Nieuws

maandag 20 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 17 september 2021 | week 37

Voorwoord


Grand Prix der Junioren
Gelukkig lieten de weergoden het toe om afgelopen zaterdag de Grand Prix der Junioren te lossen op de vijf vooraf afgesproken plaatsen. In een jaar met de nodige tegenslag is dat in elk geval fijn. In totaal zijn er 36.760 duiven ingekorfd op deze Grand Prix der Junioren. Nog altijd een mooi aantal, maar dat hadden er meer kunnen zijn bij een beter verloop van de jonge duivenvluchten. Neemt niet weg dat er door de verschillende specialisten op het gebied van de jonge duiven prachtige resultaten zijn neergezet. De winnaars van de Grand Prix der Junioren waren: Sector 1A:  Chateaudun, Couwenberg – vd Goorbergh – Breda, Sector 1B: Orleans, G. Everts & Zn. - Heerlen,  Sector 2: Fontenaye Sur Eure, L. Wols – Hoogvliet, Sector 3: Sens, H. Scheffel – Eburg, Sector 4: Chalons en Champagne, vd Nieuwendijk - Barger-Oosterveld. Allen gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Binnenkort gaan wij dit nieuwe initiatief, Grand Prix vluchten, evalueren. Op basis van de deelname kan ik in ieder geval melden dat het een geslaagde start is geweest. De duiven moesten gezet worden om mee te kunnen doen, dat heeft u massaal gedaan. Dank hiervoor. Beter hadden wij het ons niet kunnen wensen. Ook voor de luxe hoofdprijzen zijn de nodige duiven gezet. Mooie ingrediënten om volgend jaar de 2e editie van de Grand Prix vluchten verder uit te bouwen.
 
Kampioenschappen 2021
In de vorige editie van deze nieuwsbrief heb ik aangegeven dat vanaf 16 september de Nationale kampioenen van de Vitesse, Midfond, Dagfond en de Marathon bekend gemaakt zouden worden. Helaas moet ik melden dat dit nog niet helemaal is gelukt, er is nog één reclame in behandeling. Voor de duidelijkheid: dit heeft te maken met een bestand van een andere rekenaar dan Compuclub. Nu de vluchten met de jonge duiven ook zijn afgesloten zijn ook daarvan de voorlopige eindstanden gepubliceerd. Door deze link te gebruiken ziet u direct wie op het voorlopige podium staat. https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/   Reclame op deze standen is mogelijk tot 30 september a.s.
 
“Eerlijk spel”
Een aantal onderwerpen gaan veelvuldig over de tong in duivenland. “Eerlijk spel” is er daar zeker één van. Aan eerlijk spel zijn veel facetten verbonden, te denken valt aan de vlieggebieden die vergelijkbaar zijn, professionals en amateurs in één competitie en de onbegrensde deelname van het aantal duiven per liefhebber. Het onbegrensde aantal duiven is op dit moment nog heel normaal in onze duivensport. Het valt mij op dat tijdens  contacten met de pers of niet ingewijden in de duivensport er altijd vragen zijn over hoe het dan werkt als de één 25 duiven mee heeft op een wedvlucht en de ander meer dan 100. Dat is toch oneerlijk en niet te vergelijken krijg ik dan vaak te horen. Het heeft dan weinig zin om te melden dat wij daar wel berekening voor hebben die vergelijken mogelijk maakt. Maar dat neemt de verbazing en het ongeloof niet weg. Als je dan kijkt hoe het zo ontstaan is kun je rustig zeggen dat het langzaam is binnengekomen in onze duivensport.
 
Naar mijn idee kun je gemakkelijk duidelijkheid verschaffen en ervoor zorgen dat niemand meer iets heeft uit te leggen hoe het werkt, teams met gelijke aantallen hanteren. In elke competitie en sport worden afspraken gemaakt om met gelijke aantallen deelnemers, lees duiven, het tegen elkaar op te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat je voor iedere discipline jouw eigen team kunt samenstellen. Dus vooraf aangeven welke duiven voor de Vitesse, Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven in jouw team zitten. Iedere liefhebber één team met bijvoorbeeld 20 of 30 duiven. Dat kan per discipline worden vastgesteld. Er mogen gedurende de competitie geen wissels worden ingebracht. Het moet beheersbaar blijven en is daarmee ook prima vergelijkbaar. Uiteraard mogen er wel meer duiven gespeeld worden voor de totaaluitslag van de wedvlucht. Dat aantal zou wat mij betreft op een maximum van 250 kunnen worden vastgesteld, dit om excessen van 500 of 1000 tegen te gaan. Volgens mij zitten wij daar niet op te wachten. Uiteraard is dit één van de mogelijkheden om tot, ik noem het altijd “eerlijker” spel, te komen. Een oproep aan iedereen: denk mee zodat wij samen tot vernieuwingen kunnen komen!
 
Poll Nationaal Vliegprogramma 2022
De uitslag van de poll van vorige week geeft aan dat er verdeeld wordt gedacht over het concept Nationaal Vliegprogramma 2022. Ik vertrouw erop dat er een dialoog gaat ontstaan die start in de verenigingen en die zijn beslag krijgt in de Ledenraad van de afdeling om vervolgens landelijk te kijken waarvoor een meerderheid is. Zo werkt het nu eenmaal als je democratisch tot besluitvorming komt. Succes met de dialoog en afwegingen!
 
Fijn weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling "Het concept vliegprogramma is prima." In totaal reageerden 846 liefhebbers: 


Conclusie
De meningen over het conceptvliegprogramma zijn verdeeld zoals te zien is in bovenstaande grafiek. Ruim 40% is het (helemaal) eens met het concept programma, echter 46,5% van de liefhebbers die gereageerd hebben op de poll zijn het (helemaal) oneens met deze stelling. Belangrijk dus om komende weken met elkaar in gesprek te gaan zodat tijdens de ledenraad in november een programma kan worden vastgesteld waar de meerderheid achter staat.
 

Poll week 37

 

Stelling:
Het is belangrijk dat Nationaal én in elke vereniging, CC en Afdeling dezelfde systematiek gehanteerd wordt voor het berekenen van de kampioenen. 


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 24 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

NPO BESTUUR

Afvaardiging naar Olympiade 2022

De FCI heeft besloten dat de Olympiade in Roemenië wordt gehouden in augustus 2022. De keuring van de deelnemende duiven zal i.v.m. de rui eerder plaatsvinden en wel begin februari 2022. Deze keuring vindt plaats in Roemenië.

De Nederlandse afvaardiging zal te maken krijgen met de nieuwe EU-regels voor het transport van dieren over landsgrenzen welke ingaat in oktober 2021. Dit is de dezelfde EU-regeling waar we dit voorjaar over hebben bericht. De EU-regels worden zoals gepland van kracht en voor vluchten met duiven is een uitzondering gemaakt dankzij de inspanning van de NPO en andere bonden. Maar voor een tentoonstelling zoals de Olympiade gelden deze regels wel.

Het NPO Bestuur zet in op een zo soepel mogelijke afhandeling van de voorwaarden. Dat wil zeggen 21 dagen quarantaine op eigen hok en een gezondheidscertificaat welke heen- en terugreis mogelijk maakt. Daartoe hebben we de medewerking nodig van de NVWA. Om aan de Roemeense kant alles soepel te laten verlopen hebben we een beroep gedaan op de FCI. Alle deelnemende Europese landen hebben immers met dit probleem te maken.

Wel is het duidelijk dat deze nieuwe EU-regels nog onbekend zijn en dat betekent dat er altijd een zeker risico is dat er ergens een kink in de kabel komt. De NPO zal zich maximaal inspannen om de Nederlandse duiven veilig in Roemenië te krijgen en na de keuring direct terug naar Nederland te transporteren. Omdat deze EU-regels nieuw zijn kunnen we dat niet garanderen. Het risico ligt bij de eigenaren van de duiven.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad


 
 

NPO BESTUUR

Vergaderstukken Ledenraad 


Via onderstaande buttons zijn de stukken beschikbaar voor de Ledenraad van 27 november 2021. 
 
3. Notulen Ledenraad 13 maart 2021
3. Notulen extra Ledenraad 31 maart 2021
5. Vaststellen Nationaal Vliegprogramma 2022
 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen Grand Prix Der Junioren


De voorlopige uitslagen van de Grand Prix Der Junioren zijn bekend. Het NPO Bestuur feliciteert alle winnaars met deze geweldige prestatie! De voorlopige uitslagen kunt u hier raadplegen.
 
 WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Der Junioren


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze keer een terugblik op de Grand Prix 'Der Junioren' van 11 september 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Lees hier de terugblik op de Grand Prix Der Junioren
 WEDSTRIJDEN

DAT Nanteuil en Sens 


Nanteuil jonge duiven
De jonge duiven vlucht Nanteuil is gewonnen door Jolanda Kniest uit het Gelderse Didam. Het werd een zware vlucht met een harde noordenwind kracht 4 tot 5. De duiven werden per afdeling om 09.30 uur gelost. Haar vale doffer, de NL21-1690578, legde met een snelheid van 1104 mpm de 391 km af. Net voor de aankomst van de winnende duif was echtgenoot André aan het bellen met een clubgenoot toen deze wist te vertellen dat hij de vale doffer al aan zag komen. André beëindigde snel het telefoongesprek waarna inderdaad de doffer na nog een ereronde te hebben gemaakt op de antenne landde. De winnende tijd was 15.24.24 uur. Jolanda en Andre spelen hun jonge duiven gewoon vanaf het schapje. Echter lopen ze samen en komen ze op nest dan is dit geen probleem. De winnende doffer zat te broeden. Schijnbaar gaf dit het goed gebouwde doffertje de motivatie om zo snel naar huis te komen. Jolanda en André nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes met de afsluitende vluchten.Sens jonge duiven
Voor de combinatie Falckenborg-Nijhof pakt het jonge duivenseizoen dit jaar geweldig uit. Binnen de DAT weten ze maar liefst 3 van de 4 vluchten op hun naam te schrijven. De vorige vluchten werden er ook echt sterke uitslagen neergezet. Deze vlucht beschouwen ze zelf als een “lucky”. Alle kopduiven zitten verder in het noorden van de afdeling. Toch knap dat de 440 koers wist te houden en om 14.36 uur als een bezetene het hok in te knallen. Het leek erop dat ze achterna werd gezeten door een roofvogel, met zo’n snelheid wist ze het hok te bereiken. De 440 stamt van moederskant uit de lijnen van Gert Rotman en van vaderskant uit de lijnen van Fons. De moeder van de 440 won vorig jaar als jonge duif de 1e NPO Morlincourt. De 440 wist zich dit jaar op de Natourvluchten van Heusden Zolder ook al in het neusje van de uitslag te plaatsten. Marco en Fons waren enigszins verrast door de vroege aankomst van de duif, zeker omdat er nog maar nauwelijks meldingen stonden op de site van Compuclub live. Door de aantrekkende wind had de combinatie verwacht dat er in het noordelijk deel snellere duiven zouden vallen. Maar dat bleek achteraf toch niet het geval te zijn. Het is mooi om het seizoen zo af te kunnen sluiten. De rustigere maanden zijn nu in aantocht, waarin de combinatie het vizier weer op 2022 gaat richten.

 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 3 Giant Najaarsklassiekers  

Door Simon Zeeman

Het mooie weer is in aantocht, precies op tijd voor de najaarsklassiekers. Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 16e keer en ook dit keer loopt de organisatie prima. Er is veel belangstelling in heel groot deel van het land voor de vluchten van dit jaar. Dit merken we aan de vele berichten die we binnen krijgen. We proberen deze zo snel als mogelijk te beantwoorden, maar dat lukt niet met alle berichten tegelijk. 

De 8 inkorflokalen staan er klaar voor. 3 inkorflokalen hebben de afgelopen week de eerste oefenvlucht verzorgt aan de westkant. Vrijdagavond volg het inkorven van de oefenvlucht aan de Oostkant vanuit Zutphen en volgende week dinsdag korven we in voor Duffel aan de Westkant. Helaas lukt dat geen dag eerder omdat we alleen op woensdag mogen lossen in België.

Veel informatie is te vinden in deze nieuwsbrief. Ook kunt u veel informatie vinden op www.taartvluchten.nl en anders kunt u informatie inwinnen bij de hoofd van de organisatie Simon Zeeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-23801027. Specifieke informatie over inkorven kunt u bij uw eigen inkorflokaal krijgen. De mailadressen staan in deze nieuwsbrief.

Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.

Lees hier nieuwsbrief 3 van de Giant Najaarsklassiekers
 

WEDSTRIJDEN

Thijs Boomkamp voor de lens want hij wint vanuit Sens


De aller-allerlaatste wedvlucht van het jaar, de koninginnevlucht voor de jonge duiven, werd vervlogen op 11 september. De 57 duiven van leden van PV De Vale Doffer, werden ingekorfd op donderdag en vervolgens samen met duiven uit Gelderland en Utrecht vervoerd naar Sens, alwaar ze tezamen werden gelost op zaterdag 11 september om 09.00 uur.

Een laatste vlucht van maar liefst 504 kilometer, waar alleen duiven worden ingekorfd die nog voldoende in de veren zitten, want bij vele duiven heeft de rui inmiddels haar intrede gedaan. Zoals de eerste bomen hun bladeren laten vallen, zo zijn vele duiven al vrij kaal aan het worden door het vervangen van hun verenpak.

Thijs Boomkamp had 3 duiven gevonden die in hun goede verenpak een eerlijke kans zouden krijgen tijdens deze wedstrijd. Toen de eerste meldingen van liefhebbers op kortere afstand op het internet prijkten, wist Thijs dat hij toch zeker tussen 15.00 en 15.30 uur een duif moest klokken om kans te maken op het eremetaal. Om 15.23.00 kwamen 2 duiven aangevlogen, waarvan er 1 met een sierlijke draai op de klep viel. Yes, de eerstgetekende duivin die de laatste weken al vaker in de top 5 te vinden was! De eerste prijs voor Thijs.

Mooie anekdote: enkele maanden geleden kwam dit duivinnetje van een vlucht terug met gebroken poot. Thijs verzorgde het duivinnetje door haar in de garage apart te zetten in een grote mand met daarin een handdoek waar ze op kon liggen. Na enkele weken kon de duif weer op haar pootje staan en toen deze genezen was, werd ze weer teruggeplaatst op het hok. Dat een duif zijn baas beloont voor zo’n verzorging was zaterdag te zien, want de laatste vlucht werd dus prooi voor dit duivinnetje dat hiermee 56 concurrenten achter zich liet.

De eerste prijs en dus de bloemen voor Thijs Boomkamp. Dan een speciale en eervolle vermelding voor de vliegende bakker, Herman ter Avest. Herman had op Sens 21 duiven ingekorfd en hij legt in de vereniging beslag op plek 2-3-4-5-6-7. Knappe prestatie waarmee Herman erg in zijn nopjes was. Ook wint Herman op plek 5 een grote bigshopper met boodschappen, gesponsord door de eigen vereniging. Met deze vlucht sluiten we seizoen 2021 af. Binnenkort worden de kampioenschappen van 2021 opgemaakt. Daarover later meer.

 
 

LADIES LEAGUE

 Verslag Ladies League SZHE vlucht Fontenay 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Fontenay
Eindstand Kampioenschappen Jong
Eindstand Grand Prix jonge duiven
 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september
 • Bonnenverkoop 2021-2022 ten behoeve van Duivencompetitie.nl
 • NIC Drachten, verkoop start op 25 september en loopt af op 9 oktober
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
Bonnenverkoop Duivencompetitie.nl | 15 - 29 september  
NIC Drachten | 25 september - 9 oktober
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.
 

Kunnen de chipringen op alle elektronische constateersystemen worden gebruikt?
Ja, alle soorten chipringen zijn geschikt voor alle elektronische systemen.

Ik krijg een nieuw mailadres, hoe kan ik de nieuwsbrief dan blijven ontvangen?
U stuurt een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u aangeeft wat uw oude mailadres was en wat uw nieuwe mailadres wordt. Vermeld ook uw verenigingslidnummer erbij. U kunt wel zelf uw mailadres wijzigen wanneer u inlogt.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.


Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 16 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


November

 • 13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
 • 27 november 2021 - NPO Ledenraad
 
donderdag 16 september 2021

martin

Het zit er weer op, het duiven seizoen 2021 is weer voorbij en we kijken terug op een vervelend seizoen met veel slecht weer en dito zondag lossingen. Een onbevredigend seizoen, wat betreft het weer en vooral wat betreft de totale oneerlijke manier van sport belevening hier in de regio.

We zagen net de eindstanden van de jonge duiven in de “Gouwe en IJssel” en dan zien we dat iedereen in rayon A eigenlijk voor “Jan met de korte achternaam” op de eind uitslag lijst staat. Een voorbeeld: Bij de eerste 20 kampioenen vitesse jong komt 1x (op de 18e plaats ) een liefhebber van rayon A voor.

Bij de de 1e 40 duifkampioenen vitesse zien we alleen namen van liefhebbers uit Gouda en Bodegraven.

Op de midfond komt er dan eindelijk een beetje verandering (omdat het verleden week een mooie midfond vlucht was waar goede jonge duiven iets recht konden trekken) en vinden we 5 kampioenen uit rayon A  bij de eerste 20( de eerste 10 weer allemaal uit Gouda en Bodegraven) en bij de eerste 20 duifkampioenen staat één naam uit rayon A.

Een volstrekt kansloze missie hier in rayon Á om ook maar iets plezier te beleven aan het jonge duivenspel. Als daar niets aan veranderd het volgend seizoen ga ik daar op geen enkele manier meer energie in steken. De jonge duiven zullen we dan gewoon wekelijks voor de vracht mee geven ,alleen om ervaring op te doen, zodat ze als oude duif op de serieuze vluchten niet achter lopen. We hebben er genoeg over geschreven en hopelijk gaat er deze winter iets gebeuren want dit is hier voor een gedreven liefhebber gewoon niet vol te houden.

De laatste jonge duiven vlucht stond deze keer weer eens in het teken van pittige regen buien. De duiven waren vroeg los( 9.30) en we hoopten op een mooie afsluiting van dit seizoen. Toen Nico even voor tweeën arriveerde vertelde hij, dat hij onderweg van huis (Bergambacht) naar Krimpen ad Lek zo’n zware bui had gehad dat hij was gestopt. Nico is de tachtig gepasseerd maar kon zich niet herinneren ooit zo’n zware bui te hebben mee gemaakt.

Deze uitspraak maakte ons niet echt gelukkig en we hoopten maar dat onze duifjes daar niet in terecht zouden komen. Buurman Arie had “de pijp al aan Maarten gegeven” dus alle duiven die hier zouden vallen waren voor ons. Dan even over half drie zie ik het verlossende duifje aankomen precies uit de vluchtlijn als een streep naar de valplank maar besluit op het laatste moment nog even wat rondjes te draaien en valt dan op de schuur. Na even treuzelen sprong ze alsnog op de valplank en werd ze geconstateerd, ze bleek de 1e melding te zijn bij Teus (onze meldpost).Dus dat kon nog wel eens een mooi tijd duifje zijn. Dan verschijnt al snel nummer twee pal uit het oosten en nummer 3 ook weer pal uit het oosten.

We pakken 5 duiven behoorlijk snel achter elkaar en dan moeten we 10 minuten wachten en hebben we even tijd om naar de thuiskomers te kijken .Deze hadden allemaal een pak regen over zich heen gehad, dat was goed te zien. De duiven komen daarna redelijk tot goed naar huis maar we missen toch nog een paar duiven. De uitslag is niet goed en niet slecht. Rayon 743 duiven 7-11-13-20-24-53 enz 62/22. In de sector tegen 12.375 d beginnen we met 56-107-145-260-284 enz 62/22. We moeten het er mee doen, er waren maar heel weinig liefhebbers dit weekend met een hoog prijs percentage, maar daar zal de regen wel aan ten grondslag liggen.

We stoppen er mee, want om nu nog duiven Frankrijk in te sturen voor een attractie vlucht vind ik onverantwoordelijk. Mijn column die ik destijds voor het “Spoor” schreef over de ” Jacht in Frankrijk” laat nog steeds niets aan duidelijkheid over. De hele maand September moet je geen duiven willen lossen in Frankrijk !!!

Martin.

vrijdag 10 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 10 september 2021 | week 36

Voorwoord

Einde vliegseizoen
Het is een bewogen seizoen geweest. Alle mogelijke weersomstandigheden zijn zo ongeveer voorbijgekomen. Het was vaak wikken en wegen voor de lossingscommissies, zowel Nationaal als bij de Afdelingen. Als het dan wel mogelijk was om te lossen waren er vaak zoveel lossingen in een beperkt gebied dat het niet anders kon dan op elkaar wachten, want kruislossingen voorkomen is belangrijk. Zeker voor de jonge duiven. Door de wereldwijde klimaatverandering is er niets waardoor wij rustig kunnen blijven denken. Ach, waarschijnlijk valt het volgend jaar wel mee. Als het wel een keer meevalt is dat mooi meegenomen, maar laten we er maar niet vanuit gaan.

Laten we er samen voor zorgen dat wij vooraf losplaatsen kiezen waardoor wij niet of zo weinig mogelijk op elkaar hoeven te wachten. Uitgangspunt zou moeten zijn om allemaal zo recht mogelijk onder onze eigen afdeling te lossen. Daarbij hebben wij natuurlijk ook de hulp nodig van de KBDB en de Franse Duivensportbond, dit om geschikte losplaatsen te vinden. Onder het motto dat het ook in het eigen belang is van onze buitenslandse collega’s gaan wij het overleg in.

De poll van vorige week geeft aan dat de meeste leden (64%) blij zijn dat het vliegprogramma er weer op zit. Dit weekend de laatste wedvlucht de Grand Prix Der Junioren. Ze zijn inmiddels onderweg naar de losplaats. Wilt u weten wie er strijden om de topnoteringen in het eindklassement Jonge duiven? Klik dan op onderstaande link en u bent helemaal bij. https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/

Iedereen die mee doet veel succes. Volgende week zullen we weten wie op het podium komt!

Ladies League
Wekelijks mooie verslagen over de Ladies League in Op (de) Hoogte. Regionaal en ook op afdelingsniveau zijn er inmiddels mooie initiatieven ontstaan. De uitslagen staan inmiddels ook bij elke afdeling tussen de andere uitslagen van de afdeling en CC’ etc. Bij sommige afdelingen zie ik ook dat er voor 99% de namen van de Ladies staan, eigenlijk zoals het hoort. Ik meld het hier nog maar een keer: in het rekenprogramma van de vereniging (bijvoorbeeld Winver, Vinera, Rekenaar etc) is de mogelijkheid om de naam van de Lady in te vullen. Hoe werkt het dan? Compuclub kijkt of er bij een ringnummer van de Ladies League of er een naam staat in het daarvoor bedoelde veld. Als dat zo is komt de naam van de Lady in de uitslag. “Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker”. 

Bij de landelijke standen van de Ladies League is het niet gegaan zoals wij ons hadden voorgesteld. Er is afgesproken om met coëfficiënten te werken, zo is er ook gerekend door Compuclub. Echter, wij hadden er bij aan moeten geven dat het over het laagste coëfficiënt gaat over alle vluchten per onderdeel. Gelijk de berekening voor de FCI. De heren van Compuclub hebben deze week herstelwerkzaamheden verricht. Dank daarvoor!

Gouden Speld Aike Jan Veninga
Maandag 30 augustus is aan Aike Jan Veninga de Gouden Speld uitgereikt vanwege zijn grote inzet voor de duivensport. Een kort verslag in deze editie van de nieuwsbrief. Aike Jan bedankt voor jouw inzet en gefeliciteerd met de onderscheiding!

Allen een fijn weekend en succes toegewenst.


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Vorige week luidde de stelling "Ik ben blij dat het seizoen er bijna op zit." In totaal reageerden 791
liefhebbers: 
Conclusie
Iets meer dan 64% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling, terwijl iets meer dan 20% nog graag wat langer door zou gaan.
 

Poll week 36

 

Stelling:    Het concept vliegprogramma is prima


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stelling door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 10 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 11 september en zondag 12 september 


In een W-elijke aanvoer wordt aanvankelijk vochtige en later op de dag onstabiele lucht aangevoerd. Met name de O-elijke vlieglijnen hebben lokaal een grijze start met nevel en vooral boven het O-en en NO-en van Nederland, (Z)O België en O-kant Frankrijk ook lage bewolking. Deze fenomenen lossen in de loop van de ochtend op waarbij het boven Frankrijk vermoedelijk het vlotste zal gaan. Nederland heeft zo nu en dan buien/buiige regen van W naar O waarbij de nadruk zal leggen op de N-elijke helft en in de loop van de middag de intensiteit wat toe zal nemen en mogelijk een klap onweer voorkomt. Verder is het overwegend half tot zwaar bewolkt, boven N-elijk helft NL overwegend zwaar bewolkt met in de ochtend de slechtere condities in het O-en en NO-en (zwaar tot geheel bewolkt). De wind is op alle lijnen meest matig uit het ZW-en, langs de kustlijnen matig tot soms vrij krachtig. Boven Frankrijk start de dag met een zwakke WZW- tot W-en wind, die naarmate we N-elijker komen in kracht toeneemt. De Oostelijke lijnen hebben vnl. O van Parijs lokaal te maken met de genoemde nevel en lage bewolking, naar het W-en toe neemt deze kans af.

Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022

Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes. Na publicatie van het eerste concept vliegprogramma 2022 is het NPO Bestuur in gesprek gegaan met de afdelingen en heeft het NPO Bestuur via de polls in Op (de) Hoogte de liefhebbers vragen en stellingen voorgelegd over het concept programma. De opgehaalde informatie is verwerkt in dit tweede concept.

Twee weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 2 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogelsoverlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. In de bijeenkomst met de afdelingsbesturen is door meerdere afdelingen aangegeven dat men liever wat eerder dan 30 april begint. De uitkomst van de poll was dat een meerderheid van de liefhebbers zich wel kon vinden om te beginnen op 30 april. Alles wegende stelt het NPO Bestuur voor om op 23 april te beginnen met het Nationaal vliegprogramma. De extra week wordt gebruikt voor het inplannen van een Midfond vlucht. Het Dagfond programma begint een week eerder vergeleken met het eerste concept.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. De poll in Op (de) Hoogte hierover was zeer duidelijk, dat is wat V/MF spelers willen. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend het jonge duivenprogramma. De eerste Midfond vlucht gaat uit van 1 nacht mand mits dit vervoertechnisch haalbaar is voor de afdelingen. 1 nacht mand is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. De uitslag van de poll over dit punt geeft aan dat de liefhebbers dat steunen. Een ander punt waar nog winst is te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. De uitslag van de poll geeft aan dat liefhebbers ook dit steunen. Daarnaast kunnen we uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst wat betreft de indeling van de vlieggebieden. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 4 vluchten in Sector dan wel Nationaal verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte kiest een meerderheid van de liefhebbers voor 5 Dagfondvluchten. Ook meerdere afdelingsbesturen hebben aangegeven een voorkeur voor 5 Dagfond vluchten te hebben met eventueel een reserve vlucht mocht een van de Dagfond vluchten uitvallen. Dat is voor het NPO Bestuur reden om de zesde Dagfond vlucht anders in te vullen en wel als Grote Fond vlucht welke aan zowel aan het Dagfond als Marathon programma wordt toegevoegd. Concreet is het voorstel om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op. Er zijn meer voordelen van deze aanpak. De Marathon spelers krijgen de gewenste ochtendlossing. Nieuwe initiatieven zijn schaars in de duivensport. Laten we dit nieuwe initiatief een kans geven.

Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden.

Bij de Dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel.

Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathonspel
Het NPO Marathonspel is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De Marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathonspeler kan gebruik maken van een ruim opleerprogramma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte houden voor- en tegenstanders van middaglossingen elkaar in evenwicht. Voor het NPO Bestuur is dat aanleiding om het merendeel van de voorgestelde Marathon vluchten met middaglossing ongewijzigd te laten. Er is wel een meerderheid voor een aanbod van NPO Marathon vluchten met zowel ochtend- als middaglossing. De gewenste Marathon vluchten met ochtendlossing worden ingevuld door:

1. Het programmeren van een Grote fond vlucht in week 31 welke ook aan het Dagfond programma wordt toegevoegd. Het voorstel is om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op.

2. Daarnaast zet het NPO Bestuur in op een vlucht met ochtendlossing vanuit Agen/Bordeaux in week 26 in samenwerking met de ZLU.

3. Mocht de samenwerking met de ZLU niet lukken dan kunnen we overwegen om van A27 een ochtendlossing te maken of in week 25 een ochtendlossing te programmeren. Een besluit hierover kan genomen worden op de voorjaars Ledenraad 2022.

Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De Marathonliefhebber kan deelnemen aan maar liefst 12 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathonspel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. De uitslag van de poll in Op (de) Hoogte was ook duidelijk; de marathon liefhebbers willen dat NPO en ZLU samen vluchten aanbiedt. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO Bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30.

Jonge duiven spel
Het voorgestelde jonge duiven programma heeft flink wat reacties en bruikbare suggesties opgeleverd en dat was ook de bedoeling want het is een belangrijk onderwerp. De verliezen met jonge duiven in met name het begin van het programma is een probleem voor veel liefhebbers en verenigingen. Meer dan de helft van de liefhebbers haakt af en neemt niet meer deel aan het jonge duivenspel. Iedere liefhebber ervaart in eigen vereniging, samenspel en afdeling dat deelname aan het jonge duivenspel al jaren onder druk staat. Dat is slecht voor de toekomst van de sport en de verliezen maken ons ook erg kwetsbaar richting overheid.

Het overhouden en goed opleren van jonge duiven is cruciaal voor de toekomst van de duivensport. Het NPO Bestuur zet hier op in en mikt bovendien op een zo groot en breed mogelijke deelname van liefhebbers aan het jonge duivenspel en spelplezier.

Als we het tij willen keren zullen we maatregelen moeten nemen. Over de oorzaken van de verliezen is al veel geschreven en gezegd en er is geen eenduidige reden of oorzaak aan te wijzen en dus is er ook geen simpele oplossing. Gezondheid van de jonge duiven speelt een belangrijke rol. We roepen verenigingen op om in collectief verband gezondheid controles op te zetten voor de jonge duiven. Gezonde jonge duiven is een randvoorwaarde om te slagen en we hebben dat zelf in de hand.

Een gedegen opleerprogramma wat gebruik maakt van gunstige omstandigheden is tevens van groot belang. Dat is met name belangrijk voor de eerste trainingsvluchten met de container. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleerprogramma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleerprogramma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen slechts 2 opleervluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleerprogramma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleervluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Zaken die we de afdelingen verder willen meegeven bij het inrichten van de trainingsvluchten is om de jonge duiven te laten wennen aan de container door het houden van trainingen van korte afstand. De containerbezetting reduceren met 20% op de eerste 3 training en wedvluchten geeft de jonge duiven meer ruimte en voorkomt oververhitting.

De realiteit is dat veel liefhebbers hun jonge duiven begin juli nog niet gereed hebben voor de vluchten. Meerdere instap momenten voor de jonge duiven in de maanden juli en augustus komt daaraan tegemoet. Het voorgestelde jonge duiven programma en natour bieden deze meerdere instap momenten. Omdat het programma beter aansluit op het oude duiven programma kunnen liefhebbers hun aandacht volledig richten op het jonge duivenspel.

Voor het jonge duivenspel zijn 9 vluchten gepland met een uitdagende opbouw.

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Het onderwerp eerlijk spel staat op de agenda van de voorjaars Ledenraad 2022.

De uitkomst van de poll over de Olympiade kwalificatie gaf geen duidelijke richting. Er dient voorlichting te komen over hoe het in elkaar steekt en wat de alternatieven zijn. Daarom wordt voorgesteld dit onderwerp mee te nemen in de discussie over eerlijk spel.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.


 
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige eindstanden Nationaal kampioenschappen 


De voorlopige eindstanden van de Nationaal kampioenschappen zijn bekend. De eindstanden kunt u raadplegen door hier te klikken. Reclames zijn mogelijk tot en met 16 september 2021.

Namens het NPO Bestuur nogmaals van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 

NPO BUREAU

Bestellen chipringen 2022


Sinds 9 september 2021 kunnen verenigingen chipringen voor 2022 bestellen. Dit kan tot uiterlijk 30 september 2021. De chipringen kunnen per soort enkel besteld worden per 50 stuks of een veelvoud van 50 (dus niet per stuk). Voor de Ladies League kunnen de chipringen ook apart besteld worden, dat hoeft niet meer in een set.

Er kunnen niet méér Ladies League chipringen besteld worden dan dat er Ladies League vaste voetringen besteld zijn. Deze hoeven niet op een vijftal afgerond te worden. Ook de diverse soorten vaste voetringen kunnen nog bijbesteld worden. Deze zullen wij met de eerste bestelling van de vaste voetringen meeleveren. Mocht een liefhebber met deze tweede ronde meer dan 100 ringen bestellen, dan zal voor het bestelde aantal vaste voetringen, dat boven de 100 uitkomt, (eerste plus tweede bestelling), een toeslag in rekening gebracht worden van € 0,50 per ring. Via onderstaande button kunt u het prijzenoverzicht van de chipringen en vaste voetringen raadplegen.
                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Prijzen chipringen en vaste voetringen
 

NPO BESTUUR

Gouden speld voor Aike Jan Veninga


Maandag 30 augustus is Aike Jan Veninga onder valse voorwendselen naar van der Valk in Zwolle gegaan. Daar aangekomen wachtte hem een verrassing. Immers daar waren er een aantal bekenden van hem en kort na 20.00 uur kwam de voorzitter van de Duivensportbond, Ben Geerink, binnen. Ben kwam daar om één reden en dat was het uitreiken van de gouden speld van verdienste aan niemand minder dan Aike Jan Veninga.

Aike Jan Veninga is al vanaf de midden 70-er jaren actief op allerlei gebieden in de Nederlandse duivensport. Hieronder een kleine opsomming van belangrijke wapenfeiten van Aike Jan Veninga:

 • Al vele jaren en nog steeds bestuurder van de Nederlandse Groep van Keurmeesters (NGvK).
 • Hij was vele malen betrokken bij de selectie van de Nederlandse duiven voor de verschillende Olympiades.
 • Hij heeft Nederland 6 jaar vertegenwoordigd in de FCI en daar een belangrijke wijzing in de standaardklasse doorgevoerd.
 • Hij is kiesman/afgevaardigde geweest van Noord.
 • Hij is penningmeester geweest van het Nationale concours vanuit Helmstedt.

Na de felicitaties was er een gezellig samenzijn waarbij de nodige anekdotes de revue passeerden. Wat wil je ook anders als je iemand in je midden hebt die zo ongeveer van alles wel heeft meegemaakt in de duivensport.

Aike Jan, gefeliciteerd met deze gouden onderscheiding. Het is je gegund en wij weten zeker dat je je blijft inzetten voor de duivensport!

 WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix Der Junioren


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Een vooruitblik op de Grand Prix 'Der Junioren' op 11 september 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Vooruitblik Grand Prix 'Der Junioren'
 

WEDSTRIJDEN

In de spotlights: winnaar Nationaal Issoudun, Jan van Oosterbosch


Jan van Oosterbosch uit Ossendrecht is de winnaar van Nationaal Issoudun 2021. In onderstaand filmpje vertelt hij o.a. over de wedstrijd en de winnende duif. Jan, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! 
 
 

IN DE MEDIA 

Roekoe! Duivenverenigingen zoeken dringend nieuwe leden: 'We zijn echt niet oubollig'


RTV Utrecht publiceerde woensdag 8 september een artikel over de duivensport. Hierin wordt aangegeven dat duivenverenigingen dringend op zoek zijn naar nieuwe leden. Hieronder leest u het volledige artikel.


    Bron: RTV Utrecht 
 
Lees hier het volledige artikel
 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief 2 Giant Najaarsklassiekers 


Door Simon Zeeman 

Het mooie weer is in aantocht, precies op tijd voor de najaarsklassiekers. Wij organiseren de najaarsklassiekers nu voor de 16e keer en ook dit keer loopt de organisatie prima. Dit komt omdat wij kunnen rekenen op veel positieve steun van 8 verenigingen, afdelingen, NPO, rekenaar, vervoerders afdeling 5 en 11 en de Nationale losser Jelle Kooistra. Wij zijn het afdelingsbestuur van de afdeling 11 heel dankbaar dat zij er al 16 jaar klaar voor staan met steun en raad rondom onze organisatie. Als mensen denken in oplossingen en niet in problemen dan is er veel mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen in onze sport die op deze manier invulling geven aan onze mooie hobby. Ook een speciale dank je wel naar de deelnemers. We hebben ook dit jaar vooraf heel veel positieve reacties gekregen dat ze ons initiatief heel erg kunnen waarderen. Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.
 
Lees hier nieuwsbrief 2 van de Giant Najaarsklassiekers
 

LADIES LEAGUE

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden - vlucht Pont St. Maxence 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League SZHE
Tussenstand Toppershoedje Grand Prix Jonge Duiven
Stand kampioenschappen Jong
 

WEDSTRIJDEN

Bart, de onbetwiste natourspecialist 

Zaterdag 4 september stond er behalve een jongeduivenvlucht van Arlon, ook een vlucht voor de natour op het programma. Op de natourvlucht spelen jonge en oude duiven samen om de prijzen. Bart had voor deze vlucht 20 duiven klaargestoomd. Inderdaad klaargestoomd, want Bart Goering is de man van de natour. Dat vorige week buurman en vriend Ingo Sievers hem voor zat qua tijd, zat Bart niet lekker. Hij besloot er afgelopen week eens echt werk van te maken en nam zijn duiven zelfs mee voor een trainingsvluchtje naar zijn werk in Nijmegen.

Deze inspanning legde Bart geen windeieren, zo bleek vandaag. Nadat de duiven om 10.00 uur in Arlon werden gelost, zat menig duivencoach al ruim voor 14.00 uur in zijn tuin naar dat ene stipje te turen, hopende op een vroege aankomst van zijn duiven. Het duurde en duurde…… Pas om 14.21 werd het lange wachten beloond en zag Bart zijn duif NL2019-1325274 de vleugels intrekken om rap op het hok te landen. Wederom plek 1, missie geslaagd. Bart legt ook beslag op plek 4. Plek 2 en 3 zijn voor André Siegerink, terug van weggeweest. Andre was zeer in zijn nopjes met deze prestatie op deze pittige vlucht. De twee zusjes 383 en 382 kwamen een minuut naar de eerste duif van Bart aan bij Andre, wat leidde tot deze mooie en felbegeerde prestatie. Een bijzondere vermelding deze week. Harry Leferink klokt dit weekend de snelste jonge duif van onze vereniging. Superknap! Echter besloot Harry deze jonge duif niet op de jongeduivenvlucht Arlon in te korven, maar op de natourvlucht Arlon. Had Harry dat andersom gedaan, dan was hij op de jongeduivenvlucht eerste geweest. Nu rest “slechts” een zesde plaats op de natourvlucht, maar evengoed…..superprestatie Harry, ga zo door!

Maar goed, terug naar Bart. Bart legt dus beslag op plek 1 wat hem een overheerlijke slagroomtaart oplevert. Ook wint Bart een rollade en op plek 15 van de uitslag wint de coming man, Andre Siegerink, een boodschappentas met inhoud gesponsord door de eigen vereniging.

Op naar volgende week, de laatste twee duivenwedstrijden van dit jaar. We vliegen dan de laatste jongeduivenvlucht vanuit Sens en de laatste natoervlucht vanuit Quievrain.

Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Jarige Rudolf geeft duivenles 


Zaterdag 4 september stond er een bijzondere vlucht op het programma. De jonge en oude duiven werden tegelijkertijd gelost in het Belgische Arlon, een plaats vlakbij Luxemburg.

Rudolf Temmink had 10 jonge duiven uitgekozen om mee te doen aan deze vlucht. Rudolfs duiven hadden vorige week een week rust gehad en dat dit wellicht een goede keuze was, bleek vandaag. Zo konden ze uitgerust aan deze, naar later bleek pittige vlucht, beginnen. Om 10 uur werden de duiven gelost in Arlon, waarna ze konden beginnen aan de terugreis van hemelsbreed 284 kilometer. Het werd een pittige vlucht, want door de noordoostenwind, hadden de duiven de wind pal “op de kop.”

Rudolf kreeg drie jonge duiven bijna tegelijk terug op zijn hok. Om 14.38 uur de eerste en elke minuut daaropvolgend nog een duif. Op 5 september wordt Rudolf 88 en hij is daarmee het oudste lid van onze club. Vandaag gaf hij even duivenles en neemt hij plek 1-2-3 van het podium in beslag. Ook nam Rudolf zijn “verjaardagscadeaus” vast mee, want met deze prestatie won Rudolf een schitterende bos bloemen, een rollade en een zak duivenvoer gesponsord door machinefabrief Wiha. Rudolf, gefeliciteerd met deze prestatie en natuurlijk ook met je 88e verjaardag. We wensen je nog vele jaren in goede gezondheid.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september 
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Kan ik mutaties doen tijdens de bestelperiode van de ringen?
Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de bestelperiode voorbij is, kunnen mutaties weer worden ingevoerd.

Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Er wordt een duif gemeld die op mijn naam staat. Ik heb deze duif een tijd geleden verkocht of weggegeven en ik weet niet meer aan wie. Wat moet ik nu doen?
Zolang de duif op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de duif, vooral als u niet kunt aantonen dat een ander inmiddels eigenaar of bezitter is. We raden daarom ook aan om hier een goede administratie van bij te houden en bij het afstaan ervan erop te letten dat de nieuwe eigenaar als zodanig wordt geregistreerd. Deze kan dat via een online overschrijving of de overschrijvingsfunctionaris in zijn vereniging snel regelen. Via de mail die u dan ontvangt heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar. U kunt ook zelf online de overdracht regelen als u het lidnummer van de nieuwe eigenaar kent. Ook dan heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Wordt een duif van u gemeld en heeft u niet genoteerd wie de nieuwe eigenaar is, leg het probleem dan niet bij de melder - die vaak geen duiven heeft – maar werk actief mee aan een oplossing. Bijvoorbeeld via een vereniging bij de melder in de buurt of door hem op te halen en dan zelf op zoek te gaan naar de eigenaar. Alleen doorgeven dat de duif niet meer van u is en dat u niet weet van wie, helpt de melder niet verder.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 9 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
vrijdag 10 september 2021

P.V. Zaanstreek-Noord          -     Wormerveer

Jonge duivenvlucht vanuit Pnt st. Maxence                                       4 september 2021

Colinda Brugemann zet door met nu ook 1e van Maxence.

In het Franse Pnt. St. Maxence gingen na het startsein om exact 9.00 uur de deuren van de container open en zochten de sterkste nog net in het pak zittende duiven de kortste weg naar de Zaanstreek.

De beste zou vallen bij degene die het sterkste eindschot in de benen had, namelijk bij Colinda Brugemann die vorige week ook zo mooi de winst binnen haalde.

Ook nu gaat de winst overtuigend naar haar met liefst 3 duiven in de top 10 en dat op de plaatsen 1, 8 en 10.

Het is de NL.21-905 haar 7e getekende die om 14.46.10 uur aantikt en met haar gemaakte snelheid van 1113.996 meter per minuut de winst op Noorderweg binnen haalt.

En ze komen daar goed want op de 8e plaats is het haar 11e getekende de NL.21-917 die aantikt. En haar 3e duif in de Top 10 pakt dan de 10e plaats en dat doet ze knap met haar 2e getekend de NL.21-165.

Met 17 duiven mee maakt ze 6 prijzen.

Colinda gefeliciteerd met je 2e overwinning op rij.

Ook Janus en Jannus Kat uit Westzaan doen weer volop mee deze reis. Met 16 duiven in concours draaien ze een mooie 50 % aan prijzen, 8 stuks dus. De 2e plaats pakken ze met hun 12 en zet en de 4e plaats met de duif die als 14e de mand inging.

Janus en Jannus, gefeliciteerd een uitstekend weekeinde gedraaid.

Plaats 3, 6 en 7 zijn voor de man die als de afstand er een beetje inkomt gegarandeerd van voren terug te vinden is. Sjoerd Bierlee uit Assendelft. 31 mee 11 prijzen maar wel 34x top 10 te weten 3e plaats voor zijn 3e getekende, 6e plaats, heel knap voor zijn 1e getekende en op plaats 7 de duif die als 23e werd ingemand.

Chapeau Sjoerd.

We maken weer even een opstapje naar boven, naar Cor Kroon in Krommenie. Ook Cor krijgt ze deze vluchten uitstekend van voren naar huis. Hij pakt de 5e top 10 prijs met zijn 10e getekende en maakt 6 prijzen van de 15 ingezette duiven.

Cor gefeliciteerd.

De 9e plaats is voor Bert Braspenning die ook niet van wijken wil weten 10 duiven mee, 4 prijzen maar wel mooi beginnen met zijn 1e getekende.

Bert van harte gefeliciteerd.

gd30 8

 

donderdag 09 september 2021

martin

Gisteren vlogen we de 3e midfond vlucht met de jonge duiven .De 1e midfond vlucht werd gekenmerkt door een Zuidoosten wind en was voor ons geen echt succes, (buiten de ervaring die de duiven op deden) de 2e werd gekenmerkt door hevig regenval en was wederom geen succes(buiten de  ervaring die ze weer opdeden).De 3e gisteren werd gekenmerkt door bewolking maar leek wel een eerlijke vlucht te worden. Op tijd los en een wind recht op kop, zodat goede duiven de plek in de auto konden compenseren door kwaliteit en vorm.

Ondanks de wat matige resultaten van de eerste twee midfond vluchten hadden we absoluut het vertrouwen in onze ploeg jonge duiven niet verloren. In ons jonge duiven systeem scheiden we op zondag de jonge duiven tot en met woensdagmorgen en brengen dan de hele bende weg en laten ze dan samen tot donderdag met inkorven. Deze keer deden we dat niet en lieten we ze woensdag nog 2 keer trainen en dat trainen pakte ze goed op. We zagen ze woensdag geweldig hoog en hard trainen samen met de duiven van Henk Spiering (die ook een werelduitslag neer zette dit weekend). Donderdag avond heel even samen en zo de mand in zonder veel energieverspilling en goed getraind.

De duiven gingen gisteren vroeg los en tijdens onze (eigen) ochtendtraining op de fiets ervoeren we een pittig koud windje uit het Noordoosten. Alle ingrediënten waren aanwezig om eindelijk eens wat te kunnen laten zien. We (Nico ,Jochem en ik zelf ) verwachtten de duiven zo rond een uur of één. We gingen uit van rond de 1200 meter per minuut. De zon deed zijn best om er door te komen en we hadden er echt zin in.

Kwart voor één zien we plotseling een duif hard rond ons hok vliegen en roep ik spontaan ,daar vliegt er één!! Terwijl ik begin te fluiten hoor ik buurman Arie roepen dat het een ontsnapte oude duif van hem was. Daar waren we niet blij mee want die duif bleef vrolijk rond vliegen en we verwachtten toch elk moment een jonge duif. Terwijl ik met mijn rug tegen de schutting van mijn bakkie koffie zat te genieten roept Jochem plotseling “daar komt er één…. als een raket ,precies uit de goede hoek ,blijf zitten want ze valt in een streep zo op de klep”

Terwijl ik met mijn rug naar de vlieglijn naar de klep keek welke duif er zou landen zie ik plotseling boven het hok op enige meters hoogte twee ooievaars aan komen vliegen. Zoiets verzin je toch niet? De duif landde dus niet maar ging omhoog en bleef boven de ooievaars vliegen en geloof het of niet, er kwamen nog 2 ooievaars bij vliegen. Er vlogen dus 4 ooievaars en onze eerste duif recht boven ons hok. We zien hier never of nooit een ooievaar en precies nu onze eerste duif arriveert vliegen er 4 heel tergend langzaam rondjes draaiend boven het hok.

Dat schouwspel duurde dus ruim anderhalf minuut opgenomen door Nico en buurman Arie en zijn letter Andre. Toen de duif echter viel bleef ze vanaf het hok op de golfplaten nog zeker een halve minuut de ooievaars nakijken voordat ze op de antenne sprong. Als Jochem later op Compuclub life de eerste snelheden ziet verschijnen dan zien we dat ons duifje een hogere snelheid had gemaakt dan de 1e meldingen die op Compuclub stonden. Echt ongelooflijk dat dit zo moet gebeuren. Het lot was ons dit weekend niet gunstig gezind ,zullen we maar zeggen. En nu de uitslag er staat hadden we dicht tegen een afdelingsoverwinning aan gezeten zullen we maar zeggen.

Het eerste duifje was een duivinnetje met een kruisborstje en één van Jochems favorietjes. Gekweekt door hemzelf uit zijn favoriete Havenith duivin met een heel laat doffertje van 2019, die ik enkele jaren terug heb gekregen van Johan de Vries( IJsselmuiden) uit zijn beste kweekduiven. Precies 5 minuten later komt de trein op stoom en komt de één na de ander prachtig uit de steeds zonniger en blauwer wordende lucht vallen, bijna allemaal precies uit de vlucht lijn. We kijken terug op een prachtige eerlijke vlucht waarvan er nu nog steeds 3 ontbreken. Maar dat is duivensport (selectie sport).In de club vliegen er 3 duiven sneller (die alle drie top vijf in afdelingsverband vliegen) maar maken we toch nog een goede uitslag. 347 duiven 4-5-6-7-13-14-18-20-21-22-27-29-31-36-39 enz 66/25. Op afdeling niveau beginnen we nu met prijs 13 tegen 6896 duiven.

Fijne zondag

Martin.

woensdag 08 september 2021

P.V. Zaanstreek-Noord    -   Wormerveer

 Navlucht vanuit Lennik                                                                    4 september 2021.

Ouderwetse overwinning A.Kat & zoon Westzaan.

Het was lang wachten afgelopen zaterdag terwijl het in Noord Holland ogenschijnlijk mooi vliegweer was.

Lennik ging pas dik na het middaguur los, om 13.45 uur kregen de duiven de vrijheid.

Er stond een ONO wind e3n ze zouden er weer aan moeten trekken. Hoewel als je naar de uitslag kijkt valt dat ook wel best weer mee.

Het waren de duiven van de vader en zoon combinatie Kat en zoon uit Westzaan die zoals vaak de boventoon weer voerden.

Om precies 16.13.52 uur toucheerde hun 2 jarige duif de NL.20-169 de aankomstplaat en wist daarmee de winnende snelheid te laten afdrukken. De NL.20-169 was als 1e getekende gezet en maakt een snelheid van 1267.856 meter.

In de Top 10 is het wederom een duif uit 2020, de NL.422 die op de 6e plaats afgevlagd wordt. Dat was overigens de duif die als 27e de mand inging.

Het kan mee en tegen zitten, maar het zat het met 25 prijzen van de 27 ingezette duiven duidelijk mee. Een prachtige prestatie.

Janus en Jannus van harte gefeliciteerd.

De 2e, 4e, 7e en 9e plaats worden ingenomen door de duiven van Martijn en Marit Kramer uit Wormer die ze dus voor de navluchten nog uitmuntend hebben zitten. De 2e plaats gaat naar hun NL.20-312 die als 17e de mand inging. De 4e plaats pakt de NL.18-710 een routinier en hun 1e gezette duif. Op plaats 7 hun 2e getekende de NL.20-643, dus de 1e en 2e getekende bij hun eerste 4 aankomende Top 10 duiven. De laatste en 9e plaats eist hun 47e ingezette duif op en dat is de NL.21-785. 53 mee en 34 prijzen, ook geen klein bier.

Martijn en Marit gefeliciteerd.

Op plaats 3 Jon Siemons uit Krommenie, maar ook op plaats 8 en dat doet hij met zijn 2e en 9e getekende van de 15 ingezette duiven. Zijn 2e getekende is de NL.20-793 en zijn 9e getekende is de NL.20-720. Met 15 duiven mee en 9 in de prijzen zal hij zeker ook tevreden zijn.

Jon gefeliciteerd met weer 2 mooie kopduiven.

We blijven nog even in Krommenie bij Cor Kroon die gaat lopen met een mooie 5e plaats en die wordt door zijn 1e getekende duif de NL.20-793 verwezenlijkt.

Cor gefeliciteerd met deze mooie eindsprint aan het eind van het seizoen.

Blijft over de 10e plaats en die is voor Marco Braspenning uit Zaandam. Met 46 duiven mee maakt hij mooi 26 prijzen en de duif die als eerste bij hem arriveerde was de NL.21-809 en die ging als 9e getekende de mand in.

Bert weer gefeliciteerd met een mooie top 10 plaats.

Afstand gemiddeld 188.800 km

Lossingstijd: 13.45.00 uur

1e duif :         16.13.52 uur

Hoogste snelheid: 1267.856 m/pmin.

Sluitingstijd:           16.35.33 uur.

Janus en jannus Kat

maandag 06 september 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 3 september 2021 | week 35

Voorwoord

Grand Prix Nieuwe Oogst
Oftewel “De Talenten Klassieker” heeft vorig weekend plaatsgevonden. Er is inmiddels het nodige gezegd en geschreven over dat het afdelingslossingen zijn geworden en geen sectorlossingen. Domweg omdat de opbouw van het jonge duiven programma niet is verlopen zoals gepland was. Het belang van de jonge duiven staat altijd voorop, hierdoor was het niet mogelijk om er overal sectorvluchten van te maken. Feitelijk was dat 3 weken geleden al in beeld en is er ook toen door het NPO Bestuur aangegeven dat het belang van de duif altijd voorop staat, hoe graag wij de eerste geplande Grand Prix op sectorniveau ook door hadden willen laten gaan. Het is voor de Grand Prix vluchten rekentechnisch niet mogelijk om zowel afdeling als sector gelijktijdig te gebruiken. Daardoor moesten het allemaal afdelingsvluchten geworden. Het NPO Bestuur heeft er op aangedrongen om waar mogelijk wel samen te lossen. Uiteindelijk is dat er overal niet van gekomen en dat is jammer.

Het is inmiddels gewoonte geworden om de winnaars te feliciteren in dit voorwoord. Foto’s worden volgende week geplaatst. De winnaars zijn: Zeeland ’96 – Roegiest & Visser – Philippine, Brabant 2000 – Embregts-Theunis – Hoeven, Oost Brabant – Will & Dirk Geudens – Knegsel, Limburg – Jacky Warnier – Eijsden, Zuid Holland – Reedijk-Jongekrijg – Puttershoek, Noord Holland – B. Thiele – Velserbroek, Midden Nederland – Rien & Diny van Oss – Velddriel, G.O.U. – W. Geurtz & Zn. – Haalderen, Oost Nederland – Jolanda Kniest – Didam, Noord Oost Nederland – C. & G. Koopman – Ermerveen, Friesland ’96 – J. & S. Timmermans – Donkerbroek. Alle winnaars van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning, geniet ervan!

Vliegprogramma 2022
Zoals vorige week al aangegeven tijdens de bestuursvergadering van 1 september zouden wij ons als NPO Bestuur voor de laatste keer buigen over het Nationale Vliegprogramma 2022. Dat hebben wij gedaan en het resultaat ziet u terug in deze editie van Op (de) Hoogte. Wij hebben ontzettend veel input gehad en uiteindelijk keuzes gemaakt en die worden voorgelegd aan de Ledenraad van 27 november aanstaande. Ik ga er verder niet over uitweiden maar waardeer het als u eerst de toelichting leest en vervolgens kijkt hoe de kalender er voor 2022 uitziet. Het is nu aan de leden om er via de vereniging en afdeling iets van te vinden. 

Laatste Grand Prix van dit jaar
Het gaat snel, zo sta je voor de eerste Grand Prix en in een flits ben je bij de laatste. Volgende week staat de Grand Prix Der Junioren op de kalender, ofwel “De Ode aan Orléans Klassieker”. De finale krachtmeting van de jonge duiven met lossingen vanuit Chateaudun, Orléans, Fontenay, Sens en Chalons en Champagne. Voor de laatste keer zijn er ook weer luxe hoofdprijzen te winnen door uw duiven te zetten op niveau 9 kolom 19. Om mee te doen kunt u het aantal duiven aangeven op niveau 9, meer is niet nodig! Succes met de laatste voorbereidingen.

Kampioenen 2021
Een van de positieve punten die wij dit jaar hebben ervaren is dat wij wekelijks de tussenstanden op de verschillende disciplines konden volgen op Compuclub via deze link: https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/npokamp/index.php . Niet alle uitslagen worden door Compuclub gemaakt. De verschillende rekenaars hebben gedurende het seizoen regelmatig aangeleverd, dank hiervoor. De eindstanden van de Vitesse, Midfond, Dagfond en Marathon staan in deze Op (de) Hoogte. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot en met 16 september 2021.

Fijn weekend en geniet van het mooie weer en de duiven!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Op 27 augustus hebben we vier stellingen gepubliceerd. De reacties van de 1.048 liefhebbers die gereageerd hebben, ziet u hieronder in vier grafieken.
 
Stelling 1

Op de vluchten met jonge duiven mogen geen oude duiven worden ingekorfd.


Stelling 2

Ik heb er geen bezwaar tegen dat Midfond-vluchten met wat meer afstand gezamenlijk met andere afdelingen worden vervoerd en gelost.Stelling 3

Ik heb geen bezwaar tegen 2 of 3 vaste losplaatsen voor de Midfond-vluchten.


Stelling 4

Gelijke kansen voor iedereen om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympiade. Daarom zijn de NPO kampioenschappen het geschikte selectiecriterium. 


Conclusie
Over de stellingen van deze week wordt wisselend gedacht, soms een hele duidelijke gezamenlijke mening, soms is verdeeldheid te zien. Met name bij stelling 1 en 2 zijn de meningen flink verdeeld en houden de groepen die het eens en oneens zijn met deze stellingen elkaar in evenwicht. Bij stelling 3 is er een duidelijk beeld te zien, terwijl stelling 4 een driedeling laat zien tussen voor-, tegen en neutrale stemmers.
 

Poll week 35

 

Stelling: Ik ben blij dat het seizoen er bijna op zit.   


Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stellingen door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen per stelling)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 3 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 4 september


Rond een hogedrukgebied over de Britse Eilanden waait een zwakke tot matige oostelijke wind. De temperatuur ligt in de vroege ochtend rond 10-12 graden en loopt in de ochtend al snel op naar rond de 20 gr en in de middag verder naar plaatselijk tot 24-26 gr. Met name over Belgie en Frankrijk is op 300-500m in de eerste uren nog relatief warme lucht aanwezig, maar na zonsopkomst verdwijnt dit snel en vormt dan ook geen belemmering voor de lossingen. Van tijd tot tijd trekken wel wat wolkenvelden over Frankrijk noordwaarts, maar neerslag valt hieruit nauwelijks. Wat dikkere bewolking zal zich over het noorden van het land bevinden, met net ten zuiden ervan de eerste uren grondmist en/of mistbanken. Ook deze verdwijnen snel. De verwachting is dat voor 9 uur de meeste lossingen gedaan zullen zijn.

Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022

Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes. Na publicatie van het eerste concept vliegprogramma 2022 is het NPO Bestuur in gesprek gegaan met de afdelingen en heeft het NPO Bestuur via de polls in Op (de) Hoogte de liefhebbers vragen en stellingen voorgelegd over het concept programma. De opgehaalde informatie is verwerkt in dit tweede concept.

Twee weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 2 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogelsoverlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. In de bijeenkomst met de afdelingsbesturen is door meerdere afdelingen aangegeven dat men liever wat eerder dan 30 april begint. De uitkomst van de poll was dat een meerderheid van de liefhebbers zich wel kon vinden om te beginnen op 30 april. Alles wegende stelt het NPO Bestuur voor om op 23 april te beginnen met het Nationaal vliegprogramma. De extra week wordt gebruikt voor het inplannen van een Midfond vlucht. Het Dagfond programma begint een week eerder vergeleken met het eerste concept.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. De poll in Op (de) Hoogte hierover was zeer duidelijk, dat is wat V/MF spelers willen. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend het jonge duivenprogramma. De eerste Midfond vlucht gaat uit van 1 nacht mand mits dit vervoertechnisch haalbaar is voor de afdelingen. 1 nacht mand is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. De uitslag van de poll over dit punt geeft aan dat de liefhebbers dat steunen. Een ander punt waar nog winst is te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. De uitslag van de poll geeft aan dat liefhebbers ook dit steunen. Daarnaast kunnen we uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst wat betreft de indeling van de vlieggebieden. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 4 vluchten in Sector dan wel Nationaal verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte kiest een meerderheid van de liefhebbers voor 5 Dagfondvluchten. Ook meerdere afdelingsbesturen hebben aangegeven een voorkeur voor 5 Dagfond vluchten te hebben met eventueel een reserve vlucht mocht een van de Dagfond vluchten uitvallen. Dat is voor het NPO Bestuur reden om de zesde Dagfond vlucht anders in te vullen en wel als Grote Fond vlucht welke aan zowel aan het Dagfond als Marathon programma wordt toegevoegd. Concreet is het voorstel om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op. Er zijn meer voordelen van deze aanpak. De Marathon spelers krijgen de gewenste ochtendlossing. Nieuwe initiatieven zijn schaars in de duivensport. Laten we dit nieuwe initiatief een kans geven.

Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden.

Bij de Dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel.

Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathonspel
Het NPO Marathonspel is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De Marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathonspeler kan gebruik maken van een ruim opleerprogramma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma.

Volgens de poll in Op (de) Hoogte houden voor- en tegenstanders van middaglossingen elkaar in evenwicht. Voor het NPO Bestuur is dat aanleiding om het merendeel van de voorgestelde Marathon vluchten met middaglossing ongewijzigd te laten. Er is wel een meerderheid voor een aanbod van NPO Marathon vluchten met zowel ochtend- als middaglossing. De gewenste Marathon vluchten met ochtendlossing worden ingevuld door:

1. Het programmeren van een Grote fond vlucht in week 31 welke ook aan het Dagfond programma wordt toegevoegd. Het voorstel is om voor Sector 1 en 2 Brive te spelen en voor de sectoren 3 en 4 La Souterraine met ochtendlossing. De Grote Fond is een nieuw spelelement wat de Dagfond en Marathon speler samenbrengt en hopelijk levert deze vernieuwing mooie concoursen op.

2. Daarnaast zet het NPO Bestuur in op een vlucht met ochtendlossing vanuit Agen/Bordeaux in week 26 in samenwerking met de ZLU.

3. Mocht de samenwerking met de ZLU niet lukken dan kunnen we overwegen om van A27 een ochtendlossing te maken of in week 25 een ochtendlossing te programmeren. Een besluit hierover kan genomen worden op de voorjaars Ledenraad 2022.

Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De Marathonliefhebber kan deelnemen aan maar liefst 12 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathonspel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. De uitslag van de poll in Op (de) Hoogte was ook duidelijk; de marathon liefhebbers willen dat NPO en ZLU samen vluchten aanbiedt. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO Bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30.

Jonge duiven spel
Het voorgestelde jonge duiven programma heeft flink wat reacties en bruikbare suggesties opgeleverd en dat was ook de bedoeling want het is een belangrijk onderwerp. De verliezen met jonge duiven in met name het begin van het programma is een probleem voor veel liefhebbers en verenigingen. Meer dan de helft van de liefhebbers haakt af en neemt niet meer deel aan het jonge duivenspel. Iedere liefhebber ervaart in eigen vereniging, samenspel en afdeling dat deelname aan het jonge duivenspel al jaren onder druk staat. Dat is slecht voor de toekomst van de sport en de verliezen maken ons ook erg kwetsbaar richting overheid.

Het overhouden en goed opleren van jonge duiven is cruciaal voor de toekomst van de duivensport. Het NPO Bestuur zet hier op in en mikt bovendien op een zo groot en breed mogelijke deelname van liefhebbers aan het jonge duivenspel en spelplezier.

Als we het tij willen keren zullen we maatregelen moeten nemen. Over de oorzaken van de verliezen is al veel geschreven en gezegd en er is geen eenduidige reden of oorzaak aan te wijzen en dus is er ook geen simpele oplossing. Gezondheid van de jonge duiven speelt een belangrijke rol. We roepen verenigingen op om in collectief verband gezondheid controles op te zetten voor de jonge duiven. Gezonde jonge duiven is een randvoorwaarde om te slagen en we hebben dat zelf in de hand.

Een gedegen opleerprogramma wat gebruik maakt van gunstige omstandigheden is tevens van groot belang. Dat is met name belangrijk voor de eerste trainingsvluchten met de container. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleerprogramma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleerprogramma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen slechts 2 opleervluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleerprogramma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleervluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Zaken die we de afdelingen verder willen meegeven bij het inrichten van de trainingsvluchten is om de jonge duiven te laten wennen aan de container door het houden van trainingen van korte afstand. De containerbezetting reduceren met 20% op de eerste 3 training en wedvluchten geeft de jonge duiven meer ruimte en voorkomt oververhitting.

De realiteit is dat veel liefhebbers hun jonge duiven begin juli nog niet gereed hebben voor de vluchten. Meerdere instap momenten voor de jonge duiven in de maanden juli en augustus komt daaraan tegemoet. Het voorgestelde jonge duiven programma en natour bieden deze meerdere instap momenten. Omdat het programma beter aansluit op het oude duiven programma kunnen liefhebbers hun aandacht volledig richten op het jonge duivenspel.

Voor het jonge duivenspel zijn 9 vluchten gepland met een uitdagende opbouw.

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Het onderwerp eerlijk spel staat op de agenda van de voorjaars Ledenraad 2022.

De uitkomst van de poll over de Olympiade kwalificatie gaf geen duidelijke richting. Er dient voorlichting te komen over hoe het in elkaar steekt en wat de alternatieven zijn. Daarom wordt voorgesteld dit onderwerp mee te nemen in de discussie over eerlijk spel.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.


 
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige eindstanden Nationaal kampioenschappen 


De voorlopige eindstanden van de Nationaal kampioenschappen zijn bekend. De eindstanden kunt u raadplegen door hier te klikken. Reclames zijn mogelijk tot en met 16 september 2021.

Namens het NPO Bestuur nogmaals van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 WEDSTRIJDEN

Vooruitblik Grand Prix Der Junioren en terugblik Grand Prix Nieuwe Oogst


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Een vooruitblik op de Grand Prix 'Der Junioren' op 11 september 2021 en een terugblik op de Grand Prix 'Nieuwe Oogst' van 28 augustus 2021. Wilt u deze informatie bekijken? Klik dan op onderstaande buttons.  
 
Vooruitblik Grand Prix 'Der Junioren'
Terugblik Grand Prix 'Nieuwe Oogst'
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige uitslagen Grand Prix Nieuwe Oogst


De voorlopige uitslagen van de Grand Prix Nieuwe Oogst zijn bekend. Het NPO Bestuur feliciteert nogmaals alle winnaars met deze geweldige prestatie! De voorlopige uitslagen kunt u hier raadplegen.
 
 

WEDSTRIJDEN

Nieuwsbrief Giant Najaarsklassiekers 


Door Simon Zeeman 

Sportvrienden,

De wereld is door corona volledig op zijn kop komen te staan. Gelukkig komt er wel enig licht aan het einde van de tunnel. We hebben met het uitreiken van de prijzen over het jaar 2020 gewacht tot we het op een verantwoorde manier kon laten plaats vinden. De prijzen werden van 23 juni t/m 26 juni uitgereikt in het inkorflokaal waaruit u in 2020 hebt deelgenomen aan de najaarsklassiekers.

Inmiddels zijn wij druk met de organisatie van editie 2021. Dit wordt voor ons de 16e keer op rij de speciale najaarsvluchten vanuit Urk voor u te organiseren. De NPO is afgelopen winter gestart met nieuwe regelgeving, ook voor de najaarsvluchten. Alle consequenties zijn voor ons nog niet helemaal duidelijk. Wij wachten op nog een aantal antwoorden vanuit Papendal. Overigens, om alle misverstanden weg te nemen wil wij aangeven dat wij een goede verstandhouding hebben met de Nationale bond. Het is belangrijk dat we in alle geledingen van onze geweldige hobby positief met elkaar optrekken. Onze organisatie probeert de duivensport een positieve uitstraling te geven, zowel intern als extern. Het is daarom een goede zaak dat we goede banden hebben met alle geledingen binnen onze bond.

Na het ingewikkelde jaar 2020 proberen we weer een aantrekkelijk programma voor te leggen aan de leden van de afdeling 5,6,7,8,9,10 en 11. Waarbij we als eerste gericht zijn op de leden van de afdelingen 5,6,7,10 en 11, maar waarbij de leden van de afdelingen 8 en 9 zo bij in kunnen schuiven. De leden van de andere 4 afdelingen zijn van harte welkom indien zij dit wensen.

Prijsuitreiking Najaarsklassiekers 2020
Wij hebben heel lang gewacht met het uitreiken van de prijzen van de editie 2020. Voor ons stond voorop dat wij op geen enkele manier de deelnemers aan onze wedstrijden in een onveilige situatie wilden brengen wegens corona. Daarnaast moesten wij goede afspraken maken met de leveranciers van de producten die wij als prijzen uitreiken. In totaal worden er aan 122 liefhebbers voor een totaal bedrag van meer dan 5.000 euro aan prijzen uitgereikt. Het overgrote deel zijn verse producten van zeer hoge kwaliteit. Ook alle deelnemende jeugdleden kregen een mooie prijs.

Wat gaat er in 2021 gebeuren?

Late Jongen
De duivensport kent een moeilijk jaar m.b.t. het weer. Dit is ons ook te merken aan hoe de jonge duivenvluchten zijn verlopen. Vluchten in het najaar hebben de laatste jaren voor een gedeelte van onze liefhebbers de functie om hun duivenbestand aan te vullen. Zeker voor de marathonspelers. Maar deze functie geldt ook voor alle liefhebbers in een jaar zoals we in 2021 beleven. Onze duivensport kent een afnemend ledenaantal. Deze achteruitgang wordt versneld als de liefhebbers zijn/haar duivenbestand niet op orde kan krijgen. Dus deze functie is heel belangrijk voor de duivensport in zijn geheel. Wij pakken deze verantwoordelijkheid als organisatie op en organiseren een aantal oefenvluchten. 1 aan de Oostkant, 2 aan de Westkant, omdat daar de stappen voor de verste afstand groter zijn.

Het programma 2021
Deze najaarsklassiekers kennen twee vlieglijnen, nl. een Westelijke en een Oostelijke. De Oostelijke lijn met inkorfcentra in Damwoude, Onderdendam, Noordwolde, Balk en Urk. Met een voorlopig vliegprogramma:

Oefenvlucht
18/09 Zutphen

Wedstrijden
25/09 Duiven
02/10 Boxtel
09/10 Sittard
16/10 Heusden Zolder

De Westelijke lijn met inkorfcentra in Hendrik ido Ambacht, Alphen a/d Rijn, Zaandam en Urk, Op Urk kunnen de liefhebbers kiezen voor de West- of Oostlijn. Het voorlopige vliegprogramma voor de West-lijn is:

Oefenvluchten (door de week)
14/09 Hazeldonk
22/09 Duffel

Wedstrijden
25/09 Lennink
02/10 Quievrain
09/10 Niergnies
16/10 Roye

Bij deelname aan de oefenvluchten en wedstrijden dient u het verplichte Paramyxo ent bewijs te overleggen. De duiven mogen bij de oefenvluchten zo de mand in. Voor de wedstrijdvluchten is dat nog niet helemaal duidelijk. Wij hopen u daarover binnenkort te informeren. Bij de oefenvluchten hebben wij de mogelijkheid om in twee groepen te lossen. Laat ons weten wat u van de oefenvluchten vindt en of u voorstander bent van een lossing of lossen in twee groepen. Stuur ons een e-mail via //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener noreferrer" id="LPlnk342562" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;" data-auth="NotApplicable" data-linkindex="0">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

Hoofdsponsor
Voor 2021 zal Giant Bicycles uit Lelystad wederom als hoofdsponsor optreden voor de Najaarsklassiekers. Wij zijn onze hoofdsponsor dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen.

Sponsors
Wij, als commissie, proberen weer een uitgebreid sponsorpakket aan prijzen bij elkaar te krijgen zodat zoveel mogelijk mensen een prijs kunnen winnen. Wilt u ook sponsor worden van de najaarsklassiekers? Neem dan contact op met Louw van den Berg (06-22258877) of Simon Zeeman (06-23801027). Voor het goede doel willen wij ook een bonnenverkoop organiseren. Bent u een goed spelende liefhebber die graag onze doelstellingen wil ondersteunen, meldt u dan aan voor de bonnenverkoop via //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Stel al uw vragen over de taartvluchten via e-mail aan //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wilt u deze nieuwsbrief in de toekomst in uw mailbox ontvangen, laat dan uw mailadres achter op dit mailadres. Verder zullen alle nieuwtjes weer zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden op onze website www.taartvluchten.nl. In de volgende nieuwsbrief besteden wij aandacht aan allerlei zaken rondom de najaarsklassiekers.
 

LADIES LEAGUE

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden


 

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League SZHE
Tussenstand Toppershoedje Grand Prix Jonge Duiven
 

NPO BUREAU

Duivenliefde van het allerhoogste niveau

Door André van de Wiel 

27 augustus ontving ik onderstaand bericht:Ik heb deze geweldige persoon de volgende reactie gestuurd:

**

Geachte heer Kuijper,

Geweldig dat u zich ontfermt hebt over onze duif! De beestjes maken wat mee. Deze duif is zaterdag 21 augustus jl. in Nanteuil (Frankrijk) in convooi gelost en dat is voor ons hok 300 km. Ik woon in Luyksgestel aan de Belgische grens. Door de met vlagen behoorlijke krachtige zuidoosten wind is de duif uit koers geraakt en de zee opgeslagen. Gelukkig is de duif op een veilige plaats teruggekomen. Hopelijk zet ze door de gunstige noordelijke wind de reis naar Luyksgestel voort.

Ik laat u weten als ze gearriveerd is!

Mvg
André van de Wiel


**
Hoe het verder ging: 

Mijn grote dank gaat uit naar Gerald Kuijper en naar Patrick Mastemaker! De eerste heeft de opvang van onze krasdoffer gedaan op het offshore platform 200 km ten noorden van Nederland en hem met de helikopter naar Den Helder overgebracht. Daar wilde hij hem loslaten, maar Patrick had een beter idee. Hij heeft de duif op Den Helder Airport opgehaald.

We zijn tot de conclusie gekomen dat de duif nog een paar daagjes aan moet sterken om daarna te beslissen wat te doen. Ik heb via Frank Vunderink ook nog details gekregen waar het booreiland ligt. Op het noordelijkste deel zie je het F2-A-Hanze Platform, de aanlegplaats van onze duif. Duivenliefde van het allerhoogste niveau! 

Laatste update: 
Hij komt met de auto naar huis vanuit Den Helder. Ook heb ik de mensen van het olieplatform gesproken, die zich over onze duif ontfermd hebben. Hij was na een paar dagen de eetzaal in gevlogen en daar heeft de kok hem kunnen vangen. Met een lach werd er nog gezegd dat er weinig vlees aan zat, daarom mocht hij met de helikopter mee naar het vaste land. De kok kon er toch niks van maken! Ik heb beloofd dat hij de naam F2A Hanza gaat dragen waarop hun reactie was dat bij een transfer naar China of Japan ze wel commissiegeld wilden hebben.... Weer een prachtige ervaring van positieve zaken binnen onze duivenhobby!
 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 


IN DE MEDIA 

Een duif met een Strava account 

Het valt altijd niet mee om de postduivensport in positieve zin in de publiciteit te krijgen. Sinds kort is het Tijs van der Hulst uit Warmond in redelijke mate gelukt. Tijs, 3 maanden lid van PV De Voorhouter, is al op jonge leeftijd in aanraking met de wedstrijdsport gekomen. Zijn vader, voorheen voorzitter van PV De Voorhouter, beoefende de duivensport in Voorhout. Je zou kunnen zeggen dat het met de paplepel is ingegoten.

Het begint natuurlijk met een hokje met - in dit geval - 4 duiven. Hij heeft in die korte tijd zijn duivensport een nieuwe dimensie gegeven. De aanschaf van 2 gps track ringen heeft hem meer inzicht verschaft welke weg zijn postduif naar het thuishok aflegt. Zijn duif Mathieu (genoemd naar de Mathieu) stelt hem niet teleur. Hij brengt nog steeds zijn gps-ring huiswaarts. Via Twitter laat hij ook geïnteresseerde duivenliefhebbers en familieleden weten over het reilen en zeilen van zijn duif. Dit wekte de belangstelling van Omroep West. Een interview met Bas Muijs was spoedig op radio West te beluisteren. Een verslag over de duif Mathieu was een volgende stap. Ook een cameraploeg stond alras voor zijn deur. Niet alleen uitgezonden op TV West maar ook in het NPO-journaal in het blokje Regionieuws. Dit alles kan natuurlijk niet in het Spoor der Kampioenen geplaatst worden, maar op de website van PV De Voorhouter (www.pvdevoorhouter.nl) onder het kopje 'Als een tierelier' kunt u deze filmpjes beluisteren en bekijken. Ook de weg die Mathieu heeft afgelegd kunt u bekijken. Het artikel daarentegen kunt u hieronder lezen: Bron: Omroep West 
Klik hier voor het volledige artikel
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september 
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen 

 

Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Wanneer kan ik chipringen voor 2022 bestellen?
Halverwege september wordt het bestelprogramma geactiveerd en kunnen de chipringen besteld worden. U kunt het beste de machtiging invullen, dit wordt in november geïncasseerd. De bestelperiode staat ca. twee weken open, in die tijd kan er besteld en gewijzigd worden. We publiceren binnenkort de exacte data. 

We zijn er achter gekomen dat we voor 2022 meer vaste voetringen nodig hebben, hoe komen we hieraan?
Tegelijk met de chipringen wordt het ook mogelijk om vaste voetringen na te bestellen voor 2022. Nabestellen voor 2021 is vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Er wordt een duif gemeld die op mijn naam staat. Ik heb deze duif een tijd geleden verkocht of weggegeven en ik weet niet meer aan wie. Wat moet ik nu doen?
Zolang de duif op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de duif, vooral als u niet kunt aantonen dat een ander inmiddels eigenaar of bezitter is. We raden daarom ook aan om hier een goede administratie van bij te houden en bij het afstaan ervan erop te letten dat de nieuwe eigenaar als zodanig wordt geregistreerd. Deze kan dat via een online overschrijving of de overschrijvingsfunctionaris in zijn vereniging snel regelen. Via de mail die u dan ontvangt heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar. U kunt ook zelf online de overdracht regelen als u het lidnummer van de nieuwe eigenaar kent. Ook dan heeft u de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Wordt een duif van u gemeld en heeft u niet genoteerd wie de nieuwe eigenaar is, leg het probleem dan niet bij de melder - die vaak geen duiven heeft – maar werk actief mee aan een oplossing. Bijvoorbeeld via een vereniging bij de melder in de buurt of door hem op te halen en dan zelf op zoek te gaan naar de eigenaar. Alleen doorgeven dat de duif niet meer van u is en dat u niet weet van wie, helpt de melder niet verder.
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 2 september 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Van wie is deze duif? 


In Schoonebeek in Drenthe is de volgende duif opgevangen 2021,1501318. De huidige eigenaar is bij ons niet bekend, zou deze zich willen melden bij NPO Bureau zodat we hem in contact kunnen brengen met de melder?
 

Terug naar inhoudsopgave

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 • 100-jarig bestaan PV de Vredesbode Veldhoven. Op zaterdag 2 oktober is er een receptie en op zondag 3 oktober een feest voor leden en genodigden. Vrijdag 8 oktober is er een forumavond. Meer informatie over deze bijeenkomsten leest u hier
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


September

11 september 2021 - einde vliegseizoen
 

November

13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
27 november 2021 - NPO Ledenraad
vrijdag 03 september 2021

martin

We vlogen afgelopen zaterdag de 2e midfond vlucht met de jonge duiven van uit Nanteuil (333 km).Onze duiven begonnen goed te trainen en stonden er goed op. De eerste weken op weduwschap is altijd even wennen maar de duiven pakten het goed op en begonnen lekker te trainen. Tijdens het inkorven voelde de duiven ook heel goed aan, dus we hoopte op een goede uitslag. De afstand was een beetje verder en dat ligt onze jonge duiven over het algemeen beter.

We waren alleen bang dat de duiven in Nanteuil in de zon kwamen te staan want op die losplaats is geen schaduwplekje te bekennen. Nanteuil is bij zonnig warm weer totaal ongeschikt als losplaats, als de duiven daar de hele vrijdag moeten staan. Waarom we die losplaats nog steeds blijven gebruiken is mij dan ook een compleet raadsel.

Mensen vergeten blijkbaar snel, maar 2012 en 2013 staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. Het drama was toen zo groot dat we de week erop zelfs helemaal geen jonge duivenvlucht konden spelen. We sloegen toen gewoon 2 keer een jonge duivenvlucht over nadat de jonge duiven door de Nanteuilse zon behoorlijk uitgedroogd waren!!

Deze keer lekker vroeg gelost met een matig vertrek, volgens een andere afdeling LC, die daarom wachtte met lossen. Ik heb volledig vertrouwen in onze LC ,dus maakte ik me dan ook niet echt druk om die mededeling.

Nico en Jochem waren op tijd en volgens hun prognose moesten we rond half één een duif draaien. Om even over half één kwam er een duif vanuit het westen tussen de huizen door vallen en die was voor buurman Arie. Nauwelijks een minuut later zag ik een stipje aankomen uit het zuiden die duidelijk aan het vallen was en inderdaad prachtig op ons dak viel en even later op de klep sprong. De jonge doffer was duidelijk nat geweest en zag er verfomfaait uit .Dan moeten we even wachten en komt nummer 2 precies uit de vluchtlijn en die zag er ook niet echt fris uit. De eerste duiven zagen er bij mij behoorlijk verregent en aangedaan uit en de mest was ook niet misselijk, grote donkergroene flensen en te smerig om op te schrappen. Op de club hoorde ik van enkele spelers dat hun duiven er wel perfect uitzagen. Toch waren we tevreden hoe gedreven ze thuis kwamen en veel nu voor het eerst precies uit de goede hoek.

De uitslag was niet echt slecht, gewoon een goed prijspercentage maar we missen weer een of twee vroege duiven. Verleden week een Zuidoosten wind nu flink wat regen op de vluchtlijn. We raken niet in paniek maar het moet gewoon beter dus gaan we deze week de lat nog wat hoger leggen wat betreft gezondheid en kijken wat we kunnen doen om net dat tikje vroeger te kunnen vliegen. De uitslag was. Club 460 duiven 8-17-18-24-25-26-31-36-39-44-49 enz 65/25 Rayon 1378 d 20-45-46-75-76-78-84-95-99-116-122-127 enz 65/25.

Martin.

zaterdag 28 augustus 2021


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 27 augustus 2021 | week 34

Voorwoord

Vliegprogramma 2022
Het is positief dat zich inmiddels velen roeren en hun mening geven over het concept vliegprogramma 2022. Het draagt allemaal bij aan de totstandkoming van het uiteindelijke Nationale Vliegprogramma. De uiteindelijke beslissingen worden genomen tijdens de NPO Ledenraad op 27 november aanstaande.  

De duivensport kenmerkt zich doordat wij allemaal baas zijn op eigen hok en vervolgens ook nog een voorkeur hebben voor één of meerdere spelsoorten. Dat niet alleen, maar de omstandigheden waaronder dit moet plaatsvinden zijn ook nog eens totaal verschillend. In het voorjaar hoor je iedereen, die er last van heeft, over de roofvogels en het feit dat werken en duiven trainen in het voorjaar niet samengaat. Ik denk terecht, het zijn de feiten.

Jonge duiven zijn nu hot, en iedereen heeft zo zijn/haar ideeën, die hebben vervolgens weer consequenties voor het ‘beste’ vliegprogramma. Kortom met al deze ingrediënten moet er een Nationaal Vliegprogramma gemaakt worden. Natuurlijk gaat dat lukken, wij hebben input van de afdelingsvoorzitters, reacties van leden, verder de polls van de laatste weken, die allemaal gingen over het Nationaal Vliegprogramma. De polls geven voor het bestuur een richting aan.

Aanstaande woensdag zal het NPO Bestuur het definitieve concept vaststellen dat naar de Ledenraad gaat. Er zal van alles over te melden zijn, maar één ding is zeker, het is er tijdig voor iedereen om zijn of haar inbreng via de verenigingen en afdelingen te geven. Volgende week dus in Op (de) Hoogte!
 
Wat mij verder opvalt, is dat er ook verhalen de ronde doen alsof in het eerste concept fors minder vluchten zijn opgenomen dan in het programma dat wij dit jaar hebben. Ik zet ze voor het gemak maar even naast elkaar, kunt u zelf de verschillen constateren.

Nationaal Vliegprogramma  2021 2022
Vitesse 6 7
Midfond 7 6
Dagfond 5 6
Marathon 5 5
Jonge duiven 8 + 3 8 + ?
Natour 5 5

Het verschil zit hem dus niet in het aantal vluchten. Waar nog wel bij op te merken valt dat het NPO Bestuur in gesprek gaat met het ZLU bestuur om te kijken wat er gezamenlijk te organiseren valt voor de Marathonspelers. Het vraagteken bij de Jonge duiven staat voor wat er door de afdelingen/rayons/CC’s wordt ingevuld vanaf mei om de jonge duiven op te leren op alle momenten dat het mogelijk is.
 
Grand Prix Nieuwe Oogst.
De duiven voor “De Talenten Klassieker” zijn inmiddels onderweg. Vorige week heb ik al aangegeven dat, als het lukt, elke afdeling de duiven inmiddels op voldoende afstand heeft. Dat is gelukkig gelukt. Het is helaas qua opbouw van de afstanden nog niet zo ver dat het in elke sector gelukt is om op dezelfde losplaats te komen. Hierdoor zijn er geen sectoruitslagen. Het is technisch is niet mogelijk; het is kiezen of alles op sector- of alles op afdelingsniveau. Het is niet anders, over twee weken hebben wij sectorvluchten voor de jonge garde. Iedereen veel succes op de eerste Grand Prix voor de jonge duiven.
 
Vogelgriep in Heeten
Al genoeg voor de kiezen gehad dit jaar, komt daar deze week nog bij het bericht dat er vogelgriep is vastgesteld in Heeten. Dit houdt in dat leden die binnen de tien kilometer zone wonen niet mogen deelnemen aan wedvluchten. Dit betreft meer dan 100 leden, en dit is voor deze leden dus ook direct het einde van het vliegseizoen 2021, want er geldt een periode van 30 dagen. Ontzettend vervelend, zonde dat het seizoen voor deze leden zo abrupt moet eindigen. Helaas is het niet anders.
 
Fijn weekend en geniet van uw duiven!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Op 20 augustus hebben we die stellingen gepubliceerd met het oog op het marathonspel. De reacties van de 788 liefhebbers die gereageerd hebben, ziet u hieronder in drie grafieken.
 
Stelling 1

NPO marathonvluchten worden vervlogen met middaglossing.


Stelling 2

De NPO moet een marathonprogramma aanbieden met ochtend- én middaglossingen.Stelling 3

De NPO en ZLU moeten samen een marathonprogramma aanbieden en vluchten combineren.


Conclusie
Hoewel het grootste deel van de liefhebbers die gereageerd hebben het (helemaal) eens is met de stellingen, zien we ook bij elke stelling een groep die er anders over denkt. Alle reden dus om komende periode met elkaar in gesprek te gaan en de verschillende opties te bekijken alvorens het voorstel voor seizoen 2022 voorgelegd wordt.
 

Poll week 34

 

Stelling 1:  
Op de vluchten met jonge duiven mogen geen oude duiven worden ingekorfd.

Stelling 2: 
Ik heb er geen bezwaar tegen dat Midfond-vluchten met wat meer afstand gezamenlijk met andere afdelingen worden vervoerd en gelost.

Stelling 3: 
Ik heb geen bezwaar tegen 2 of 3 vaste losplaatsen voor de Midfond-vluchten.

Stelling 4: 
Gelijke kansen voor iedereen om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympiade. Daarom zijn de NPO kampioenschappen het geschikte selectiecriterium.

Geef uw mening
Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vier stellingen van deze week.  

Hoe werkt het?
 • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

   
 • beantwoord de stellingen door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen per stelling)
 • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 3 september aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor komend weekend


Zaterdag 28 augustus:

In een NNO-elijke stroming wordt stabiele lucht aangevoerd die in de loop van de dag onderin wat onstabiel zal worden. Met name de O-elijke vlieglijnen hebben vanaf de vroege ochtend al half tot zwaar bewolkte condities, De W-kant start met aanmerkelijk betere condities met licht tot half bewollte luchten. Echter zal ook daar in de loop van de ochtend meer bewolking ontstaan. Oost van de lijn Veluwe - Orleans is een grote kans op nevel en lage stratus in de ochtenduren wat eveneens een verantwoorde vlucht op die routes zal belemmeren. Deze condities daar verbeteren pas in de loop van de ochtend. Op alle lijnen kan in de loop van de dag lokaal wat lichte buiige regen vallen, neerslaghoeveelheden zijn echter beperkt. Met een maximumtemperatuur van een graad of 19 blijft het aan de koele kant vergeleken met het langjarig gemiddelde.  
 

Zondag 29 augustus:

Vergelijkbare condities met zaterdag, echter zullen de nevel en stratuskansen over de genoemde O-kant kleinschaliger optreden. Het ZW-en van NL en B zijn in de vroege ochtend redelijk schoon van weersfenomenen en slechts weinig bewolking. Later zal dit echter net als de rest van het vlieggebied half tot zwaar bewolkt zijn met zo nu en dan wat lichte buiige regen. De wind is dan N tot NNW en overwegend matig gedurende de dag. De maximumtemperatuur komt gemiddeld niet verder dan een graad of 19. 


Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022


Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes.

Drie weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 3 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogels overlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. We verschuiven enkel het programma en in 2020 hebben we ervaren dat dit prima kan.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend de start van het jonge duivenprogramma. De eerste twee Midfond vluchten gaan uit van 1 nacht mand. Dat is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. Een ander punt waar nog winst te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. We kunnen uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 2 vluchten in Sector verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht. Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden een invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden. Bij de dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel. Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathon spel
Het NPO Marathon spel met middaglossingen is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathon speler kan gebruik maken van een ruim opleer programma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma. Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De marathon liefhebber kan deelnemen aan maar liefst 11 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathon spel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30. Dat reduceert het aantal marathon vluchten van 11 naar 9. Nog veel maar we zullen ergens moeten beginnen. Waar een wil is, is een weg.

Jonge duiven spel
Het concept vliegprogramma voor de jonge duiven begint wat later rond 1 augustus. Dit komt door het later beginnen van het programma voor de oude duiven. Iets later beginnen geeft de jonge duiven ook meer tijd om kinderziekten te overwinnen. Door 1 week langer door te gaan in september is er een aantrekkelijk programma voor de jonge duiven spelers met daarin ook 2 Grand Prix vluchten. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleer programma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleer programma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen 2 opleer vluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleer programma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is voorzichtigheid en opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden door bijvoorbeeld een aantal ophaalpunten in de afdeling aan te wijzen. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleer vluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Wel wordt voorgesteld om de kwalificatie voor de Olympiade 2024 te koppelen aan de NPO kampioenschappen. De Olympiade regels bieden veel meer vrijheid wat betreft kwalificatie. Zo worden er Nederlandse Midfond duiven naar de Olympiade gestuurd met prijzen die behaald zijn op de Eendaagse Fond. Of snelheidsduiven met (overwegend) Natour prijzen. Dat introduceert ongelijkheid afhankelijk van ligging en of aangeboden programma. Een simpeler en eerlijker manier van kwalificeren is als voorbeeld om voor de categorie Midfond de beste NPO Midfond duiven naar de Olympiade af te vaardigen etc. De FCI is akkoord met deze wijze van kwalificatie zolang de duiven voldoen aan de Olympiade eisen.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 
 

LADIES LEAGUE 

Uitslag landelijke Ladies League M19 op coëfficiënten  


In het weekend van 15 mei 2021 was het dan zo ver! Op deze eerste Midfondvlucht van 2021 waren er extra prijzen te vervliegen onder de deelneemsters van de Ladies League.

De te winnen prijzen zijn Douglas-bonnen:

 • 1e plaats een bon ter waarde van €100,-
 • 2e plaats een bon ter waarde van € 75,-
 • 3e plaats een bon ter waarde van € 50,- 
 • 4e t/m 10e plaats een bon ter waarde van € 40,-
 • Plaatsen: 15-20-25-30-35-40-45-50-55-60- een bon ter waarde van € 40,-
 • Laatste plaats een Douglas bon ter waarde van € 35,-

Iedereen kan één Douglas bon winnen. Bij dubbelen gaat de bon een plaats naar beneden (bijvoorbeeld 50 naar 51). De waardebonnen van plek 1 t/m 3 zullen uitgereikt worden op de prijsuitreiking in november 2021. De anderen bonnen zullen ter zijner tijd thuis worden gestuurd. 

Naam Ladies League Plaats Ringnummer Coëfficiënt  
1.       J Vogelzang Heemskerk 2019-7008212 6.329 € 100,-
2.       Nicolette Dekker. Alkmaar 2019-7005438 12.658 € 75,-
3.       Estelle Koning Zandvoort 2020-7024988 18.987 € 50,-
4.       Corrie Manders Baarle Nassau 2019-7008060 19.230 € 45,-
5.       Joke Admiraal Eindhoven 2019-7002052 24.390 € 45,-
6.       Anita Beers Alkmaar 2019-7009609 25.316 € 45,-
7.       Gitta Twaalfhoven Uitgeest 2020-7024504 31.645 € 45,-
8.       Silvia van Zon Wijdewormer 2019-7006078 37.974 € 45,-
9.       Manuela Otto Bergen op Zoom 2019-7009515 38.461 € 45,-
10.   Lianne Bos Krommenie 2020-7020136 44.303 € 45,-
11.   Anouk van Zuijlen Rosmalen 2019-7001444 48.780  
12.   Corrie Thiele Velserbroek 2020-7025228 50.632  
13.   Kelly van Panhuis Wormer 2019-7007048 56.962  
14.   Corrie Manders Baarle Nassau 2019-7008061 57.692  
15.   Helma Crans Den Helder 2020-7020872 63.291 € 40,-
16.   Corrie Thiele Velserbroek 2020-7025815 69.620  
17.   Saskia vd Burgt Oss 2019-7002533 73.170  
18.   Jodi  Martens Ijmuiden 2020-7023039 75.949  
19.   Cindy Albers St Willebrord 2019-7004928 76.923  
20.   Willy Hasert Haarlem 2019-7003629 82.278 € 40,-
21.   Joke Kaman Wormerveer 2019-7006878 88.607  
22.   Michelle de Kramer Lutjebroek 2019-7003015 94.936  
23.   Irit-Sjanne Zevenbergsche Hoek 2020-7024524 96.153  
24.   Jose vd Steen St.Oedenrode 2019-7002638 97.560  
25.   Kelly Brugman Amsterdam 2019-7009873 101.265 € 40,-
26.   Aniek Overdevest Haarlem 2020-7022654 107.594  
27.   Silvia van Zon Wijdewormer 2019-7006077 113.924  
28.   Anja van Dongen Sprang-Capelle 2020-7021877 115.384  
29.   Annet Rodenburg Uitgeest 2020-7025940 120.253  
30.   Jose vd Steen St Oedenrode 2019-7002636 121.951 € 40,-
31.   Pity Guldemond-Winter Den Helder 2019-7010872 126.582  
32.   Corrie Thiele Velserbroek 2020-7025824 132.911  
33.   Anja van Dongen Sprang-Capelle 2020-7021894 134.615  
34.   Joke Kaman Wormerveer 2019-7006875 139.240  
35.   Corrie Thiele Velserbroek 2019-7000433 145.569 € 40,-
36.   Kelly Deneer Elsendorp 2019-7003035 146.341  
37.   Mary Duindam Velserbroek 2020-7021707 151.898  
38.   Annie van den Hout Made 2019-7001019 153.846  
39.   Mary Duindam Velserbroek 2020-7021701 158.227  
40.   Gitta Twaalfhoven Uitgeest 2020-7024500 164.556  
41.   Willemien van Boxmeer St.Oedenrode 2019-7003380 170.731 € 40,-
42.   Gitta Twaalfhoven Uitgeest 2019-7006749 170.886  
43.   Ciska van Brenkelen Zevenbergschen Hoek 2019-7000093 173.076  
44.   Anneke Versluijs Sint Pancras 2020-7022189 177.215  
45.   Helma Crans Den Helder 2020-7020859 183.544  
46.   Colinda Brugemann Assendelft 2019-7003273 189.873 € 40,-
47.   Irit-Sjanne Zevenbergschen Hoek 2019-7008172 192.307  
48.   Annemieke Lourenssen Berghem 2019-7008971 195.121  
49.   Jodi Martens Ijmuiden 2019-7005436 196.202  
50.   Gitta Twaalfhoven Uitgeest 2020-7024499 202.531  
51.   Jodi Martens Ijmuiden 2020-7023038 208.860 € 40,-
52.   Daphne Broekhoven Oosterhout 2020-7025884 211.538  
53.   Helga Vellinga Overveen 2019-7006156 215.189  
54.   Riek Linders Ysselsteyn 2019-7005540 219.512  
55.   Corrie Thielen Velserbroek 2019-7000435 221.518  
56.   Helga Vellinga Overveen 2020-7025384 227.848 € 40,-
57.   Miranda Hultermans Tilburg 2020-7023506 230.769  
58.   Colinda Brugemann Assendelft 2019-7003261 234.177  
59.   Leny Sirach Amsterdam 2019-7006030 240.506 € 40,-
60.   Jose vd Steem St.Oedenrode 2019-7002643 243.902  
61.   Jodi Martens Ijmuiden 2020-7023035 246.835  
62.   Manuela Otto Bergen op Zoom 2019-7009514 250.000  
63.   Helma Crans Den Helder 2019-7002802 253.164  
64.   Saskia vd Burgt Oss 2019-7002527 268.292 € 35,-

Iedereen van harte gefeliciteerd met de gewonnen prijs! Reclames zijn in te dienen tot een week na publicatie op mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar inhoudsopgave

 


WEDSTRIJDEN

Chalons-Champagne jonge duiven: nieuwe liefde motiveert  


Door bestuur DAT

Na de dubbele winst op Dizy le Gros, weet de kersverse combinatie Falckenborg-Nijhof ook beslag te leggen op de 1e plaats van de wedvlucht uit Chalons. Het is de jonge duivin de 435 die de winst weet te pakken. Ze wordt op de deur gespeeld en was net voor het inkorven tegen een nieuwe liefde aan gelopen. Dit bracht dusdanig veel motivatie met zich mee, dat ze als snelste van het gehele concours werd afgevlagd. De 435 is een kleindochter van de bekende kweker Japio van Enrico Doldersum. Van moederskant stamt ze uit de Eijerkamp van Loon lijnen via Anton Koster uit Lochem.

Het concours kende een traag verloop, met name door de ZO-wind. Ook ditmaal was de verwachting dat er in Noord snellere duiven zouden vallen. Dus bleef het de hele middag billen knijpen, om te kijken of er zich nog iemand tussen zou wurmen. Uiteindelijk bleek ’s avonds na inzending van de laatste vereniging dat de 1e NPO een feit was! Een mooi begin van het jonge duiven seizoen binnen de DAT, nu wordt het kunst om deze lijn vast te houden.

De hoofdprijzen waren niet voltekend en worden in contanten uitgekeerd naar rato van de inleg. Uitslag onder voorbehoud van reclames.
 
HP1 LED TV of Tablet Falckenborg-Nijhof, Beltrum 
HP2 Bon duivenvoer t.w.v. € 250 Rudie/Stan ten Thije, Hengevelde
HP3 Levensmiddelenbon t.w.v. € 135 Twan Bomers, Eibergen 
HP4 Dinerbon t.w.v. € 125 G. Wielens, St. Isidorushoeve
HP5 Vleesmand t.w.v. € 115 Wendy Eertink, Wierden 
HP6 Half varken t.w.v. € 90 Comb. A. Mulder & Zn, Markvelde
HP7 Vleesmand t.w.v. € 70 Gerjan Heerkes, Beerzerveld
HP8 Bon duivenvoer t.w.v. € 50 D. Beverdam, Enter
 
Spelregels DAT:
 • U neemt deel door op niveau 8 het aantal gezette duiven in te vullen.
 • Het aantal gezette duiven is minimaal gelijk aan het aantal gezette duiven in de CC (niveau 2). Uw concoursleider in de vereniging kan U eventueel helpen om deel te nemen aan de DAT concoursen.
 • Per liefhebber kan maar 1 hoofdprijs en of extra prijs worden gewonnen.
 • De hoofdprijzen zijn niet gegarandeerd en gaan per vlucht af naar rato van de totale inleg.
 • Als de hoofdprijzen overtekend zijn worden extra prijzen uitgekeerd.
 • Er wordt altijd gespeeld in afdelingsverband. DAT vervliegt op Dagfond en Jong 10 onaangewezen (1:10 verfijnd), 10 aangewezen (2 beste van bovenste 3 aangewezen) en 5 duifkampioenschappen.
 • Alle vluchten tellen, we kennen geen aftrekvluchten. 
Uitslag DAT-vlucht Chalons - Champagne
 

LADIES LEAGUE

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden

Door Sonja Hagens

Op donderdag 19 augustus werden er 159 jonge duiven ingekorfd door 20 dames/meisjes voor de vlucht vanuit Morlincourt. Deze vlucht telt ook mee voor de RCN TOPPERSHOEDJE GRAND PRIX.

De duiven werden op zaterdagochtend om 08.15 uur in Morlincourt losgelaten om vervolgens weer terug te keren naar hun eigen hokken.
Een zwakke zuidoosten wind, dus dan weet je al dat de duiven als eerste aan de kust zullen vallen. Het duurde zo dus even voordat de oostkant van Flakkee hun eerste duiven terug zagen komen op de hokken.
 
Terug naar de kust, want de eerste duif met roze ring om, werd geklokt om 11.16.15 uur bij Corrie Kievit-Klepper. Corrie is de 71-jarige moeder van Aren Kievit en zij helpt haar zoon waar het kan met de duiven. Haar zwarte doffertje met ringnummer NL21-7053621 arriveerde met een snelheid van ruim 1414 meter/minuut op een afstand van bijna 258 km. De vader van de “621” komt uit het soort van Jan Bakelaar en Mevr. Heeren uit Roosendaal en de moeder komt ook van Jan Bakelaar x soort wijlen Henk Kleijn.

De duiven worden voorzien van vier-seizoenen voer, gemengd met voer van de firma Zoontjes, en als het kan gaan de duiven er 2x per dag gezamenlijk uit om te trainen. Moeder en zoon genieten zo dan ook allebei van de thuiskomst van de duiven. Behalve de eerste prijs in de Ladies league wint Corrie ook de 6e prijs in het gehele Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden van 2.100 duiven. Van harte gefeliciteerd Corrie en Aren!
 
De tweede- én derde prijs zijn voor voor Lia en Silvana uit Ouddorp. De ereprijzen zijn deze vlucht als volgt verdeeld:
Prijs   1:  Corrie Kievit-Klepper - Ouddorp           Rituals bon t.w.v. 20,00
Prijs 14:  Babeth & Yveth           - Oudenhoorn    Bon Tuincentrum Torreman Rockanje t.wv. 20,00
Prijs 28:  Marlien v.d. Bos          - Middelharnis   Bon Bakkerij van helden M’harnis  t.w.v. 20,00
Prijs 40:  Marja de Rijke             - Oostvoorne     Bon Paleander M’harnis t.w.v. 20,00
 
Alle prijswinnaars, van harte gefeliciteerd!

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League Morlincourt
Tussenstand Grand Prix Ladies League
 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 

Samenwerken bij opvangen van duiven

 

Door Gerard en Jelly Baarda

Onlangs is van mij een duif opgevangen in Midden Beemster. Wij erheen, man vroeg of ik nog een duif wilde meenemen uit Ameland, ik zei "uiteraard, geen probleem". Man zei dat hij die duif bij de dierenambulance had (zonder te betalen...!) , dit deed hij al verscheidene jaren. Zo hoort het dus: wij als duivenliefhebbers helpen elkaar als duiven ergens stranden...

Samen met Jelly (mijn vrouw) hebben we een bezoek gebracht aan de dierenambulance in Emmeloord , waar dus onze duif zat. Beide ons verhaal gedaan, en vertelt dus hoe het ook kan .... Man vond het geweldig hoe ik mee dacht aan oplossingen, Dus hij rekende geen onkosten en ik bood aan dat mocht er weer een melding zijn van een postduif, een liefhebber uit regio Emmeloord de duif zou halen. Ik ben in contact met een lid aldaar en hij vond het ook een goed idee.

Conclusie, laten we elke dierenambulance een aanspreekpunt geven, in de eigen regio. Zo komt er voor elke gestrande postduif bij een particulier. waar de dierenambulance een melding van krijgt, een oplossing. Dit drukt enorm de kosten en ergernis voor de eigenaar.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

DUIVENSPORT ALGEMEEN

Bonnenverkopen van start

 

De eerste bonnenverkopen gaan binnenkort van start. In Op (de) Hoogte plaatsen we wekelijks een overzicht van de verkopen die zijn doorgegeven.
 • Najaars duivenmarkt Onze Sport, Haaksbergen, verkoop start 3 september en loopt af op 17 september 
Ook op www.duivensportbond.nl vindt u een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn.

Organiseert uw vereniging/afdeling/samenspel een bonnenverkoop?
Stuur informatie over de verkoop naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we de verkoop mee in het overzicht op de website en in ODH.
Najaars Duivenmarkt Onze Sport Haaksbergen | 3 - 17 september
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 25 augustus 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


September

11 september 2021 - einde vliegseizoen
 

November

13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
27 november 2021 - NPO Ledenraad
vrijdag 27 augustus 2021

martin

We begonnen de Zaterdag goed, toen we een appje ontvingen van een goede kennis waarin hij me adviseerde de mail “Op de Hoogte” (de NPO spreekbuis) te lezen. Geweldig om te lezen dat ook onze NPO voorzitter mijn strijd voor een eerlijke duivensport begrijpt en ondersteunt en we misschien in de toekomst allemaal onder dezelfde eerlijke condities gaan worden gelost.

Onze jonge duiven werden deze week voor het eerst op donderdag ingekorfd voor de 1e midfondvlucht van het jonge duiven programma Morlincourt, een dikke 280 km. De duiven waren een week gescheiden en we zijn nu langzaam maar zeker aan het opbouwen voor de mooie vluchten. We vonden bij de gescheiden duivinnetjes nog heel wat eieren en de training was ook nog niet je van het, maar dat heeft even tijd nodig. Vanaf volgende week zijn het alleen nog midfond vluchten en dan zullen we er hopelijk zeker wel staan.

Het weer was zaterdag morgen prachtig een beetje demstig, zoals we dat hier zeggen. De zon scheen maar ook die zag je een beetje wazig. Een zwakke iets Zuid- Oosten wind .Dit is wat ik noem niet eenvoudig duivenweer. Een duif in vorm kan onder deze omstandigheden los vliegen. Toen Nico en Jochem arriveerden vertelde ik hen dat dit weer of ik nu vroeg of laat zou vliegen de eerste scheiding teweeg zou brengen tussen goede en slecht gekweekte jonge duiven.

Dit weer is een onderdeel van de selectie door de mand. Je kunt jouw jonge duiven 100 keer hebben weggebracht en er niet één kwijt zijn geraakt maar met dit soort weer ga je er normaal gezien een paar verspelen. De kwaliteit van de jonge duif wordt op zo’n vlucht getest.

Nico hield de snelheid aan van de nalijn vlucht Duffel maar mijn verwachting was meer richting de  1400 meter. We stonden weer allemaal richting het Zuidwesten te letten toen ik plotseling een duif heel hoog recht boven me zag draaien. Tergend langzaam gaf hij een cursus schoon vliegen op grote hoogte.(Achteraf vloog hij daar al ruim een minuut volgens buurman Arie) Na nog een aantal toeren wisten we hem met een figurita te laten landen. Nummer 2 deed dit gedrag nog eens dunnetjes over en gaf helemaal een vliegshow waar we allemaal van genoten. Wat de duiven hadden? Ik denk dat ze na 2 nachten mand weer blij waren dat ze thuis waren. Dan komt de  één na de ander uit de mistige lucht vallen en moeten we er om 2 uur nog 19 van de 69 als we af gaan slaan.

Tot 21.00 blijven er duiven vallen en de volgende morgen voor 7 uur hebben we er weer 3 en nu moeten we er nog 3.De uitslag was club 607 duiven. 8-22-30-35-48-51-57-58-67-68-69 enz 69/25. Rayon 1662 d 14-45-75-89-127-139 enz 69/22 We hebben ze wel eens beter gehad, maar het komt op zeker goed. We hebben ook geen enkele vitesse duif op het hok en goede vitesse duiven moeten nu(op deze afstand) hun slag slaan en hopelijk komen de onze (zoals we gewend zijn) beter vanaf de midfond.

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

09 september 21
View this email in your browser     Nieuwsbrief September 2021     De Ruiperiode.Restjes.Een aantal jaren geleden, voor het Coronatijdperk, bezocht ik een duivenvereniging om de duiven van de leden te...

Columnist in Spotlight

rc12 1
12 september 21
  Om de waarheid te zeggen ben ik eigenlijk , in...
18 augustus 21
Wat zou de wereld zijn zonder wiskunde ?De...
RC28 7
30 juli 21
Ik ga mijn verhaal verder zetten . Het vervolg...
RC9 7
11 juli 21
Over dromen.... Dromen moet je hebben . Ze zijn...
rc25 6
27 juni 21
Veel valt er eigenlijk niet te vertellen behalve veel...
RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...
RC3 5 1
04 mei 21
Op mijn vorig artikel kreeg ik nogal wat...
RC8 4 1
08 april 21
Zijn of niet zijn , dat is de vraag !De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40