Spotlight

zondag 20 oktober 2019

zaterdag 21 september 2019

21-09-2019 Kiespijn

 
Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik flink aan de Paracetamol was. Iets wat ik verafschuw, geen rotzooi in mijn lijf. De relevantie van het bestaan van deze pilletjes werd me nu wel duidelijk. Lang verhaal kort, afgelopen dinsdag eindelijk geholpen aan het probleem, na een paar dagen was het weer "rustig" in de bovenkaak. Eigen schuld, ik had eerder moeten bellen, beter naar mijn lijf moeten luisteren.

Wat ik ook mis als kiespijn zijn de vele duivengroepen op Facebook. Sinds ik die in de ban deed is het een stuk rustiger mijn duivenwereld, ben ik in staat om veel beter gefundeerde meningen te vormen. Natuurlijk, ik heb veel links met mensen op hetzelfde Facebook, natuurlijk komt er soms nog wat voorbij aan gekrakeel, maar het is nu te behappen en zelfs te begrijpen. Informatie krijg je in het huidige tijdperk overal vandaan, missen doe je dus niets.

Er is flink discussie gaande over vliegprogramma's, concepten, opeens lijkt iedereen het beste idee voor 2020 te hebben. Positieve daarvan is dat het toont dat er in ieder geval betrokkenheid is. Wat opvalt is dat er veel uiteenlopend is, vooral de start van het jongen seizoen is een heikel punt.


Voor mij is er minder belang, jongen richt ik zelf af, jaarlingen worden op het programma gespeeld ter opleiding. Een aantal midfond vluchten op donderdag inkorven voor de broodnodige ervaring van het eten en drinken in de containers vind ik altijd een pré. Verder is het wat het is, de voor mij belangrijke vluchten zijn in juni en juli, lijkt me dat er dan toch genoeg gelegenheid is om de ervaren duiven de broodnodige wedstrijd kilometers te geven.

Een paar punten die ik toch mee wil geven aan diegenen die hier beleid over moeten maken: het aantal vluchten vind men over het algemeen te veel. Zorg dat we voor de jongen eerst wat vluchten op een kortere afstand voor rayons (tot 150 kilometer) inroosteren. In Friesland in 2018 is dit uitstekend bevallen. Dan half juli met de hele afdeling lossen, als officiele kick-off voor het jongen seizoen. Dat gaf heel wat minder ellende, minder duiven werden verspeeld en een goede deelname tot het einde van het jongen seizoen. Als er dan toch zolang met jongen wordt doorgespeeld: wat is de relevantie dan nog van de natour?

Voor het Noorden nog een tip: Limoges valt als eerste overnachting te vroeg, gewoon laten vallen, er blijven dan nog 6 vluchten over die er niet om liegen. Drie blokken van twee weekenden en daartussen een weekend om ff niets te doen of wat kilometers programma te trainen. Lijkt me best ideaal. Wil je meer spelen, of toch iets mee hebben in de weekenden dat er geen NPO middaglossing is? Speel dan dagfond of ZLU, die kan je door het hele land inkorven. Graag niet lopen klagen over kosten aub, dat heb je zelf in de hand. Er is niemand die zegt dat je met manden vol duiven naar het lokaal moet.

Jongen africhten is dit jaar super verlopen. De eerste groep was al klaar, de tweede groep is in week 37 maar liefst 4 keer over het IJsselmeer gegaan twee blokken van twee dagen. Na de zaterdag even gerust te hebben, op de zondag nog een ritje van ruim 100 kilometer als finale africhting. Duiven supergezond, we verliezen er slechts eentje van de 17. Er kan dus veel in september en vooral met gezonde duiven.

Alleen de laatjes moeten nog op de een of andere manier. Voor goed africhten moeten ze toch ook (bijna) dagelijks los kunnen. Lastig is het nu al om de duiven in de ochtend te laten vliegen, bij vertrek naar het werk  's ochtends is het al weer schemerig, 's Avonds tekort tijd voor donker om wegtrekkende duiven de kans te geven weer thuis te komen. Dit is in de voorjaar en zomer maanden al lastig, de reden waarom ik best wat duiven rond het hok kwijt raak.

Duiven ruien als gekken, gaat prima op de standaard variamax met 20% gerst en elke dag wat verse mineralen. Was het niet de "Klak" die zei dat de duiven gewoon hetzelfde voer moesten hebben het jaar rond? Ze moeten in ieder geval hebben wat ze nodig hebben en niet teveel, dan gaat het allemaal prima!

Tot de volgende!

zondag 29 september 2019

29-09-2019 Uitgangspunt van selecteren.

 
U kent dat vast wel, selectie, dat wat altijd na  het seizoen een heikel punt is, het is nooit leuk om duiven van het hok te doen. 
Ik zelf ben inmiddels wel gepokt en gemazeld op dit gebied. Er worden duiven gekweekt, er moeten dus ook weer duiven weg. Ik heb als uitgangspunt dat ik probeer elk seizoen de kwaliteit in mijn hok te verbeteren. Ik ben op zoek naar en probeer toe te werken naar een ploeg duiven waar elke marathon prijzen 1:10 worden gespeeld op minimaal afdelingsniveau, daarnaast is kopvliegen een must, dit zorgt voor de broodnodige motivatie om door te zetten.
Mooiste quote die ik hoorde op het gebied van selecteren: Elk duif die je weg doet verhoogd de kwaliteit in je hok. Klopt als een bus, als je de goeden maar laat zitten. Goed is ten opzichte van wat je hebt. De buurman kan beter hebben, maar dat is niet waar jij het mee moet doen. Het kan wel de motivatie zijn om beter te worden.
Ik schrijf wel vaker over Joan, jeugdlid bij onze club, ik help hem wat om te zorgen dat hij wegwijs wordt in dat gesloten wereldje waarin we verkeren. Simpel systeem, de duiven die er zijn proberen en doorgaan met dat wat oplevert. Vorige week hebben we bekeken wat er bij Joan op het hok is, weggenomen wat geen toegevoegde waarde heeft, daarmee wat duiven laten zitten waar volgend jaar weer op de vitesse en midfond gestreden kan worden. Ook is er een schifting gemaakt in de 3 kweekkoppels. Stap naar voren, stap beter geworden afgelopen seizoen. Volgend jaar minimaal stabiliseren, maar vooral proberen op elke vlucht te scoren, nu lukte dat nog niet.
Het lastige is het selecteren van duiven die alleen voor de kweek dienen. Voor de overnachters wordt dit wat beter, het wordt per jaar duidelijker wat werkt op mijn hok en mijn systeem en wat niet, daarmee wordt het ook steeds makkelijker te bepalen welke duiven toevoegen. Kwekers moeten tenslotte toevoegen. 
Ik heb daarnaast ook een tiental duiven aangeschaft voor het kweken van duiven voor OLR's. Duiven waarvan ik de ouders heb gezien en beoordeeld, goed bevonden en jongen besteld. Van de 10 geleverde jongen zijn er inmiddels al 6 verdwenen. Waarom? Twee werden ziek en werden weggenomen, 4 zijn in etappes weggenomen omdat ze niet voldoen aan de basis voorwaarden voor een goede duif, te slap, niet in balans, vleugels niet in de juiste verhouding. Reden genoeg om er niet mee verder te gaan. Er zijn er nog 4, waarvan ik er bij eentje nog vraagtekens heb, maar nog te jong voor een finaal oordeel.
De duiven die overblijven krijgen de kans jongen te produceren en zullen verder worden beoordeeld aan de hand van de prestaties van de jongen, net als de kwekers die ik heb voor de overnacht.
Het WK wielrennen is bezig in de stromende regen, de sterksten blijven over, of liever de renners die tegen kou en vocht kunnen. De stunt van van Vleuten gisteren kan niet worden herhaald. Zelden is er zo'n machtsvertoon op het parcours neergelegd. Nederland wer dop één dag maar liefst 4 wereldkampioenen rijker. Naast van Vleuten bij het wielrennen, Badloe bij het windsurfen, Hassam op de 10.000 hardlopen en de Vries in de Formula 2 autoracen. 
Max werd vandaag vierde, Leclercq door zijn eigen team in het pak gestoken, vreemde manier van taktiek. Maar ja, ben dan ook maar een leek.
Ik ga zo na het WK nog maar eens kijken naar de verwantschappen tussen de duiven, kweken in familie verband is ook een must om kwaliteit vast te houden. Er zijn diverse methodes om dit te doen, nauw ingeteeld via F1 of wat minder nauw, maar wel in lijn of familieband, Bruce Lowe verzon het ooit, na heel secuur de stambomen van renpaarden uitgezocht te hebben. Ik kan natuurlijk ook gewoon het aloude goed x goed toepassen, het is maar net wat er goed lijkt.
Conclusie na wat research te hebben gedaan over het Bruce Lowe systeem: er zijn er maar een paar die echt van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van de postduif. Verder zoeken naar de witte raaf dan maar. Je weet maar nooit of die er tussen zit.

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl
 
zondag 20 oktober 2019


Duivenvereniging ‘De Eendracht Genk’ heeft in stijl zijn honderdste verjaardag gevierd. Voor deze gelegenheid werden de leden met grote honneurs ontvangen op het stadhuis. Ze werden er verwelkomd door burgemeester Wim Dries, schepenen Anniek Nagels en Kathleen Parthoens, en de voorzitter van de Sportraad Jean Bieghs. Tijdens een smaakvolle receptie werden er anekdotes aangehaald. De strafste verhalen werden door Albert Bijnens, die meer dan vijftig jaar voorzitter is van de club, gebundeld in een krachtige speech.

De Genkse delegatie prees de vele vrijwilligers die, zeker in het volle vluchtseizoen, nagenoeg dagelijks hun steentje bijdragen in hun vereniging. “Het is absoluut geen evidentie en mag zeker niet vanzelfsprekend beschouwd worden dat deze goed geoliede samenwerking er is”, klonk het. Jean Bieghs overhandigde een fraai boeket bloemen aan Blondine Claesen. Zij zorgt, samen met enkele dames, ervoor dat het lokaal van de vereniging, die in eigen beheer is, altijd spik en span is. Voorzitter Bijnens kreeg uit handen van burgemeester Dries een aandenken dat weldra nu hangt te pronken in het lokaal van ‘De Eendracht’. Op de trappen van het stadhuis werd de groepsfoto gemaakt, waar tevens een korf duiven in vrijheid werden gesteld.
Na de huldiging op het stadhuis, stapten de leden door naar restaurant The Thrill waar volop genoten werd van culinaire hoogstandjes. Meer dan zestig leden en vrienden waren na afloop unaniem: “Dit was een topdag, in eendracht van en voor elkaar”..

zaterdag 19 oktober 2019

Voorwoord


De herfstvakantie... in het zuiden van het land genoten ze er deze week al van en het midden en noorden krijgt komende week vakantie. Voor veel liefhebbers een moment om met hun gezin even lekker te genieten en vakantie te vieren, omdat dat tijdens de zomer in het vliegseizoen niet past. Het is echter zeker niet zo dat er niets gebeurd. Er wordt vergaderd, gevierd en hard gewerkt aan de Nationale Dagen 2019. Het aanmelden van standhouders is goed op stoom. Het programma heeft inmiddels een definitieve status en afspraken met leveranciers zijn in afrondende fase.

Toch heeft komende herfstvakantie wel invloed op de activiteiten en bereikbaarheid van de NPO. Komende week is het NPO Bureau vanwege de herfstvakantie niet telefonisch bereikbaar én er verschijnt volgende week (week 43) geen Op (de) Hoogte. Uiteraard blijven we nieuws delen via de website(s) en onze Facebook-pagina en het NPO Bureau is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

NATIONALE DAGEN
Programma 2019 is bekend


Het programma voor de Nationale Dagen 2019 ziet er als volgt uit: 


Vrijdag 29 november

 • 12.00 uur ontvangst buitenlandse gasten en gouden spelddragers
 • 15.00 uur officiële opening Nationale Dagen 2019 + start beurs
 • 21.00 uur einde beursdag 1
 • aansluitend standhoudersborrel; informele bijeenkomst voor standhouders, VIP-gasten en buitenlandse gasten

Zaterdag 30 november

 • 09.00 uur opening beurs, doorlopend lezingen en keuringen
 • 11.00 uur start Jeugddag (tot 18 jaar)
 • 15.00 uur Duivenkeurderscompetitie
 • 17.00 uur einde beursdag 2
 • aansluitend Holland Duiven Huis: huldiging kampioenen en feestavond

De Nationale Dagen vinden dit jaar dus plaats op vrijdag en zaterdag, waarbij de beurs ook vrijdagavond geopend is. Binnenkort volgt informatie over tarieven, aanmelden en kaartverkoop voor de beurs, lezingen, de Jeugddag én het Holland Duiven Huis.

 
 

N.G.v.K.v.P
Algemene Ledenvergadering Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven 2019
 

De groep van keurmeesters hield zaterdag 12 oktober jl. haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te Soest. Evenals vorig jaar was de plaats van samenkomst de lokaliteit van P.V. Soest. Bij binnenkomst werden de leden allerhartelijkst ontvangen met koffie en cake door Peter van de Brakel en zijn echtgenote. Van de 64 actieve keurmeesters waren er 50 in de gelegenheid de vergadering te bezoeken.

Om 10.40 uur opende voorzitter Wout de Vries de vergadering door iedereen van harte welkom te heten. Hij prees de leden voor de goede opkomst. Een ogenblik stilte werd in acht genomen naar aanleiding van het overlijden van Piet Roelofs in februari van dit jaar. De agenda, de notulen en het financieel overzicht waren vooraf aan de leden toegezonden. Het jaarverslag van de secretaris werd door Theo te Pas voorgelezen. De voorzitter dankte Theo voor de werkzaamheden behorende bij deze functie. Ook het financieel overzicht werd door penningmeester Bert Prasing onder de aandacht gebracht.

Nadat de financiële controlecommissie had voorgesteld de penningmeester voor zijn werkzaamheden te dechargeren, werd hieraan door de vergadering door middel van een applaus gehoor gegeven. Administrateur Gerard van de Bovenkamp gaf hierna nog een overzicht van de keuringen welke in de periode 2018/2019 hadden plaatsgevonden. Met betrekking tot het punt bestuursverkiezing waren aftredend en herkiesbaar Theo te Pas en Nico de Jong. Er hadden zich geen tegenkandidaten aangemeld naar aanleiding waarvan beide heren middels een applaus bij acclamatie voor een nieuwe zittingsperiode werden herbenoemd.

Jubilarissen
Hierna vroeg de voorzitter aandacht voor de jubilarissen. Huib Bransen werd door de voorzitter toegesproken in verband met zijn 25-jarig lidmaatschap, de hierbij behorende speld werd hem opgespeld vergezeld van een mooie bos bloemen. Marie de Laat, Theo Vervoort, Winfried Zötsch, Wim Versendaal  en Theo Hutten vierden hun 40-jarig lidmaatschap. Ook deze vijf jubilarissen werden door Wout op passende wijze met hier en daar een kwinkslag toegesproken, zij ontvingen een kristallen bonbonnière met een bos bloemen. Theo Hutten dankte, mede namens de andere jubilarissen het bestuur voor de aandacht welke zij deze dag kregen.

In januari hadden vier kandidaten examen gedaan één kandidaat namelijk Fabian Wendel uit Assen slaagde zowel  voor het theorie- alsmede voor het praktijkgedeelte. De voorzitter reikte het door hem zo fel begeerde diploma uit. Hierna volgde de pauze waarin de medisch adviseur van de groep Stephan Göbel  m.b.v. enkele beelden de diverse veel voorkomende problemen op medisch gebied bij de duiven onder de aandacht bracht terwijl de aanwezigen hem hierover vragen konden stellen.

Hierna nodigde de voorzitter iedereen uit voor de lunch. Nadat nog bloemen waren uitgereikt aan Stephan voor zijn presentatie, Jos de Ridder voor de verzorging van de keurlabels,  Bert Prasing voor het faciliteren van de bestuursvergaderingen en het echtpaar van de Brakel voor de catering bedankte de voorzitter iedereen voor de aanwezigheid en positieven en opbouwende inbreng, hij wenste allen een fijn keurseizoen en een wel thuis.
 
 

LADIES LEAGUE
Antwoord op veel gestelde vragen 

 

We kijken terug op een mooi eerste Ladies League seizoen. We merken dat het enthousiasme toeneemt en dat levert ook vragen op. De meest gestelde vragen én het antwoord op deze vragen is sinds deze week te vinden op de website.

Heeft u een vraag en is het antwoord niet te vinden op de website? Neem contact met ons op via mail, dan ontvangt u persoonlijk een reactie. Vragen die vaker voorkomen, voegen we bovendien toe aan de Ladies League pagina.
Alle informatie m.b.t. Ladies League
 
 

WEDSTRIJDEN
Van Gelder en Van Deuveren winnaars nat vierde weekend GIANT najaarsklassiekers

 

Totaal 2.250 duiven werden het vierde weekend van de GIANT najaarsklassiekers ingekorfd op de vlucht Bierges. Dezelfde losplaats voor oost en west met wel een gescheiden lossing. Veel minder duiven dan de week daarvoor en dat had natuurlijk te maken met de weersverwachting. De organisatie zag op vrijdag voldoende kansen voor een lossing met een goed verloop. Op zaterdag minder weer dan verwacht. Na heel veel overleg leek zaterdag de westkant beter dan de oostkant. Na een gedegen afweging en voldoende steun van de deelnemers in west werd besloten deze duiven om 11.30 uur te lossen. De resultaten van andere lossingen van taartvluchten, die een behoorlijk deel van het oostelijk lossingsgebied overlapten, gaven een redelijk goed verloop. Na het bekijken van de mogelijkheden van de zondag (onweersbuien direct na zonsopkomst, met de storingen die bij dit weertype past) en de bemoedigende resultaten van de andere lossingen die dag werd besloten de oostkant te lossen om 11.40 uur. Daarbij werd verwacht dat de wind zou aantrekken. Helaas bleek achteraf dat het windstil bleef en dat heeft met name voor de lossing aan de oostkant verkeerd uitgepakt. Gelukkig zijn de duiven op zondag en de dagen er na relatief goed nagekomen. Natuurlijk betreurt de organisatie de gang van zaken, lossen blijft echter mensenwerk. Wij zijn allemaal duivenmelkers en hebben zelf ook zeer onervaren duiven in concours.

Totale uitslag West
1.124 duiven in concours met deelnemers op afstanden van 118 tot 226 kilometer. Opnieuw was het Cees van Gelder uit Ridderkerk die deze vlucht won en Cees is de eerste met twee zeges. Het was weliswaar met zeer klein verschil maar winnen blijft winnen. Was Cees zijn 18-266 vorige week achter twee hokgenoten nog keurig derde, nu was deze topper goed voor de eerste prijs. De 266 vloog met een gemiddelde snelheid van 90 kilometer per uur. Cees zijn 17-006 was vorige week negen en nu drie. Deze 006 was Cees zijn eerst getekende en daarmee doet Cees zeer goede zaken voor het keizergeneraal. Als je twee zulke toppers op het hok hebt, die zich met zeer wisselende omstandigheden zo goed kunnen oriënteren, mag je je als liefhebber zeer gelukkig prijzen. A. van Gelder uit Ridderkerk verloor met zeer klein verschil de eerste prijs en met de tweede, vierde, vijfde en zesde prijs heeft hij een fantastische uitslag. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer werden keurig zeven. Robert van Soest uit Koog aan de Zaan werd acht en Comb Geutskens uit Amsterdam negen. John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn scoorde formidabel met twintig prijzen op vijfentwintig duiven en naast deze beste hokprestatie werd John netjes tiende. Omdat in de provincie Flevoland als enige op zondag ook nog geconstateerd werd, waren daar veel liefhebbers met hoge prijspercentages. Met ongelijke omstandigheden is het niet fair om deze liefhebbers te benoemen als uitblinkers. De hoofdprijzen in west waren voor Cees van Gelder met de eerste oude duif en Jan en Joke Kaman met de eerste jonge duif.

Totale uitslag Oost
1.126 duiven hier in concours en de liefhebbers op afstanden tussen de 173 en 336 kilometer. Het was H J van Deuveren uit Nijkerk die zijn jonge duif de 923 los vooruit constateerde en met grote voorsprong dit concours won. Op zich opmerkelijk, maar als er geen onregelmatigheden worden geconstateerd dan kan de organisatie niets anders dan deze liefhebber van harte feliciteren. Janneke Hakvoort uit Tollebeek deed het super met een mooie tweede plek. Bertus Doppenberg uit Zeewolde was goed voor een prima derde plek. De nationaal zeer bekende Comb Atema uit Noordbergum deed het geweldig in de overvlucht met de vierde plek. Erik Korteweg uit Tollebeek ook top met een vijfde plek. Vader Evert en zoon Everard Kampert uit Kootwijkerbroek zijn echte toppers met hun Blits duiven en nu op deze najaarsklassieker netjes zes. Coen Brugman uit Luttelgeest was met liefst twee duiven vertegenwoordigd in de top tien. Coen werd zeven en tien. Yde Ypma uit Joure bewees opnieuw zijn klasse met plek acht. P Houwen uit Zoutkamp ook weer top met plek negen. Aangezien er op zaterdag en zondag werd afgeslagen ook hier geen aandacht voor de uitblinkers. De hoofdprijzen waren hier voor H J van Deuveren met de eerste jonge duif en Coen Brugman met de eerste oude duif.

District 1 met 275 duiven
Jan en Joke Kaman uit Wormerveer toonden hier opnieuw hun grote klasse met de eerste, zevende, achtste en tiende prijs. Robert van Soest werd keurig tweede. Comb Geutskens netjes derde, W Klaverstijn jr op vier, Cees van Vliet op vijf en Comb Moes deden met zes en negen prima mee. De hoofdprijzen voor Comb Moes met de eerste oude duif en Robert van Soest met de eerste jonge duif.

District 2 met 384 duiven
Cees van Gelder uit Ridderkerk natuurlijk de grote topper met de eerste, derde, achtste en tiende prijs. A van Gelder ook super met de tweede, vierde, vijfde, zesde en negende prijs. John Rimmelzwaan heel netjes zevende. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor John Rimmelzwaan en voor de eerste oude duif was voor A van Gelder.

District 3 met 177 duiven
Rein Ras en Jan Post uit Urk waren opnieuw de toppers in dit district met de eerste, tweede en zesde prijs. Frank en Harm Kempers voor de tweede week op rij geweldig met de derde, vierde, achtste en negende plek. Zoltan Varga zeer knap vijfde, Cees van der Steeg ook top met de zevende plek en Piet en Simon Zeeman waren goed voor de tiende plek. De hoofdprijzen voor Rein Ras en Jan Post met de eerste oude duif en Frank en Harm Kempers met de eerste jonge duif.
 
District 4 met 356 duiven
Janneke Hakvoort uit Tollebeek was de grote winnaar met de eerste prijs. Erik Korteweg super met prijs twee. Coen Brugman opnieuw sterk met plek drie en vijf. Yde Ypma ook goed met de vierde en negende plek. Barcelona specialist Cor Pander opmerkelijk met de zesde en zevende plek. Maarten Wijnand ook weer goed op dreef met de achtste en tiende plek. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor Janneke Hakvoort en voor de eerste oude duif was voor Cor Pander.

District 5 met 211 duiven
Comb Atema uit Noordbergum zijn nationaal zeer bekend en hier de uitblinkers met de eerste, derde en zevende plek. Harry Meijners geweldig op dreef met twee en tien. A Hagedoorn erg goed met de vierde, achtste en negende prijs. A & J Engberts & Joran ook top met de prijzen vijf en zes. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor Comb Atema en voor de eerste oude duif was voor A Hagedoorn.

District 6 met 243 duiven
H J van Deuveren uit Nijkerk was natuurlijk de winnaar. Bertus Doppenberg erg mooi tweede en Evert & Everard Kampert netjes derde. P Houwen op vier, W vd Velde sterk met vijf, negen en tien. Herman Kalf zes, L T Baar zeven en M Effendi acht. De hoofdprijzen voor Bertus Doppenberg met de eerste jonge duif en voor W vd Velde met de eerste oude duif.

Tussenstanden
De keizergeneraal wint een schitterende GIANT fiets en de Esperanza trofee. Na vier vluchten waarvan de drie besten tellen is Cees van Gelder uit Ridderkerk eerste met nipte voorsprong op Herman Kalf uit Noordhorn. Serieuze kanshebbers zijn ook A van Gelder uit Ridderkerk op drie, P Houwen uit Zoutkamp op vier en Comb Atema uit Noordbergum op vijf. De beste duiven zijn de 19-232 van P Houwen uit Zoutkamp, tweede John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn met zijn 19-821, Jan en Joke Kaman uit Wormerveer derde met hun 19-526, Rein Ras en Jan Post uit Urk vierde met hun 15-731 en vijfde opnieuw P Houwen uit Zoutkamp met zijn 19-235. Met de kampioenschappen zijn nog zo’n 35 mooie prijzen te winnen en dat geeft nog veel strijd en spanning in het laatste weekend.
 
Hoe nu verder? 
Jammer dat de vlucht Bierges niet het gewenste verloop had. Mooi dat de duiven goed zijn nagekomen en heel veel duiven weer thuis zijn gekomen. De deelnemers hebben nu al 248 prijzen verdiend en het laatste weekend gaan er bijna 100 prijzen uit en dat betekent dat iedere deelnemer minimaal één prijs heeft en het zeer druk gaat worden op de prijsuitreiking op vrijdag 25 oktober bij PV Flevoland in Urk.

De laatste vlucht is op Quievrain met een totale lossing en kent als sponsor mastheralgemenerechtspraktijk.nl Alle deelnemers heel veel succes.
 
Bonnenverkoop Ronald Mc Donald huis Beesterzwaag
We organiseren deze wedstrijden uiteraard in de eerste plaats voor de duivenmelkers, maar daarnaast verbinden wij ons al veertien jaar aan het goede doel, omdat wij het belangrijk vinden dat wij ons als sport van het volk ook inzetten voor sociale projecten in de maatschappij. Vanaf de start zijn de Ronald Mc Donald huizen in Friesland die door onze wedstrijden worden ondersteund. De afgelopen veertien jaar hebben wij daarvoor ongeveer € 40.000 kunnen ophalen.

Het Ronald Mc Donald huis in Beesterzwaag biedt opvang voor o.a. kinderen en hun familie voor langdurig verblijf of voor vakanties, in de situaties dat het nagenoeg nergens anders kan. Ook dit jaar hopen wij weer een mooi bedrag bij elkaar te kunnen ophalen. Wij organiseren daarvoor o.a. een bonnenverkoop die is te vinden op www.npoauction.com. Met topbonnen van o.a. G&S. Verkerk Reeuwijk, Pieter Woord/Louw v.d. Berg (2x internationaal winnaars) Urk, Baas/Berg De Kwakel (1 x internationaal winnaars), Comb. Verbree Putten, Comb Atema Noordburgum, Klaas Talen Meppel, Jan en Joke Kaman Wormerveer, Comb. Moes Zaandam (Olympiade deelnemer), Kampert en zn Kootwijkerbroek, Comb. Niks Westerhaar en vele ander toppers.

Het goede doel en wij rekenen op uw steun, zij zullen u daarvoor heel dankbaar zijn.
Bonnenverkoop voor het goede doel
 

WEDSTRIJDEN
Voorlopige eindstanden Nationale Kampioenschappen zijn bekend


De voorlopige uitslagen van de Nationale Kampioenschappen zijn bekend en te vinden op de site van Compuclub. Graag de uitslagen controleren en eventuele reclamaties indienen vóór 21 oktober 2019 via https://www.compuclub.nu/uitslag/standen/2019/index.html?subject=Reclamatie%20voorlopige%20uitslagen%20NK%202019">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, lidnummer, afdeling, categorie en waar nodig ringnummer.

Reclamaties: vóór 21 oktober 2019
We verzamelen alle reclamaties en geven die in week 43 verzameld door aan Compuclub. Na controle en eventuele aanpassing(en) informeren we u via de website en Op (de) Hoogte over de gecorrigeerde eindstanden.

Belangrijk!
Controleer de voorlopige uitslagen goed. Het is voor ons als NPO Bureau en Compuclub niet na te gaan of alle juiste uitslagen zijn toegestuurd. De voorlopige eindstanden worden bewust gecommuniceerd, zodat liefhebbers kunnen nagaan of alle bestanden juist zijn aangeleverd.
Bekijk de voorlopige eindstanden vliegseizoen 2019
 
 

NATIONALE DAGEN 
Programma Jeugddag bekend, inschrijven mogelijk


Het programma voor de NPO Jeugddag 2019 is bekend en vanaf nu kunnen jongeren tot 18 jaar inschrijven via www.nationaleduivensportdagen.nl. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang tot de beurs en het speciale programma voor de Jeugd.

Programma 2019
11.00 uur - Officiële opening Jeugddag door NPO voorzitter Maurice van der Kruk
11.15 uur - Duivenbingo 
12.00 uur - Lunch
12.45 uur - Creatief aan de slag (schilderen/knutselen)
14.00 uur - Verloting duivenbonnen
15.00 uur - Afsluiting Jeugddag

Duiven tentoonstellen
Ook is er dit jaar weer de mogelijkheid om duiven tentoon te stellen. De duiven kunnen op zaterdagmorgen vanaf 9.30 uur worden ingezet. Op het inchrijfformulier kan worden aangegeven of de jonge liefhebber duiven wil tentoonstellen. 
Aanmelden NPO Jeugddag 2019
 

NATIONALE DAGEN 
Vrijwilligers gezochtOm de Nationale Dagen goed te laten verlopen zetten elk jaar vele vrijwilligers zich in. Ook voor dit jaar zijn we op zoek naar vrijwilligers om er samen een onvergetelijke editie van te maken. We zoeken onder meer vrijwilligers voor:
 • kassa - vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 • begeleiding jeugdactiviteiten - zaterdag 30 november
 • belevingsroute - vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 • kaartcontrole Holland Duiven Huis - zaterdag 30 november
 • huldiging kampioenen - zaterdag 30 november
Heb je interesse? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen we contact met je op om afspraken te maken.
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 18 oktober: Duivenavond met Michel Verwey bij PV De Voorhouter
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 25 oktober Algemene Ledenvergadering Afdeling 11
 • 25 oktober Ledenraad Afdeling 10
 • 30 oktober Ledenraad Afdeling 2
Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Overzicht activiteiten in het land
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 17 oktober 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

Duif gevonden? Neem contact op met eigenaar

 

Van een liefhebber

Een aantal weken geleden kwam één van onze duiven niet terug van de wedstrijd met losplaats Duffel. Vorige week kwam hij thuis, helaas bleek hij zwaar beschadigd: bij beide vleugels waren veren weggeknipt. Hoe hij thuis is gekomen, vind ik een wonder. Vliegseizoen 2020 moet nog beginnen, maar voor deze duif helaas niet. 
  
Een oproep aan alle liefhebbers
Meld 'aanvliegers' altijd bij de eigenaar en blijf van andermans dieren af. In mijn ogen is het wegknippen van vleugels dierenmishandeling. Dit doe je een dier niet aan, ook niet die van een andere liefhebber.
 

NPO Bureau tijdens herfstvakantie per mail bereikbaar

 

Van 21 tot en met 27 oktober is het NPO Bureau telefonisch niet bereikbaar vanwege de herfstvakantie in de regio midden en noord. Vanaf 28 oktober kunt u de medewerkers van het NPO Bureau op werkdagen weer telefonisch bereiken tussen 09:00 en 12:00 uur. Het NPO Bureau blijft ook tijdens de herfstvakantie wel bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

NPO BUREAU
Eigenaar gezocht! 


We zijn op zoek naar de eigenaar van duif 2017-1091921. Liefhebber F. van Oss heeft deze duif opgevangen en contact opgenomen met de geregistreerde eigenaar. Deze geeft echter aan dat deze duif niet meer van hem is en de duif waarschijnlijk op een bon is gekocht. Helaas weet de voormalige eigenaar niet aan wie de bon/duif verkocht is. De nieuwe eigenaar heeft de duif (nog) niet op naam gezet. 

Bent u of kent u de eigenaar van deze opgevangen duif? Neem dan even contact op met het NPO Bureau zodat we de heer Van Oss in contact kunnen brengen met de eigenaar.
 
 
 
 

NPO BUREAU
Op (de) Hoogte verschijnt in week 44


In verband met de herfstvakantie wordt er in week 43 geen ODH uitgebracht. De eerst volgende editie verschijnt op 1 november (week 44). Nieuws wordt tussentijds wel gepubliceerd op www.duivensportbond.nl en www.nationaleduivensportdagen.nl. En waar nodig worden nieuws en ontwikkelingen ook gedeeld via de Facebook-pagina van de NPO.

Aanleveren kopij: donderdag voor 16.00 uur
Heeft u nieuws voor Op (de) Hoogte? Stuur de tekst en foto's dan uiterlijk donderdag 31 oktober 2019 16.00 uur naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zaterdag 19 oktober 2019

Het staat in de sterren geschreven ....Een mens kan zijn lot niet ontlopen .

Toevallige gebeurtenissen en ontmoetingen bepalen waar je uiteindelijk uit komt .

Dat is onvermijdelijk . En soms sta je daar , midden op een kruispunt en je moet kiezen .

Er is een weg naar de hel en meestal is die geplaveid met goede voornemens .....

Er is ook een weg naar de hemel en op het eind van de weg een hoge berg ....met aan de voet van de berg een bord met de tekst :
” Als je de top wil bereiken moet je de berg beklimmen ! “
Soms kom je terecht op duistere wegen met veel struikgewas . Ideale schuilplaatsen voor rovers en bandieten .
Dan neem je best je voorzorgen zoals Boerke  Naas hieronder .
Beschreven in een gedicht door Guido Gezelle . Nee , dat was geen Flandrien ! Gewoon een onderpastoor te Brugge , werkzaam  op de parochie van
St Walburga . Hij schreef gedichtjes  . Onsterfelijke gedichtjes .
Het kruisken ....Het schrijverken ...o krinklende winklende waterding , met 't zwarte kabotseken aan ...destijds op muziek gezet door Wil Ferdy .
Tot zover mijn poging om jullie een beetje cultuur bij te brengen .
In het verhaal van Boerke Naas zit ook een kleine waarschuwing . Ik ben namelijk sterk verwant aan hem . Mijn roots liggen op dezelfde plek en mijn overgrootmoeder was de zus van Moeder Naas !  
Enfin ....

Boer Naas, `die maar een boer en was, nochtans was scherp van zin . Hij ging en kocht een zevenschot en stak er kogels in ..... heeft op de markt twee koeien verkocht en is op weg naar huis, `met stapkes licht, en met de beurze zwaar'. Voor alle zekerheid heeft hij ook een geladen revolver gekocht. Dan wordt hij door een rover met een pistool overvallen. Jammerend vraagt Naas de rover om hem een kogel door de hoed te schieten, dan kan zijn vrouw zien dat hij het geld niet heeft verdronken, maar dat hij echt beroofd is. De rover doet dit, en jaagt op verzoek van boer Naas vervolgens ook nog kogels door zijn jas en broek.
Dan wil hij snel de beurs, `'k en heb noch tijd noch kogels meer'. `Ik wel', zegt Naas.
Hij trekt zijn zevenschot en jaagt de rover op de vlucht.

Hieronder de twee laatste strofen uit de originele tekst van 1868 :

En lopen dat die roover dee,
    de beenen van zijn lijf,
zo snel dat 't onbeschrijflijk is,
    hoe snel ook dat ik schrijf!

Hier stoppe ik. Dichte een ander nu
    een voois op boerke Naas;
't is waar, 't en was geen leeuwenhert,
    maar toch, 't en was niet dwaas

 
 Guido Gezelle (1830-1899) publiceerde zijn `Boerke Naas', een van zijn bekendste humoristische gedichten, geliefd ook in bloemlezingen en als voordrachttekst, voor de eerste keer in 1868 in het Vlaamse tijdschrift " Rond den Heerd. " 
 

Na deze zedenles kan ik verder met mijn verhaal . Vandaag 17 oktober is een speciale dag .
Een dag met een dubbel gevoel . Mijn partner en tweede helft van mijn trouwboek is vandaag 65 jaar .
49 jaar hebben wij lief en leed gedeeld . Alle reden om  feest te vieren , maar toch ....
Ik loop wat verweesd rond op mijn duivenhokken . Een beetje treurig kijkend naar de lege bakken . Want ..... 
Ik ga mij deze dag lang herinneren . Ik sta weer op een kruispunt . 
Mijn basisduiven , mijn topkweekduiven  voor de snelheid , veranderden gisteren van eigenaar .
Het was zo beslist en gepland en dan komt onvermijdelijk die  dag ...
Ik was de juiste persoon tegen gekomen en toen ik hem die kans bood greep hij ze met beide handen .
Het wederzijds vertrouwen was heel groot en de deal was rap rond .
Mijn piloot-hok is een feit !!
Ik heb uiteraard her en der wat duiven zitten die mee kunnen
maar nog nooit verhuisden er zoveel ineens .
Dicht bij huis is er ook een soort bijhuis  " Casier  ",
met name bij Hendriek Vankerkhove waarmee ik al jaren duiven uit wissel met schitterende resultaten , vooral op snelheid dan ! 
Wim van Goethem uit Aalst heeft momenteel al mijn basiskoppels snelheid in zijn bezit .
Johnny Boy met zijn duivin Annelies . Puur Roland Janssens !! Zijn schitterende zoon Johny Cash en drie zusters verhuisden samen met hem naar Aalst . 
In totaal zo'n 34 duiven .
Ik geef toe dat ik het efkes moeilijk had toen ik ze uit handen gaf !!  

Wim was vergezeld van zijn vriend Jhonny Van  Gucht , zijn stadsgenoot . Johnny heeft hem geholpen met zijn herstart in de duivensport , vandaar de vriendschap . Mooi is dat !!
En Johnny had van mij nog iets te goed . Hij heeft wat tegenslag gehad met mijn duiven en wij hebben dat bij deze hersteld .
Een beetje evenwicht is belangrijk .
Wim van Goethem in een paar woorden beschrijven is niet zo eenvoudig .
Hij is eerlijk en recht voor de raap . Duivel doet al en zeer handig . Wat ook belangrijk is ....hij geeft nooit op . Hij is bezeten van duiven en ligt er 's nachts wakker van !
In één woord : GEDREVEN TOT EN MET !
Een anekdote ....In de vroege kweek liep de 376/15 toevallig samen met de 161/15 .
Wel ja , dacht ik , waarom niet ?  We gaan de jongen ringen !
Steven Zwaenepoel deed de jongen mee naar Beerst en het werden  toppers !! 
Na het seizoen  besliste ik om de 376 GRATIS aan Wim te geven omdat ik dacht dat hij hem nodig had voor de uitbouw van zijn ploeg .
De 161 zou hier blijven om in te passen in de kweek van halve fond en fondduiven .
Jamaar , zei Wim , ik wil zijn duivin ook hebben . Je zegt mij maar uw prijs .
Even te voren had hij mij beloofd van een spoetnik voor mij te maken aan de helft van de winkelprijs . 
De helft , ja !! Is evident als je uw uren niet aanrekent .
En wij waren rap akkoord ...Ik geef je de duivin cadeau en jij doet hetzelfde met de spoetnik . O.K. !!! Zo gaat dat onder vrienden .
En de " 161 " gaat nu verder door het leven als " de  spoetnik " !

Ik sta dus weer eens op een kruispunt . Ik heb het wellicht een beetje in de hand gewerkt . Ik heb het mijzelf onmogelijk gemaakt om op mijn stappen terug te keren . De uitdaging is om met wat mij overblijft opnieuw aan de slag te gaan . Ik heb uiteraard wat jonge gasten gehouden uit mijn basis en met wat geluk komt dat wel goed ...Het is opnieuw vertrekken van nul .
Ik ga mij minder bezig houden met kampioenschappen . Mijn doelen beter uitkiezen en er naartoe werken .
Woensdag 17 oktober voelt  als een amputatie maar ik heb er al geweten die een marathon liepen  met een kunstbeen . DUS ......
HOOP DOET LEVEN en ik houd jullie op de hoogte .
Oh ja , ik zou het nog vergeten . Alle details over deze transfer vind u terug op mijn website : DE GOUDMIJN .
Oorspronkelijk was die bedoeld om uitleg te geven over aangeboden duiven voor bons enzovoort en dat ga ik in de toekomst ook nog wel doen .
Ziehier de link 

https://degoudmijn.jouwweb.be/


Met vriendelijke groeten 
Roger Casier 

vrijdag 18 oktober 2019
Kris Van Massenhoven 3 2

Kris   Van  Massenhoven, bij velen bekend om zijn knalprestaties en kettinguitslagen  in het nabije  verleden, is ondertussen reeds 35 jaar gepassioneerd door duiven. Op z’n 7e kreeg hij van “schoolmeester” Frans Proost enkele duiven en de microbe sloeg meteen over.

Enkele jaren later kwamen er nog wat goede duifjes bij van Jan Van Oeckel en Jos Van Gorp, beiden uit Oud-Turnhout. Aanvankelijk bleef het spel nog bij de snelheid, maar na verloop van tijd had Kris naar eigen zeggen bijna alles gewonnen wat er te winnen viel en hij besloot een stap richting halve fond te wagen. Er werden nog wat duiven bijgehaald, oa.  bij Frans Van Gorp, Danny Van Dyck en Dirk Van Den Bulck. Het kweekmateriaal van deze 2 laatsten werd tegen mekaar gebracht en dat lukte fenomenaal, uit 1 koppel kwamen maar liefst 13 eerste prijsvliegers!Ook op de halve fond boekte Kris superresultaten, gevolg was dat er ook al eens op de kleine fond werd meegedaan, eveneens met succes.

Omdat teveel inteelt dreigde haalde Kris de laatste jaren nog wat versterking  bij van Danny  Van  Dyck(via Walter  Verbinnen), André  Roodhooft  en onlangs nog een ronde van de kwekers bij Van  Den  Akkerveken  Gebroeders.

Hokbestand:Kris heeft 8 “vaste” kweekkoppels in boxen + nog een 24-tal koppels als “probeersels”.

Weduwnaars en vliegduivinnen heft hij 36 koppels. Er werden dit jaar 270 jongen gekweekt, begin augustus schoten er daar nog 110 van over(2x15 ineens weg  en 27 dood door Adeno).

Opleren-Spel:Met de oude wordt een 4-tal keren “gereden”, dan gaan ze in de vereniging in de mand.

de jongen worden zeer dikwijls op korte afstanden gelapt om ze aan het vliegen te krijgen want daar heeft Kris al enkele jaren problemen mee en hij heeft er het raden naar wat de oorzaak kan zijn.

Met de oude duiven heeft Kris tot begin dit seizoen op totaal weduwschap gespeeld. Na 1 hafo-vlucht is hij ermee gestopt, volgens Kris kan je op deze manier niet alles uit de duivers “uithalen”, vanaf volgend seizoen zal hij daardoor enkel nog met duivinnen spelen.

Zolang ze op dezelfde hokken zitten, geeft Kris er meestal  maar een 2-tal mee op de kleine fond, anders moet je de avond vóór ‘t inkorven van de halve fond reeds het hok overhoop halen en die duiven weten goed genoeg wat er gaande is, aldus Kris nog.

Het seizoensbegin met de oude en jaarlingen was super, de oude vlogen 90% prijs, de jaarse 80%.

De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld én verduisterd:de 2e ronde tot 15 juni en dan bijgelicht, met de 1e ronde wordt enkele weken vroeger gestopt kwestie van wat “forme” op het hok te krijgen maar daar is Kris dit seizoen niet tevreden over, eigenlijk is er tot nu toe(toen ik daar was voor de reportage)geen forme geweest zegt hij.

Voeding-Medisch:Er wordt voor alle duiven Vital Duo(gele+ rode mais)van Van Tilburg  gevoederd, aangevuld met biergist,  vitamineral, grit en Elite Pigeon + Optimix van Herbots.

Voor de medische controle wordt er ook naar Dr.  Raf Herbots gegaan.

Kris Van Massenhoven 11 2

Enkele uitslagen:

Melun Hafo Kempen:894 oude:2-3-4-10-11-14-16-17-29…(31/36)

480 jaarse:1-6-7-31-32-37-39-40-41…18/22

United Kempen(overkoepeling):1489 oude:2-3-4-14-16-21-25-26-27…(31/36)

849 jaarse:1-9-11-48-49-59…(18/22)

Chevrainvilliers United Kempen:2507 oude:1-9-10-37-38-50-54-62-77-78-86…(26/42)

547 oude:1-6-16-29…(12/17)

Vierzon Antwerps Fondspel:1592 oude:4-81-98-308-310. (6/9)

1677 jaarse:36-120-122-142-192…(7/10)

Melun United Kemepen:2083 jonge:2-24-25-26-27-28-35-36-37-38-39-41-42-60-85-104-110…(52/77)

323 oude:1-6-7-14-25…(10/15)

1512 jonge:1-2-3-4-5-6-9-12-19-33…(56/79)

1658 jonge:2-3-4-5-6-9-11-13-14-15-16-17-18-19-20-28-30-41…(45/74)

1044 jonge:1-2-3-4-5-6-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-26-28-29-36-37…(57/65)

Proficiat Kris!

Jef

vrijdag 18 oktober 2019

In het begin van de week heeft het in Heemskerk zo hard geregend dat de tuin regelmatig ‘blank’ stond, de riolering het ternauwernood aan kon, de weilanden grote plassen water vertoonden dus mag je verwachten dat in onze omgeving het grondwater peil toch wel weer een beetje op niveau zal zijn. Verbazingwekkend te zien dat het in de duivenrennen redelijk droog is gebleven en het hoeft maar even te waaien en de nattigheid is weer verdwenen en de duiven…… die vinden het allemaal prima.

De duiven krijgen 1x daags voer, uitgebalanceerd want aan dikke/vette duiven heb ik een hekel, in de 10 liter drinkbakken zit een gefermenteerd product met Jantje Smit kruiden, gemak dient de mens want die waterbakken hoef ik maar 1x per week te vullen. Verder veel grit/roodsteen, Beute bak en piksteen. De duiven zijn een paar weken geleden gevaccineerd tegen Paratyfus en ik heb geen enkele (ent) reactie gezien, eind november de vaccinatie tegen paramixo bij de kweekduiven en dan zijn we met deze groep duiven weer klaar. Het verzorgen van de duiven vergt deze tijd van het jaar slechts een 10 tal minuten. Lees wel het verzorgen, uiteraard observeer en pak ik regelmatig wat duiven om te beoordelen, het is prachtig om te zien hoe de jonge duiven zich verder ontwikkelen en uitgroeien, het is mooi om daar een halfuurtje tussen te zitten.

Deze week ook fijn bijgepraat met Steef en uiteraard kwamen ook de prestaties van de combinatie (Udo/Duijn) ter sprake, binnenkort zal ik een rapportage maken want wat zij in de kring, afdeling en nationaal hebben gepresteerd is fenomenaal. Bijzonder om te vermelden is, dat Steef heel nauwgezet in zijn schrift en later in de computer wekelijks alles vast legt, over hoe de duiven trainen, hoe zij aanvoelen, wat er is geconstateerd en eventueel is ondernomen maar ook zijn criteria om een duif mee te geven of thuis te houden. Hoe de duiven thuiskomen, de constateringen etc. Een bijzonder waardevol document, wie weet mag ik daar op een later tijdstip wat uit publiceren.

Ook nog bij een 2 tal hokken langs geweest om daar (op verzoek)de duiven te bekijken, vaak net het laatste zetje om een duif niet aan te houden want hoe minder je er hebt, hoe beter voor de overige duiven. Ondertussen ook de nieuwste dvd over Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem bekeken, 20 Nationale overwinningen staan inmiddels achter hun naam waarvan in 2019 zelfs 3! In de dvd worden opmerkelijke uitspraken gedaan, zaken waar je over kunt nadenken en eventueel kunt gebruiken. Het gaat om die kleine dingetjes en die Freddy is een denker en legt de lat steeds hoger.

Zaterdag de jaarlijkse vergadering van de G.V.K., altijd interessant en goed om elkaar te spreken, helaas viel het samen met het bezoek wat Willem de Bruijn aan onze club bracht maar de jaarvergadering gaat voor…….

Zaterdagmorgen eerst de duiven gevoerd om vervolgens in de auto te stappen om naar Soest te rijden, onderweg dwaalde mijn gedachte af naar de duiven, zouden de duiven van de najaar klassiekers vandaag gelost worden met dit weer, zo ja dan treffen zij het niet. Ruim op tijd arriveer ik bij het clubgebouw van de Soester duivenvereniging. Handjes schudden, kopje koffie niet veel later opende voorzitter Wout de Vries stip op tijd de vergadering. Het is de 2e keer dat ik de vergadering van de GVK bijwoon maar ook nu leidt Wout de vergadering op perfecte wijze en handelt de agenda punten op een vlotte wijze af. Gelijk vorig jaar waren er een paar jubilarissen die in het zonnetje werden gezet en werd de vergadering beëindigd met een lezing van Stefan Gobel. Hierna nam ik direct het hazenpad want wie weet kon ik nog wat meemaken van de ‘lezing’ die Willem de Bruijn in Heemskerk gaf.

Oud voorzitter Theo Hutten, bedankt de aanwezigen

Willem de Bruijn, geeft een enthousiast antwoord 😊

In Heemskerk was net de pauze begonnen en kon ik dus mooi het 2e gedeelte meemaken. Wie niet is geweest, heeft in ieder geval een super gemotiveerde, enthousiaste, aimabele en goedgebekte Willem gemist. Je kunt vragen stellen maar Willem praat moeiteloos 2 uur vol met verhalen, anekdotes, ervaringen en legt uit hoe zijn systeem werkt. Een systeem gebaseerd op zijn hoeveelheid duiven, zijn beschikbare tijd, zijn ervaringen en op zijn wijze van spelen en let op dat is dat zijn duiven alle weken mee moeten. Een goed toehoorder kon veel leren maar de bezieling, enthousiasme en doorzettingsvermogen van Willem zal voor de meeste moeilijk te kopiëren zijn. Willem was al in zijn jonge jaren kampioen en wanneer je dan na ruim 30 jaar nog steeds één van de allerbeste bent, ben je een hele grote meneer. Alles gewonnen, overal geweest, gepokt en gemazeld, tevreden, dankbaar maar nog steeds met een enorme drive, zat hij met zijn afgescheurde achillespees een ware ‘masterclass’ weg te geven. Ik vond het fijn om toch nog aanwezig te kunnen zijn bij het gedeelte na de pauze. Bedankt Willem en chapeau voor mijn cluppie.

En die taartvlucht waar ik het eerder over had, werd een ‘pudding’ vlucht, poeh wat een slecht verloop en vooral voor de zomerjongen. Jammer…………

donderdag 17 oktober 2019

Deze week toch de knoop maar door gehakt. We gaan ons duivenbestand flink inkrimpen. Voor volgend seizoen gaan we andere keuzes maken. Zoals het nu lijkt wordt er niet meer aan alle wedstrijden deelgenomen.
Ik wil ook gewoon (nog) minder duiven houden zodat ik er ook wat makkelijker “tussenuit” kan. In principe hoeft er niets op stel en sprong weg, maar ik zal hier zo af en toe wel een duifje aanbieden. De geplaatste stamboom hoort bij een prachtige doffer! Van beide kanten Heremans via Ruitenberg en Eijerkamp. Het is een volle kleinzoon van de “Vechtmachine” van Gert Jan Beute, dus aan de afstamming ligt het niet.
Je kan je natuurlijk afvragen waarom verkoop je hem dan? Nou, het antwoord is vrij simpel: Ik wil geen ongewende duiven meer. Het is hier gewoon erg lastig, en op een gegeven moment heb je overal duiven zitten. En dat wil ik niet meer.
Deze doffer zat bijvoorbeeld bij Jan Valk in Joure, maar Jan heeft op dit moment ook wel wat anders aan zijn hoofd, dus heb ik daar mijn duiven opgehaald, zodat Jan daar in ieder geval niet de zorgen van heeft.

Ik hoef voor deze duiven niet de hoofdprijs, maar via pb is een serieus bod van harte welkom. Wie het eerst komt…….

Triest
Deze week wel een hele droevige week in onze woonplaats. Een jonge meid van 20 jaar is afgelopen maandag begraven, en morgen een peuter van 3 jaar. Woorden schieten echt tekort bij deze verschrikkelijke gebeurtenissen. Er ligt als het ware een deken van rouw over ons dorp.
Als ik dan al die meningen over de ontwikkelingen binnen de duivensport voorbij zie komen lijkt dat allemaal zo “leeg”. En dat is niets ten nadele van de mensen die daar veel tijd in stoppen. Maar is het belangrijk? Uiteindelijk is er maar Eén ding wat er echt toe doet.

Bladwijzer de permalink.
donderdag 17 oktober 2019
Op de internationale ochtendlossingen vervliegt de ZLU jaarlijks een aantal nationale kampioenschappen. De meest in het oog springende mag de Nationale Marathon genoemd worden. Dat kampioenschap wordt over vier vluchten verspeeld en wel Agen oud, Barcelona, Marseille en Narbonne. Op elke vlucht telt de beste prijs die door de 1e of 2e duif van de inkorflijst is behaald. Wie met die vier prijzen het hoogste puntentotaal scoort is de winnaar.

 
En deze reeks van vier vluchten is geen sinecure omdat  weinig duiven op twee van deze vluchten twee keer vroeg weten te vliegen.  En duiven met drie prijzen doen dat meestal over Pau, St. Vincent en Perpignan en  ook over Pau, Marseille en Perpignan en drie of twee van die vluchten tellen niet voor de Nationale Marathon.   En met Barcelona, Marseille en Narbonne ligt de nadruk toch op de moeilijkere vlieglijn. Voor de Nationale Marathon 2019 schreven zich 394 ‘hokken’ in en al die liefhebbers zullen vooraf zich toch kansen hebben toegedicht om op die vier vluchten te scoren. Op de eerste vlucht Agen oud wisten ‘slechts’ 156 liefhebbers hun 1e en/of 2de duif in de prijzen te klasseren en zo was zo’n 60 procent van de inschrijvers al kansloos om 4 op 4 te scoren en de Nationale Marathon te winnen.  Van die 156 liefhebbers wisten 82 ook op Barcelona minimaal met de 1e of 2de duif van hun inkorflijst prijs te vliegen. A. de Bruijne in Sluiskil had na twee vluchten de kop  te pakken en hij scoorde de 115e Agen oud en 54e Barcelona en pakte daarmee 978 en 989 punten. Op de twee volgende vluchten die tellen wist hij geen marathonpunten te pakken.  Op Marseille wisten 40 van de 82 liefhebbers weer te scoren en als men met 394 liefhebbers start dan is nog slechts 10% in de strijd met een score van 3 op 3.  Na drie vluchten stond J. van Heumen uit Oss aan kop en hij won de 698e Agen oud, 40e Barcelona en 188e Marseille en in de klasseringen voor de marathonduiven was dat goed voor 2842 punten. Helaas  wist hij met de twee getekenden geen prijs te pakken op Narbonne. Wel had hij op Narbonne prijs met de 3de, 4de en 8ste duif van de lijst prijs.  Op plaats 2 na drie vluchten stond A.J. Maljaars uit Zoutelande met 2840 punten en hij wist op Narbonne ook te scoren met  de 588e Narbonne (3829 d.) met de 1e-getekende en met 3713 punten zou hij op een 7e plaats eindigen. Op Narbonne scoorde A.J. Maljaars de 2e nationaal met een jaarling die als laatste inzet van een ploeg van 8 duiven vertrok. Na drie vluchten had de tandem B. Jansen en Co uit Bavel 2809 punten en stond ze op een 10e plaats. En de sprong naar het goud werd gemaakt met de 91e Narbonne die 978 punten opleverde en het puntentotaal op 3787 bracht. En daarmee werd afstand genomen van de concurrentie. Het zilver is voor de gebr. Bras uit Dordrecht met 3760 punten terwijl G. Rigter uit Amstelveen het brons pakt met 3757 punten. Knappe opvolgers zijn Gerard Schalkwijk uit het Utrechtse  Lopik met 3752 punten en Gerard Griffioen ui het Zuid-Hollandse Zevenhuizen met 3748 punten. Drie echt vroege marathonduiven pakte J.W. van Gils uit Oosterhout met de 19e Barcelona, 13e Marseille en 98e Narbonne maar hij begon met een misser op Agen oud en op die vlucht had hij wel 3 van de 8 in de prijzenmaar die vertrokken als de drie laatste duiven van de inkorflijst.De duivenaccommodatie in Bavel.
Vanaf rechts zitten achtereenvolgens de kwekers, jarige vliegers,
meerjarige vliegers, jongen en late jongen.
 


 
Fran en Helma Jansen
In het Nederlandse fondwereldje is de naam B. Jansen en Co bepaald geen onbekende. Al vanaf 1992 wordt er op het Bavelse erf sterk gepresteerd op de grote fond  en is het oog daarop ook volledig gericht. De naam B. Jansen en Co is echter voor die tijd aangenomen toen vader Bart Jansen op hetzelfde erf nog de duivensport bedreef en daarbij bijgestaan werd door schoondochter Helma en zij staat voor de toevoeging ‘co’.  En Bart en Helma waren fanatieke programmaspelers. Vader Bart  kwam in 1991 te overlijden. Als 16-jarige knaap was zoon Fran Janssen op dit erf met de duivensport begonnen en als men weet dat hij nu 70 jaar jong is dan kan men uitrekenen dat dit 54 jaar terug is en wel in 1965. In de latere jaren kreeg Fran ook andere interesse en kwam de duivensport bij hem op een lager pitje te staan terwijl zijn vader intussen de smaak te pakken kreeg.  Fran heeft altijd een voorliefde voor de grote fond gehad en ging in de jaren ’80 al met een groepje liefhebbers uit de buurt regelmatig naar het café van Jan Theelen in Buggenum om daar gezellig over de duivensport te praten en ook fondduiven aan te schaffen.  Op het eigen erf  bouwde Frans het eigen carrosseriebedrijf van zijn vader verder uit terwijl hij in die tijd ook ernstig rugklachten kreeg.  De nodige operaties en periodes dat hij immobiel was heeft hij over de jaren gehad en gekend.  En in 1991 werd het bedrijf verkocht. Een ware opsteker was het winnen van de 9e nationaal St. Vincent in 1992. Dat was in de sector zuid tegen 27.296 duiven en zulk een deelname steekt schrik af tegen de 12.070 duiven die de vlucht in 2019 over heel Nederland aan de start kreeg. Ten tijde van St. Vincent 1992 lag Fran zelf in het ziekenhuis en tot 1994 kwam hij zelfs helemaal niet meer op de duiven hokken en was de verzorging volledig in de handen van Helma.  In die jaren werd ook het oog op de ZLU-vluchten gericht en in 1995 werden op Pau de prijzen 3 en 20 gescoord met twee zusjes. De duivin die de 20e nationaal Pau won scoorde de twee jaar daarna de 16e en 17e nat. Perpignan. Een ware topper dus die uit een Theelenduivin van 1988 werd gekweekt en zij is een dochter van de ‘450’ en zij is ook de moeder van de legendarische ‘10’ van Jan Theelen. De vader werd aangekocht als jonge duif van Frans van Peperstraten uit Oude Tonge en hij was een zoon van zijn ‘Barcelona’  Deze ‘Zoon Barcelona’ en  ook de ‘Zoon 03’ van Frans vanPeperstraten vormen met de vele Theelenduiven de basis in Bavel.  In de jaren ‘90 kwam er ook goed contact met Cor de Heijde uit Made tot stand en zijn soort is vanaf die tijd ook een prominente plaats in de fondkolonie van Fran en Helma gaan innemen. Fran en Cor hebben over de jaren ook regelmatig aan samenkweek gedaan en zo  werd januari 1998 mede de duivin die in Bavel de 3e nationaal Pau vloog in Made bij Cor de Heijde gestolen.

Winnende duiven 
Welke duiven hebben voor Fran en Helma Janssen de titel ‘Nationale Marathon 2019’ in de wacht weten te slepen?

 
Agen oud:   NL15-1794261   prijs 326 tegen 5214 d.
 Barcelona:   NL15-3534516  prijs 665  tegen 4119 d.
Marseille:   NL16-3618150    prijs 18  tegen  2735 d
Narbonne: NL15-3534522     prijs  91 tegen  3829 d
                                                                                                            
Op Agen was het een duivin die de punten pakte en zij vertrok  op jongen van 3 dagen  De ‘261’ is een laat jong van 2015 en zij werd geschonken aan H. van Nijnatten uit Breda en ze  kwam weer terug nadat haar moeder verspeeld werd en moest toen overgewend worden. Op Barcelona was het  een doffer en de ‘516’vertrok op jongen van 9 dagen. Op Marseille was het ook een doffer en de ‘150’  die in het laat werd geboren en hij  ging de mand in op eieren van 11 dagen nadat hij eerder van Pau gemist had. Op Narbonne pakte dan weer een duivin de punten en de ‘522’ ging op jongen van drie dagen de mand in. En die laatste stand is voor Fran favoriet voor duivinnen en van een koppel kan hij dan de doffer een week later korven op jongen van rond de 10 dagen. Op alle vier de vluchten greep de 1e-getekende de marathonpunten. Op Barcelona en Narbonne werd tevens de 2de-getekende in de prijzen gepakt en met  6 op 8 en 5590 punten zijn Fran en Helma Janssen 2e geworden in het klassement met de acht getekenden na Paulssen en zoon uit Roosteren die er 7 pakten met 6284 punten. In Bavel  wordt alles op nest gespeeld en er is een afdeling met 18 koppels van twee jaar en ouder en een afdeling met zo’n 12 koppels jaarlingen.  Het hoofddoel zijn de ZLU-vluchten terwijl ook alle middaglossingen van de afdeling worden gespeeld. De jaarlingen doen de laatste middaglossing Bergerac of de middaglossing daarvoor en dat was in 2019 Cahors. De eerste vlucht van het seizoen was St. Vincent en daarop werd best gestart met 6 van de 10 in de prijzen. De vliegers worden altijd tussen 20 en 27 maart gekoppeld en brengen dan 1 of 2 jongen groot  en vanaf een bepaalde leeftijd van het jong brengt de doffer alleen eentje verder groot en gaat duivin apart met eventueel het andere jong. Met het oog op de eerste grote-fondvlucht wordt  er herkoppeld om de beoogde duiven op een gewenste neststand te krijgen.  De eerste ZLU-vlucht was in 2019 een tegenvaller met 5 mee en geen priis terwijl internationaal nog twee prijzen werden gescoord. Vier stuks van  het vijftal waren echter na de prijzen (nationaal)  in korte tijd wel thuis. Op de volgende ZLU-vluchten werden achtereenvolgens 1 van de 3 op Agen oud, 4 van de 5 op Barcelona, 1 van de 4 op St. Vincent, 2 van de 4 op Marseille en 2 van de 5 op Narbonne in de prijzen gepakt. De afsluitende Perpignan was zoals de openingsvucht Pau ook een tegenvaller met 9 mee en geen prijs (internationaal wel één prijsduif). Voornoemde H. van Nijnatten uit Breda steekt regelmatig een helpende hand toen in Bavel en doet dat ook als het echtpaar Jansen op vakantie is. Voorheen  waren ze club genoten en lid van de p.v. de Baronie in Breda. Nadat die club werd opgeheven is H. van Nijnatten lid van de grote club in Oosterhout geworden en werden Fran en Helma lid van de club in het eigen Bavel.

Jaarling
Over de jaren hebben Fran en Helma Janssen op Barcelona prachtige uitslagen weten neer te zetten. Een waar hoogtepunt is Barcelona 2013 geweest. Wat een uitslag werd toen neergezet! Met 5 mee werden toen de prijzen 34, 53, 91, 264 en 330 tegen 6909 duiven gewonnen.  Kan (haast) niet beter en mooier zou je zeggen. De laatste jaren waren de prestaties op Barcelona beduidend minder en dat is 2019 weer naar de goede kant omgebogen.  Met 5 mee werden de prijzen 376, 480, 665 en 703 tegen 4129 duiven op de Spanje-vlucht gescoord.  En bij de eerste duif op de uitslag is na het zien van de ringnummer de nodige verwondering ontstaan en zijn er vragen gesteld.  We zien immers  als ringummer ‘8-3813733’ achter de prijswinnende duif staan. Maar op Barcelona mogen toch geen jaarlingen worden gekorfd en heeft de combinatie B. Jansen en Co. dat onopgemerkt wel kunnen doen? Nee, hoor want op de uitslag staat niet het hele ringnummer en bij de betreffende duivin begint die met ‘08’ en niet met ‘18’. En ja ze is in 2008 geboren en kreeg niet later een oude ring aan. Op 11-jarige leeftijd flikte ze dit dus nog!  Over de jaren ’13-’15 werd ze tot 5e beste Barcelonaduif gekroond na het winnen van de nationale prijzen  34, 737 en 37. Eerder had ze al de 1157e Barcelona gewonnen en bovendien won ze ook een jaar de 267e nat. Narbonne. In 2011 werd ze niet gespeeld omdat ze gewond was. Na 2015 werd ze gestopt en in 2016 verbleef ze bij Cor de Heijde in Made voor samenkweek. In 2017 werd in Bavel uit haar gekweekt en begon het leggen moeilijker te gaan en legde ze een aantal kleinere eitjes.  In 2018 werd eerst nog aangezien of ze wilde leggen maar toen dat over bleek  te zijn besloot Fran in mei  haar naar het vlieghok over te plaatsen. Versneld werd ze ingespeeld en ging weer naar …. Barcelona.  Van Barcelona 2018 arriveerde ze juist te laat om prijs te winnen. Vanwege haar prima conditie in de hand en thuiskomen van oefenvluchten besloot Fran haar afgelopen seizoen weer op Barcelona te spelen.  Zodra de doffer gaat zitten nadat het tweede ei  in het nest is gelegd  gaat ze  ook broeden en ze werd zo op kleine jongen op Barcelona gekorfd  en ze vloog dus op 11-jarige leeftijd een prijs 1 op 10. En in de hand is ‘Nadine’ nog steeds top. Ze voelt zijdezacht en vol aan terwijl men het borstbeen en de stuitjes amper voelt. Fran Jansen kweekte haar uit de ‘Blauwe Barcelona’ van 1999 die zelf vier prijzen op Barcelona vloog en totaal 8 ZLU-prijzen scoorde. Hij is grotendeels van het Theelensoort  met zonen van de ‘03’ en de ‘Barcelona’ van Frans van Peperstraten aan de basis. De moeder  van ‘Nadine’ was van 2005 en haar vader stamde uit twee topvliegers in Bavel en wel de ‘Marseille’ (1996) en de ‘Perpiganduivin’ (1993) en haar moeder kwam van Cor de Heijde.Rechts zien we de duivin ‘Nadine’ die in de rui is en die in 2019
op 11-jarige leeftijd nog een prijs 1 op 10 op Barcelona wist te winnen..
 

 
Grote verandering
In 2006 veranderde er flink wat op het erf van Fran en Helma Jansen.  Het eigen grote woonperceel  werd in een nieuwbouwproject  betrokken dat door de bouwfirma van Cor de Heijde werd uitgevoerd.  Het grootste deel van het eigen perceel werd verkocht en de (bij)gebouwen daarop waaronder de duivenhokken werden afgebroken  en een nieuw duiven hok plus een grote garage werden op he einde van het ‘nieuwe’ erf gebouwd.  Dat duivenhok werd naar de eigen wensen en inzichten door het bouwbedrijf van Cor neergezet.  De hokken hebben roosters als vloer en daardoor valt de mest  in een  vrij diepe bodem die twee keer per jaar wordt  geruimd en dat gebeurd door twee neven en wel Dirk en Pim Ermens. Toen het oude hok was afgebroken moest het nieuwe hok heel snel worden klaargemaakt om de duiven een onderkomen te geven. In het hok zou nog een afzuigsysteem  en schuiven in het plafond worden gemaakt maar daar was geen tijd meer voor.  In februari 2006 kwamen de duiven op het nieuwe hok en dat jaar presteerden de duiven gelijk geweldig daarop op de grote fond.  Toen na het seizoen Cor vroeg of de voornoemde zaken nog moesten worden aangebracht zei Fran dat het niet meer nodig was omdat als de duiven zo weten te presteren het hok wel goed moet zijn.  Toen het de laatste jaren minder ging qua prestaties werd door anderen wel geopperd of het hok wel goed zou zijn. Frans antwoordde  daarop dan: ‘Het kan het hok niet zijn want daarop is eerder al heel goed gepresteerd. Nee, het ligt aan het manneke!’l   En daarbij refereert Fran aan het feit dat hij over de jaren vaak met zijn gezondheid getobt heeft en regelmatig  zelf de duiven niet meer goed kon verzorgen. De gedachte heeft vaak gespeeld om met de duivensport te stoppen maar het was altijd Helma die hem overtuigde dat niet te doen en het beter voor Fran was om op dit vlak ook actief te blijven.  Tegenwoordig wordt  er in Bavel puur op nest gespeeld terwijl er voorheen ook met een ploeg weduwnaars op de grote fond werd gespeeld. Echter met weduwnaars en nestduiven is men per dag nog meer tijd kwijt met het uitlaten en de twee ploegen nestduiven kunnen nu twee maal  per dag in het seizoen gezamenlijk trainen.  En die tijd van verplicht trainen (met de vlag) wordt naar de fondvluchten toe geleidelijk verhoogd.  Dit jaar zaten er ook een aantal dagfondduiven bij de jaarlingen en die zijn op die discipline ook gespeeld.  Fran vertelde dat dit geen echt succes was maar op de laatste dagfondvlucht had hij met 1 mee wel prijs. De dagfond werd ook gespeeld om de eigen club te steunen en dat is p.v. de Bavelse Zaterdagvliegers die in Bavel een eigen lokaal heeft.  Zoals de naam als aangeeft was de club ooit onderdeel van de Nederlandse Bond van Zaterdagvliegers (NBvZ)  en die bond werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw opgericht om de clubs en liefhebbers te verenigingen die om principiële redenen niet op zondag met duiven wensten te spelen.  Het kerkdorp Bavel ligt ten zuidoosten van Breda en maakt onderdeel van de gemeente Breda uit evenals Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Bavel telt ruim 8.000 inwoners en het aantal duivenmelkers is er de laatste 10 jaar flink gedaald zodat de plaatselijke club moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Bekende liefhebbers op de grote fond die ook in Bavel wonen zijn Piet Schellekens en Wim de Leeuw.  

Marseille
Een vlucht waarop Fran en Helma Jansen al vaak hebben weten te pieken is Marseille. Over de jaren hebben ze maar liefst drie verschillende duiven gehad die op Marseille tot beste asduif bij de ZLU zijn gekroond.  De doffer de ‘Marseille’ van 1996 werd in 2001 1e asduif Marseille over 4 jaar en in 2002 over 5 jaar. De ‘Rode Marseille’ van 2001 is ook een doffer en hij werd in 2007 1e asduif over 3 jaar met de 24e Marseille ’05, 117e Carcassonne ’06 en 103e Irun in 2007.  De derde ware uitblinker op Marseille is de duivin NL11-3020374 geweest en zij werd in 2018 uitgeroepen tot 1e asduif over 4 jaar.  In 2019 kreeg zij plaats op het kweekhok en daar had Fran de grootste moeite haar goed gekoppeld te krijgen en slechts twee bevruchte eitjes was de ‘buit’ in een heel jaar. In 2019 werd op Marseille ook de vroegste ZLU-prijs gespeeld en wel met prijs 18 tegen 2735 duiven en dat resultaat werd door de ‘150’ van 2016 neergezet en hij vloog in 2018 de 603e St. Vincent ZLU en hij stamt uit twee kinderen van de Barcelonaduivin ‘Nadine’  en zij hebben verschillende  vaders. De ‘522’ won voorgaande jaren twee kopprijzen op middaglossingen met de 13e Perigueux tegen 4921 duiven en de 44e Agen tegen 6379 duiven. Haar vader was van 2009 en zelf ook een goede vliegers. Als we naar de afkomst van de vliegers kijken dan zien dat alle vliegers overgroot- of overgrootouders hebben die in de jaren ’80 of ’90 bij Jan Theelen zijn gehaald. In de jaren ’80 zaten de Theelenduiven in de kweekren zonder dat er echt gericht uit gekweekt werd omdat het programmaspel nog het hoofddoel was. Tijdens mijn bezoek benadrukte Fran Jansen regelmatig dat Jan Theelen hem fondspeler heeft ‘gemaakt’ en over de jaren heeft hij altijd goed contact met de ex-kastelein behouden. Vele jaren kwam Jan Theelen naar Bavel om de (kweek)koppels te komen samenstellen.  Vorig jaar wipte Jan met Piet Kuypers nog even aan toen ze naar de crematie van Flip Steketee uit Yerseke waren geweest.  Buiten duiven van Cor de Heijde is er lang geen ander bloed door Fran Jansen bijgehaald. Het enige andere bloed zijn vier duiven van Jos Pepping  geweest die verwant zijn aan zijn ‘Kraskweker ‘ en ‘Waggeltje’. Deze duiven moeten zich echter nog in de kweek bewijzen.  In 2020 hoopt Fran de stijgende prestatielijn te kunnen doorzetten en ziet daar zeker kansen op.  Volgens echtgenote Helma heeft Fran het met zijn duiven weer echt naar zijn zin en dat is natuurlijk een goed teken. En een goede of betere eigen gezondheid helpt daar natuurlijk wel flink bij.


Ad van Gils
woensdag 16 oktober 2019

Algemeen  
In Almere woont de 59-jarige Herman Koopman die van zijn leven en duiven geniet. Samen met zijn vrouw Corry, kinderen en kleinkinderen proberen ze de dingen te doen die ze belangrijk vinden. Geboren in Hattemerbroek en eigenlijk, op een paar tussenjaren na, altijd de duivensport bedreven. Op 16-jarige leeftijd ging Herman naar de MTS in Wageningen en koos daar voor de Brood en Banket opleiding. In die periode had hij dan ook geen duiven. Op 22-jarige leeftijd opende Herman in Lelystad zijn eigen Brood en Banketwinkel. Je leest vaak dat bakkers hard spelen met de duiven. Dat deed Herman ook. Ook daar stond het hok bovenop de bakkerij en de pijp van de oven liep dwars door het hok. Dus aan warmte op de hokken van Herman nooit geen gebrek. Nadat de zaak geopend was verhuisde Herman naar Almere. Dit was een tijdelijke oplossing, en dat wist Herman, en daarom werden er op die locatie geen duiven gehouden.  

Twee jaar later werd de huidige woning aangekocht en is Herman, samen met zijn zoon, weer ingestapt in de duivensport. Het was in 2008 dat Herman voorgoed het programmaspel vaarwel heeft gezegd om zich te gaan specialiseren op de Marathonvluchten. Als je dan begint moet je goed beginnen, aldus Herman. Hij kocht voor de Marathonvluchten bij Jelle Jellema twee jonge duiven. Ook bij een goed spelende liefhebber uit de vereniging werden wat eitjes gekocht. De jongen hieruit werden gekruist met de Jellema duiven en brachten eigenlijk direct succes. Hiermee is de basis van het hok Koopman gelegd. Op de verkoop van Arjan Beens werden drie doffers gekocht. Herman had graag één duivin gehad maar die waren gewoonweg te duur en dus moest Herman het doen met drie doffers. Dat dit geen straf was, bleek eigenlijk heel snel. Herman speelde gelijk goed mee en won ook gelijk op een ZLU-vlucht een vaasje.  
 
Op de huldiging van de ZLU kocht hij een duivin van Van Oerle. Deze duivin werd gekoppeld aan een van de Arjan Beens doffers. Herman vond eigenlijk dat de jonge uit deze koppeling vrij veel verliezen opleverde en besloot de Oerle duivin op een andere Arjan Beens doffer te koppelen. De Nationaal overwinnaar van Perigueux Sector 3 komt uit deze koppeling. Was de eerste koppeling dan niet goed genoeg? Jawel, bleek later. De week erop speelde Herman weer een kopprijs met een jong uit de eerste koppeling. Een geweldig resultaat met twee topduiven uit twee verschillende doffers. Een mooie lijn is er weer ontstaan. Overigens speelde een vriend van Herman ook een kopprijs met een duif uit de eerste koppeling. Hoe mooi kan het zijn! 

De voorbereiding op het seizoen verliep probleemloos. Herman speelt de duiven eigenlijk pas aan op de vluchten vanaf 200 km. Daarvoor worden ze twee keer zelf weggebracht. Herman kiest zorgvuldig zijn vluchten uit en het liefst zijn dit de vluchten met één nacht mand. Tussendoor worden de duiven een aantal keren zelf weggebracht tot soms wel 80km. De duiven van Herman worden op het nest gespeeld. De duiven van Perigueux zaten op eitjes van een dag of 16. 

Om 13.00 uur werden de duiven in Perigueux gelost. Het zou zwaar worden. Het was er warm, er was een strakblauwe lucht en een kalme Noordoostenwind. Een jeugdlid van de vereniging van Herman had ingekorfd voor een Eendaagse Fondvlucht maar wilde bij Herman komen kijken. In het inkorflokaal was hem verteld dat er voor 10 uur geen duif thuis zou zijn. Dit jeugdlid vertrouwde deze opmerking niet en appte Herman. Herman vertelde hem, gezien de omstandigheden, dat hij vroeg op moest staan want de duiven konden ons wel eens verrassen. Als Brood en Banketbakker ben je natuurlijk gewend om vroeg op te staan maar nu even niet. Theo dacht als ik vroeg opsta kan het wel eens een hele lange dag worden en besloot om zijn ECS aan te sluiten en naast zijn bed neer te zetten. Om 05:29:14 werd Herman gewekt door het ECS. Direct kijkt hij erop en ziet tot zijn grote verbazing dat zijn duivinnetje, de NL18-1767024, vanuit Perigueux al gearriveerd was. Snel uit bed, broek en de computer aan om de duif binnen te halen. De duif werd gemeld via de computer. Nu is het wachten begonnen. Maar na bijna een uur stond nog alleen de naam van Herman op poll position. Dit is wel een hele rare ervaring; aldus Herman. Een uur lang alleen jouw naam op de meldingslijst en verder valt er niets bij. Corry, de vrouw van Herman, moest om 7 uur gaan werken en heel voorzichtig werd er van buiten geroepen. Corry, Corry ben je wakker? Met een nog schorre stem van de slaap werd er een ‘ja’ bevestigd. Mooi maar ik heb een hele vroege duif. Ook Corry kwam snel in actie en aanschouwde het gebeuren. Uiteindelijk kwam er een 2e melding bij en die was gevallen ook in Almere. Nu kan het niet meer stuk moet de gedachten zijn geweest van Herman. Heel voorzichtig werden er een paar vrienden gebeld met de melding dat Herman een duif had. Vervolgens barstte het los en werd het inderdaad een lange dag voor Herman. Op het NIC werd hij gehuldigd en de voorzitter was speciaal gekomen om een bos bloemen en een mooie speech te houden. Wat kan duivensport dan toch mooi zijn. 

Worden de duiven vernoemd? 
De 024 heeft nog geen naam gekregen. Herman en Corry zijn nog op zoek naar een mooie naam. In eerste instantie werd er gedacht aan Lieke maar dat is het niet geworden. Hier zal nog nader over nagedacht moeten worden. Ik verwacht dat de naam binnenkort bekend gemaakt gaat worden.  

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport? Zijn zij actief? Zo nee, waarom niet? 
Corry vindt de duivensport ook een mooie hobby. Vroeger, toen Herman nog actief was in zijn zaak, deed ze veel voor de duiven. Nu verleent ze nog veel hand- en spandiensten in en rondom het hok. Maar ze vindt het prachtig dat haar man deze mijlpaal heeft behaald en daar is ze oprecht trots op.  

Herman is een liefhebber die puur geniet van zijn hobby en dat doet hij samen met zijn vrouw. Uiteraard doet hij er alles aan om goede resultaten te behalen maar het leven is te mooi om alles - en dan bedoel ik ook echt alles - in het teken te zetten voor de duiven. Een sympathieke man die iedereen zijn succes gunt. En: hij wil dan ook iedereen hartelijk danken voor de mooie reacties, bloemen, kaarten en appjes. 

Ik wens Herman maar ook zeker Corry nog heel veel plezier en vele successen toe in de komende periode en jaren. En………ik hoop dat ik Herman weer snel spreek 😉.  

Vincent Hoogerwerf

 
woensdag 16 oktober 2019

donderdag, oktober 03, 2019

Bij Mariën geweest

 
Gisteravond een volle agenda. Dubbele planning zelfs. Ik had de afspraak al tijden in de agenda maar plande ook iets anders.

Volgende keer is in elk geval de 27e november weer bij Reedijk Diervoeders te Mookhoek.

Geen verrassing dat de duiven weer allemaal in orde waren.
Zus van mijn beste fondduifje viel erg in zijn smaak. Uit zoon 403 x Zusje

@Bart, toch nog eens met die zoon proberen?

Verder weer wat voer meegepakt bij Jan en dat was het.
Mariën vertelde over de ENORME overlast die hij ondervind van de slechtvalken in de omgeving. Zijn (of hun) spelplezier is erdoor kapot aan het gaan. Bizar wat die vogels voor slachtingen veroorzaken en eigenlijk niks tegen te doen.
 

dinsdag, oktober 08, 2019

Vergadertijden

 
Gisteravond in de club vergaderd. De najaarsvergadering is doorgaans niet zo lang. Deze keer ook niet en we kijken terug op een apart vliegseizoen maar goed verlopen organisatie in de club. De platforms en wat niet al lijken niet echt te brengen wat beoogd was. Weinig echte veranderingen.

woensdag, oktober 09, 2019

Verschillen in rui

 
Wat een verschil in de rui. De ene is al bijna klaar terwijl een andere nog volop stoppels heeft staan bijvoorbeeld. Ik zie ook duiven die netjes volgens schema ruien (staart vooral goed te zien) en anderen die zich niet aan schema's lijken te houden wat dat betreft.
In elk geval zijn ze lekker bezig. Voorzien van vanalles elke dag om het te doen slagen... ze worden langzamerhand al weer mooi!
 
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

07 oktober 19
Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

25 september 19
Etroeungt 8-6-2019:     Herman Testerink boekt zijn 2e zege dit seizoen Etroeungt gezien vanaf...
11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...
11 september 19
Nationaal Marathon Kampioen – 3e IATP PIPA – 3e West Europese Super Marathon 2018   Het...
05 september 19
Van de projectleider Het is na half juni even stil geworden v.w.b. nieuwsbrieven over de...
04 september 19
Oswald Haers houdt huis op Niergnies. Tevens snelste in Zeeland. Vitessekampioen Roger de...
03 september 19
Voorwoord De zomer is nog niet voorbij. Sterker nog dit weekend belooft een prachtig...
24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40