet meer. Controleer dus in de statuten hoe de stemverhouding binnen het bestuur is geregeld.

Belet en ontstentenis
Het is na inwerkingtreding van de WBTR verplicht om in de statuten een regeling te hebben voor gevallen van belet en ontstentenis van het gehele bestuur. Belet en ontstentenis zijn juridische begrippen. Belet betekent dat je tijdelijk je functie als bestuurder niet kan of mag uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat je bent geschorst, ziek bent of voor een lange periode in het buitenland zit. Je kunt dan als bestuurder een tijd je functie niet uitoefenen, maar de verwachting is wel dat je dit op een gegeven moment weer wel kunt. Bij ontstentenis ontstaat er echt een vacature. Bijvoorbeeld omdat een bestuurder is afgetreden, ontslagen of is overleden. De WBTR bepaalt dat je in de statuten iets moet opnemen voor de situatie dat er sprake is van belet/ontstentenis van alle bestuurders. Dat is belangrijk, want als er (even) geen bestuur is, kunnen er ook geen besluiten worden genomen en staat de vereniging als het ware stil. Controleer als bestuur of je hiervoor al een bepaling in de statuten hebt opgenomen. De kans is groot dat dit nog niet het geval is. In dat geval moet je deze bepaling opnemen bij de eerstvolgende statutenwijziging.

Aansprakelijkheid bij faillissement
Met de WBTR komt er nu een speciaal artikel voor aansprakelijkheid in faillissement. Dit maakt het voor een curator (die door de rechtbank wordt aangesteld als de vereniging failliet wordt verklaard) makkelijker om het bestuur in privé aansprakelijk te stellen. Deze bepaling was er al voor BV’s en NV’s maar nog niet voor verenigingen. Het artikel bepaalt nu dat in geval van faillissement elke bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is voor het boedeltekort (het negatieve saldo van de baten en lasten), als het bestuur haar taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Of het bestuur haar taak onbehoorlijk heeft vervuld en of dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement, moet per geval worden bekeken door de curator. De wet bepaalt wel dat het in een paar gevallen vaststaat:

 • Het bestuur heeft geen, of onvoldoende (financiële) administratie bijgehouden;
 • De jaarrekening is niet openbaar gemaakt terwijl dit verplicht was, en/of de jaarrekening bevat misleidende informatie.

Voor duivenverenigingen zal in beginsel het openbaar maken van de jaarrekening niet verplicht zijn. Het gaat dus in de praktijk met name om het goed bijhouden van de financiële administratie. Verder is het van belang dat het bestuur goed op de hoogte is van haar taak en verplichtingen. Als de financiële administratie niet op orde is of zelfs ontbreekt en de vereniging gaat failliet, dan is er een reëel risico dat de bestuurders aansprakelijk worden gesteld. Zorg dus dat dit op orde is.

Tegenstrijdig belang
Op grond van de WBTR gaat voor situaties waarin sprake is van een “tegenstrijdig belang” gelden dat in geval een bestuurder een tegenstrijdig belang heeft met de vereniging, deze bestuurder niet mag meedoen aan de beraadslaging en besluitvorming over het betreffende onderwerp. De andere bestuurders blijven wel bevoegd tot het nemen van een besluit. Een tegenstrijdig belang kan aan de orde zijn als bijvoorbeeld de vereniging iets koopt of huurt van een bestuurslid. Als door genoemde regeling geen besluit kan worden genomen, omdat de statuten bijvoorbeeld bepalen dat er tenminste drie bestuurders nodig zijn en dit aantal wordt nu niet gehaald, dan neemt de algemene ledenvergadering het besluit, tenzij de statuten anders bepalen.

Goed om te weten is dat de regeling omtrent tegenstrijdig belang niet nieuw is. Nu staat er in de wet namelijk dat wanneer er iemand uit het bestuur een tegenstrijdig belang heeft, het hele bestuur onbevoegd wordt. Dat wil zeggen dat het bestuur geen besluit meer over dat onderwerp mag nemen. De algemene vergadering moet dan een persoon aanwijzen die de vereniging mag vertegenwoordigen. Als bestuur moet je daarom goed in de statuten kijken wat er nu is bepaald over tegenstrijdig belang. Als daar iets in is bepaald dat anders is dan de nieuwe regeling in de WBTR dan geldt die regeling na 1 juli 2021 niet meer. De statuten zullen dan bij de eerstvolgende statutenwijziging moeten worden aangepast.

Raadgevende stem
Het bestuur heeft een raadgevende stem in de algemene ledenvergadering. Dat gebeurde voorheen ook al, maar dat stond niet met zoveel woorden in de wet.

Bezoldiging
De algemene ledenvergadering kan aan bestuurders een bezoldiging toekennen. Dat was voorheen ook al mogelijk maar dat stond niet in de wet.

Toezicht
De WBTR bepaalt hoe je als vereniging een Raad van Commissarissen kunt instellen en waar deze dan aan moet voldoen. Een Raad van Commissarissen is een apart orgaan binnen de vereniging dat het bestuur controleert en voorziet van advies. Soms wordt dat ook een raad van toezicht genoemd. Ook voor de WBTR was dit al mogelijk. Er stond dan alleen niet in de wet hoe dit moest gebeuren.

Bij (kleine) verenigingen is een Raad van Commissarissen niet gebruikelijk. Het is dus niet verplicht voor een vereniging om een raad van commissarissen in te stellen. Maar als je dat wilt, dan staat vanaf 1 juli 2021 in de wet hoe dat moet.

Tot slot
Duivenverenigingen zijn natuurlijk niet de enige verenigingen in Nederland die te maken krijgen met deze nieuwe wetgeving. Voetbalverenigingen bijvoorbeeld ook. De KNVB heeft op haar website dan ook informatie en voorbeelden opgenomen die bruikbaar zijn in de praktijk. Wij zijn zo vrij om daarnaar te verwijzen voor meer informatie. Blijven er vragen, neem dan gerust contact op met het NPO Bureau.         
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Stappenplan WBTR
 

NPO BUREAU

Prachtige jubilaris bij PV de Zwaluw te Westkapelle


Door bestuur Zeeland '96
Een hele unieke jubilaris-huldiging: Ro Minderhoud, lid vanaf de oprichting van vereniging de Zwaluw te Westkapelle, heeft de fraaie mijlpaal van 70 jaar lidmaatschap bereikt. Een hiervoor speciaal gemaakt jubileumbord met daarop uiteraard “onze toren” werd hem door secretaris Maarten van Alphen overhandigd. Ro was en is altijd een enthousiast marathonspeler. Maar ook hij heeft nu speciaal voor zijn dochter ladies-ringen gekocht. Ook heeft hij hiervoor speciaal een aantal programma-duiven aangeschaft.

Wij wensen hem ook namens de afdelingen nog vele mooie en gezonde duivenjaren toe! 
 

NPO BESTUUR

Reactie op vliegprogramma 2022


Onderstaande mail is bij ons binnengekomen. Dit is een bericht van Marathon Noord aan de Afdelingen: 
 

Geacht bestuur,

Als Stichting Marathon Noord hebben wij kennis genomen van de plannen van de NPO met betrekking tot de marathonvluchten. En deze plannen baren ons ernstige zorgen. Met het programma zoals de NPO het voor 2022 voor ogen heeft, dreigt er na 47 jaar een einde te komen aan onze competitie op de middaglossingen. Een competitie die ruim 500 marathonspelers jaarlijks heel veel spelvreugde brengt. Daarbij hopen wij met al onze leden in 2024 ons 50 jarig jubileum te kunnen vieren.

In het definitieve conceptvliegprogramma van de NPO komt de Nationale vlucht vanuit Dax te vervallen. Deze wordt vervangen door een kortere sectorale vlucht. Als de sectoren 2, 3 en 4 niet naar een gezamenlijke losplaats gaan, houdt Stichting Marathon Noord slechts 2 vluchten over en dat is te weinig voor haar traditionele competitie.

Graag zouden wij zien dat de trilogie St. Vincent-Dax-Bergerac op het programma blijft staan zoals we dit al jaren kennen. Mocht dit niet haalbaar blijken, dan stellen wij voor om met de sectoren 2, 3 en 4 te zorgen voor een gezamenlijke vlucht vanaf bijvoorbeeld Cahors/Bressols.

Wij verzoeken u om bij de behandeling van het conceptvliegprogramma op de aankomende Algemene Ledenvergadering NPO dit mee te nemen.

Alvast dank voor uw inzet in deze.


Met vriendelijke groet,

Bestuur Stichting Marathon Noord


 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 5 Giant Najaarsklassiekers 


Door Simon Zeeman 

Zaterdag 25 september 2021 zijn de najaarsklassiekers van start gegaan. De eerste vlucht is fantastisch verlopen met weinig verliezen. Het vluchtverslag vindt u hieronder. Ook de bonnenverkoop voor het goede doel is gestart en te vinden op www.duivenveilingen.com . Verder kunt u alle informatie vinden op www.najaarsklassiekers.nl . 

Wij wensen iedereen veel succes bij de tweede wedstrijd en geniet van de thuiskomsten.

Terug naar inhoudsopgave

Vluchtverslag Giant Najaarsklassiekers
 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden 


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.

Verkopen verlopen via Duivennet:
 • NIC Drachten, verkoop start op 25 september en loopt af op 9 oktober 22.00 uur
 • PV Het Nude Kwartier, Wageningen
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 22.00 uur
 • CC De Graafschap
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 21.30 uur
 • Fondclub Gooi- en Eemland
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober 22.30 uur
 • Rayon Oostgrens
  verkoop start op 5 oktober en loopt af op 19 oktober 22.00 uur
 • PV De Luchtbode, Groningen
  verkoop start op 11 oktober en loopt af op 25 oktober 22.00 uur
 • Klaas Talen, Meppel
  verkoop start op 12 oktober en loot af op 26 oktober 22.00 uur
 • PV De Eendracht, Harderwijk
  verkoop start op 16 oktober en loopt af op 30 oktober 22.00 uur
Verkopen via GPSAuctions
 • Bonnenverkoop PV De Vredesbode, loopt af op 7 oktober 20.00 uur
 • Jubileum Tijdrace PV de Maasbode, Velddriel, loopt af op 7 oktober 21.00 uur
Verkopen via Doevepeet
 • Jaarlijkse veiling tbv Duivenmarktplaats 2021, loopt af op 5 oktober 20.00 uur
Verkopen via Duivenveilingen
 • Bonnenverkoop najaarsklassiekers op Urk voor RonaldMCDonaldhuis. Lees hier meer.
Verkopen via verenigingssite
 • Verkoop van twee late jonge duiven bij PV De Voorhouter (Voorhout). Loopt af op 16 oktober om 22.00 uur. Lees hier meer. 

Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Diverse bonnenverkopen Duivennet
Diverse bonnenverkopen GPS Auctions
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Wat wordt verstaan onder een fantasienaam?
Onder een fantasienaam verstaan we alles behalve de eigen achternaam. Normaliter is bij ‘Naam op de uitslag’ de achternaam van het lid weergegeven of bij een combinatie minstens van een van de leden de achternaam voluit. Is dit niet het geval, dan spreken we van een fantasienaam of van een commerciële naam. Dit is enkel mogelijk tegen een vastgestelde vergoeding van € 75 per jaar.


Kunnen de chipringen op alle elektronische constateersystemen worden gebruikt?
Ja, alle soorten chipringen zijn geschikt voor alle elektronische systemen.

 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 29 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 • Huldiging kampioenen de Fondclub Gooi en Eemland. De huldiging vindt plaats op zaterdag 16 oktober. Aanvangstijd: 18.00 uur. Het belooft een gezellige avond te worden met live muziek en een buffet. Locatie: Houtrust, Heideweg 23, 3829 BC Hooglanderveen.
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


November

 • 13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
 • 27 november 2021 - NPO Ledenraad
 
dinsdag 28 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 24 september 2021 | week 38

Voorwoord


COVID-19
Met ingang van zaterdag 25 september worden de COVID-19 maatregelen gewijzigd. Dat is voor de duivensport met name relevant voor tentoonstellingen, taartvluchten, vergaderingen en kampioenenhuldigingen. Via deze link is er meer informatie over de gewijzigde COVID-19 maatregelen beschikbaar. Fijn dat de genoemde activiteiten, met de bijbehorende maatregelen, weer door kunnen gaan!

Transparant
De poll van vorige week was: “Het is belangrijk dat Nationaal én in elke vereniging, CC en Afdeling dezelfde systematiek gehanteerd wordt voor het berekenen van de kampioenen”. Bij de uitslag van deze poll ziet u dat een zeer ruime meerderheid het (helemaal) eens is met de stelling. Een uitslag die aangeeft dat er draagvlak is voor verandering en harmonisatie. Vooral duidelijkheid zodat iedereen op elk niveau precies weet waar hij/zij aan toe is, en het niet met de regelmaat van de klok gaat veranderen. Manieren waarop de berekeningen op dit moment plaatsvinden zijn totaal verschillend. Hierdoor zien veel leden door de bomen het bos niet meer en hebben geen idee hoe de standen voor de kampioenschappen tot stand komen. Zelfde systematiek voorkomt ook dat iemand bijvoorbeeld regionaal goed uit de bus komt maar plaatselijk het met een wat lagere plek op de ranglijst moet doen. Dat laatste is moeilijk uit te leggen als je daar al aan wilt beginnen. Volgens mij moet ieder lid van de Duivensportbond aan iedereen die het wil horen kunnen uitleggen hoe de berekening in onze organisatie in elkaar zit. Als wij het oerwoud aan systemen weten terug te brengen tot één manier waarop wij de kampioenen berekenen, bewijzen wij de duivensport een grote dienst. Laten wij de poll als de aftrap zien en het verder bespreken daar waar het hoort.

Kampioenen 2021
De reclames op de standen van de Vitesse, Midfond, Dagfond en Marathon zijn verwerkt en daarmee zijn de standen officieel. Ik wil graag iedereen die een topklassering heeft behaald dit jaar van harte feliciteren met dit geweldige resultaat. Het is geen sinecure om bij de allerbesten te eindigen van Nederland, iets om trots op te zijn. Nogmaals proficiat! Deze week alle Vitesse en Midfond Kampioenen ook met naam en toenaam in deze editie van de nieuwsbrief. Uiteraard zijn ze allemaal in beeld te krijgen via deze link. De reclametijd voor de jonge duiven loopt nog één week. Reclames op de voorlopige standen van de Ladies League kunnen worden ingediend tot 7 oktober a.s.

Allen een fijn weekend toegewenst!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling:

Het is belangrijk dat Nationaal én in elke vereniging, CC en Afdeling dezelfde systematiek gehanteerd wordt voor het berekenen van de kampioenen.

In totaal reageerden 720 liefhebbers: 

Conclusie
Bijna driekwart van de respondenten is het eens met de stelling, Een duidelijk beeld dus.
 

Poll week 38

 

Stelling:

Grand Prix vluchten worden in 2022 alleen georganiseerd op Nationaal of Sector niveau.


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 1 oktober aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

NPO BESTUUR

Afvaardiging naar Olympiade 2022

De FCI heeft besloten dat de Olympiade in Roemenië wordt gehouden in augustus 2022. De keuring van de deelnemende duiven zal i.v.m. de rui eerder plaatsvinden en wel begin februari 2022. Deze keuring vindt plaats in Roemenië.

De Nederlandse afvaardiging zal te maken krijgen met de nieuwe EU-regels voor het transport van dieren over landsgrenzen welke ingaat in oktober 2021. Dit is de dezelfde EU-regeling waar we dit voorjaar over hebben bericht. De EU-regels worden zoals gepland van kracht en voor vluchten met duiven is een uitzondering gemaakt dankzij de inspanning van de NPO en andere bonden. Maar voor een tentoonstelling zoals de Olympiade gelden deze regels wel.

Het NPO Bestuur zet in op een zo soepel mogelijke afhandeling van de voorwaarden. Dat wil zeggen 21 dagen quarantaine op eigen hok en een gezondheidscertificaat welke heen- en terugreis mogelijk maakt. Daartoe hebben we de medewerking nodig van de NVWA. Om aan de Roemeense kant alles soepel te laten verlopen hebben we een beroep gedaan op de FCI. Alle deelnemende Europese landen hebben immers met dit probleem te maken.

Wel is het duidelijk dat deze nieuwe EU-regels nog onbekend zijn en dat betekent dat er altijd een zeker risico is dat er ergens een kink in de kabel komt. De NPO zal zich maximaal inspannen om de Nederlandse duiven veilig in Roemenië te krijgen en na de keuring direct terug naar Nederland te transporteren. Omdat deze EU-regels nieuw zijn kunnen we dat niet garanderen. Het risico ligt bij de eigenaren van de duiven.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Postduiven lossen in Frankrijk verboden

Vandaag (24 september 2021) hebben wij bericht ontvangen van de Franse bond dat het lossen van postduiven in Frankrijk per direct en tot en met 31 maart 2022 verboden is.

De Franse Federatie (FCF) heeft ons laten weten dat in Frankrijk het risiconiveau aangaande vogelgriep verhoogd werd van “verwaarloosbaar” tot “matig”. Dat is de reden waarom het Franse Ministerie deze maatregel heeft ingesteld. Alle nog aangevraagde vergunningen zijn geannuleerd.
                                                                                                                                    Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad


 
 

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons zijn de stukken beschikbaar voor de Ledenraad van 27 november 2021. 
 
3. Notulen Ledenraad 13 maart 2021
3. Notulen extra Ledenraad 31 maart 2021
5. Vaststellen Nationaal Vliegprogramma 2022
 

WEDSTRIJDEN

Definitieve uitslagen Nationale Kampioenschappen 2021 bekend


De definitieve uitslagen zijn bekend. Deze week zetten we de top 10 winnaars van Midfond en Vitesse in het zonnetje. Deze uitslagen vindt u hieronder. Wilt u graag de volledige uitslag per categorie raadplegen? Klik dan op 'Klik hier voor de volledige uitslag'. Alle winnaars nogmaals van harte gefeliciteerd!                           
                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

NPO BESTUUR

Winnaars Grand Prix der Junioren 


De winnaars van de Grand Prix der Junioren zijn bekend. Het NPO Bestuur ging langs bij de winnaars en overhandigde hen een mooie bos bloemen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! 

  
Winnaar sector 1A - Couwenberg-v.d. Goorbergh        Winnaar sector 1B - G. Everts en Zn. 

  
Winnaar sector 2 - L. Wols                                           Winnaar sector 4 - Comb. v.d. Nieuwendijk 
 
 

NPO BESTUUR

Winnaars Grand Prix Nieuwe Oogst  


De winnaars van de Grand Prix Nieuwe Oogst zijn bekend. Het NPO Bestuur ging langs bij de winnaars en overhandigde hen een mooie bos bloemen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! 

  
Winnaar Afdeling 2 - Embregts-Theunis                       Winnaar Afdeling 3 - W. Geudens en Zn. 

  
Winnaar Afdeling 5 - Reedijk-Jongekrijg                      Winnaar Afdeling 6 - B. Thiele (foto: dochter B. Thiele) 


Winnaar Afdeling 8 - W. Geurtz & Zn. 

  
Winnaar afdeling 9 - Jolanda Kniest                             Winnaar afdeling 10 - Gerard Koopman


Winnaar afdeling 11 - J&S Timmermans 
 
 

NPO BESTUUR

Promotie duivensport in lokale weekbladen 

Zoals u wellicht weet, heeft het NPO Bestuur dit jaar het concept “De Pluim” bedacht. Een digitale ideeënbus om met de liefhebbers goede ideeën te delen en zo samen de sport te verbeteren en/of leuker te maken. Dit kunnen ideeën zijn om de duivensport mooier te maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten en contacten.

Eerste pluim voor Gert van den Bogaard 
De eerste pluim is op 25 juni toegekend aan Gert van den Bogaard. Mocht u het niet gelezen hebben, dan kunt u het hier vinden. Hij stuurde het volgende idee in:

"We moeten zorgen dat de duivensport lokaal bekend gaat worden, nu worden we niet gezien. Plaatselijk hebben we weekbladen en het zou mooi zijn als we de duivensport hierin promoten door een duidelijke tekst (verhaal over onze sport) aangeleverd door het NPO zodat ook overal hetzelfde verhaal wordt vermeld in een weekblad, Deze verhalen kunnen door de verenigingen aangeleverd worden aan de redacties van de weekbladen." 

Reactie vanuit het bestuur:
Gert van den Bogaard is de winnaar van de eerste Pluim van de NPO. Een mooi idee, nu het zo mooi op dit moment binnenkomt kunnen wij het idee gebruiken door onze filmpjes van de Grand Prix winnaars bij te voegen. Tekst is er ook genoeg. Wij sturen het naar alle verenigingen die er een lokaal kleurtje aan kunnen geven, dus ook nieuws van de plaatselijke vereniging. Twee vliegen in een klap. Dank Gert van den Bogaard!

Artikel voor plaatselijk weekblad
We hopen dat u onderstaand artikel verder wilt aanvullen (laatste alinea) en wilt doorsturen naar uw plaatselijke weekblad om zo samen de duivensport positief in het nieuws te brengen.

 
Artikel voor plaatselijk weekblad
 

NPO BESTUUR

Maatregelen vogelgriep Heeten m.i.v. 25 september opgeheven 

Op 24 augustus is er vogelgriep geconstateerd in Heeten. We hebben bericht ontvangen vanuit de overheid dat de beperkende maatregelen i.v.m. de vogelgriep met ingang van 25 september worden opgeheven.

 

NPO BUREAU

Coen Brugman wint wederom de Friese Elfstedentocht voor Postduiven

Zondag 19 september 2021 herhaalde Coen Brugman uit Luttelgeest voor de tweede keer op rij hetzelfde huzarenstuk als in 2020. De duiven van Coen Brugman wisten de meeste punten te behalen op de vluchten uit de 11 steden. In 2020 werd tijdens de vluchten al min of meer duidelijk wie de vlucht der vluchten ging winnen. De derde editie 2021 bleek toch iets taaier. Voorlopig hangt de 11-stedenschaal weer in Luttelgeest aan de muur. 473 duiven van 27 duivenhouders namen deel aan de derde editie. 

Uitslagen
1.Coen Brugman Luttelgeest, 2.Cedric Eekhout Marum, 3.Jelle Stuurman Heerenveen, 4.Tjalling van der Heide De Wilp, 5.Germ Dijkstra Drachten, 6.Francisca Büchner Drachten, 7.Comb Bruning-Lourens Twijzelerheide, 8.Comb Booy-Vredeveld Lemmer, 9.Willem Wagteveld Tjalleberd, 10. T.D Reitsma Pingjum.

 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 4 Giant Najaarsklassiekers


Door Simon Zeeman

Het mooie weer is dit jaar bewaard voor het toetje op het seizoen. Een fantastische kans om uw duiven nog wat extra ervaring op te laten doen.We hebben een fantastische start gemaakt met de oefenvluchten voor zowel de Oost- als Westlijn. Een betere start voor het optrainen van de late jongen konden wij ons niet wensen en ook voor morgen 25 september zien de berichten er geweldig uit. Geen enkele reden dus om nog niet een paar duiven te spelen op deze mooie vluchten.

Om u nog beter te informeren hebben wij een nieuwe website nl. www.najaarsklassiekers.nl . Hierop kunnen wij u nog beter informeren. Als u vragen hebt kunt u die altijd stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Specifieke informatie over inkorven kunt u bij uw eigen inkorflokaal krijgen. De mailadressen staan in deze nieuwsbrief. Vergeet u zich niet aan te melden voor de Ladies leage en de jeugdcompetities. Doe dit ook via dit mailadres.

Naast onze hoofdsponsor Giant en de sponsoring vanuit de Urker ondernemers, kunnen wij de sponsor Compuclub toevoegen. Hartelijk dank heren dat jullie belangeloos voor ons de uitslagen in kaart brengen op www.compuclub.nl waardoor deze wedstrijden een landelijke uitstraling krijgt en voor iedereen makkelijk zijn te vinden. Wij danken ook de afdeling Friesland voor alle steun die wij als organisatie al 16 jaar mogen krijgen. Hierdoor kunnen wij de organisatie neerzetten zoals door ons opgebouwd. Het eerste gedeelte van de bonnenverkoop zal zaterdag 25 september 2021 om 20.00 uur starten op www.duivenveilingen.com

Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.

Lees hier nieuwsbrief 4 van de Giant Najaarsklassiekers
 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Bonnenverkoop 2021-2022 ten behoeve van Duivencompetitie.nl
Onderstaande verkopen verlopen via Duivennet:
 • NIC Drachten, verkoop start op 25 september en loopt af op 9 oktober
 • PV Het Nude Kwartier, Wageningen
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober
 • CC De Graafschap
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober
 • Fondclub Gooi- en Eemland
  verkoop start op 1 oktober en loopt af op 15 oktober
 • Rayon Oostgrens
  verkoop start op 5 oktober en loopt af op 19 oktober
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Bonnenverkoop Duivencompetitie.nl | 15 - 29 september  
Diverse bonnenverkopen Duivennet
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Wat wordt verstaan onder een fantasienaam?
Onder een fantasienaam verstaan we alles behalve de eigen achternaam. Normaliter is bij ‘Naam op de uitslag’ de achternaam van het lid weergegeven of bij een combinatie minstens van een van de leden de achternaam voluit. Is dit niet het geval, dan spreken we van een fantasienaam of van een commerciële naam. Dit is enkel mogelijk tegen een vastgestelde vergoeding van € 75 per jaar.


Kunnen de chipringen op alle elektronische constateersystemen worden gebruikt?
Ja, alle soorten chipringen zijn geschikt voor alle elektronische systemen.

Ik krijg een nieuw mailadres, hoe kan ik de nieuwsbrief dan blijven ontvangen?
U stuurt een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u aangeeft wat uw oude mailadres was en wat uw nieuwe mailadres wordt. Vermeld ook uw verenigingslidnummer erbij. U kunt wel zelf uw mailadres wijzigen wanneer u inlogt.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.


 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 23 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 • Huldiging kampioenen de Fondclub Gooi en Eemland. De huldiging vindt plaats op zaterdag 16 oktober. Aanvangstijd: 18.00 uur. Het belooft een gezellige avond te worden met live muziek en een buffet. Locatie: Houtrust, Heideweg 23, 3829 BC Hooglanderveen.
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


November

 • 13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
 • 27 november 2021 - NPO Ledenraad
 
maandag 20 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 17 september 2021 | week 37

Voorwoord


Grand Prix der Junioren
Gelukkig lieten de weergoden het toe om afgelopen zaterdag de Grand Prix der Junioren te lossen op de vijf vooraf afgesproken plaatsen. In een jaar met de nodige tegenslag is dat in elk geval fijn. In totaal zijn er 36.760 duiven ingekorfd op deze Grand Prix der Junioren. Nog altijd een mooi aantal, maar dat hadden er meer kunnen zijn bij een beter verloop van de jonge duivenvluchten. Neemt niet weg dat er door de verschillende specialisten op het gebied van de jonge duiven prachtige resultaten zijn neergezet. De winnaars van de Grand Prix der Junioren waren: Sector 1A:  Chateaudun, Couwenberg – vd Goorbergh – Breda, Sector 1B: Orleans, G. Everts & Zn. - Heerlen,  Sector 2: Fontenaye Sur Eure, L. Wols – Hoogvliet, Sector 3: Sens, H. Scheffel – Eburg, Sector 4: Chalons en Champagne, vd Nieuwendijk - Barger-Oosterveld. Allen gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Binnenkort gaan wij dit nieuwe initiatief, Grand Prix vluchten, evalueren. Op basis van de deelname kan ik in ieder geval melden dat het een geslaagde start is geweest. De duiven moesten gezet worden om mee te kunnen doen, dat heeft u massaal gedaan. Dank hiervoor. Beter hadden wij het ons niet kunnen wensen. Ook voor de luxe hoofdprijzen zijn de nodige duiven gezet. Mooie ingrediënten om volgend jaar de 2e editie van de Grand Prix vluchten verder uit te bouwen.
 
Kampioenschappen 2021
In de vorige editie van deze nieuwsbrief heb ik aangegeven dat vanaf 16 september de Nationale kampioenen van de Vitesse, Midfond, Dagfond en de Marathon bekend gemaakt zouden worden. Helaas moet ik melden dat dit nog niet helemaal is gelukt, er is nog één reclame in behandeling. Voor de duidelijkheid: dit heeft te maken met een bestand van een andere rekenaar dan Compuclub. Nu de vluchten met de jonge duiven ook zijn afgesloten zijn ook daarvan de voorlopige eindstanden gepubliceerd. Door deze link te gebruiken ziet u direct wie op het voorlopige podium staat. https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/   Reclame op deze standen is mogelijk tot 30 september a.s.
 
“Eerlijk spel”
Een aantal onderwerpen gaan veelvuldig over de tong in duivenland. “Eerlijk spel” is er daar zeker één van. Aan eerlijk spel zijn veel facetten verbonden, te denken valt aan de vlieggebieden die vergelijkbaar zijn, professionals en amateurs in één competitie en de onbegrensde deelname van het aantal duiven per liefhebber. Het onbegrensde aantal duiven is op dit moment nog heel normaal in onze duivensport. Het valt mij op dat tijdens  contacten met de pers of niet ingewijden in de duivensport er altijd vragen zijn over hoe het dan werkt als de één 25 duiven mee heeft op een wedvlucht en de ander meer dan 100. Dat is toch oneerlijk en niet te vergelijken krijg ik dan vaak te horen. Het heeft dan weinig zin om te melden dat wij daar wel berekening voor hebben die vergelijken mogelijk maakt. Maar dat neemt de verbazing en het ongeloof niet weg. Als je dan kijkt hoe het zo ontstaan is kun je rustig zeggen dat het langzaam is binnengekomen in onze duivensport.
 
Naar mijn idee kun je gemakkelijk duidelijkheid verschaffen en ervoor zorgen dat niemand meer iets heeft uit te leggen hoe het werkt, teams met gelijke aantallen hanteren. In elke competitie en sport worden afspraken gemaakt om met gelijke aantallen deelnemers, lees duiven, het tegen elkaar op te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat je voor iedere discipline jouw eigen team kunt samenstellen. Dus vooraf aangeven welke duiven voor de Vitesse, Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven in jouw team zitten. Iedere liefhebber één team met bijvoorbeeld 20 of 30 duiven. Dat kan per discipline worden vastgesteld. Er mogen gedurende de competitie geen wissels worden ingebracht. Het moet beheersbaar blijven en is daarmee ook prima vergelijkbaar. Uiteraard mogen er wel meer duiven gespeeld worden voor de totaaluitslag van de wedvlucht. Dat aantal zou wat mij betreft op een maximum van 250 kunnen worden vastgesteld, dit om excessen van 500 of 1000 tegen te gaan. Volgens mij zitten wij daar niet op te wachten. Uiteraard is dit één van de mogelijkheden om tot, ik noem het altijd “eerlijker” spel, te komen. Een oproep aan iedereen: denk mee zodat wij samen tot vernieuwingen kunnen komen!
 
Poll Nationaal Vliegprogramma 2022
De uitslag van de poll van vorige week geeft aan dat er verdeeld wordt gedacht over het concept Nationaal Vliegprogramma 2022. Ik vertrouw erop dat er een dialoog gaat ontstaan die start in de verenigingen en die zijn beslag krijgt in de Ledenraad van de afdeling om vervolgens landelijk te kijken waarvoor een meerderheid is. Zo werkt het nu eenmaal als je democratisch tot besluitvorming komt. Succes met de dialoog en afwegingen!
 
Fijn weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling "Het concept vliegprogramma is prima." In totaal reageerden 846 liefhebbers: 


Conclusie
De meningen over het conceptvliegprogramma zijn verdeeld zoals te zien is in bovenstaande grafiek. Ruim 40% is het (helemaal) eens met het concept programma, echter 46,5% van de liefhebbers die gereageerd hebben op de poll zijn het (helemaal) oneens met deze stelling. Belangrijk dus om komende weken met elkaar in gesprek te gaan zodat tijdens de ledenraad in november een programma kan worden vastgesteld waar de meerderheid achter staat.
 

Poll week 37

 

Stelling:
Het is belangrijk dat Nationaal én in elke vereniging, CC en Afdeling dezelfde systematiek gehanteerd wordt voor het berekenen van de kampioenen. 


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 24 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

NPO BESTUUR

Afvaardiging naar Olympiade 2022

De FCI heeft besloten dat de Olympiade in Roemenië wordt gehouden in augustus 2022. De keuring van de deelnemende duiven zal i.v.m. de rui eerder plaatsvinden en wel begin februari 2022. Deze keuring vindt plaats in Roemenië.

De Nederlandse afvaardiging zal te maken krijgen met de nieuwe EU-regels voor het transport van dieren over landsgrenzen welke ingaat in oktober 2021. Dit is de dezelfde EU-regeling waar we dit voorjaar over hebben bericht. De EU-regels worden zoals gepland van kracht en voor vluchten met duiven is een uitzondering gemaakt dankzij de inspanning van de NPO en andere bonden. Maar voor een tentoonstelling zoals de Olympiade gelden deze regels wel.

Het NPO Bestuur zet in op een zo soepel mogelijke afhandeling van de voorwaarden. Dat wil zeggen 21 dagen quarantaine op eigen hok en een gezondheidscertificaat welke heen- en terugreis mogelijk maakt. Daartoe hebben we de medewerking nodig van de NVWA. Om aan de Roemeense kant alles soepel te laten verlopen hebben we een beroep gedaan op de FCI. Alle deelnemende Europese landen hebben immers met dit probleem te maken.

Wel is het duidelijk dat deze nieuwe EU-regels nog onbekend zijn en dat betekent dat er altijd een zeker risico is dat er ergens een kink in de kabel komt. De NPO zal zich maximaal inspannen om de Nederlandse duiven veilig in Roemenië te krijgen en na de keuring direct terug naar Nederland te transporteren. Omdat deze EU-regels nieuw zijn kunnen we dat niet garanderen. Het risico ligt bij de eigenaren van de duiven.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad


 
 

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons zijn de stukken beschikbaar voor de Ledenraad van 27 november 2021. 
 
3. Notulen Ledenraad 13 maart 2021
3. Notulen extra Ledenraad 31 maart 2021
5. Vaststellen Nationaal Vliegprogramma 2022
 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen Grand Prix Der Junioren


De voorlopige uitslagen van de Grand Prix Der Junioren zijn bekend. Het NPO Bestuur feliciteert alle winnaars met deze geweldige prestatie! De voorlopige uitslagen kunt u hier raadplegen.
 
 WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Der Junioren


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze keer een terugblik op de Grand Prix 'Der Junioren' van 11 september 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Lees hier de terugblik op de Grand Prix Der Junioren
 WEDSTRIJDEN

DAT Nanteuil en Sens 


Nanteuil jonge duiven
De jonge duiven vlucht Nanteuil is gewonnen door Jolanda Kniest uit het Gelderse Didam. Het werd een zware vlucht met een harde noordenwind kracht 4 tot 5. De duiven werden per afdeling om 09.30 uur gelost. Haar vale doffer, de NL21-1690578, legde met een snelheid van 1104 mpm de 391 km af. Net voor de aankomst van de winnende duif was echtgenoot André aan het bellen met een clubgenoot toen deze wist te vertellen dat hij de vale doffer al aan zag komen. André beëindigde snel het telefoongesprek waarna inderdaad de doffer na nog een ereronde te hebben gemaakt op de antenne landde. De winnende tijd was 15.24.24 uur. Jolanda en Andre spelen hun jonge duiven gewoon vanaf het schapje. Echter lopen ze samen en komen ze op nest dan is dit geen probleem. De winnende doffer zat te broeden. Schijnbaar gaf dit het goed gebouwde doffertje de motivatie om zo snel naar huis te komen. Jolanda en André nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes met de afsluitende vluchten.Sens jonge duiven
Voor de combinatie Falckenborg-Nijhof pakt het jonge duivenseizoen dit jaar geweldig uit. Binnen de DAT weten ze maar liefst 3 van de 4 vluchten op hun naam te schrijven. De vorige vluchten werden er ook echt sterke uitslagen neergezet. Deze vlucht beschouwen ze zelf als een “lucky”. Alle kopduiven zitten verder in het noorden van de afdeling. Toch knap dat de 440 koers wist te houden en om 14.36 uur als een bezetene het hok in te knallen. Het leek erop dat ze achterna werd gezeten door een roofvogel, met zo’n snelheid wist ze het hok te bereiken. De 440 stamt van moederskant uit de lijnen van Gert Rotman en van vaderskant uit de lijnen van Fons. De moeder van de 440 won vorig jaar als jonge duif de 1e NPO Morlincourt. De 440 wist zich dit jaar op de Natourvluchten van Heusden Zolder ook al in het neusje van de uitslag te plaatsten. Marco en Fons waren enigszins verrast door de vroege aankomst van de duif, zeker omdat er nog maar nauwelijks meldingen stonden op de site van Compuclub live. Door de aantrekkende wind had de combinatie verwacht dat er in het noordelijk deel snellere duiven zouden vallen. Maar dat bleek achteraf toch niet het geval te zijn. Het is mooi om het seizoen zo af te kunnen sluiten. De rustigere maanden zijn nu in aantocht, waarin de combinatie het vizier weer op 2022 gaat richten.

 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 3 Giant Najaarsklassiekers  

Door Simon Zeeman

Het mooie weer is in aantocht, precies op tijd voor de najaarsklassiekers. Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 16e keer en ook dit keer loopt de organisatie prima. Er is veel belangstelling in heel groot deel van het land voor de vluchten van dit jaar. Dit merken we aan de vele berichten die we binnen krijgen. We proberen deze zo snel als mogelijk te beantwoorden, maar dat lukt niet met alle berichten tegelijk. 

De 8 inkorflokalen staan er klaar voor. 3 inkorflokalen hebben de afgelopen week de eerste oefenvlucht verzorgt aan de westkant. Vrijdagavond volg het inkorven van de oefenvlucht aan de Oostkant vanuit Zutphen en volgende week dinsdag korven we in voor Duffel aan de Westkant. Helaas lukt dat geen dag eerder omdat we alleen op woensdag mogen lossen in België.

Veel informatie is te vinden in deze nieuwsbrief. Ook kunt u veel informatie vinden op www.taartvluchten.nl en anders kunt u informatie inwinnen bij de hoofd van de organisatie Simon Zeeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-23801027. Specifieke informatie over inkorven kunt u bij uw eigen inkorflokaal krijgen. De mailadressen staan in deze nieuwsbrief.

Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.

Lees hier nieuwsbrief 3 van de Giant Najaarsklassiekers
 

WEDSTRIJDEN

Thijs Boomkamp voor de lens want hij wint vanuit Sens


De aller-allerlaatste wedvlucht van het jaar, de koninginnevlucht voor de jonge duiven, werd vervlogen op 11 september. De 57 duiven van leden van PV De Vale Doffer, werden ingekorfd op donderdag en vervolgens samen met duiven uit Gelderland en Utrecht vervoerd naar Sens, alwaar ze tezamen werden gelost op zaterdag 11 september om 09.00 uur.

Een laatste vlucht van maar liefst 504 kilometer, waar alleen duiven worden ingekorfd die nog voldoende in de veren zitten, want bij vele duiven heeft de rui inmiddels haar intrede gedaan. Zoals de eerste bomen hun bladeren laten vallen, zo zijn vele duiven al vrij kaal aan het worden door het vervangen van hun verenpak.

Thijs Boomkamp had 3 duiven gevonden die in hun goede verenpak een eerlijke kans zouden krijgen tijdens deze wedstrijd. Toen de eerste meldingen van liefhebbers op kortere afstand op het internet prijkten, wist Thijs dat hij toch zeker tussen 15.00 en 15.30 uur een duif moest klokken om kans te maken op het eremetaal. Om 15.23.00 kwamen 2 duiven aangevlogen, waarvan er 1 met een sierlijke draai op de klep viel. Yes, de eerstgetekende duivin die de laatste weken al vaker in de top 5 te vinden was! De eerste prijs voor Thijs.

Mooie anekdote: enkele maanden geleden kwam dit duivinnetje van een vlucht terug met gebroken poot. Thijs verzorgde het duivinnetje door haar in de garage apart te zetten in een grote mand met daarin een handdoek waar ze op kon liggen. Na enkele weken kon de duif weer op haar pootje staan en toen deze genezen was, werd ze weer teruggeplaatst op het hok. Dat een duif zijn baas beloont voor zo’n verzorging was zaterdag te zien, want de laatste vlucht werd dus prooi voor dit duivinnetje dat hiermee 56 concurrenten achter zich liet.

De eerste prijs en dus de bloemen voor Thijs Boomkamp. Dan een speciale en eervolle vermelding voor de vliegende bakker, Herman ter Avest. Herman had op Sens 21 duiven ingekorfd en hij legt in de vereniging beslag op plek 2-3-4-5-6-7. Knappe prestatie waarmee Herman erg in zijn nopjes was. Ook wint Herman op plek 5 een grote bigshopper met boodschappen, gesponsord door de eigen vereniging. Met deze vlucht sluiten we seizoen 2021 af. Binnenkort worden de kampioenschappen van 2021 opgemaakt. Daarover later meer.

 
 

LADIES LEAGUE

 Verslag Ladies League SZHE vlucht Fontenay 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Fontenay
Eindstand Kampioenschappen Jong
Eindstand Grand Prix jonge duiven
 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september
 • Bonnenverkoop 2021-2022 ten behoeve van Duivencompetitie.nl
 • NIC Drachten, verkoop start op 25 september en loopt af op 9 oktober
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
Bonnenverkoop Duivencompetitie.nl | 15 - 29 september  
NIC Drachten | 25 september - 9 oktober
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.
 

Kunnen de chipringen op alle elektronische constateersystemen worden gebruikt?
Ja, alle soorten chipringen zijn geschikt voor alle elektronische systemen.

Ik krijg een nieuw mailadres, hoe kan ik de nieuwsbrief dan blijven ontvangen?
U stuurt een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u aangeeft wat uw oude mailadres was en wat uw nieuwe mailadres wordt. Vermeld ook uw verenigingslidnummer erbij. U kunt wel zelf uw mailadres wijzigen wanneer u inlogt.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.


Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 16 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


November

 • 13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
 • 27 november 2021 - NPO Ledenraad
 
donderdag 16 september 2021

martin

Het zit er weer op, het duiven seizoen 2021 is weer voorbij en we kijken terug op een vervelend seizoen met veel slecht weer en dito zondag lossingen. Een onbevredigend seizoen, wat betreft het weer en vooral wat betreft de totale oneerlijke manier van sport belevening hier in de regio.

We zagen net de eindstanden van de jonge duiven in de “Gouwe en IJssel” en dan zien we dat iedereen in rayon A eigenlijk voor “Jan met de korte achternaam” op de eind uitslag lijst staat. Een voorbeeld: Bij de eerste 20 kampioenen vitesse jong komt 1x (op de 18e plaats ) een liefhebber van rayon A voor.

Bij de de 1e 40 duifkampioenen vitesse zien we alleen namen van liefhebbers uit Gouda en Bodegraven.

Op de midfond komt er dan eindelijk een beetje verandering (omdat het verleden week een mooie midfond vlucht was waar goede jonge duiven iets recht konden trekken) en vinden we 5 kampioenen uit rayon A  bij de eerste 20( de eerste 10 weer allemaal uit Gouda en Bodegraven) en bij de eerste 20 duifkampioenen staat één naam uit rayon A.

Een volstrekt kansloze missie hier in rayon Á om ook maar iets plezier te beleven aan het jonge duivenspel. Als daar niets aan veranderd het volgend seizoen ga ik daar op geen enkele manier meer energie in steken. De jonge duiven zullen we dan gewoon wekelijks voor de vracht mee geven ,alleen om ervaring op te doen, zodat ze als oude duif op de serieuze vluchten niet achter lopen. We hebben er genoeg over geschreven en hopelijk gaat er deze winter iets gebeuren want dit is hier voor een gedreven liefhebber gewoon niet vol te houden.

De laatste jonge duiven vlucht stond deze keer weer eens in het teken van pittige regen buien. De duiven waren vroeg los( 9.30) en we hoopten op een mooie afsluiting van dit seizoen. Toen Nico even voor tweeën arriveerde vertelde hij, dat hij onderweg van huis (Bergambacht) naar Krimpen ad Lek zo’n zware bui had gehad dat hij was gestopt. Nico is de tachtig gepasseerd maar kon zich niet herinneren ooit zo’n zware bui te hebben mee gemaakt.

Deze uitspraak maakte ons niet echt gelukkig en we hoopten maar dat onze duifjes daar niet in terecht zouden komen. Buurman Arie had “de pijp al aan Maarten gegeven” dus alle duiven die hier zouden vallen waren voor ons. Dan even over half drie zie ik het verlossende duifje aankomen precies uit de vluchtlijn als een streep naar de valplank maar besluit op het laatste moment nog even wat rondjes te draaien en valt dan op de schuur. Na even treuzelen sprong ze alsnog op de valplank en werd ze geconstateerd, ze bleek de 1e melding te zijn bij Teus (onze meldpost).Dus dat kon nog wel eens een mooi tijd duifje zijn. Dan verschijnt al snel nummer twee pal uit het oosten en nummer 3 ook weer pal uit het oosten.

We pakken 5 duiven behoorlijk snel achter elkaar en dan moeten we 10 minuten wachten en hebben we even tijd om naar de thuiskomers te kijken .Deze hadden allemaal een pak regen over zich heen gehad, dat was goed te zien. De duiven komen daarna redelijk tot goed naar huis maar we missen toch nog een paar duiven. De uitslag is niet goed en niet slecht. Rayon 743 duiven 7-11-13-20-24-53 enz 62/22. In de sector tegen 12.375 d beginnen we met 56-107-145-260-284 enz 62/22. We moeten het er mee doen, er waren maar heel weinig liefhebbers dit weekend met een hoog prijs percentage, maar daar zal de regen wel aan ten grondslag liggen.

We stoppen er mee, want om nu nog duiven Frankrijk in te sturen voor een attractie vlucht vind ik onverantwoordelijk. Mijn column die ik destijds voor het “Spoor” schreef over de ” Jacht in Frankrijk” laat nog steeds niets aan duidelijkheid over. De hele maand September moet je geen duiven willen lossen in Frankrijk !!!

Martin.

vrijdag 10 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 10 september 2021 | week 36

Voorwoord

Einde vliegseizoen
Het is een bewogen seizoen geweest. Alle mogelijke weersomstandigheden zijn zo ongeveer voorbijgekomen. Het was vaak wikken en wegen voor de lossingscommissies, zowel Nationaal als bij de Afdelingen. Als het dan wel mogelijk was om te lossen waren er vaak zoveel lossingen in een beperkt gebied dat het niet anders kon dan op elkaar wachten, want kruislossingen voorkomen is belangrijk. Zeker voor de jonge duiven. Door de wereldwijde klimaatverandering is er niets waardoor wij rustig kunnen blijven denken. Ach, waarschijnlijk valt het volgend jaar wel mee. Als het wel een keer meevalt is dat mooi meegenomen, maar laten we er maar niet vanuit gaan.

Laten we er samen voor zorgen dat wij vooraf losplaatsen kiezen waardoor wij niet of zo weinig mogelijk op elkaar hoeven te wachten. Uitgangspunt zou moeten zijn om allemaal zo recht mogelijk onder onze eigen afdeling te lossen. Daarbij hebben wij natuurlijk ook de hulp nodig van de KBDB en de Franse Duivensportbond, dit om geschikte losplaatsen te vinden. Onder het motto dat het ook in het eigen belang is van onze buitenslandse collega’s gaan wij het overleg in.

De poll van vorige week geeft aan dat de meeste leden (64%) blij zijn dat het vliegprogramma er weer op zit. Dit weekend de laatste wedvlucht de Grand Prix Der Junioren. Ze zijn inmiddels onderweg naar de losplaats. Wilt u weten wie er strijden om de topnoteringen in het eindklassement Jonge duiven? Klik dan op onderstaande link en u bent helemaal bij. https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/

Iedereen die mee doet veel succes. Volgende week zullen we weten wie op het podium komt!

Ladies League
Wekelijks mooie verslagen over de Ladies League in Op (de) Hoogte. Regionaal en ook op afdelingsniveau zijn er inmiddels mooie initiatieven ontstaan. De uitslagen staan inmiddels ook bij elke afdeling tussen de andere uitslagen van de afdeling en CC’ etc. Bij sommige afdelingen zie ik ook dat er voor 99% de namen van de Ladies staan, eigenlijk zoals het hoort. Ik meld het hier nog maar een keer: in het rekenprogramma van de vereniging (bijvoorbeeld Winver, Vinera, Rekenaar etc) is de mogelijkheid om de naam van de Lady in te vullen. Hoe werkt het dan? Compuclub kijkt of er bij een ringnummer van de Ladies League of er een naam staat in het daarvoor bedoelde veld. Als dat zo is komt de naam van de Lady in de uitslag. “Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker”. 

Bij de landelijke standen van de Ladies League is het niet gegaan zoals wij ons hadden voorgesteld. Er is afgesproken om met coëfficiënten te werken, zo is er ook gerekend door Compuclub. Echter, wij hadden er bij aan moeten geven dat het over het laagste coëfficiënt gaat over alle vluchten per onderdeel. Gelijk de berekening voor de FCI. De heren van Compuclub hebben deze week herstelwerkzaamheden verricht. Dank daarvoor!

Gouden Speld Aike Jan Veninga
Maandag 30 augustus is aan Aike Jan Veninga de Gouden Speld uitgereikt vanwege zijn grote inzet voor de duivensport. Een kort verslag in deze editie van de nieuwsbrief. Aike Jan bedankt voor jouw inzet en gefeliciteerd met de onderscheiding!

Allen een fijn weekend en succes toegewenst.


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling "Ik ben blij dat het seizoen er bijna op zit." In totaal reageerden 791
liefhebbers: 
Conclusie
Iets meer dan 64% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling, terwijl iets meer dan 20% nog graag wat langer door zou gaan.
 

Poll week 36

 

Stelling:    Het concept vliegprogramma is prima


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 10 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 11 september en zondag 12 september 


In een W-elijke aanvoer wordt aanvankelijk vochtige en later op de dag onstabiele lucht aangevoerd. Met name de O-elijke vlieglijnen hebben lokaal een grijze start met nevel en vooral boven het O-en en NO-en van Nederland, (Z)O België en O-kant Frankrijk ook lage bewolking. Deze fenomenen lossen in de loop van de ochtend op waarbij het boven Frankrijk vermoedelijk het vlotste zal gaan. Nederland heeft zo nu en dan buien/buiige regen van W naar O waarbij de nadruk zal leggen op de N-elijke helft en in de loop van de middag de intensiteit wat toe zal nemen en mogelijk een klap onweer voorkomt. Verder is het overwegend half tot zwaar bewolkt, boven N-elijk helft NL overwegend zwaar bewolkt met in de ochtend de slechtere condities in het O-en en NO-en (zwaar tot geheel bewolkt). De wind is op alle lijnen meest matig uit het ZW-en, langs de kustlijnen matig tot soms vrij krachtig. Boven Frankrijk start de dag met een zwakke WZW- tot W-en wind, die naarmate we N-elijker komen in kracht toeneemt. De Oostelijke lijnen hebben vnl. O van Parijs lokaal te maken met de genoemde nevel en lage bewolking, naar het W-en toe neemt deze kans af.

Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022

Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes. Na publicatie van het eerste concept vliegprogramma 2022 is het NPO Bestuur in gesprek gegaan met de afdelingen en heeft het NPO Bestuur via de polls in Op (de) Hoogte de liefhebbers vragen en stellingen voorgelegd over het concept programma. De opgehaalde informatie is verwerkt in dit tweede concept.

Twee weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 2 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogelsoverlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. In de bijeenkomst met de afdelingsbesturen is door meerdere afdelingen aangegeven dat men liever wat eerder dan 30 april begint. De uitkomst van de poll was dat een meerderheid van de liefhebbers zich wel kon vinden om te beginnen op 30 april. Alles wegende stelt het NPO Bestuur voor om op 23 april te beginnen met het Nationaal vliegprogramma. De extra week wordt gebruikt voor het inplannen van een Midfond vlucht. Het Dagfond programma begint een week eerder vergeleken met het eerste concept.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. De poll in Op (de) Hoogte hierover was zeer duidelijk, dat is wat V/MF spelers willen. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend het jonge duivenprogramma. De eerste Midfond vlucht gaat uit van 1 nacht mand mits dit vervoertechnisch haalbaar is voor de afdelingen. 1 nacht mand is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. De uitslag van de poll over dit punt geeft aan dat de liefhebbers dat steunen. Een ander punt waar nog winst is te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. De uitslag van de poll geeft aan dat liefhebbers ook dit steunen. Daarnaast kunnen we uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst wat betreft de indeling van de vlieggebieden. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 4 vluchten in Sector dan wel Nationaal verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte kiest een meerderheid van de liefhebbers voor 5 Dagfondvluchten. Ook meerdere afdelingsbesturen hebben aangegeven een voorkeur voor 5 Dagfond vluchten te hebben met eventueel een reserve vlucht mocht een van de Dagfond vluchten uitvallen. Dat is voor het NPO Bestuur reden om de zesde Dagfond vlucht anders in te vullen en wel als Grote Fond vlucht welke aan zowel aan het Dagfond als Marathon programma wordt toegevoegd. Concreet is het voorstel om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op. Er zijn meer voordelen van deze aanpak. De Marathon spelers krijgen de gewenste ochtendlossing. Nieuwe initiatieven zijn schaars in de duivensport. Laten we dit nieuwe initiatief een kans geven.

Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden.

Bij de Dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel.

Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathonspel
Het NPO Marathonspel is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De Marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathonspeler kan gebruik maken van een ruim opleerprogramma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte houden voor- en tegenstanders van middaglossingen elkaar in evenwicht. Voor het NPO Bestuur is dat aanleiding om het merendeel van de voorgestelde Marathon vluchten met middaglossing ongewijzigd te laten. Er is wel een meerderheid voor een aanbod van NPO Marathon vluchten met zowel ochtend- als middaglossing. De gewenste Marathon vluchten met ochtendlossing worden ingevuld door:

1. Het programmeren van een Grote fond vlucht in week 31 welke ook aan het Dagfond programma wordt toegevoegd. Het voorstel is om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op.

2. Daarnaast zet het NPO Bestuur in op een vlucht met ochtendlossing vanuit Agen/Bordeaux in week 26 in samenwerking met de ZLU.

3. Mocht de samenwerking met de ZLU niet lukken dan kunnen we overwegen om van A27 een ochtendlossing te maken of in week 25 een ochtendlossing te programmeren. Een besluit hierover kan genomen worden op de voorjaars Ledenraad 2022.

Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De Marathonliefhebber kan deelnemen aan maar liefst 12 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathonspel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. De uitslag van de poll in Op (de) Hoogte was ook duidelijk; de marathon liefhebbers willen dat NPO en ZLU samen vluchten aanbiedt. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO Bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30.

Jonge duiven spel
Het voorgestelde jonge duiven programma heeft flink wat reacties en bruikbare suggesties opgeleverd en dat was ook de bedoeling want het is een belangrijk onderwerp. De verliezen met jonge duiven in met name het begin van het programma is een probleem voor veel liefhebbers en verenigingen. Meer dan de helft van de liefhebbers haakt af en neemt niet meer deel aan het jonge duivenspel. Iedere liefhebber ervaart in eigen vereniging, samenspel en afdeling dat deelname aan het jonge duivenspel al jaren onder druk staat. Dat is slecht voor de toekomst van de sport en de verliezen maken ons ook erg kwetsbaar richting overheid.

Het overhouden en goed opleren van jonge duiven is cruciaal voor de toekomst van de duivensport. Het NPO Bestuur zet hier op in en mikt bovendien op een zo groot en breed mogelijke deelname van liefhebbers aan het jonge duivenspel en spelplezier.

Als we het tij willen keren zullen we maatregelen moeten nemen. Over de oorzaken van de verliezen is al veel geschreven en gezegd en er is geen eenduidige reden of oorzaak aan te wijzen en dus is er ook geen simpele oplossing. Gezondheid van de jonge duiven speelt een belangrijke rol. We roepen verenigingen op om in collectief verband gezondheid controles op te zetten voor de jonge duiven. Gezonde jonge duiven is een randvoorwaarde om te slagen en we hebben dat zelf in de hand.

Een gedegen opleerprogramma wat gebruik maakt van gunstige omstandigheden is tevens van groot belang. Dat is met name belangrijk voor de eerste trainingsvluchten met de container. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleerprogramma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleerprogramma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen slechts 2 opleervluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleerprogramma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleervluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Zaken die we de afdelingen verder willen meegeven bij het inrichten van de trainingsvluchten is om de jonge duiven te laten wennen aan de container door het houden van trainingen van korte afstand. De containerbezetting reduceren met 20% op de eerste 3 training en wedvluchten geeft de jonge duiven meer ruimte en voorkomt oververhitting.

De realiteit is dat veel liefhebbers hun jonge duiven begin juli nog niet gereed hebben voor de vluchten. Meerdere instap momenten voor de jonge duiven in de maanden juli en augustus komt daaraan tegemoet. Het voorgestelde jonge duiven programma en natour bieden deze meerdere instap momenten. Omdat het programma beter aansluit op het oude duiven programma kunnen liefhebbers hun aandacht volledig richten op het jonge duivenspel.

Voor het jonge duivenspel zijn 9 vluchten gepland met een uitdagende opbouw.

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Het onderwerp eerlijk spel staat op de agenda van de voorjaars Ledenraad 2022.

De uitkomst van de poll over de Olympiade kwalificatie gaf geen duidelijke richting. Er dient voorlichting te komen over hoe het in elkaar steekt en wat de alternatieven zijn. Daarom wordt voorgesteld dit onderwerp mee te nemen in de discussie over eerlijk spel.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.


 
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige eindstanden Nationaal kampioenschappen 


De voorlopige eindstanden van de Nationaal kampioenschappen zijn bekend. De eindstanden kunt u raadplegen door hier te klikken. Reclames zijn mogelijk tot en met 16 september 2021.

Namens het NPO Bestuur nogmaals van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

NPO BESTUUR

Gouden speld voor Aike Jan Veninga


Maandag 30 augustus is Aike Jan Veninga onder valse voorwendselen naar van der Valk in Zwolle gegaan. Daar aangekomen wachtte hem een verrassing. Immers daar waren er een aantal bekenden van hem en kort na 20.00 uur kwam de voorzitter van de Duivensportbond, Ben Geerink, binnen. Ben kwam daar om één reden en dat was het uitreiken van de gouden speld van verdienste aan niemand minder dan Aike Jan Veninga.

Aike Jan Veninga is al vanaf de midden 70-er jaren actief op allerlei gebieden in de Nederlandse duivensport. Hieronder een kleine opsomming van belangrijke wapenfeiten van Aike Jan Veninga:

 • Al vele jaren en nog steeds bestuurder van de Nederlandse Groep van Keurmeesters (NGvK).
 • Hij was vele malen betrokken bij de selectie van de Nederlandse duiven voor de verschillende Olympiades.
 • Hij heeft Nederland 6 jaar vertegenwoordigd in de FCI en daar een belangrijke wijzing in de standaardklasse doorgevoerd.
 • Hij is kiesman/afgevaardigde geweest van Noord.
 • Hij is penningmeester geweest van het Nationale concours vanuit Helmstedt.

Na de felicitaties was er een gezellig samenzijn waarbij de nodige anekdotes de revue passeerden. Wat wil je ook anders als je iemand in je midden hebt die zo ongeveer van alles wel heeft meegemaakt in de duivensport.

Aike Jan, gefeliciteerd met deze gouden onderscheiding. Het is je gegund en wij weten zeker dat je je blijft inzetten voor de duivensport!

 WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix Der Junioren


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Een vooruitblik op de Grand Prix 'Der Junioren' op 11 september 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Vooruitblik Grand Prix 'Der Junioren'
 

WEDSTRIJDEN

In de spotlights: winnaar Nationaal Issoudun, Jan van Oosterbosch


Jan van Oosterbosch uit Ossendrecht is de winnaar van Nationaal Issoudun 2021. In onderstaand filmpje vertelt hij o.a. over de wedstrijd en de winnende duif. Jan, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! 
 
 

IN DE MEDIA 

Roekoe! Duivenverenigingen zoeken dringend nieuwe leden: 'We zijn echt niet oubollig'


RTV Utrecht publiceerde woensdag 8 september een artikel over de duivensport. Hierin wordt aangegeven dat duivenverenigingen dringend op zoek zijn naar nieuwe leden. Hieronder leest u het volledige artikel.


    Bron: RTV Utrecht 
 
Lees hier het volledige artikel
 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 2 Giant Najaarsklassiekers 


Door Simon Zeeman 

Het mooie weer is in aantocht, precies op tijd voor de najaarsklassiekers. Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 16e keer en ook dit keer loopt de organisatie prima. Dit komt omdat wij kunnen rekenen op veel positieve steun van 8 verenigingen, afdelingen, NPO, rekenaar, vervoerders afdeling 5 en 11 en de Nationale losser Jelle Kooistra. Wij zijn het afdelingsbestuur van de afdeling 11 heel dankbaar dat zij er al 16 jaar klaar voor staan met steun en raad rondom onze organisatie. Als mensen denken in oplossingen en niet in problemen dan is er veel mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen in onze sport die op deze manier invulling geven aan onze mooie hobby. Ook een speciale dank je wel naar de deelnemers. We hebben ook dit jaar vooraf heel veel positieve reacties gekregen dat ze ons initiatief heel erg kunnen waarderen. Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.
 
Lees hier nieuwsbrief 2 van de Giant Najaarsklassiekers
 

LADIES LEAGUE

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden - vlucht Pont St. Maxence 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League SZHE
Tussenstand Toppershoedje Grand Prix Jonge Duiven
Stand kampioenschappen Jong
 

WEDSTRIJDEN

Bart, de onbetwiste natourspecialist 

Zaterdag 4 september stond er behalve een jongeduivenvlucht van Arlon, ook een vlucht voor de natour op het programma. Op de natourvlucht spelen jonge en oude duiven samen om de prijzen. Bart had voor deze vlucht 20 duiven klaargestoomd. Inderdaad klaargestoomd, want Bart Goering is de man van de natour. Dat vorige week buurman en vriend Ingo Sievers hem voor zat qua tijd, zat Bart niet lekker. Hij besloot er afgelopen week eens echt werk van te maken en nam zijn duiven zelfs mee voor een trainingsvluchtje naar zijn werk in Nijmegen.

Deze inspanning legde Bart geen windeieren, zo bleek vandaag. Nadat de duiven om 10.00 uur in Arlon werden gelost, zat menig duivencoach al ruim voor 14.00 uur in zijn tuin naar dat ene stipje te turen, hopende op een vroege aankomst van zijn duiven. Het duurde en duurde…… Pas om 14.21 werd het lange wachten beloond en zag Bart zijn duif NL2019-1325274 de vleugels intrekken om rap op het hok te landen. Wederom plek 1, missie geslaagd. Bart legt ook beslag op plek 4. Plek 2 en 3 zijn voor André Siegerink, terug van weggeweest. Andre was zeer in zijn nopjes met deze prestatie op deze pittige vlucht. De twee zusjes 383 en 382 kwamen een minuut naar de eerste duif van Bart aan bij Andre, wat leidde tot deze mooie en felbegeerde prestatie. Een bijzondere vermelding deze week. Harry Leferink klokt dit weekend de snelste jonge duif van onze vereniging. Superknap! Echter besloot Harry deze jonge duif niet op de jongeduivenvlucht Arlon in te korven, maar op de natourvlucht Arlon. Had Harry dat andersom gedaan, dan was hij op de jongeduivenvlucht eerste geweest. Nu rest “slechts” een zesde plaats op de natourvlucht, maar evengoed…..superprestatie Harry, ga zo door!

Maar goed, terug naar Bart. Bart legt dus beslag op plek 1 wat hem een overheerlijke slagroomtaart oplevert. Ook wint Bart een rollade en op plek 15 van de uitslag wint de coming man, Andre Siegerink, een boodschappentas met inhoud gesponsord door de eigen vereniging.

Op naar volgende week, de laatste twee duivenwedstrijden van dit jaar. We vliegen dan de laatste jongeduivenvlucht vanuit Sens en de laatste natoervlucht vanuit Quievrain.

Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Jarige Rudolf geeft duivenles 


Zaterdag 4 september stond er een bijzondere vlucht op het programma. De jonge en oude duiven werden tegelijkertijd gelost in het Belgische Arlon, een plaats vlakbij Luxemburg.

Rudolf Temmink had 10 jonge duiven uitgekozen om mee te doen aan deze vlucht. Rudolfs duiven hadden vorige week een week rust gehad en dat dit wellicht een goede keuze was, bleek vandaag. Zo konden ze uitgerust aan deze, naar later bleek pittige vlucht, beginnen. Om 10 uur werden de duiven gelost in Arlon, waarna ze konden beginnen aan de terugreis van hemelsbreed 284 kilometer. Het werd een pittige vlucht, want door de noordoostenwind, hadden de duiven de wind pal “op de kop.”

Rudolf kreeg drie jonge duiven bijna tegelijk terug op zijn hok. Om 14.38 uur de eerste en elke minuut daaropvolgend nog een duif. Op 5 september wordt Rudolf 88 en hij is daarmee het oudste lid van onze club. Vandaag gaf hij even duivenles en neemt hij plek 1-2-3 van het podium in beslag. Ook nam Rudolf zijn “verjaardagscadeaus” vast mee, want met deze prestatie won Rudolf een schitterende bos bloemen, een rollade en een zak duivenvoer gesponsord door machinefabrief Wiha. Rudolf, gefeliciteerd met deze prestatie en natuurlijk ook met je 88e verjaardag. We wensen je nog vele jaren in goede gezondheid.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september 
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.

Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Er wordt een duif gemeld die op mijn naam staat. Ik heb deze duif een tijd geleden verkocht of weggegeven en ik weet niet meer aan wie. Wat moet ik nu doen?
Zolang de duif op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de duif, vooral als u niet kunt aantonen dat een ander inmiddels eigenaar of bezitter is. We raden daarom ook aan om hier een goede administratie van bij te houden en bij het afstaan ervan erop te letten dat de nieuwe eigenaar als zodanig wordt geregistreerd. Deze kan dat via een online overschrijving of de overschrijvingsfunctionaris in zijn vereniging snel regelen. Via de mail die u dan ontvangt heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar. U kunt ook zelf online de overdracht regelen als u het lidnummer van de nieuwe eigenaar kent. Ook dan heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Wordt een duif van u gemeld en heeft u niet genoteerd wie de nieuwe eigenaar is, leg het probleem dan niet bij de melder - die vaak geen duiven heeft – maar werk actief mee aan een oplossing. Bijvoorbeeld via een vereniging bij de melder in de buurt of door hem op te halen en dan zelf op zoek te gaan naar de eigenaar. Alleen doorgeven dat de duif niet meer van u is en dat u niet weet van wie, helpt de melder niet verder.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 9 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
vrijdag 10 september 2021

P.V. Zaanstreek-Noord          -     Wormerveer

Jonge duivenvlucht vanuit Pnt st. Maxence                                       4 september 2021

Colinda Brugemann zet door met nu ook 1e van Maxence.

In het Franse Pnt. St. Maxence gingen na het startsein om exact 9.00 uur de deuren van de container open en zochten de sterkste nog net in het pak zittende duiven de kortste weg naar de Zaanstreek.

De beste zou vallen bij degene die het sterkste eindschot in de benen had, namelijk bij Colinda Brugemann die vorige week ook zo mooi de winst binnen haalde.

Ook nu gaat de winst overtuigend naar haar met liefst 3 duiven in de top 10 en dat op de plaatsen 1, 8 en 10.

Het is de NL.21-905 haar 7e getekende die om 14.46.10 uur aantikt en met haar gemaakte snelheid van 1113.996 meter per minuut de winst op Noorderweg binnen haalt.

En ze komen daar goed want op de 8e plaats is het haar 11e getekende de NL.21-917 die aantikt. En haar 3e duif in de Top 10 pakt dan de 10e plaats en dat doet ze knap met haar 2e getekend de NL.21-165.

Met 17 duiven mee maakt ze 6 prijzen.

Colinda gefeliciteerd met je 2e overwinning op rij.

Ook Janus en Jannus Kat uit Westzaan doen weer volop mee deze reis. Met 16 duiven in concours draaien ze een mooie 50 % aan prijzen, 8 stuks dus. De 2e plaats pakken ze met hun 12 en zet en de 4e plaats met de duif die als 14e de mand inging.

Janus en Jannus, gefeliciteerd een uitstekend weekeinde gedraaid.

Plaats 3, 6 en 7 zijn voor de man die als de afstand er een beetje inkomt gegarandeerd van voren terug te vinden is. Sjoerd Bierlee uit Assendelft. 31 mee 11 prijzen maar wel 34x top 10 te weten 3e plaats voor zijn 3e getekende, 6e plaats, heel knap voor zijn 1e getekende en op plaats 7 de duif die als 23e werd ingemand.

Chapeau Sjoerd.

We maken weer even een opstapje naar boven, naar Cor Kroon in Krommenie. Ook Cor krijgt ze deze vluchten uitstekend van voren naar huis. Hij pakt de 5e top 10 prijs met zijn 10e getekende en maakt 6 prijzen van de 15 ingezette duiven.

Cor gefeliciteerd.

De 9e plaats is voor Bert Braspenning die ook niet van wijken wil weten 10 duiven mee, 4 prijzen maar wel mooi beginnen met zijn 1e getekende.

Bert van harte gefeliciteerd.

gd30 8

 

donderdag 09 september 2021

martin

Gisteren vlogen we de 3e midfond vlucht met de jonge duiven .De 1e midfond vlucht werd gekenmerkt door een Zuidoosten wind en was voor ons geen echt succes, (buiten de ervaring die de duiven op deden) de 2e werd gekenmerkt door hevig regenval en was wederom geen succes(buiten de  ervaring die ze weer opdeden).De 3e gisteren werd gekenmerkt door bewolking maar leek wel een eerlijke vlucht te worden. Op tijd los en een wind recht op kop, zodat goede duiven de plek in de auto konden compenseren door kwaliteit en vorm.

Ondanks de wat matige resultaten van de eerste twee midfond vluchten hadden we absoluut het vertrouwen in onze ploeg jonge duiven niet verloren. In ons jonge duiven systeem scheiden we op zondag de jonge duiven tot en met woensdagmorgen en brengen dan de hele bende weg en laten ze dan samen tot donderdag met inkorven. Deze keer deden we dat niet en lieten we ze woensdag nog 2 keer trainen en dat trainen pakte ze goed op. We zagen ze woensdag geweldig hoog en hard trainen samen met de duiven van Henk Spiering (die ook een werelduitslag neer zette dit weekend). Donderdag avond heel even samen en zo de mand in zonder veel energieverspilling en goed getraind.

De duiven gingen gisteren vroeg los en tijdens onze (eigen) ochtendtraining op de fiets ervoeren we een pittig koud windje uit het Noordoosten. Alle ingrediënten waren aanwezig om eindelijk eens wat te kunnen laten zien. We (Nico ,Jochem en ik zelf ) verwachtten de duiven zo rond een uur of één. We gingen uit van rond de 1200 meter per minuut. De zon deed zijn best om er door te komen en we hadden er echt zin in.

Kwart voor één zien we plotseling een duif hard rond ons hok vliegen en roep ik spontaan ,daar vliegt er één!! Terwijl ik begin te fluiten hoor ik buurman Arie roepen dat het een ontsnapte oude duif van hem was. Daar waren we niet blij mee want die duif bleef vrolijk rond vliegen en we verwachtten toch elk moment een jonge duif. Terwijl ik met mijn rug tegen de schutting van mijn bakkie koffie zat te genieten roept Jochem plotseling “daar komt er één…. als een raket ,precies uit de goede hoek ,blijf zitten want ze valt in een streep zo op de klep”

Terwijl ik met mijn rug naar de vlieglijn naar de klep keek welke duif er zou landen zie ik plotseling boven het hok op enige meters hoogte twee ooievaars aan komen vliegen. Zoiets verzin je toch niet? De duif landde dus niet maar ging omhoog en bleef boven de ooievaars vliegen en geloof het of niet, er kwamen nog 2 ooievaars bij vliegen. Er vlogen dus 4 ooievaars en onze eerste duif recht boven ons hok. We zien hier never of nooit een ooievaar en precies nu onze eerste duif arriveert vliegen er 4 heel tergend langzaam rondjes draaiend boven het hok.

Dat schouwspel duurde dus ruim anderhalf minuut opgenomen door Nico en buurman Arie en zijn letter Andre. Toen de duif echter viel bleef ze vanaf het hok op de golfplaten nog zeker een halve minuut de ooievaars nakijken voordat ze op de antenne sprong. Als Jochem later op Compuclub life de eerste snelheden ziet verschijnen dan zien we dat ons duifje een hogere snelheid had gemaakt dan de 1e meldingen die op Compuclub stonden. Echt ongelooflijk dat dit zo moet gebeuren. Het lot was ons dit weekend niet gunstig gezind ,zullen we maar zeggen. En nu de uitslag er staat hadden we dicht tegen een afdelingsoverwinning aan gezeten zullen we maar zeggen.

Het eerste duifje was een duivinnetje met een kruisborstje en één van Jochems favorietjes. Gekweekt door hemzelf uit zijn favoriete Havenith duivin met een heel laat doffertje van 2019, die ik enkele jaren terug heb gekregen van Johan de Vries( IJsselmuiden) uit zijn beste kweekduiven. Precies 5 minuten later komt de trein op stoom en komt de één na de ander prachtig uit de steeds zonniger en blauwer wordende lucht vallen, bijna allemaal precies uit de vlucht lijn. We kijken terug op een prachtige eerlijke vlucht waarvan er nu nog steeds 3 ontbreken. Maar dat is duivensport (selectie sport).In de club vliegen er 3 duiven sneller (die alle drie top vijf in afdelingsverband vliegen) maar maken we toch nog een goede uitslag. 347 duiven 4-5-6-7-13-14-18-20-21-22-27-29-31-36-39 enz 66/25. Op afdeling niveau beginnen we nu met prijs 13 tegen 6896 duiven.

Fijne zondag

Martin.

woensdag 08 september 2021

P.V. Zaanstreek-Noord    -   Wormerveer

 Navlucht vanuit Lennik                                                                    4 september 2021.

Ouderwetse overwinning A.Kat & zoon Westzaan.

Het was lang wachten afgelopen zaterdag terwijl het in Noord Holland ogenschijnlijk mooi vliegweer was.

Lennik ging pas dik na het middaguur los, om 13.45 uur kregen de duiven de vrijheid.

Er stond een ONO wind e3n ze zouden er weer aan moeten trekken. Hoewel als je naar de uitslag kijkt valt dat ook wel best weer mee.

Het waren de duiven van de vader en zoon combinatie Kat en zoon uit Westzaan die zoals vaak de boventoon weer voerden.

Om precies 16.13.52 uur toucheerde hun 2 jarige duif de NL.20-169 de aankomstplaat en wist daarmee de winnende snelheid te laten afdrukken. De NL.20-169 was als 1e getekende gezet en maakt een snelheid van 1267.856 meter.

In de Top 10 is het wederom een duif uit 2020, de NL.422 die op de 6e plaats afgevlagd wordt. Dat was overigens de duif die als 27e de mand inging.

Het kan mee en tegen zitten, maar het zat het met 25 prijzen van de 27 ingezette duiven duidelijk mee. Een prachtige prestatie.

Janus en Jannus van harte gefeliciteerd.

De 2e, 4e, 7e en 9e plaats worden ingenomen door de duiven van Martijn en Marit Kramer uit Wormer die ze dus voor de navluchten nog uitmuntend hebben zitten. De 2e plaats gaat naar hun NL.20-312 die als 17e de mand inging. De 4e plaats pakt de NL.18-710 een routinier en hun 1e gezette duif. Op plaats 7 hun 2e getekende de NL.20-643, dus de 1e en 2e getekende bij hun eerste 4 aankomende Top 10 duiven. De laatste en 9e plaats eist hun 47e ingezette duif op en dat is de NL.21-785. 53 mee en 34 prijzen, ook geen klein bier.

Martijn en Marit gefeliciteerd.

Op plaats 3 Jon Siemons uit Krommenie, maar ook op plaats 8 en dat doet hij met zijn 2e en 9e getekende van de 15 ingezette duiven. Zijn 2e getekende is de NL.20-793 en zijn 9e getekende is de NL.20-720. Met 15 duiven mee en 9 in de prijzen zal hij zeker ook tevreden zijn.

Jon gefeliciteerd met weer 2 mooie kopduiven.

We blijven nog even in Krommenie bij Cor Kroon die gaat lopen met een mooie 5e plaats en die wordt door zijn 1e getekende duif de NL.20-793 verwezenlijkt.

Cor gefeliciteerd met deze mooie eindsprint aan het eind van het seizoen.

Blijft over de 10e plaats en die is voor Marco Braspenning uit Zaandam. Met 46 duiven mee maakt hij mooi 26 prijzen en de duif die als eerste bij hem arriveerde was de NL.21-809 en die ging als 9e getekende de mand in.

Bert weer gefeliciteerd met een mooie top 10 plaats.

Afstand gemiddeld 188.800 km

Lossingstijd: 13.45.00 uur

1e duif :         16.13.52 uur

Hoogste snelheid: 1267.856 m/pmin.

Sluitingstijd:           16.35.33 uur.

Janus en jannus Kat

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...
rc12 1
12 september 21
  Om de waarheid te zeggen ben ik eigenlijk , in...
18 augustus 21
Wat zou de wereld zijn zonder wiskunde ?De...
RC28 7
30 juli 21
Ik ga mijn verhaal verder zetten . Het vervolg...
RC9 7
11 juli 21
Over dromen.... Dromen moet je hebben . Ze zijn...
rc25 6
27 juni 21
Veel valt er eigenlijk niet te vertellen behalve veel...
RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40