Gebr. Dekker
- zaterdag 29 april 2017
Te koud
Zo, de tweede vlucht zit er ook weer op! Het werd er eentje die in koude omstandigheden gevlogen moest worden. Als ik de weerberichten zo bekijk, zal dit voorlopig nog niet veranderen. Kan het kwaad? Mmm, ik weet het niet. Ze hebben wel de wind op kop en tijdens de training is het ook aardig koud, maar een duif die gezond is kan volgens mij veel verdragen. Ik las het stukje van A.S. dat een liefhebber zijn weduwnaars er ontredderd bij zaten. Tuurlijk zie je de eerste 2 dagen dat ze in de kou hebben gevlogen, maar wanneer de zon er even doorkomt trekken ze weer zo glad als een aal. Het meeste wat kwaad kan is, denk ik, de kachel in de hokken hard aanzetten en dan weer terug in de kou laten trainen. Zelf voel ik me ook niet prettig als ik uit een warme ruimte de kou in ga en daarna weer naar binnen. Daarom denk ik dat een kachel niet de beste manier is. Wel na thuiskomst misschien, maar thats it. Overigens als ik ze deze avond weer zag trainen hebben ze denk ik ook weinig geleden. Duivinnen zijn natuurlijk wel iets minder gevoelig dan de doffers! Zaterdag hadden ze er echt plezier in gezien hun thuiskomst! Ook de overtrekkende kooien met duiven hadden plezier in het vliegen... Beter als voorgaande week.
'Ouwe wijven?'
Ik weet niet of het is opgevallen voor buitenstaanders, maar het programma in Zeeland is zeer opbouwend. Wat mij betreft iets te traag. We hebben precies een maand de tijd (5 zaterdagen) om op 160 km te komen. Ik schreef hier eerder ook al over. Oude duiven zijn na 3 vluchten opgeleerd en in het ritme. Een jaarling kan een weekje langer duren, maar die hebben ook niet 5 weken nodig om vanaf Péronne recht naar huis te kunnen vliegen. Natuurlijk is het ideaal voor de slecht opgeleerde duiven van seizoen 2016, maar eerlijk gezegd vlieg ik toch liever dan 3 maal een vlucht van 250 km dan elke keer met 20 km. vooruit. Maar alles heeft een reden, dus dit waarschijnlijk ook. En inkorven doen we toch wel. Onze zomerjongen zullen er baat bij hebben. Die selecteren zichzelf, maar opvallend is wel dat er toch steeds 3 van het groepje er goed bij zijn. Het is overigens ook een prachtig koppeltje bij elkaar. Ze zijn zo braaf en mak en ondeugend dat je bijna denkt dat je en school klas voor je hebt.
Auby
Er werden in Heinkenszand 29 (4 invl.) duiven ingekorfd en in Terneuzen 48 (20 invl.). Er word in Heinkenszand hetzelfde systeem als in Terneuzen gehanteerd dus ook dubbelweduwschap. De uitslag in SS 4 was als volgt: 1.014 duiven; 27,38,59,64,89 8 vd 29. Er zit vooruit gang in en hopen dat we dit nu vol kunnen houden. Het eerste duifje was er eentje rechtstreeks van F en K Mariën. De tweede eentje met veel Derwa bloed in de aderen. Nummer 3 is een zoon van Ultimate Harry. Het kleinkind van Harry x Paulien en Geeloger x Alexia. Nummertje 4 werd vorig jaar gehaald bij van der Wouwer. We gaan het beleven wat ze op de verdere afstanden gaan doen!
In Terneuzen kwamen ze ook mooi naar huis. In de club werd het 2,3,4,5,6 tegen 337 duiven en 24/28d. In het Samenspel 1354 duiven 7,9,10,11,20,90,106. De eerste 4 duiven waren allemaal duivinnen. Het gat tussen 5 en 6 bedroeg 3 minuten en dat is eigenlijk te veel. In het Samenspel hadden we dan ook 'maar' 17 prijzen. De eerste was: Claudia met o.a. 2e Asduif Vitesse, Natour, Generaal op haar conto in 2016. Haar dochter was 2e. Toen gekoppeld tegen Jouke. De 3e is een jaarling duivin afkomstig van Bustraan- Pigeons. Gekweekt uit een VandenAbeele x een Dochter van de Paulo van Albert Derwa. Ze werd in 2016 als jong 3e Asduif Vitesse in de club en won de 3e op Gien. Ze werd gevolgd door Rozalien en Paul. De doffers waren lieten het wat betreft de vroege prijzen wat afweten. Toch is het aantal prijzen wat gewonnen word aardig verdeeld tussen de dames en heren. De eerste trainden afgelopen week 2 keer onwaarschijnlijk lang 1.45u. en dat tot het schemer duister!
Van alles wat
De eerste club met jongen heeft alle entingen er op zitten. De 2e club heeft er nog 1tje te goed. Idem in Heinkenszand. Overigens is er van de 150 nog maar 1 van het hok weg gevlogen. Binnen nu en een week zullen ze voor het eerst de mand van binnen zien en weg gebracht gaan worden! Spannend moment weer! De kwekers aan Stelleplas zijn afgelopen week allemaal herkoppeld en dit loopt gelukkig goed. In Terneuzen liggen er ook nog jongen gereed voor enkele bonnenkopers. Daarna kunnen ze gescheiden worden. Want je aandacht volledig op 2 dingen richten lukt ook hier niet. Mooi was de referentie die we deze week binnen kregen van Adrie Capelle. Hij kwam hier in 2016 zijn bon verzilveren en nam 2 jongen mee naar Oud Vossemeer. De 16-148 won dit weekend een 3e tegen meer dan 1.300 duiven. Zijn vader is kl.zn. Superkoppel Scheele. Zelf kweekten we er o.a. de 13-829 uit die een heel resem aan prijzen won. In 2014 naam Gerard Tichelaar er een jong uit mee en kweekt daar een Asduif uit! De moeder is een volle zus van vader Maurice alias 11-289. Uit haar zus kweekten we o.a. Rozalien.
Op naar volgende week en kijken wat Niergnies ons gaat brengen. Succes en geniet er van! Op eigen erf!
Frederik Dekker