ROOFVOGELS / SPIER BLESSURES ,

Deze week las ik het artikel van M.v.Z. in “Het Spoor” en dan vooral het gedeelte over roofvogels trok mijn aandacht , v.Z. is een door zijn ervaring op dit gebied een specialist geworden en niet onbelangrijk hij zet het op papier zodat je er van kunt profiteren .

Ook heb ik de laatste dagen naar een film gekeken van een valkenier / duivenliefhebber , dat sprak me dan weer totaal niet aan , deze man gaat uit van de roofvogel en de wij gaan uit van de duif , daarnaast heeft hij geen last van roofvogels zoals “wij” en heeft deze als hobby of als beroep .

Nogmaals de liefhebbers die er geen last van hebben begrijpen het “gezever” niet , maar voor anderen is het een rede om te stoppen en dat gaat wel iedereen aan .

Roofvogels en spierblessures ( scheefvliegers ) heeft met elkaar te maken vooral wanneer de duiven de eerste weken nadat ze na de periode van niet uitvliegen weer losgelaten worden en ze in die periode achterna gezeten door een roofvogel moeten vliegen voor hun leven , dat is bijvoorbeeld wat anders dan een uur vliegen rond het hok .

De ervaring leert dat we de ergste periode de maand Maart achter de rug hebben , zelf dacht ik dat het iets minder was dan andere jaren maar de vele reacties op bijvoorbeeld internet spreken voor zichzelf .

Op moment van dit schrijven zijn er bij onszelf 4 ouden gepakt ( waarvan 1 waarschijnlijk bij thuiskomst van de eerste opleer vlucht ) van de 58 waarmee we begonnen en daarnaast wat jongen , als het hierbij blijft kunnen we ermee leven , vooral ook omdat er 54 gepakt werden in 2009 , als ze dit aantal pakken ben je er minstens 75 kwijt , dit soort aantallen is haast niet vol te houden .

Ook hebben we dit jaar nog geen scheefvliegers gehad , waarschijnlijk omdat we totaal anders handelden dan voorgaande jaren , als dat gevolgen heeft wat het presteren betreft in de tweede helft van het seizoen voor de verdere afstanden moeten we afwachten .

Eerst nog een keer de manier waarop we het Oehoe geluid gebruiken , we doen dit al vanaf 2009 en gebruiken hiervoor gewoon een eenvoudige Radio / CD.- speler welke we onder een afdakje hebben staan , de geluidsterkte staat ongeveer op half , dus niet al te hard zodat de buren zich niet behoeven te ergeren aan een het geluid .

1 week voordat we de duiven na de winterrust weer loslaten in het voorjaar gaat het per dag enkele uren aan , daarna een half uur voordat de eerste duiven losgaan tot de laatste weer binnen zijn , zonodig de gehele dag blijft het geluid dan aan .

Natuurlijk is dit niet afdoende en worden er bij ons ook duiven gepakt , MAAR NOOIT MEER IN DE TUIN BIJ DE HOKKEN ( terwijl daarvoor 3 per dag geen uitzondering was ) wel 50 m. verder in de lucht maar ook nooit meer die aantallen van voor 2009 , dat hebben we er mee bereikt en dat is nogal wat , vooral wat de jongen betreft die kunnen rustig ervaring opdoen op het hok en in de tuin zonder dat ze gepakt worden , we gaan van het standpunt uit dat alle beetjes helpen , dus niet te vlug zeggen het helpt niet , al was het maar dat er 2 minder gepakt worden per jaar dan ben al winnaar .

Het geluid zetten we ook aan als de duiven thuis moeten komen van de vlucht in de hoop dat als er roofvogels boven de hokken hangen ze doordat geluid doorvliegen , soms helpt het denken we , maar toch is het regelmatig prijs en kun je het snel binnenkomen vergeten , ik ben het met v. Z. eens dat dit misschien wel de grootste ergernis is , dat is ook de reden dat de midfond/dagfond voor ons het belangrijkst is dan heb je meestal iets meer tijdruimte .

Naast het geluid is de aanwezigheid van de liefhebber zelf bij de hokken als de duiven los zijn erg belangrijk , vooral bij de sperwer , bij goed weer is dit goed te doen , bij slecht weer een opgave .

Het vasthouden van de duiven gedurende de gehele winter , vaak doordat roofvogelprobleem , wordt algemeen gezien als de grote oorzaak van scheefvliegers , dat dus die roofvogels mede oorzaak zijn tot spierblessures is een feit , andere oorzaken zijn waarschijnlijk het teveel voeren van extra eiwitten en vetten om de opgelopen trainingsachterstand in te halen , waardoor ze dan meestal te vlug en te snel gaan trainen , vaak ook nog in te koud en te nat weer en dat is nooit goed voor ongetrainde spieren .

Daarnaast zijn we er van overtuigd dat erbij het verspelen van duiven in het begin er veel bij zijn die door spierkramp en spierblessures absoluut niet meer verder kunnen door de pijn , wij haalden er afgelopen jaar 2 op binnen een straal van 5 km. van ons hok die daar ter aarde gestort waren met een zgn. “steekvleugel” .

Er wordt wel eens gesuggereerd dat er andere oorzaken zijn zoals bv. paratyfus maar in ons geval en de meeste gevallen gaat dat niet op , wij hebben ze op verschillende ziektes laten onderzoeken doormiddel van o.a. het bloed .

Natuurlijk worden er allerhande middelen aanbevolen vaak op basis van een magnesiumcomplex , bijvoorbeeld als bruistablet , in poedervorm enz. , de ervaring leerde echter dat de voorkomende werking echter zeer matig is en mede daardoor besloten we dit jaar zoals eerder vermeld het roer volledig om te gooien , ook omdat we met ruim 10% aan spierblessures veel te veel goede duiven uit de vliegploeg moesten halen .

We lieten ze dit jaar een maand eerder los , de tweede week van Februari , op jongen van een week , dus het luie vet was er af , we lieten ze gewoon hun gang gaan dus weinig vliegen en veel in de tuin , af en toe opgeschrikt door een overvliegende roofvogel en het vreemde was ER WERD ER GEENÉÉN GEPAKT IN FEBRUARI , ook na het groot brengen van de jongen werden ze regelmatig losgelaten , maar weer lieten we ze gewoon  hun gang gaan en trainen deden ze nauwelijks , eigenlijks precies wat onze opzet was  .

Veel los ook bij het herkoppelen , maar in de maand Maart werden er wel 3 ouden gepakt waarvan 2 door een slechtvalk , eigenlijk net zo als in andere jaren met dit verschil dat ze nu een maand langer hebben gevlogen .

Ook de verplichte training , nadat ze op weduwschap gezet waren , was in zoverre verplicht dat als ze aanstalten maakten om te landen we de vlaggen weghaalden zodat ze zich niet extra behoefden in te spannen .

Wat de voeding betreft hebben we ze de eerste 3 vluchten niets extra’s gegeven , doordat ze uit zichzelf matig trainden dachten we dat juist dit aan de nieuwe manier van voeren lag , echter wat schetst onze verbazing toen ze halverwege de 2e week weduwschap ineens de draad van vorig jaar oppakten en van de ene op de andere dag als gekken begonnen te trainen .

Het is nog te vroeg in het seizoen om hieruit een conclusie te trekken , maar op dit moment hadden we andere jaren reeds verschillende blessures en NU IS ER NOG NIETS WAT DAAR OPWIJST , ook de verliezen zijn minder .

Zelf denken we nu dat die ene maand eerder loslaten  en het op en neer vliegen rond het hok toch wel de belangrijkste reden is dat we nog geen last van blessures hebben , daarom gaan we vanaf de derde vlucht toch weer langzaam naar het oude voersysteem  toe , gaat het dan nog fout dan weten we dat voor volgend jaar .

Kort samengevat :

Het is van het grootste belang om van een hoop problemen gevrijwaard te blijven de duiven toch zo rond begin Februari los te laten , we hebben altijd geloofd en geschreven dat dit niet kon ondanks dat verschillende liefhebbers dit met succes wel deden , we moeten hier dus op terug komen .

Veel liefhebbers vinden dat de landelijke organisatie om tafel moet gaan zitten met de verschillende milieuorganisaties , maar om in dialoog te gaan heb je 2 partijen nodig , het moeilijke hiervan is dat deze organisaties o.a. duivenliefhebbers niet als partij zien , wij hebben niets te bieden , daarom zou het misschien beter zijn eens tegen de zgn. eisen van deze instanties in te gaan , zo van als jullie roofvogels uitzetten proberen wij ze te verdrijven om het heel netjes te zeggen .

Succes met de vluchten .

Co Verbree

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40