- woensdag 15 januari 2025
De betere duivenmelkers zijn vaker gefocust op een stam of bloedlijn dan op een dure naam. Vooral in het begin van mijn postduiven carrière viel het mij op dat de betere duivenmelkers over stammen praten en de gewone duivenmelkers zich meer focussen op bekende namen van superduiven.
Klein versus groot
Laat ik een relatief kleine liefhebber als voorbeeld nemen die Eierkamp, Sangers en Verkerk ver achter zich laat. De combinatie van Dam en Bisschop bijvoorbeeld. Deze mannen hebben een zeer beroemde doffer in regio 7 gehad de 333. Zelfs door Pipa uitgeroepen tot de 16de beste vitesse en midfond duif van Nederland. De 31ste beste dagfond duif van Nederland en de vijfde olympiade duif van 2019. Deze doffer heeft twee jaar op rij fantastisch gepresteerd onder de meest zware omstandigheden, een geweldige doffer. Beter dan Eijerkamp die pas op de 28ste plek stond of Sangers op de 29ste plek wat dacht je van Verkerk stond pas op de 41ste plek, korft elke week honderden duiven in. Desondanks werd de 1847333-2016 blauwe doffer, van deze kleine liefhebbers elke week weer gespeeld. Ondanks de vele roofvogel aanvallen op dit hok, wat een risico neem je dan. Uiteindelijk werd deze prachtige doffer verkocht voor een vriendenprijsje. Terwijl de duiven van de grote mannen een veelvoud opbrengen ondanks een vele malen slechtere notering op Pipa. Normaal gesproken zou je denken dat je deze doffer beter kan houden om zoveel mogelijk jongen uit te kweken. Maar niet volgens de gedachtengang van deze al jarenlange grote kampioenen.
Andere manier van denken
Zo redeneren de twee duivenmelkers dat de familie van deze doffer veel belangrijker is. De zusters, broers, ouders, nichten, neven, zonen en dochters. De kans dat deze beroemde doffer net zulk goede of zelfs betere duiven geeft als hijzelf is mogelijk maar klein. De kans is vele malen groter dat uit de familie of stam de 1847333-2016 nieuwe toppers zullen voortkomen. De meeste familieleden van deze doffer doen het namelijk uitstekend. Kans dat er weer een uitschieter tussen zit is aanmerkelijk groter dan een kind van de 333tjes zelf. Deze doffer verspelen of verkopen was dan ook helemaal niet zo jammerlijk als je zou denken. Alhoewel ik het prijsverschil tussen een duif op de 16 plek of 41ste plek niet kan verklaren. Geeft dat wel aan dat je nog steeds superduiven kan kopen voor weinig geld.
Bewijs lieten ze zien door een aantal andere duiven uit deze familie te tonen die misschien nog wel beter waren als de 333tjes zelf. Volgend jaar gaan we zien of er weer een duif tussen zit die minstens net zo goed of zelfs beter presteert als de 333tjes zelf. Eerlijk gezegd heb ik er alle vertrouwen in. Het hok puilt uit van kwaliteit.
Goede duiven kweken is toeval
Een duif vererft DNA van zowel de vader als de moeder. Deze twee allelen worden samen een gen genoemd. Elk allel kan dominant of recessief zijn en afhankelijk daarvan wel of niet tot uiting komen in het nageslacht. De uitkomst is alleen meetbaar bij grote aantallen en dan heb ik het over honderden nakomelingen uit 1 koppel. De paar duifjes die wij kweken is dan vaak ook geen goed beeld van de werkelijkheid. Het kweken wat wij doen berust ook meer op toeval dan op wetenschap omdat een duivin maar een beperkt aantal eieren kan geven. Een doffer kan in de duivensport dan ook waardevoller zijn omdat er meer duiven uit gekweekt kan worden. Maar een stam vol met familieleden geeft nog veel meer kans op nieuwe toppers. Omdat je een veel groter aantal duiven kan fokken uit dezelfde genenpoel. Waardoor er eerder een topper gefokt kan worden maar ook een beter beeld wordt gegeven van de kwaliteit in een bepaalde stam.
Het verschil tussen stam en individu
Het verschil tussen de meer succesvolle duivenmelkers en gewone duivenmelkers is dat de betere duivenmelkers zich niet druk maken om 1 duif die het toevallig bijzonder goed doet. Misschien herinner je Nadine nog wel van Willy Daniels die voor 400 000 euro werd verkocht. Deze topper wordt net zo makkelijk verkocht want wat de betere duivenmelkers belangrijker vinden is de stam duiven. Hoeveel goede duiven worden er geboren uit een bepaalde bloedlijn. Een bloedlijn waar maar weinig goeds uit voortkomt wordt snel verwijderd ook al is er 1 hele goede uit voortgekomen. Zoals de betere duivenmelkers weet kun je daar niet op bouwen in de toekomst. Wat je wel kunt doen is heel veel geld verdienen met zo een duif want iedereen betaald gigantische bedragen, zelfs voor een jong uit een topduif. En het grappige is dat de kopers ook nog gewoon accepteren wanneer er geen enkele prijs gewonnen wordt met het nageslacht. Het maakt ook niet uit want de duif wordt geprobeerd, het lukt niet en dezelfde duif wordt gewoon weer doorverkocht. Bijzonder is dat er altijd weer een koper gevonden wordt.
Vandaag alles verkocht en morgen weer bij de top
Ik ga het nog is proberen te verduidelijken. Hoevaak hoor je niet dat goede duivenmelkers hun toppers hebben verkocht en duizenden soms miljoenen euro’s hebben opgestreken. Zogenaamd stoppen deze duivenmelkers met duiven houden en dan opeens uit het niets en vaak een paar jaar later. Staan deze gestopte duivenmelkers weer bij de top van de uitslagen. Ze hebben werkelijk al hun goede duiven verkocht. Hun topvliegers, hun topkwekers alles hebben ze verkocht voor veel geld.
De kopers van deze dure topduiven vliegen vaak geen prijs noemenswaardige prijs met het nageslacht. Dat komt omdat het ook helemaal niet belangrijk is om met een topper te beginnen. Het gaat erom dat je duiven fokt die bij je passen qua karakter, verzorging etc. Uit de juiste bloedlijnen duiven fokt die relatief veel goede dieren voortbrengen. Daar veel duiven mee kweekt en de lijn waar de meeste goede jongen uit voort komen houdt je aan. De rest selecteer je uit.
Winnen of verliezen is een kwestie van seconden
Wanneer je naar de uitslagen gaat kijken van de Vitesse en midfond spelers zie je dat de aankomst tijden heel dicht bij elkaar liggen. Je kunt dan hele goede duiven hebben maar een extra rondje boven het hok bij aankomst zorgt er al voor dat je hooguit een troostprijsje pakt. Bij de dagfond liggen de aankomsttijden al wat verder uit elkaar. Maar wat je hieruit kunt opmaken is dat het ook om andere dingen gaat dan alleen een mooi stamboom.
Waar gaat echt om in de duivensport
De betere duivenmelkers investeren hun geld eerder in een goed hok dan de aanschaf van hele dure duiven. Experimenteren wat met het kruisen van verschillende bloedlijnen die vaak in de directe omgeving worden gekocht. Liggen waarschijnlijk net even wat gunstiger met hun hok. Zijn net even wat consequenter in hun verzorging van de duiven en belangrijk. Een goede duivenmelker weet zijn duiven gezond te houden en ziet elke gedragsafwijking in zijn kolonie met duiven. Weet dan ook op de juiste manier in te grijpen of juist niet. Iedereen kan winnen maar niet iedereen heeft er alles voor over en denken met de aanschaf van hele dure duiven de weg naar succes te kunnen kopen.
Tips om beter te presteren
Belangrijkste is een goed hok met een goede verluchting, hoeft niet duur te zijn. Voordeel is dat je duiven dan een betere weerstand opbouwen en graag naar huis terug gaan. Pas je hok zo aan dat er een gelijkmatig klimaat heerst. Zonder te grote verschillen in dag en nacht temperatuur. Niet teveel duiven in je hok maar ook niet te weinig er moet een gezonde territorium drang aanwezig zijn. Koop duiven bij een kleine maar sterk spelende liefhebber en laat je helpen door de generaal kampioen van de vereniging of nog beter van de regio.
bron: duivenhouden.com.