Nieuws

maandag 08 augustus 2022


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 5 augustus 2022 | week 31

Voorwoord

Narbonne
Helaas begint de week niet goed en is de duivensport na de lossing in Narbonne overal negatief in het nieuws. De lossing in Narbonne was een foute beslissing van de Belgische inrichter met navenante consequenties. Je wordt er mee geconfronteerd terwijl je er als NPO niet verantwoordelijk voor bent. Ik schat in dat ik door zo’n 15 media benaderd ben. Naast allerlei andere vragen komt één vraag altijd aan de orde: Wat denkt u, hoeveel duiven er inmiddels zijn teruggekeerd? Natuurlijk hoor je van sommige liefhebbers hoeveel er inmiddels terug zijn. Maar ja, dat kun je natuurlijk niet zomaar doortrekken naar een percentage. Het zou goed zijn als wij aan het einde van de week inzicht kunnen verschaffen in de werkelijke aantallen. In dat kader zou ik het bijzonder waarderen wanneer elk inkorfcentrum het aantal duiven en het percentage dat inmiddels terug is doorgeeft. Veel inkorfcentra werken met app-groepen. Het moet dus zonder veel inspanningen mogelijk zijn de stand van zaken te verzamelen en door te geven. Het geeft ons zelf informatie en wij laten aan de buitenstaanders blijken op welke manier wij er mee bezig zijn. Het kan worden doorgegeven aan //Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" target="_blank" rel="noopener" style="text-size-adjust: 100%; color: rgb(0, 124, 137); font-weight: normal; text-decoration: underline;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Grand Prix Bergerac
De Grand Prix Bergerac was de laatste Grand Prix voor 2022 met de oude duiven. Vrijdagmiddag om 13.30 uur zijn de 25.618 duiven gelost voor deze tweedaagse Nationale Marathonvlucht. Deze keer was de duif die als allereerste van de 25.618 duiven arriveerde uiteindelijk ook de Nationale winnaar. Uren in spanning wachten werd beloond en de zege kon gevierd worden. Deze prestatie werd geleverd door de duivin met ringnummer 2019 – 1710010 van Guy Fijen uit het Zeeuwse Nieuw-Namen. Het was niet de eerste keer dat deze duif bovenin de uitslag staat.

In Sector 2 was het Ineke van Rhee uit Alblasserdam die haar eerst getekende 2019 – 1680662 als eerste zag arriveren. Een topduifje die al veel mooie prestaties op haar naam heeft. Sector 3 kreeg A. Driessen &Zn. oftewel André en Jeroen Driessen uit Wijchen als winnaar. Al weken in de top van de uitslagen en met deze overwinning van hun doffer met ringnummer 2020 – 1310055 de kers op de taart.

In Sector 4 kwam de overwinning terecht bij een bekende naam in Marathon land, namelijk Jellema, in dit geval Ultsje Jellema uit Steggerda. Het was de duivin met ringnummer 2019 - 1225913 die om 09.15 uur arriveerde. Alle winnaars en iedereen die goed gepresteerd heeft van harte gefeliciteerd!

Kampioenen Dagfond
In deze editie van Op (de) Hoogte vindt u de voorlopige eindstanden van de Nationale Kampioenen van de Dagfond en voor de tweede week de standen van de Vitesse en de Midfond. Reclames op de standen van de Dagfond zijn mogelijk tot uiterlijk 19 augustus. Voor de Vitesse en de Midfond is reclame mogelijk tot uiterlijk 12 augustus. Ik vermeld dat ook maar op deze plaats omdat er in het verleden vaak na de sluiting van de reclameperiode nog diverse meldingen binnen kwamen. Wat te laat is, is te laat en daar zullen wij niet meer op reageren. Uiteraard wil ik graag iedereen die bij de kampioenen hoort feliciteren met dit fantastische resultaat.

Olympiade Roemenië
Volgende week rond deze tijd draait de Olympiade in Oradea (Roemenië) op volle toeren. Op een moment in het jaar dat er nog nooit een Olympiade is georganiseerd. Maar zoals wij weten is corona daar de reden van. De Roemeense organisatie zag samen met de FCI geen andere mogelijkheid om deze toch al uitgestelde Olympiade te organiseren. De kans dat corona in het najaar opnieuw roet in het eten gaat gooien werd te hoog ingeschat, vandaar de Olympiade in augustus. Volgens de laatste gegevens zullen 62 duiven Nederland vertegenwoordigen op deze Olympiade. Uiteraard hopen wij dat velen deze Olympiade gaan bezoeken.

Fijn weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
 

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
 

NPO BUREAU

Bestellingen ringen 2023
 

De ringen voor 2023 zijn te bestellen van 1 t/m 14 augustus 2022. Zondag 14 augustus is dus echt de uiterste besteldatum. Er is een mail gestuurd naar de secretarissen en ringenadministrateurs van de verenigingen waarin dit is aangegeven. De prijzen van de ringen 2023 en instructie voor bestellen ringen vindt u hieronder. 

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar: 
 • Chipringen kunnen weer tegelijk met de vaste voetringen besteld worden. 
 • Wanneer men in combinatie speelt, kunnen de ringen alleen op dat lidnummer besteld worden. Waar dit niet gebeurt, wordt dit door ons hersteld. 
 • Men kan per deelnemer maximaal 30 Ladies League ringen bestellen (dit is exclusief chipring, deze kan apart besteld worden). 

Let op: tussen 1 augustus en 16 augustus kunnen er geen nabestellingen voor 2022 gedaan worden.
 
Instructie ringen bestellen 2023
Prijzen ringen 2023
 

NPO BUREAU

Ledenadministratie deels gesloten
 

Tijdens de bestelperiode van de ringen voor 2023 (1 t/m 14 augustus) kunnen er geen leden worden aan- en afgemeld. Ook kunnen er dan geen leden worden overgeboekt naar een andere vereniging. Wijzigingen van telefoonnummer en mailadres blijven tijdens de bestelperiode wel mogelijk.

 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 


 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 


WEDSTRIJDEN

Voorlopige uitslagen en terugblik Grand Prix Bergerac
 

Afgelopen weekend stond de Grand Prix Bergerac op het programma. Via onderstaande buttons delen we de voorlopige uitslagen. Reclames kunnen tot en met zondag 14 augustus per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post worden ingediend bij het NPO Bureau. Reclame moeten ondersteund worden met kopieën van de inkorfstaten en aankomstlijsten en een omschrijving van de reclame.

Via de button hieronder kunt u ook de terugblik zoals gepubliceerd in Het Spoor lezen.
Voorlopige uitslag Grand Prix Bergerac Nationaal
Voorlopige uitslag Grand Prix Bergerac Sector 1
Voorlopige uitslag Grand Prix Bergerac Sector 2
Voorlopige uitslag Grand Prix Bergerac Sector 3
Voorlopige uitslag Grand Prix Bergerac Sector 4
Naturaprijzen Grand Prix Bergerac
Terugblik Bergerac - 29 juli
 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Dagfond
 

De Nationale Kampioenen 2022 van de Dagfond zijn inmiddels bekend. Hieronder vindt u de top 10 winnaars en via deze link krijgt u de top 50 per discipline. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 19 augustus a.s.

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 


 
 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Vitesse en Midfond 
 

Vorige week hebben we de top 10 winnaars van Vitesse en Midfond in Op (de) Hoogte gepubliceerd. Wilt u deze uitslagen nog eens terugkijken? Dat kan via onderstaande button. 
Top 10 winnaars
 

                                                                                                                      
 

NPO BUREAU

Gastles over duivensport bij Kindcentrum De Heydonck 

                                                                    
Leerkracht Koen de Lau gaf woensdag 20 juli een les over de duivensport aan alle leerlingen van Kindcentrum De Heydonck in Best. De kinderen vonden het fantastisch! 

                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave
 

NPO BUREAU

Duif overleeft klap tegen raam


Laatst vloog er een duif tegen het raam van de heer van de Berg uit Tuk. Het ging erg hard, de afdruk is heel goed zichtbaar. De duif vloog tegen het raam na een aanval van een roofvogel. Wonder boven wonder heeft de duif het overleefd

 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


 
Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.
 

Vraag van de week 

Hoe kan het dat mijn telefoonnummer niet wordt getoond wanneer ik kijk of de duif op naam van onze combinatie staat.

Bij veel combinaties is geen telefoonnummer en/of mailadres vermeld. Enkel bij de individuele lidnummers van de combinatie. Vraag aan uw ledenadministrateur of die de contactgegevens bij het combinatienummer doorgeeft. Daarna kunt u ook bericht van o.a. een opgevangen duif ontvangen.

                                                                                                                                                                                                Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen van dopingcontroles ronde 2


Vanaf eind juni zijn er weer dopingcontroles uitgevoerd bij diverse liefhebbers.

De uitslagen hiervan zijn:

Naam  Woonplaats Uitslag
Jan vd Pasch en dochter Grubbenvorst negatief
Pierre Faes Baarn negatief
J.H. Hak Maurik negatief
W. en F. Ebben Beneden Leeuwen negatief
H. Scheffel Elburg negatief
H. Dekker Manderveen negatief
G.J.M. Ros Delden negatief
Peter Janssen Kleve-Lobith negatief
Comb. Ottens Anderen negatief
Comb. Snijder-Mulder Vries negatief
Wendela Wiersema Appingedam negatief
Gerard Heinhuis Steenwijk negatief
Henk Douna Donkerbroek negatief
Gero Dijk Alblasserdam negatief
P.A. Goeree Driewegen negatief
John Hardebol Castricum negatief
Johan Verwei Wissenkerke negatief
D. van de Vrede Kaatsheuvel negatief
Robbert Pijnenburg Helvoirt negatief
Ph. Baadjou Eijgelshoven negatief
C.& M. Everling Stolwijk negatief
Zoontjes Beverwijk negatief
R.C. Bakker Zoelen negatief
Hendriks-Sanders Nijmegen negatief
Willi Linsen Kleve Kellen negatief
L. Bakker Kollumerzwaag negatief
 

OLYMPIADE

Nieuws vanuit Olympiade 2022


De organisatie van Olympiade 2022 plaatst regelmatig nieuws op de website. Op de website vindt u o.a. de tickets, het programma, top 10 bezienswaardigheden van de stad Oradea en het laatste nieuws. 

Website Olympiade 2022
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 4 augustus 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten. 

Data om niet te vergeten


2022

 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
zaterdag 06 augustus 2022

mario

FOND IN HET GROENE HART

NIC DE SNELVLUCHT BODEGRAVEN 1714

MARIO DE VOGEL TRIOMFEERT OP MOOI VERLOPEN BERGERAC

Dinsdagavond 26 juni was het een drukte van jewelste in inkorfcentrum de Snelvlucht te Bodegraven. Maar liefst 29 liefhebbers hadden de weg naar het lokaal aan de Dronenweg in Bodegraven gevonden. Met elkaar hadden zij 355 duiven de inkorfcommissie laten inmanden en dat was een mooi aantal. Aan de westkant van Frankrijk was het prima weer en vrijdag 29 juli klonk om 13.30 uur op de paardenrenbaan van Bergerac het startsein voor deze laatste marathonvlucht in ons inkorfcentrum. Het was Mario de Vogel uit Bodegraven die deze Bergerac op zijn erelijst kon bijschrijven. Deze nog relatief jonge liefhebber is succes en kopduiven niet vreemd en al enkele jaren een geduchte tegenstander. Alleen dit jaar wilde het nog niet echt lukken en uitgerekend op deze afsluitende Bergerac was hij iedereen te snel af. Om 10.52.53 uur arriveerde zijn als 8e getekende jaarling duivin NL-21-1193480 en deze constatering was nipt voldoende om de eerste prijs binnen te halen. Mario had haar ingekorfd op 10  dagen broeden. De vader van de winnares is afkomstig van Henk Gerritsen uit Woerden en in de afstamming van de moeder komen we de naam van Bernard Hanno en een Engelse duivin tegen. Mario zag laatstgenoemde blauwbonte duivin wel zitten vanwege haar superieure bouw. Een nazaat van haar is dus de overwinnares geworden. Jan Molenkamp uit Driebruggen draait in de seconden weliswaar vroeger op deze Bergerac maar heeft een kortere afstand en is met de prijzen twee en zeven mooi in de top van de uitslag vertegenwoordigd, tijden 10.52.05 en 10.54.26 uur. Prijs drie zit daar ook weer dicht op, John Rimmelzwaan uit Alphen a/d Rijn, tijd 10.56.28 uur. Prijs vier is voor de kampioen van ons inkorfcentrum, Paul v/d Boogaard uit Kamerik, tijd 11.01.37 uur. Gerard Griffioen uit Zevenhoven pakt maar liefst 3 kopduiven, 11.07.58 uur, 11.18.31 uur en 11.24.35 uur, goed voor de prijzen vijf, acht en tien. Huub Kuyf uit Nieuwkoop en Bert de Graaf uit Alphen a/d Rijn completeren de top tien van deze Bergerac, respectievelijk zesde en negende. Het verdere verloop was ronduit uitstekend te noemen, kortom het “regende” duiven en reeds om 13.30 uur waren alle 119 prijzen verdiend. Absolute uitblinkers waren Huub Kuyf uit Nieuwkoop met 5 van de 6 en Leon van der Voorn uit Ter Aar die na de topprestatie van vorige week ( 100% ) ook nu weer een fraaie serie had met 7 van de 11 in de prijzen. Tot slot dank aan alle vrijwilligers en inkorvende liefhebbers die dit tamelijk door de vogelgriep ingekorte seizoen in ons inkorfcentrum weer mogelijk maakten. Mochten de omstandigheden dit toelaten dan ziet wij allen weer op onze fondmiddag, ergens halverwege januari 2023.

Bergerac, NIC de Snelvlucht Bodegraven 1714, 355 duiven

Eerste twintig van de uitslag:

1 Mario de Vogel; 2-7-18-19 Jan Molenkamp; 3-14-20 John Rimmelzwaan; 4-17 Paul v/d Boogaard; 5-8-10 Gerard Griffioen; 6-13 Huub Kuyf; 9-11 Bert de Graaf; 12 Combinatie Schouten; 15 Theo Wijfjes; 16 Combinatie Jan en Greetje Toor

Eindstand marathon 2022 in ons NIC

 1. Paul v/d Boogaard
 2. Theo Wijfjes
 3. John Rimmelzwaan
 4. Bert de Graaf
 5. Martin Wijtman

Henk Vink

vrijdag 05 augustus 2022

martin

Aan dit vaak gebruikte spreekwoord moest ik dit weekend weer eens denken toen ik vrijdag op Facebook een stukje las van Petrus de Keersmaeker, een Belgische liefhebber die ik persoonlijk ken en waar ik op bezoek ben geweest. Petrus schreef vlak na de lossing van Narbonne het volgende op Facebook.

Narbonne, deze onverantwoorde lossing van 26.763 duiven waar van meer dan de helft jaarse duiven is na Pau de tweede miskleun van het jaar . Onverantwoord en zelfs misdadig hoe men met onze duiven omgaat . De lossingsverantwoordelijken, het volledige sportcomité gaan hier allemaal de mist in , opstappen en vervangen door mensen met verantwoordelijkheid zin, dierenliefde en kennis van zaken moeten hoogdringend in de plaats kunnen komen. In een informatica tijdperk waar iedereen alle info kan inzien bij alle weerkundige diensten mag dergelijke miskleun nooit gebeuren. De tijd dat iemand een natte vinger in de lucht stak om de windrichting is lang voorbij. Hier is het laatste woord niet over gesproken.

Aldus Petrus!!

Toen ik (naar aanleiding van zijn bericht) de weerkaart rondom Narbonne ging bekijken zag ik inderdaad een lossing die ongelooflijk onverantwoordelijk was.

Wie heeft er binnen de duivensport zo veel macht om duiven onder zulke slechte condities gewoon te lossen en de ellende in te jagen. Wat kan er in hemelsnaam zo belangrijk zijn om duiven bewust en met volle verstand in zulk slecht weer te sturen. En hier (tot nu toe) zonder gevolgen mee weg kan komen!!

Ik wordt dan boos en verdrietig te gelijk, want wordt direct met mijn gedachten weer geconfronteerd met vluchten uit het verleden, waar dit ook zo is gebeurd. Gewoon duiven lossen wetende dat de duiven hun Waterloo tegemoet gaan en het gros geen enkele kans maakt.

Ik denk dan aan het door de NPO grootst opgezette spektakel van uit Berlijn enkele jaren terug. Een prachtige dagfondvlucht(wat betreft afstand en richting) vanuit Berlijn werd door de NPO georganiseerd en gepromoot op grote posters. Ik besloot ook mee te doen met 6 echte goede dagfond duiven omdat ik een groot voorstander ben van vluchten vanuit het oosten. Helaas was het op de dag van lossing het grootste baggerweer van de wereld in Berlijn. Ik wist dan ook niet wat ik zag toen ik las dat de duiven daar gelost waren onder de meest onmogelijke condities. Het was daar toen echt nog gekker dan nu met Narbonne ,ze werden gelost midden in een gebied wat nu enkele kilometers Noordelijk van Narbonne lag tijdens de lossing.

De afloop vanuit Berlijn was toen zo dramatisch dat er top hokken zijn die nooit een duif thuis hebben gekregen(soms van de 20 mee). Ik kreeg er na twee maanden ééntje terug en denk nog steeds aan de duiven die ik toen ben verloren door een stelletje schurken die zich lossing verantwoordelijke noemen en heel andere belangen hadden dan het welzijn van de duiven.”Moord met voorbedachte rade” dus!!

Nog zo’n debacle waar we ook van tevoren op de weerkaarten konden zien dat het grandioos fout zou aflopen was de 2e Breisach, de vlucht uit Duitsland, een aantal jaren terug, waar naar uitgeweken werd toen we Frankrijk niet in mochten. Je kon toen, ook als gewone leek, op de weerkaart zien dat de duiven door een front heen moesten dat gegarandeerd voor een drama zou gaan zorgen.

Aldus gebeurde en als je nu over vliegen uit de oost richting begint, uit Duitsland dus, krijg je gelijk deze voorbeelden over je heen. Wat deze mensen vaak niet weten is dat voor de 2e wereldoorlog er 2 vlieglijnen werden gevlogen. De eerste weken tot en met de Poolse grens vanuit het oosten en als dat gedaan was (halverwege het oude duivenseizoen) de Zuidwest lijn tot en met Bordeaux. Men had toen 2 kampioenschappen bij de oude duiven,één vanuit de oost en één vanuit de zuid west lijn.

In die tijd werd er over nagedacht om iedereen eens in een gunstige positie te zetten wat betreft de vlieglijn. Nu is het één grote vlieglijn waar wekelijks de duiven over naar huis toe komen vliegen. Diegene die in/op die lijn wonen waar de duiven recht over komen zijn de grote kampioenen en 5 km ten oosten of ten westen daar van heb je al vaak een flink probleem.

Als reden om die duiven in Breisach toen te lossen werd later verteld dat de auto’s op zaterdag Duitsland uit moesten zijn want op Zondag was er in Duitsland en verbod om met vrachtauto’s te rijden. Als dat inderdaad zo was, is dit ook weer een voorbeeld van “Moord met voorbedachte rade”.

Wat mij nog steeds ontzettend stoort is dat wij duivenliefhebbers nooit enige uitleg over Berlijn of Breisach hebben gehad en dat de klojo’s die voor deze debacles verantwoordelijk waren gewoon ongestraft zijn gebleven.

Ik hoop dat diegene die verantwoordelijk zijn voor de lossing vanuit Narbonne nu eens wel verantwoordelijk worden gehouden en aan alle duivenspelers uit mogen leggen wat de reden was om deze duiven te lossen, onder deze omstandigheden, met de volgende dag goed weer in het vooruitzicht.

Over onze duiven kunnen we deze week weinig schrijven. De oude zijn dit weekend niet ingekorfd en vliegen volgende week de laatste dagfond vlucht en dan zit het seizoen er op. De jonge duiven waren voor de vracht ingekorfd en die deden hun 2e vlucht en voor sommigen de 1e vlucht vanuit Quievrain en tevens een totale lossing moesten ondergaan. Daar zijn er nu nog een paar van onderweg.

woensdag 03 augustus 2022

CHRIS PAAUWE UIT KRUININGEN, ZEELAND. 
WINT 1STE NATIONAAL NARBONNE ZLU
EN 1STE INTERNATIONAAL NARBONNE JAARLINGEN.


.
 

.

Kruiningen. Narbonne is een Franse stad gelegen in het zuid-oostelijke departement Aude aan de kust van de middellandse zee. Het ligt in de vlieglijn van het ca. 50 km zuidelijker gelegen Perpignan, de sluitvlucht van het seizoen. De organisatie van internationaal Narbonne ligt in handen van de L‘Independante de Liège. Internationaal is er een afzonderlijk concours voor oude duiven en jaarlingen ingericht. En er kunnen ook oude en jaarling duivinnen in een afzonderlijk concours worden gedubbeld. In Nederland kennen we één gezamenlijk concours waaraan dit jaar 6.261 ouden en jaarlingen deelnemen. De laatste jaren was er in Nederland een stijgende lijn te zien in het aantal deelnemende duiven op Narbonne, doch dit jaar liep de deelname met 1.927 duiven terug. Internationaal waren er door de vijf deelnemende landen 26.149 duiven ingetekend. Ook hier zien we een minder aantal deelnemende duiven en wel met 2.665 duiven. Tot nu toe was het nationale en internationale marathon seizoen vrij zwaar en dit zou wel een reden kunnen zijn waarom het aantal daalde.
 
Vrijdagmorgen was het op de losplaats aan de Rue de la Pinède in Narbonne, aan de rand van de baai ‘Anse de Galère’, licht bewolkt en een temperatuur van 23 °C. In Frankrijk zou de temperatuur tegen het middaguur kunnen oplopen tot ca. 29 °C. De wind op de vluchtlijn was overwegend westelijk en zwak. Om 7.20 uur klonk het sein om te lossen. Het wachten op een eerste aankomst vanuit Frankrijk. Het wachten werd doorbroken toen er op de site van PIPA de eerste aanmelding verscheen even na de klok van 20 uur. Een beetje vreemd was dat de eerste melding ditmaal niet uit Frankrijk kwam maar uit de Belgische gemeente Hamois in de provincie Namen. Hier klokte Joseph Liegeois een oude duif om 19.57 uur. Zijn afstand 816 km en dit gaf een snelheid van 1078 m/min. Hij zou hiermee internationaal winnaar worden.
 
In Frankrijk moesten de liefhebbers haast drie kwartier wachten tot de bekende liefhebber Gerard Ledoux uit Rollot, even ten noordoosten van Compiègne, de eerste duif thuiskreeg en wel om 20.42 uur. Zijn afstand bedroeg 717 km en dit leverde een snelheid op van 894 m/min. Op vrijdagavond waren er totaal 10 duiven gemeld, waarvan drie uit België en zeven uit Frankrijk.
De radarbeelden gaven aan dat in Frankrijk drie duiven aan de westkant en drie aan de oostkant zaten en de drie Belgische duiven en één Franse duif in het midden. Zouden de duiven dan toch in onbestendig weer terecht zijn gekomen en ze deed afwijken van de vlieglijn. Het was de Belgische liefhebber Philippe Dermience uit Jemelle, eveneens uit de provincie Namen, die de eerste jaarling klokte om 21.31 uur en dit op een afstand van 798 km. Snelheid 937 m/min. In Duitsland was het de SG Zoller uit Zweibrücken die om 8.04 en 8.16 klokten en behalen een snelheid van resp. 714 en 706 m/min. Afstand 758 m/min.
 
Zaterdag morgen arriveerde de eerste duif in Nederland bij Chris Paauwe uit Kruiningen, een plaats op Zuid-Beveland in de Provincie Zeeland. Het was een jaarling en ze werd geklokt om 6.51 uur. Ze legde de afstand van 926 km af met een snelheid van 936 m/min. Internationaal was het de 3de gemelde duif en ook de eerste jaarling welke gemeld werd.  


.

 
.

Feest in Kruiningen
Chris had voor deze ZLU-wedvlucht 30 duiven ingemand waarvan er 12 een koppeltje vormden en daarnaast nog drie losse doffers en drie losse duivinnen waarvan de partner in hetzelfde weekend van Narbonne waren ingemand voor nationaal Bergerac. Van deze 30 duiven waren 24 jaarling. De meesten van hen hadden voorheen Agen ZLU gevlogen en enkelen waren ingemand voor nationaal Dax, zoals de winnares. Op enkele uitzonderingen na broeden ze op een koppel eitjes van 10 tot 15 dagen oud. Enkelen hadden de zorg voor een jong van enkele dagen. Toen Chris vrijdagavond de eerste meldingen op PIPA zag kwam er bij hem de gedachte op “Als dit maar goed gaat”. Volgens hem waren de duiven na de lossing in slecht weer terecht gekomen waarbij het konvooi uiteen werd gedreven. Hij had er een zwaar hoofd in. Zaterdag morgen was hij om 6 uur al in huis bezig. Af en toe ging hij even buiten kijken of er soms een duif was gearriveerd ofwel van Bergerac ofwel van Narbonne. Op zijn telefoon heeft hij een APP met een verbinding met het systeem. Op PIPA had hij kunnen zien dat er pas 14 duiven waren gemeld. Plots zoemde zijn telefoon en dacht dat het een duif van Bergerac zou zijn, daar er nog geen duif in Nederland gemeld was van Narbonne op de ZLU site. Toen hij op het display keek zag tot zijn schrik en blijdschap dat het een duif van Narbonne was. Het was zijn “Thunder Queen”. En even later stond ze boven aan de meldlijst. Wachten werd het nu op mogelijke vroege meldingen op de verdere afstanden. De uren verstreken en geen duif in het land zou sneller zijn. Daarna werd het een roes waar Chris in terecht kwam. App-jes, bezoekjes, telefoontjes, berichtjes, felicitaties, controleurs en de fotograaf deden hem een dag beleven om niet snel meer te vergeten. Een nationale overwinning was een feit en daarnaast ook de snelste jaarling van het internationale concours. Chris klokte verder duiven op 9.04-10.09-10.21-10.32- 12.26 en tot 19.27 uur waren er 16 thuis. Zijn meldingen staan genoteerd als 1-11-75-96-117-438- 469 etc.

 
.


.


.

“Thunder Queen”
Het was de jaarling krasduivin “Thunder Queen” welke ervoor zorgde dat de naam Chris Paauwe uit Kruiningen werd bijgeschreven in het register van nationale winnaars van de ZLU vluchten. Zij draagt ringnummer Nl21-1241205 en kreeg als alias de naam “Thunder Queen”. In de hand een mooi duivinnetje en een echt wringertje, zegt Chris. Haar baas had er het volste vertrouwen in dat ze vroeg zou komen want ze had 3 weken eerder op nationaal Dax al had laten zien dat ze uit het goede hout was gesneden. Ze werd in de afd. Zeeland 4de tegen 757 d. en Nationaal in Sector 1 was ze goed voor de 39ste prijs tegen 4.798 d. Op Dax was ze ingemand op eitjes en voor Narbonne had Chris er een jong van enkele dagen oud ondergeschoven. En op deze neststand zegevierde ze op deze pittige nationale Narbonne tegen 6.261 d. en internationaal de 3de gemelde duif (26.149 d). Ook was het de eerste internationaal gemelde jaarling.

Chris kweekte haar uit:
Vader is “Klnz. Miss Gijsje” afkomstig van Jo van Schijndel en Znn. uit Geffen en is een volle broer van de 3de Nat. Perpignan ’21 en halfbroer van “Little Rock” o.a. 1ste Asduif ZLU ’19 en 1ste Asduif WHZB/TBOTB ‘19

Gr. vader is “Frank” van Arjan Beens uit “Mr. Beautiful” x “Olympic Miss Gijsje” (o.a. 7de Nat. Cahors ’10)  
Gr. moeder is “Kld. Queen Tonny” van Jo van Schijndel en Znn., uit “Klz Genaaiden”van Wim Muller en Znn x dochter “Queen Tonny” van Frans Bungeneers.
Moeder is “Kld. Jill” afkomstig van Jan Morsink uit Marle en is een zuivere Jellema duivin.
Gr. vader is “Zoon Jill” van Jelle Jellema uit Zn “Hilton” x “Jill” (o.a. 2de Int. Perpignan ’17)
Gr. moeder “Dochter Anka” van Jelle Jellema uit “Hbr Kleine Jade” x “Anka” (o.a. 7de Int. Pau ’16)
Zie verder stamkaart.

 
.


.

De liefhebber Chris Paauwe
Chris, 56 jaar, is ZZP’er en runt een eigen bedrijf met de naam “PaauweSupport” in Kruiningen. Op de site staat ‘De missie van PaauweSupport is om organisaties te ondersteunen in het op orde krijgen en/of optimaliseren van haar financiële, administratieve en bedrijfsvoering processen om de organisatiedoelstellingen te kunnen behalen’.In het ouderlijke huis in Kruiningen beoefende vader Jaap ook de duivensport en Chris kreeg al heel jong de affiniteit met de duiven van vader en dit is ook later zo gebleven. Jaren hebben ze in een vader-zoon combinatie gevlogen In 2004 ging hij zelfstandig vliegen op zijn huidige adres. Zijn voorliefde was steeds het marathon spel en de ZLU-vluchten spraken hem het meeste aan. Hier wilde hij pieken.
De start op de hokken werd gemaakt doordat zijn zuster een aanschaf deed van meubelen bij Hans Eyerkamp en zonen. Hierdoor mocht Chris in 2003 zijn keuze maken uit de kweekhokken van Eyerkamp. Er kwamen 12 zomerjongen van hun edele fondduiven, zoals kleinkinderen van hun “Black Giant” uit “Kleine Donkere” Jan Hendrix Broekhuizenvorst en ook uit de lijn van de “Daxter” (6de Nat Mont de Marsan – 7412 d) slaagde Chris geweldig. Deze Eyerkamp duiven werden aangevuld met een 8-tal duiven van o.a. Jelle Jellema Nijverdal, o.a. een kleindochter “Saffier” 1ste Nat. Ruffec ’03 Sect 4 tegen 3.285 d. Deze Jellema duiven verkreeg hij in 2010 en 2011 via de diverse verkopen van Jellema duiven op de veilingsite van Toppigeons.
Een zuiver gekweekte Jellema,  “Pier” genaamd, won in 2017 de 2de Nat. Agen ZLU (6.219 Od) Ook van Ko van Dommelen kwamen er duiven, zoals een zoon van de “Vechter” met o.a. 149ste Barcelona (7.016 d). Uit de Ko van Dommelen duiven kweekte hij zijn “Kim” welk in 2017 de 2de Nat. Dax won (4.788 d) Op de verkoop van Jos Pepping kocht hij o.a. een zoon van de “Scherpe”. De “Scherpe” vloog o.a. 6e Nat. Mountauban (6.526 d.), 5e Nat. St. Vincent (6.052 d.). Verder een dochter van de “Kras Kweker” van Jos. Arjan Beens o.a. een zoon van de “Rik” met o.a. een 2de Nat. Bergerac ’07 (15.194 d). Deze Beens duiven kwamen er via een verkoop van Poelman uit Rotterdam.

 
.


.

Uitsluitend nestspel
Toen hij op zijn huidige adres met de duivensport startte wist hij een hok van een liefhebber over te nemen en weer op te bouwen. Het is 7,5 meter en is verdeeld in vier afdelingen. De eerste jaren heeft hij zaag en hamer gebruikt om het hok zodanig te krijgen dat het klimaat goed was. Zijn tuin ligt vlak bij de Westerschelde en hier kan het goed waaien en dit beïnvloedde het klimaat op het hok. Door enkele aanpassingen met o.a. de ramen dicht te houden en enkele blokjes onder de bovenste pannen te steken werd het klimaat ineens veel beter en gingen de duiven goed presteren. Op twee afdelingen zijn 35 woonbakken voor de 100 vliegduiven, waarvan de helft jaarlingen. Er wonen ook een 8-tal koppels ergens in een hoekje op de vloer. Diverse jaarlingen ((late(tere) jongen)) zitten gewoon op een schapje. Dus gewoon paters en nonnekes. Dan een afdeling voor de 25 kweekkoppels en een afdeling voor ca. 90 jonge duiven. Voor de afdeling van de jonge duiven en de kweekduiven is een ren van 1.50 meter diepte geplaatst. Inmiddels zit een deel van de kweekduiven elders. Rond de kerstdagen worden de kweekduiven gekoppeld en tracht Chris de besten tegen de besten te koppelen en zo een geschikte combinatie te kunnen vinden. Zijn motto is Kweken, Spelen en Selecteren en met de besten weer verder gaan. De kweekduiven brengen vier rondes jongen groot. De vliegduiven laat hij ook rond de kerstdagen samen en ze mogen hun eigen partners kiezen. Niet alles koppelt, zegt Chris, er zitten nogal wat latere jongen tussen en die koppelen zo vroeg niet. Van de eerste rond van de kweekduiven en vliegduiven selecteert hij een groep voor de verkoop op de voorjaarsbeurs in Houten. De jonge duiven worden in hun geboorte jaar geleerd tot ca. 300 km. Voor de latere jongen is het vaak passen en meten om ze toch de mand in te krijgen. In het verleden was er een mogelijkheid in hun club PV de Nishoek te Kruiningen om er duiven voor een korte leervlucht in te manden. Helaas kregen ze nu geen losvergunningen meer van de NPO. Meerdere keren gaat hij er dan zelf mee op pad. Na het grootbrengen van de ronde jongen worden de vliegduiven gescheiden en zo vanaf de eerste wedvlucht ingemand. De oude en jaarlingen gaan wekelijks mee tot en met de een vlucht van 400 km terwijl de jaarlingen nog een dagfondvlucht moeten vliegen. Ze hebben dan een 1500 tot 2000 km op de vleugel. De vliegduiven worden daarna zodanig gekoppeld dat ze op hun eerste marathon vlucht op eitjes van ca. 10 tot 15 dagen broeden. Daarna is het steeds weer uitrekenen om deze stand (eitjes) te krijgen voor een bepaalde vlucht. Alleen de duiven welke naar Barcelona worden ingemand azen een jong van ca. 4 dagen oud. 


.

 
.

Voorbereiding van het seizoen.
De start van een nieuw seizoen begin voor Chris dus rond de kerstdagen. Dan zet hij de kweek- en vliegduiven samen. Voor de vluchten beginnen gaat hij met duiven voor een controle door dr. Henk de Weerd in Breda. Alleen op diens advies wordt er iets verstrekt. Begin november geeft hij dan een 14-daagse kuur met parastop en einde november volgt dan een enting tegen paramixo. In maart krijgen ze een enting tegen pokken, vervolgens een wormpil en krijgen ze een druppel in de bek tegen paratyfus (ParaBoost). Aansluitend een druppel in de nek tegen luizen. In het seizoen, voor de grote vluchten beginnen weer even op controle bij Henk de Weerd. In april en BS-kuurtje van vier dagen tegen het geel. Dit herhaalt hij tijdens het seizoen een a twee keer naar eigen inzicht. Voor het inmanden naar een marathon vlucht 2 à 3 dagen Orni Speciaal en of Belga Tai. De laatste 2 à 3 dagen Belgasol en ook na de vlucht Belgasol in het water. Vier dagen voor het inmanden naar Narbonne kregen ze twee dagen Orni-Speciaal en aansluitend Belgasol in het water.

 
.


.

Verzorging
Tijdens de rui, winter, kweek- en aanloop naar de marathon vluchten de diverse mengelingen van Van Tilburg. Vanaf half mei, als de marathon vluchten starten, krijgen de vliegduiven een mix van elk de helft All-in One Koopman en Jellema Premium Power (energie en vetrijk) in de voerbak en steeds genoeg. De laatste vier dagen voor het inmanden geeft hij aan de duiven welke de mand in gaan Premium Power extra in potjes in de woonbak. Als supplementen o.a. snoepzaad, P40, TOVO en pinda’s. Grit en vitaminepoeder staat altijd ter beschikking.
 
Tenslotte
Nadat Chris zich had toegelegd op de marathon vluchten wist hij al vrij snel meerdere seizoenen sterk voor de dag te komen met kopprijzen op allerlei niveau. In 2021 wist hij met zijn duivin “Nicolle” de 1ste Nationaal Dax te winnen in Sector 1 tegen 5.612 d. en ook werd het 1ste Nat. tegen 11.124 d. En amper een jaar later mag hij het nog eens beleven op nationaal Narbonne ZLU met zijn duivin “Thunder Queen”, 1ste Nationaal, 3de Internationaal en 1ste Jaarling Internationaal. Chapeau!
 
Marcel Görtzen

dinsdag 02 augustus 2022

kddb

02-08-2022 Mededeling aangaande de wedvlucht vanuit Narbonne van 29/07/2022

Gisteren, 01/08/2022, werd een videoconferentie gehouden tussen de inrichter van de wedvlucht vanuit Narbonne, de buitenlandse partners (internationale inrichters), de voorzitters van de deelnemende buitenlandse federaties en de nationale raad van beheer en bestuur van de KBDB.

Hieruit is gebleken dat de inrichter, Indépendante de Liège, de betrokken internationale partners op vrijdagochtend omstreeks 06.00u gecontacteerd heeft. De leden uit Frankrijk (LCIF) en Nederland (ZLU) waren initieel akkoord om zo vroeg als mogelijk te lossen indien de weersomstandigheden dit nog toelieten (kans op onweer in de buurt van de lossingsplaats Narbonne voorzien rond 7u00). De Duitse mede-organisator had zijn voorbehoud bij lossing op vrijdag maar schikte zich solidair naar de meerderheid van stemmen. De Voorzitter ZLU was evenwel verwonderd dat hij tussen het eerste contact omstreeks 06.00u en de uiteindelijke lossing om 07.20u geen bijkomende info meer had bekomen van de inrichter “Indépendante de Liège”. Hij vernam maar rond 07.30u dat de duiven om 07.20u gelost waren terwijl hij aangedrongen had op een zo vroeg als mogelijke lossing en stond aldus voor een voldongen feit. Hieruit blijkt duidelijk de gebrekkige communicatie vanwege de inrichter naar de buitenlandse partners toe.  

Voor organisator Indépendante de Liège ging de voorkeur uit naar een lossing op vrijdag daar de weersvoorspellingen voor zaterdag en zondag (30 & 31/07/2022) moeilijker zouden zijn omwille van een aangekondigde mistral wind, aldus Mevr. Lageot.

De KBDB wenst evenwel duidelijk te stellen dat de inrichter, Indépendante de Liège, art. 52 van het NSR niet gerespecteerd heeft. De voorzitter van het nationaal sportcomité werd om 07.23u via email op de hoogte gebracht dat de duiven om 07u20 gelost werden.

Een onweer de eerste kilometers na de start, de warme temperaturen en een lichte kopwind hebben bijgedragen tot het slechte verloop van deze wedvlucht uit Narbonne en dit tot grote woede van de vele deelnemende liefhebbers die er alles aan doen om hun duifjes perfect voorbereid aan de wedvlucht te laten deelnemen.

De eindverantwoordelijkheid ligt bij de inrichter, Indépendante de Liège MAAR tot op heden kreeg niemand voldoende uitleg waarom de inrichter in deze omstandigheden de duiven toch gelost heeft op vrijdag om 7u20.

Met vriendelijke groeten.

Namens de leden van de NRBB,

De nationale voorzitter,

Pascal Bodengien.

dinsdag 02 augustus 2022

RTL

Duizenden vermisten na duivendrama België: 'Die van mij was 15.000 euro waard'

Het is een drama in de duivenwereld: bij een wedstrijd zijn duizenden postduiven vermist geraakt. De dieren moesten van Frankrijk naar huis vliegen, maar kwamen terecht in een onweersbui. "Er zijn maar drie van mijn 33 thuisgekomen."

 LINK VIDEO: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5324651/duiven-vermist-belgie  

maandag 01 augustus 2022

 

ANP
NOS NieuwsAangepast 

Duivendrama dreigt door donderbui: duizenden dieren dwalen af

Na een internationale duivenwedstrijd in de Zuid-Franse stad Narbonne afgelopen vrijdag zijn 20.000 duiven zoek. Waarschijnlijk zijn ze gedesoriënteerd geraakt door een onweersbui. Duivenmelkers vrezen een grote strop. In de branche gaan miljoenen om.

Aan de wedstrijd namen zo'n 26.000 duiven deel, waarvan een aanzienlijk deel van Belgische duivenmelkers. De Belgische Duivenbond is teleurgesteld in de wedstrijdorganisatie.

'Noorden kwijt'

De organisatie hield volgens de bond geen rekening met het weerbericht in het gebied. Er waren onweersbuien voorspeld en geadviseerd werd om de duiven pas zaterdag los te laten. Toch gingen de duiven vrijdag de lucht in.

"Onweer is gewoon heel slecht voor de duiven", zegt voorzitter Pascal Bodengien tegen de VRT. "We gaan zelf schuilen als we in onweer zitten en bij duiven is dat ook zo. Zij worden neergeslagen, verdwalen en zijn helemaal het noorden kwijt."

Ook de Nederlandse duivenmelker Peter van Sintmaartensdijk deed met elf duiven mee aan de wedstrijd. Vier duiven zijn nog niet bij hem teruggekeerd in Papendrecht. "Dit is heel vervelend en komt niet vaak voor. De duiven zijn gelost toen het zwaar bewolkt was, dan gaan ze dwalen. Er valt wel wat aan te merken op de bekwaamheid van de lossingscommissie."

Duitsland

Toch is Van Sintmaartensdijk niet boos. "Ik verwacht dat er morgen of overmorgen nog wel een paar duiven thuiskomen. Het geluk is dat er nu goed weer is en voldoende voedsel op de velden. Maar ja, er zijn ook roofvogels."

De voorzitter van de Belgische Duivenbond vermoedt dat een groot deel van de duiven in Duitsland rondvliegt. De meeste duiven zullen niet meer terugkeren naar hun eigenaren in België, zegt Bodengien.

maandag 01 augustus 2022


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 29 juli 2022 | week 30

Voorwoord

Teleurgesteld
Hoe bont kunnen wij het maken in de Nederlandse duivensport? Met moeite weten wij drie Nationale vluchten op de kalender te krijgen: twee voor de Marathon en één voor de Dagfond. En dan lukt het om de Nationale vlucht op de Dagfond vanuit Issoudun om zeep te helpen. Verderop in deze Op (de) Hoogte een samenvatting van hetgeen het NPO Bestuur heeft geconstateerd naar aanleiding van de gevoerde gesprekken met de betrokkenen.

Ik wil graag kwijt dat ik bijzonder teleurgesteld ben in het om zeep helpen van deze Nationale Grand Prix. Het kost al moeite genoeg om de duivensport op koers te houden en te werken aan een goede toekomst. Als we dan ook nog afspraken aan onze laars lappen dan hollen we de duivensport uit in plaats van te werken aan die toekomst. Het is ook bijzonder demotiverend voor vrijwilligers, bestuurders en sponsors die zich inzetten voor de duivensport. Betweters aan de zijlijn zijn er genoeg maar op diegenen die de duivensport mogelijk maken moeten we zuinig zijn. Voor nu laat ik het hierbij en verwijs naar de bevindingen van het NPO Bestuur in deze editie van Op (de) Hoogte.

Vogelgriep
Soms gaat het even goed en blijven wij verschoond van nieuwe vogelgriepuitbraken. De wens is de vader van de gedachte zullen we maar zeggen. Afgelopen dinsdag kwam het bericht binnen dat er vogelgriep geconstateerd is in Minnertsga (Friesland) en woensdagavond een uitbraak in Dalfsen (Overijsel). Ik wil nogmaals graag benadrukken dat er een structurele oplossing moet komen en wel vanuit Brussel. Een schrijven dat postduiven niet meer onder de vogelgriep quarantaineregels vallen is voldoende. Er wordt aan gewerkt maar wij kunnen geen ijzer met handen breken. Ik leef mee met alle gedupeerden waar het seizoen nu abrupt onderbroken wordt. Heftig maar het is niet anders.

Grand Prix Issoudun
Geen Nationaal concours, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat wij wel sectorwinnaars hebben. In sector 1A ging de overwinning naar Jos Schroevers uit Arnemuiden. Het was de weduwnaar 2020 – 2016811 die al eerder dit jaar de snelste was in de sector, een echte topper! Proficiat met deze klasbak op het hok.

In Sector 1 B was het een overwinning voor de Combinatie van Wanrooij uit Geffen. Het begint daar in Geffen al gewoon te worden, de eerste plaats bezetten. Twee afdelingsoverwinningen op de Dagfond en nu als toetje de sector overwinning, gefeliciteerd! Frits Jonker uit Zuid Scharwoude ging er met de overwinning van sector 2 vandoor. Zijn duivin met het ringnummer 2020 – 1387001 wist de andere 5865 concurrenten ruim voor te blijven. Dan moet je uit het goede hout gesneden zijn, gefeliciteerd!

In sector 3 was het Jarco de Jong uit Ameide die de snelste had van alle duiven die op zaterdag gelost zijn, te weten 15.631 duiven. De doffer van 2020 met ring 1491553 heeft dit geweldige resultaat op zijn naam geschreven. Van harte gefeliciteerd, geniet van de overwinning Jarco!

In sector 4 ging de overwinning naar de Gebroeders André en Bert Leideman uit Collendoorn. Het is bijna niet te evenaren wat deze Gebroeders Leideman dit jaar presteren. Er staat geen maat op. De jaarling duiven 1509793 schreef deze overwinning op haar naam. Gefeliciteerd Gebroeders Leideman!

Nationale Kampioenen Vitesse en Midfond
De Nationale Kampioenen 2022 van de Vitesse en de Midfond zijn inmiddels bekend, via deze link krijgt u de top 50 per discipline in beeld. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 12 augustus a.s. Ik wil graag iedereen die zich landelijk in de top heeft weten te plaatsen van harte feliciteren, knap gedaan! Het is iets om trots op te zijn.

Sector winnaar Ruffec Erik Houter Vlieland
Ik wil u graag attenderen op deze unieke overwinning op Vlieland door Erik Houter. Het is namelijk de allereerste keer dat er overwinning in de sector naar één van de eilanders gaat, uniek dus. In deze Op (de) Hoogte aandacht voor de duivensport op Vlieland en wat daarvoor nodig is.

Grand Prix Bergerac
Er zijn 25.580 duiven ingezet op deze alweer laatste Marathonvlucht van dit seizoen. Inmiddels zijn ze om 13.30 uur gelost en aan de terugreis begonnen. De Grand Prix Bergerac oftewel “De Wijnstreek klassieker” wordt gesponsord door Mierel Schilderwerken B.V., alle deelnemers veel succes!

Fijn zonnig en succesvol weekend toegewenst!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 


Onderzoek naar lossing Issoudun 


Het NPO bestuur is een onderzoek gestart naar de gang van zaken omtrent de lossing van Issoudun. Er is gesproken met de nationale lossingscommissie en andere direct betrokkenen over de gang van zaken.

De correcte gang van zaken is kort samengevat dat de Nationale Lossingscommissie een besluit neemt over de lossing en dat dit besluit wordt uitgevoerd door de op de losplaats aanwezige afdelingen. Zoals we weten is dat niet hoe het is gelopen.

De voorlopige bevindingen van het NPO Bestuur zijn dat er inhoudelijk, procesmatig en in de uitvoering fouten zijn gemaakt bij de lossing van Issoudun. Hierbij valt o.a. te denken aan:

 • Het late tijdstip van de lossing
 • De interne communicatie en besluitvorming van de Nationale Lossing Commissie
 • Het niet opvolgen van instructies op de losplaats
 • Bemoeienis van externen met de gang van zaken

Het incident rondom Issoudun staat niet op zich. Vorig jaar zijn er soortgelijke problemen geweest rondom een Sector vlucht jonge duiven. Vaak zijn ze ook gerelateerd aan lastige omstandigheden maar onze processen en afspraken moeten hier uiteraard mee om kunnen gaan.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen zal het NPO Bestuur een protocol met afspraken opstellen voor Sector en Nationale lossingen en dit agenderen voor de najaar NPO ledenraad van 26 november 2022. Het agendastuk zal tijdig worden gepubliceerd zodat alle afdelingen er hun input op kunnen geven. Ervan uitgaande dat de NPO Ledenraad haar goedkeuring verleent zullen de afspraken worden opgenomen in het NPO Wedvlucht Reglement.

Het NPO Bestuur betreurt de gang van zaken. De Sector en Nationale vluchten zijn de kers op de taart en we zijn het allemaal aan onszelf verplicht die ordentelijk en goed te laten verlopen.

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
 

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
Lossing Grand Prix Bergerac, 29 juli 2022, 13.30 uur
 
 

NPO BUREAU

Bestellingen ringen 2023
 

De ringen voor 2023 zijn te bestellen van 1 t/m 14 augustus 2022. Er is een mail gestuurd naar de secretarissen en ringenadministrateurs van de verenigingen waarin dit is aangegeven. De prijzen van de ringen 2023 en instructie voor bestellen ringen vindt u hieronder. 

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar: 
 • Chipringen kunnen weer tegelijk met de vaste voetringen besteld worden. 
 • Wanneer men in combinatie speelt, kunnen de ringen alleen op dat lidnummer besteld worden. Waar dit niet gebeurt, wordt dit door ons hersteld. 
 • Men kan per deelnemer maximaal 30 Ladies League ringen bestellen (dit is exclusief chipring, deze kan apart besteld worden). 

Let op: tussen 1 augustus en 16 augustus kunnen er geen nabestellingen voor 2022 gedaan worden.
 
Instructie ringen bestellen 2023
Prijzen ringen 2023
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 


 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 


WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Issoudun
 

In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week blikken we terug op de Grand Prix Issoudun en kijken we vooruit naar de Grand Prix Bergerac op 29 juli. 
 
Terugblik Issoudun - 23 juli
Voorbeschouwing Bergerac - 29 juli
 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Vitesse en Midfond
 

De Nationale Kampioenen 2022 van de Vitesse en de Midfond zijn inmiddels bekend. Hieronder vindt u de top 10 winnaars en via deze link krijgt u de top 50 per discipline. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 12 augustus a.s.

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen Grand Prix Issoudun 2022
 

Hieronder vindt u de sectorale uitslagen en de uitslag van de naturaprijzen van de Grand Pris Issoudun 2022.
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 1A
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 1B
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 2
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 3
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 4
Uitslagen Naturaprijzen Grand Prix vlucht Issoudun
 

WEDSTRIJDEN

Winnaars diverse vluchten


Het NPO Bestuur heeft afgelopen week een bloemetje overhandigd aan winnaars van diverse vluchten. Het bestuur is nog niet bij alle winnaars op bezoek geweest, dat gebeurt de komende weken. Na de bezoekjes verschijnen de foto's in Op (de) Hoogte. Aan alle winnaars: nogmaals gefeliciteerd met het behalen van deze prachtige resultaten!

Winnaars Grand Prix Rondom Parijs 


A. Keerssemeeckers - winnaar Afdeling 4
 

Winnaar Grand Prix Issoudun

 
Gebr. Leideman - winnaar sector 4                         Combinatie van Wanrooij - winnaar sector 1B


Winnaars vlucht Agen


 Ton van Dusschoten - winnaar sector 4

 
 

                                                                                                                      
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige uitslagen sectorale Marathonvluchten Tarbes en Agen


Afgelopen weekend werden ook de sectorale Marathonvluchten Tarbes en Agen gevlogen. Via onderstaande buttons delen we de voorlopige uitslagen. Reclames kunnen tot en met zondag 7 augustus worden per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post ingediend bij het NPO Bureau. Reclame moeten ondersteund worden met kopieën van de inkorfstaten en aankomstlijsten en een omschrijving van de reclame.
Uitslag sectorale Marathonvlucht Tarbes S1
Uitslag sectorale Marathonvlucht Tarbes S2
Uitslag sectorale Marathonvlucht Agen S3
Uitslag sectorale Marathonvlucht Agen S4
 

WEDSTRIJDEN

Een bezoekje aan duivenliefhebber Erik Houter op VlielandErik Houter uit Vlieland wint als eerste eilander een sectorvlucht. Hij wist met zijn duiven 2020 – 1043788 deze unieke prestatie te leveren. Erik heeft zich gespecialiseerd op de Marathonvluchten en heeft de nodige topnoteringen op zijn naam staan. Dat overwinningen overal behaald kunnen worden, wordt hierdoor nog eens bevestigd. Op afstand naar uitslagen kijkend zeg je mooi en knap gedaan en je gaat verder met waar je mee bezig was.

Op Vlieland, om Erik Houter te feliciteren, krijg je echt in beeld wat er voor nodig is om met postduiven Marathon vluchten te spelen en al helemaal om in de top mee te doen. Het begint al met het opleren van de jonge duiven. Na ze een of twee keer op het eiland gelost te hebben zullen ze over de Waddenzee moeten. Niet altijd gemakkelijk geeft Erik aan, met name de eerste keer vinden de jonge duiven dat moeilijk. Erik heeft ook duidelijk een eigen idee hoe je komt tot duiven de juiste keuze maken en het eiland zo snel mogelijk weten te bereiken. Erik voorziet de nodige jonge duiven van GPS en leert ze op via losplaatsen in het westen van het land. Hij moet dat zelf organiseren want de afdeling volgt een andere vlieglijn. Het kost het nodige geregel en inspanningen, maar dat deert hem niet. Hij heeft een duidelijke visie en heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan.

Wat denkt u alleen al van wat nodig is om mee te doen aan de Marathonvluchten? Geen eenvoudige opgave. Sterker nog: ik denk dat er weinigen zijn die dat er voor over hebben. Voor het inkorven bij een NIC moet Erik naar Balk. In totaal is hij hiervoor 18 uur onderweg. En nee, dit is geen tikfout, het is inderdaad 18 uur. Aan het begin van de avond met de boot van Vlieland naar Harlingen (ruim anderhalf uur) en daarna door naar Balk. Dat is allemaal nog wel te doen, maar na het inkorven gaat de eerste boot pas de volgende dag naar Vlieland. Als sommigen dan klagen als ze 20 minuten moeten rijden om buiten de eigen vereniging in te korven, waar hebben wij het dan over? 

Hoe zoet smaakt een sector overwinning als je die weet te behalen, tot nu toe de kroon op het werk. Hij geniet er nog van, en terecht! Na zijn sterkte stam met duiven te hebben bewonderd maar weer met de boot na het vaste land. Als je dan de volgende dag de meldingen volgt op de Marathonvlucht en de eerste duiven in sector 3 gearriveerd zijn, klik je ook een keer naar de aankomsten in sector 4. Dan zie je met verwondering dat Erik op dat moment de 2e melding van de sector heeft op Agen en met 3 meter per minuut verslagen wordt door Ton van Dusschoten uit Hardenberg. Ongelooflijk, bijna een herhaling van het huzarenstukje op Ruffec. Wij gaan vast nog vaker van deze sympathieke liefhebber uit Vlieland horen. Veel succes toegewenst en vooral genieten van de aankomsten van de duiven ook als ze niet op de eerste plaats eindigen.

  
 
 

NPO BUREAU

Oproep: reageren op meldingen opgevangen duiven


We krijgen regelmatig berichten van mensen die een duif opvangen. Men probeert contact op te nemen met de eigenaar maar er wordt niet opgenomen of er wordt niet teruggebeld. Het is voor mensen zonder duiven vaak lastig om erachter te komen hoe ze een eigenaar van een duif kunnen vinden. Vaak zijn ze al op internet aan het zoeken geweest, hebben een dierenambulance of opvang gebeld en zijn op die manier op de site van de NPO terechtgekomen.

Wanneer ze via de zoekmachine een telefoonnummer vinden, is het erg teleurstellend als het telefoonnummer niet klopt, er niet opgenomen wordt of niet teruggebeld wordt na een eerste contact. We willen allemaal graag dat onze duiven thuis komen en daarvoor ook dat ze bij ons gemeld kunnen worden.

Wat kunt u zelf doen?
 • Zorg dat uw telefoonnummer klopt (dit kunt u via uw account controleren of door een ringnummer in te voeren op https://www.duivensportbond.nl/duif-gevonden/duif-gevonden-1. ). Klopt het nummer niet, pas dit dan aan.
 • Was u niet in de gelegenheid om op te nemen of terug te bellen, wilt u dit dan alsnog doen? Zoals hierboven gezegd is de melder vaak onbekend met duiven en heeft deze voor uw duif gezorgd en veel moeite gedaan om u te vinden. Laat in ieder geval iets van u horen.
 • Kunt u de duif niet ophalen, neem dan contact op met een koerier of met een liefhebber die bij de melder in de buurt woont. Wij kunnen u helpen er een te vinden. De duif is uw verantwoordelijkheid, niet die van de melder.
 • Wordt u zelf gebeld, omdat u bij een melder in de buurt woont, probeer dan zoveel mogelijk te helpen. De melder is dan van de zorg verlost en u kunt met de eigenaar afspreken of de duif verdere verzorging nodig heeft of losgelaten kan worden.
 
Zo zorgen we ervoor dat het vinden van een duif en het contact met de eigenaar ook voor de melder een positieve ervaring is.                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


 
Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.
 

Vraag van de week 

Ik woon aan de rand van een gebied met vervoersbeperkingen door vogelgriep. Hoe weet ik nu of ik er net wel of net niet binnen val?

In de updates over vogelgriep (bij de nieuwsberichten) staat een kaartje van de “Dierziektenviewer” van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U komt op deze site door op het kaartje te klikken.

Dat is een kaart waarop kunt u zien of en waar vervoersmaatregelen zijn door een uitbraak bij bedrijven. Deze werkt op straatniveau. Door uw postcode en huisnummer in te typen kunt per huisadres kijken of u binnen de zone valt                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 

IN DE MEDIA 

Het moet kloppen in het koppie
Bron: Eindhovens Dagblad, weekendbijlage Mezza

Lees hier het volledige artikel
 

OLYMPIADE

Nieuws vanuit Olympiade 2022


De organisatie van Olympiade 2022 plaatst regelmatig nieuws op de website. Op de website vindt u o.a. de tickets, het programma, top 10 bezienswaardigheden van de stad Oradea en het laatste nieuws. 

Website Olympiade 2022
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 


WEDSTRIJDEN

Voorbeschouwing wedvlucht Perpignan


De wedvlucht Narbonne staat voor vrijdag 5 augustus op het programma. De ZLU heeft een uitgebreide voorbeschouwing opgesteld. Via onderstaande button kunt u de voorbeschouwing lezen. 
Voorbeschouwing Perpignan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 27 juli 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten. 

Data om niet te vergeten


2022

 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
zondag 31 juli 2022

NARBONNE 2022
ALLERLEI !

.

Sportvrienden,
het seizoen loopt langzaam ten einde. Narbonne staat op de losplaats of is misschien zelfs al gelost, de wind zal vrijdag bepalend zijn. De medewerkers in Rucphen hebben het dit jaar niet gemakkelijk gehad, onder tropische temperaturen werd de werkzaamheden afgesloten, gelukkig kon met reeds vroeg beginnen en rond 08.00 uur draaide de WCS machine overuren.


.


.
Joeri Krijgsman, onze nieuwe aanwinst, succes makker en bedankt !
Water en voer alvorens de duiven op de wagens gaan !

.


.


.


.

Goedemiddag collega´s, namens onze Ron, vervoerscoördinator in Rucphen

Vanochtend stonden bij aankomst bij de loods in Ruchpen de groep vrijwilligers al te wachten om met frisse moed aan de slag te gaan met controleren. Vele liefhebbers hebben totaal geen benul wat er allemaal moet gebeuren om onze duiven op transport te krijgen met de strengste veiligheidseisen die de ZLU hanteert voor een eerlijk concours. Vandaar hierbij ook een oproep voor diegene die geïnteresseerd is om eens te komen kijken tijdens het controleren van een vlucht. Bel mij gerust is op en hopelijk krijgen we nieuw elan uit den lande om dit proces te waarborgen in de toekomst !! Zoals Hub in de regelmaat zegt…. Vele handen maken licht werk !! Voor Narbonne 2022 zijn er een prachtig aantal duiven ingezet om precies te zijn 6257 stuks. De vooruitzichten zijn wederom ons weer gunstig gezind voor een mooi concours voor ons gevleugelde vrienden.

Succes allemaal.
Ron Krijgsman


.


.


.
Het convooy startklaar !

.

Bericht van de inrichter

Beste, Hub.
Hieronder vindt u het aantal duiven ingekorfd voor Narbonne.

Belgique & nbsp; 11.763 (en 2021 : 11777)
Luxembourg & nbsp; 113
Allemagne & nbsp; 1.029
France & nbsp; 6.987
Pays -Bas & nbsp; 6.257
TOTAL &n bsp; 26.149

Acht vrachtwagens staan klaar bij de vervoerders om morgenvroeg om 6 uur met de duiven te vertrekken naar Chateauroux en daar te overnachten.


.


.


.

Het Comite doet er alles aan om het duiventransport en de lossing in zo goed mogelijke omstandigheden te laten verlopen. Tevens zal er een lid van het comite van de Indepandante de Liege ter plaatse aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden.

Sportieve groeten , Comité de l´Indépendante de Liège

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer, Pr. ZLU vluchten.

zaterdag 30 juli 2022

FOND IN HET GROENE HART

NIC DE SNELVLUCHT BODEGRAVEN 1714

ZEER FRAAIE DUBBELTRIOMF VAN BERT DE GRAAF UIT ALPHEN A/D RIJN OP ZWARE TARBES

Dinsdagavond 19 juli – met een aangepast verlaat inkorftijdstip - waren er slechts 13 liefhebbers die de verzengde hitte van die dag trotseerden om in totaal 124 duiven bijeen te brengen voor deze Tarbes. Dat er diverse liefhebbers hun duiven thuishielden was te begrijpen. Vrijdag waren de voorspellingen op de westenlijn niet van dien aard dat een lossing verantwoord was. Na een dag uitstel werd er toch gelost om 14.00 uur in het aan de voet van de Pyreneeën gelegen Tarbes. De meningen omtrent deze lossing waren nogal verdeeld; de lossingscommissie gaf aan dat deze plaatsvond onder een gesloten wolkendek! Natuurlijk is deze Tarbes een vlucht gebleken met een traag verloop, maar is achteraf best wel redelijk verlopen met in ons NIC vijf duiven die meer dan 1000 mpm maakten. Grote winnaar in ons NIC werd Bert de Graaf uit Alphen a/d Rijn die zowel goud als zilver wist te scoren met resp. zijn 1ste en 2e getekende. Om 13.28 en 13.45 uur arriveren kort na elkaar 2 top tien duiven in de sector, nl NL20-1490544 en de NL19-1661754. De winnares – de 544 – is uit het goede hout gesneden en stamt voornamelijk af van duiven van de enkele jaren geleden noodgedwongen gestopte Jan Schreurs uit Nieuw-Vennep. Ook het Jellema-soort is hierin vertegenwoordigd. Deze superduivin won vorig jaar in ons NIC op zeer overtuigende wijze Cahors met maar liefst 1 ½ uur voorsprong. Bert korfde haar in op verse eieren met ook nog een groot jong in de broedschotel.  Nummer twee – de 754 – zat tien dagen te broeden en arriveert dus 17 minuten later. Prijs drie is voor Martin Wijtman uit Bodegraven, tijd 13.52 uur, die naast deze kopprijs ook prijs acht in de wacht sleept. Theo Wijfjes uit Nieuwveen ( met de grootste afstand ) wordt als vijfde afgevlagd en heeft weer een mooie serie met 5 op 8. Prijs vijf is voor smaakmaker Leon van der Voorn uit Ter Aar die aan een fraai seizoen bezig is en met 5 op 5 een zgn. “clean sweep” heeft op deze niet misselijke Tarbes. De prijzen zes en zeven zijn voor Paul v/d Boogaard uit Kamerik die met 5 op 8 ook een behoorlijk prijspercentage draait. Paul Scharleman uit Gouda pakt prijs negen en John Rimmelzwaan uit Alphen a/d Rijn maakt deze top tien vol. Rond 20.00 uur zijn de prijzen verdiend. Dat die zeer goed verdeeld waren bleek wel uit het feit dat alle 13 deelnemers op de uitslag zijn terug te vinden. Hulde! Komend weekend al weer de vierde en tevens laatste marathonvlucht vanuit Bergerac in ons NIC. De commissie hoopt op een grote toeloop met veel duiven voor deze afsluitende vlucht van seizoen 2022 dat vanwege de beperkingen vanwege de vogelgriep in onze regio zo dramatisch begon.

NIC de Snelvlucht Bodegraven 1714, Tarbes, 124 duiven, los 14.00 uur.

De eerste twintig van de uitslag:

1-2 Bert de Graaf; 3-8 Martin Wijtman; 4-14-16 Theo Wijfjes; 5-11-20 Leon van der Voorn; 6-7-17-18 Paul v/d Boogaard; 9 Paul Scharleman; 10-12-15 John Rimmelzwaan; 13 Richard Hassing; 19 Pieter Vreeling

Henk Vink       

HV28 7

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 juni 22
Nieuwsbrief Juni 2022    TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te...

Columnist in Spotlight

RC14 7
17 juli 22
Het wel en wee mijner duiven.... Laten we...
RC1 4
07 juli 22
Ladies en gentlemen.... today i introduce you  "...
RC1
09 juni 22
Inderdaad , zoals de titel laat vermoeden wordt...
rc16 1
18 mei 22
Hier ziet u CASIUS  , een mijner topduiven....
RC6 5
07 mei 22
Moest ik dit duivendagboek een titel willen...
rc14 1
16 maart 22
Ge moogt zeggen dat ik een vuile stoefer ben...
RC31 1
03 februari 22
Ongeveer twee jaar geleden werd kunstenares...
RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40