Spotlight

donderdag 24 oktober 2019

In de winter beoefen ik de duivensport op de eenvoudigste manier die je kan bedenken. De duiven krijgen eenmaal per dag eten en drinken en schoonmaken doe ik eenmaal per week. Nu de rui op zijn hevigst is, blijven ze binnen. Over enkele weken gaan ze er gewoon weer uit.

Geen grote verbouwingen aan de hokken, bij de vliegduiven worden alleen zes woonbakken verwijderd. Daar kunnen nog maar 24 koppels zitten, al breng ik dit misschien nog terug naar twintig afhankelijk van de inkorfbeperking. Zoals ik eerder aangaf, houd ik geen trainingsduiven en voedsterduiven meer aan.

Bij de kweekduiven wordt alles verhoogd om mijn rug te ontlasten, dus geen drink- en voerbakken meer op de grond. Het strijdplan: 24 kweekkoppels en zes koppels zomerjongen brengen drie rondes groot om mee te spelen.

Ook bij de jonge duiven komt er een inkorfbeperking. Ik moet ze dus goed aan de tand voelen en streng selecteren voordat de prijsvluchten beginnen. Nogmaals: trainingsduiven houd ik niet.

De paratyfuskuur en enting zijn achter de rug. Volgende week geef ik alle duiven een geeltablet en een luisdruppel. Over enkele weken pak ik ze nog eens voor de PMV-enting. Over de pokkenenting bij de kwekers moet ik nog nadenken. Als ik die ent, is het met de naald in plaats van de borstel.

Verder om de dag Sedochol of Naturaline met look en dagelijks 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Hoe gemakkelijk kan het zijn. In de duivensport draait het om een vast stramien. Wie zich daar aan houdt, speelt het best. Wie luistert naar Jan en alleman, blijft altijd zoekende. Zo simpel is het.

Uiteindelijk voert de kwaliteit van de duiven de boventoon en slechts deels de kunsten van de liefhebber. Ik heb teveel hokken gezien waar de liefhebber een prutser was, maar waar wel een goede duif zat die het wel deed en de rest van het hok niet. Vandaar dat de kwaliteit van de duiven het belangrijkst is.

Lichte Super Rossi is verhuisd naar het kweekhok. Ik vermoed dat hij één van mijn beste kwekers wordt samen met zijn zus Golden Ace, die dit jaar al enkele toppers schonk zoals de 4e nationale Asduif en een machtige duivin die tweemaal teletekst won. Miracle Rocket (zoon van Fast Rocket) gaat ook naar de kweek. Hij won zelf teletekst en een dochter van hem heeft reeds ook teletekst gewonnen.

Verder weinig vreemde aanwas dit jaar. Ik heb enkele prachtige samenkwekers uit Olympic Millennium x Murphy’s Law van Willem de Bruijn en een prachtexemplaar uit Olympic Millennium x de fameuze 13 van Herman Bevers. Ook lopen er nog vier zomerjongen 2019 uit het Olympiade koppel en twee uit Super Rossi x Argentina voor de kweek.

Medisch en bijproducten

Als ik iets medisch niet vertrouw, ga ik te rade bij Jan van Wanrooij bij Belgica de Weerd. Hoe minder hij mij ziet, des te beter het dus gaat.

Ik heb dit jaar wat nieuwe bijproducten en oliepillen getest, maar zoals ik al vermoedde gaven ze geen verslechtering maar ook geen verbetering. Testen doe ik altijd met de helft van de duiven op meerdere vluchten, zodat ik een goede conclusie kan trekken.

Ik geloof steeds minder in voedingssupplementen. Ze zullen vast niet slecht zijn, maar goede duiven en een goede voeding zijn het belangrijkst. Ik blijf wel oregano olie gebruiken. Ik geef dit samen met de poeder van Mariën over de Allerlei in plaats van over het voer. Het lijkt alsof ze een stuk minder eten in het vliegseizoen als er iets over het voer geplakt zit.

Schijnbaar zijn de meeste secties voor keuze #4 is mij medegedeeld. Maar zoals ik eerder aangaf, maakt het mij niet veel uit. Ik houd niet meer duiven dan ik aan kan en dat adviseer ik iedereen. Als je moet opzoeken waar een duif uit komt, dan heb je er teveel.

Ik ben nooit een liefhebber geweest van veel oude vliegduiven. Jonge wel. Die hield ik maar een half jaar, daarna was er maar een klein gedeelte over om aan te vullen.

De aantallen duiven zijn wel nodig om de boel te bekostigen en dan heb ik het niet alleen over die vier of vijf professionele spelers die er zijn. Wat denk je van vervoer, gespecialiseerde duivenartsen, voerboeren… Er hangt natuurlijk best wat af van veel of weinig duiven.

Vanaf heden zijn wij op woensdagen van 15:00 tot 17:00 en op zaterdagen van 09:00 tot 11:00 geopend.

Ingang aan de achterzijde van de groene loods.

In de afgelopen twintig jaar zijn meerdere liefhebbers met duiven van mijn hokken naar de top geklommen. Sommige hebben ze gratis gehad, andere hebben ervoor betaald.

Van de hokken die ik gratis heb geholpen, zijn er verschillende dollartekens gaan zien. Nazaten van die duiven die ze gratis kregen, werden en worden nog steeds voor veel geld verkocht. Onlangs zag ik een veiling in Dublin waar duiven uit die van mij voor 2.500 euro per stuk van de hand gingen.

Dan heb ik het nog niet over de liefhebbers die tegen mij zeiden dat ze toppers bij me hadden gehaald, maar daar in reportages over zwegen. En waarom? Ze hadden altijd nog eens bij me aan kunnen kloppen, nu nooit meer.

Jaren geleden ontving ik een mail van iemand uit Brabant: “mijn beste kweker is dood”. Een duif die hij hier in 2002 kocht. De beste man was in die jaren zelfs nationaal kampioen. Ik zag hem jaarlijks op prijsuitreikingen, maar nooit heeft hij één woord met mij of wie dan ook over die duif gerept.

Jan en ik hebben in 2014 duidelijke afspraken gemaakt. Ik zou hem aan de Friese top helpen en hij zou jaarlijks twee rondes eieren uit alle kwekers krijgen. Ieder jaar rollen daar enkele topduiven uit. Dit jaar de 3e, 4e, 6e en 8e nationaal Asduif, de 5e Asduif WHZB en meerdere teletekstwinnaars. Wil ik die terug hebben, dan kan ik ze zo ophalen. Geen één bewezen topper wordt hier namelijk verkocht.

Vandaag is Winner Witbuik (kleinzoon Young Witbuik) verkast nadat hij de 1e provinciaal won tegen 12.500 duiven. De twee superjongen uit Grey Millennium (broer Olympic Millennium) x Golden Ace blijven vliegen bij Jan. Door hun uitmuntende prestaties als jong (3e nationaal Asduif en 5e Asduif WHZB met twee teletekstvermeldingen) zijn dat kanshebbers voor de komende Olympiade.

Uiteindelijk draait het om duiven die het verschil kunnen maken. Je moet in je hok alleen duiven aan kunnen wijzen die iets deftigs hebben gepresteerd, vandaar dat ik niet veel oude vliegduiven wil. Het draait immers om de beste en niet om hokvulling.

Jonge duiven daarentegen kweek ik genoeg. Na zo’n vier maanden zijn die aantallen vaak al gehalveerd, maar oude duiven lopen twaalf maanden per jaar rond.

Overzicht is in de duivensport het belangrijkst. Eerder een duivin teveel dan een doffer tekort is hier het motto.

Ik krijg wel eens de vraag waar men in België versterking kan zoeken. Zelf oriënteer ik me vaak alleen in en rond Antwerpen. Om er een paar te noemen: Maegh-AS en Dirk van Dyck voor halve fond duiven. Geerinckx en Guy van der Auwera voor dagfond duiven en Rik Hermans voor jonge duiven. Zij vallen mij op aan de hand van hun kopprijzen op hun speldisciplines dit jaar.

Uiteraard zijn er nog een hoop andere bekende en minder bekende hokken waar je kan slagen. Ik moet bekennen dat ik dit jaar niet specifiek op zoek ben naar versterking in België, vandaar dat ik er niet zo diep ingedoken ben.

Jelle Roziers

Afgelopen jaar heb ik een doffer bij Jelle Roziers gehaald uit de 2e nationaal Asduif KBDB Seven Junior x de 1e nationaal Asduif KBDB New Queen L. Daar zit een goede jonge duivin uit. Ik heb van Jelle ook een duivin in bruikleen gekoppeld aan Super Rossi, daar zit ook een goede kweekduivin uit.

Gebr. Scheele

Vorig jaar heb ik er enkele bij Gebr. Scheele gehaald. Eén uit Sonny x Cher, het beste koppel dat zij momenteel hebben zitten. Eén uit Argenton (1e NPO Argenton en 5x teletekst) en één uit Fast Boy (1e NPO Argenton en 3e nationaal tegen 23.000 duiven). Hier ben ik goed mee geslaagd, evenals de twee die ik eerder in 2016 haalde.

Herman Bevers

Bij Herman Bevers heb ik dit jaar enkele duiven gehaald uit zijn Vale Staf (zoon van Blauwe Staf, die 1e nationaal Asduif KBDB en 4e Olympiade was), gekoppeld aan een rechtstreekse Stickers-Donckers, die weer 1e Asduif Union Antwerpen werd.

Die Vale Staf stond gekoppeld aan een zus van Raket, die 20x de 1e won en 9e nationaal Asduif KBDB werd bij Herman Bevers. Uit die zus van Raket had ik al enkele kwekers nadat ze in samenkweek stond met Super Rossi. Maarten Huijsmans had ook een dochter uit zo’n samenkweek exemplaar, zijn Claire. Ook zij weet wat winnen is, evenals haar kinderen.

Er werd ook samenkweek gedaan met mijn Olympiade en de 13 van Herman Bevers, die was 4e Olympiade duif 2017. Eén heb ik daar nog van over en dat is een machtig exemplaar. Mijn Olympiade heeft nog op Murphy’s Law van Willem de Bruijn gestaan (ook 4e Olympiade volgens mij). Daarvan zitten twee juweeltjes waar ik veel vertrouwen in heb.

Het neusje van de zalm

Zoals je ziet, ben ik alleen geïnteresseerd in de allerbeste die ik vervolgens tegen mijn eigen topkwekers zet. Vandaar dat Winner Witbuik met de 1e tegen ruim 12.500 duiven naar de kweek gaat, evenals Imperial Rocket en Lichte Super Rossi met meerdere teletekstvermeldingen en 1e prijzen.

Ik twijfel om nog een zus van Olympic Millennium met al teletekst naar de kweek te doen, evenals de superduivin van Jan die dit jaar 3e provinciaal Asduif dagfond werd en eerder een 1e in het district won met ook teletekst.

dinsdag 22 oktober 2019

Negentig duiven in Yerseke gestolen: schadepost van 75.000 euro

YERSEKE - Terwijl Danny de Voogd uit Yerseke na een avond hard werken lag te slapen, werden enkele meters verderop zijn hokken met wedstrijdduiven systematisch leeggeroofd. De schade is enorm: de negentig ontvreemde duiven zijn zo’n 75.000 euro waard.

,,Helaas kun je je daar niet voor verzekeren”, zegt De Voogd. Het schadebedrag had nog veel hoger kunnen uitvallen. Gelet op hoe de hokken zijn leeggehaald, denkt hij dat de dieven halverwege het inladen van de vogels zijn opgemerkt of gestoord. De volières bevinden zich achter restaurant De Branding, waarvan hij de eigenaar is. ,,Ik heb iedereen in de buurt gesproken, maar helaas heeft niemand iets gezien.” 

Veiling

De Voogd vermoedt dat gedetailleerde advertenties op een veilingsite de aandacht van de dieven hebben getrokken. Omdat hij teruggaat naar zijn oude discipline, zette hij 69 duiven die gespecialiseerd zijn in langere vluchten, tot 1000 kilometer, te koop. ,,Daarvan zijn er 28 gestolen. In totaal had ik  er 113.”  Om te voorkomen dat de dieven terugkomen, heeft hij  maandag de overgebleven te koop staande duiven naar beveiligde hokken in België gebracht. 

Serieus alarmsysteem

De Yersekenaar is ondanks de zware tegenvaller niet van plan met zijn hobby te stoppen. ,,We gaan weer doen waar we tot drie jaar geleden goed in waren: hard vliegen op vluchten tot 700 kilometer.”  Wel neemt hij maatregelen om nieuwe diefstal te voorkomen. ,,Er komt een serieus alarmsysteem, maar als ze je duiven willen hebben, nemen ze die toch wel mee.” Hij vreest dat de duiven worden verhandeld in Oost-Europa, waar de geringde dieren niet makkelijk te traceren zijn. ,,Daar kijken ze niet zo nauw.” 

Ook onderstaande 28 duiven die momenteel geveild worden in een veiling op PIPA zijn meegenomen. We hebben in overleg met Danny besloten de veiling doorgang te laten vinden en de duiven die gestolen zijn met onmiddellijke ingang uit de veiling te halen. Dit ziet u ook terug in de veiling.

Onderstaande duiven die in veiling zitten zijn gestolen en zijn in de veiling reeds gesloten:

NL 18-1093762
BE 16 4139588
BE 18-2135448
BE 17-4017448
BE 17-4017424
NL 18-3831599
NL 16-1423604
NL 16-1423611
NL 17-1357112
NL 18-1154793
NL 13-3311272
NL 16-1423612
NL 18-1154808
NL 16-1423627
NL 17-3748344
NL 16-1484600
NL 16-1581337
NL 16-1423622
NL 17-3748398
NL 16-1884576
BE 17-4017431
NL 19-1719723
NL 19-1719735
NL 19-1719736
NL 19-1719710
NL 19-1719719
NL 18-1154804
NL 19-1328435

dinsdag 22 oktober 2019

We zijn verheugd om u mee te delen dat onze bedrijven nauwer gaan samenwerken om onze klanten nog beter van dienst te zijn. Door deze samenwerking bundelen de 2 grootste Nederlandse veilingsites hun krachten en ontstaat een samenwerkingsverband met ruim 20.000 internationale klanten en een mondiaal dekkend netwerk.

GPS is een allround speler op de internationale duivenmarkt met veel power in de belangrijkste exportlanden met een prima logistieke organisatie in Elshout. Wereldwijd een grote speler met een sterke internationale expansie.

 TopPigeons was één der eerste veilinghuizen op internet en is sinds de oprichting in 2002 volledig gericht op de zware fondmarkt. Als niche speler heeft zij wereldfaam opgebouwd met het scouten en aanbieden van exclusieve “top quality marathonduiven”. Onze bedrijven vullen elkaar dan ook geweldig aan en met deze samenwerking zijn we ervan overtuigd om onze klanten in de sterk veranderende duivenmarkt nog meer mogelijkheden te gaan bieden en bundelen wij onze krachten. Beide bedrijven behouden hun eigen unieke identiteit.

Deze samenwerking behelst onder andere:

 1. Het delen van elkaars klanten- en agentennetwerk om onze aanbieders nog beter van dienst te zijn.
 2. Het organiseren van unieke mondiale verkoop events zoals PEARLS OF THE SKY..
 3. TopPigeons zal gebruik gaan maken van de logistieke organisatie van GPS voor de opslag en uitgifte/transport van haar veilingduiven via GPS.

We zien er naar uit om vanuit deze samenwerking met u zaken te doen en u nog beter van dienst te kunnen zijn!
Directie TopPigeons.com
Directie GPS-Auctions.com

The best of both!

Vanaf 1 oktober 2019, zijn GPS-Auctions en Top Pigeons een uniek partnerschap aangegaan. Het eerste juweel van de nieuwe samenwerking is een uniek evenement op het gebied van “live” verkoop van top duiven. Twee veilinghuizen, GPS AUCTIONS en TOP PIGEONS presenteren tijdens “Pearls of the Sky” een exclusieve selectie van topliefhebbers uit Nederland en België. De duiven die op dit openbare evenement worden aangeboden komen uit de allerbeste duiven van de crème de la crème van de Nederlandse en Belgische duivensport.

 

PEARLS OF THE SKY

Dit is de naam van het wereldwijde jaarlijkse live evenement dat voor het eerst op 1 februari 2020 zal plaatsvinden.
Noteer deze datum alvast in uw agenda en zorg dat u erbij bent. Alle medewerkers van GPS-Auctions en Top Pigeons nodigen u van harte uit om dit live duivenspektakel te komen beleven. Meer informatie over dit unieke evenement zoals de locatie etc. wordt via onze websites en Social media bekend gemaakt.

 

 
maandag 21 oktober 2019

 

Issoudun 22-6-2019
……..  Ook 3e dagfondvlucht prooi voor Gerrit en Marja Rave

het oude centrum van Issoudun

.
Vandaag staat de derde dagfondvlucht op het programma. Een vlucht vanuit Issoudun over een afstand van 645 kilometer. 
In Aalten werden er 86 duiven voor deze vlucht ingekorfd. Een acceptabel aantal voor een dagfondvlucht over zo’n afstand en onder redelijk zware omstandigheden. 


G. Rave (hier Marja): 1e van Issoudun


Vincent de Harder ziet zijn 370 aankomen: 2e van Issoudun

De winnende duif in onze vereniging is van (Marja en Gerrit) Rave. En dan hebben we het over de ‘761’; een geweldige dagfonddoffer, die vorig jaar al vele malen op de dagfond won. Hij arriveert om 17:12 uur in Bredevoort, na ruim 10 uur vliegen!
De 4e plek gaat eveneens naar het ‘koppel Rave’.

Kort daarop (enkele minuten later) is het Vincent de Harder die met zijn ‘370’ beslag legt op de tweede plaats.
Vincent klokt 4 duiven bij de eerste 10! De plaatsen 6, 8 en 10 zijn voor hokgenoten van de ‘370’.


Proost: 3e Issoudun voor Gert & Janni Visser

Derde worden Gert&Janni Visser, die daarnaast op plaats 5 en 9 zijn terug te vinden. 

Bij de eerste 10 vinden we Knippenborg & Zn. op plek 7.
Deze vader-zoon-combinatie draait zes van de tien duiven in de prijzen!
Tot slot vinden we Jos de Beukelaer (19e)  en Loedi Rave (22e) op de uitslag van Issoudun terug. 

C.C. Achterhoek
De Aaltense verenigingen presteren in groter verband op deze vlucht redelijk goed.
In de C.C. doen 466 duiven mee.
Gerrit en Marja Rave pakken in de C.C. de 10e prijs.
Vincent de Harder tekent voor de 14e en Gert&Janni voor de 17e prijs.

Afdeling 9 – Zuid
In Zuid doen er 1.606 duiven mee.
Marja en Gerrit scoren de 66e plaats in dit verband.
Vincent de Harder neemt in Zuid de 80e en Gert&Janni de 100e plek voor hun rekening.

Afdeling 9 Oost-Nederland
Binnen onze afdeling worden 4.141 duiven bijeen gebracht voor de vlucht uit Issoudun.
Marja en Gerrit Rave pakken in de afdeling de 125e prijs, Vincent de Harder de 211e en Gert&Janni de 245e.

Nationaal Sector 3
In de sector werden er 14.084 duiven aan de meet gebracht.
Marja en Gerrit staan hier 884e, Vincent de Harder 1106e en Gert&Janni 1226e. Maar er moet iets te wensen blijven … 

maandag 21 oktober 2019

In memoriam
Zijn gezin, kleinkinderen, zijn werk en zijn duiven waren zijn alles. Hier haalde hij het plezier uit wat hij nodig had. Dit jaar nog een geweldig resultaat met een mooie overwinning op Perigueux. De pijn die hij al jaren voelde werd erger en erger en mensen konden Bennie niet meer troosten en de pijn kon niet meer worden gedoofd. De onzekerheid die hij beleefde knaagde aan hem en bracht hem, samen met de pijn, tot diepe dalen. Elke keer zag hij toch een stukje licht in de tunnel om de draad weer op te pakken. Het licht van de zon dat zeer begon te doen aan de ogen van Bennie werd steeds heftiger. De tunnel werd zwarter en helaas op het einde was het licht gedoofd. Bennie is overleden en heeft nu rust en kijkt hij samen met de zon naar beneden hoe zijn vrouw Ymie, zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden de pijn verwerken en terug kijken naar een periode van plezier en liefde. 

Wij wensen Ymie, de kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe met dit grote verlies. Bennie is er helaas niet meer, maar hij zal er altijd zijn!

Gerelateerde afbeelding

In overleg met de familie plaatsen we het verhaal van de winnaar van Nationaal Perigueux Sector 4 zoals het eerder geschreven is. Een eerbetoon aan Bennie en credits voor Joran en Harry de Jong.

Algemeen  
De overwinnaar van Nationaal Perigueux Sector 4 woont in Bolsward. Hier woont de bekende Marathon speler Bennie de Vries die gelukkig getrouwd is met Ymie en in het rijke bezit is van drie kinderen en zes kleinkinderen. Sinds zijn 7e jaar wordt er al deelgenomen aan de vluchten. Ondanks zijn drukke arbeidsverleden als bedrijfsleider op een timmerfabriek speelde hij snoeihard op de programmavluchten. Maar hij werd het gezeur zat van de mensen die eigenlijk niet tegen hun verlies konden. Ze zeggen wel eens wat goed is komt snel of weer snel. Dit geldt ook voor Bennie de Vries.

Na een zeer succesvolle periode op de Marathonvluchten moest hij, om gezondheidsredenen, al zijn duiven verkopen. Dit heeft destijds gedaan aan Van de Berg Pigeons uit Urk. Dit leidde later tot een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen. Bennie zou de duiven verzorgen en spelen voor een periode van maximaal drie jaar. Dit ging eigenlijk meteen erg goed. Een 8e Nationaal Marseille, 11e Nationaal Perpignan enz. Gedurende deze periode ontstond er wat wrijving in de samenwerking. Normaal gesproken wordt er wel gezegd “zonder wrijving geen glans”. Maar dit was van een andere aard. Het ging niet zozeer om de personen in kwestie maar de omgang met de duiven. Hier kon Bennie niet achterstaan en de samenwerking werd verbroken. Sinds twee jaar speelt Bennie weer op zijn eigen accommodatie. Voor de discipline Marathon moet je geduld hebben en heel voorzichtig zijn. Bij Bennie worden de jaarlingen een keer op de proef gesteld. En dat ging vorig jaar al heel goed. Dit jaar staan er twee vluchten voor de 2-jarigen op het programma: Perigueux en Bergerac. Perigueux is inmiddels geweest en het resultaat mag er zijn.  

In de winter maakt Bennie het zich gemakkelijk. Mede ook veroorzaakt door zijn fysieke gesteldheid. De duiven blijven bij elkaar op schabbetjes. Ze worden uiteraard wel op tijd verzorgd maar verder geen poespas. In de 1e week van maart worden de duiven gescheiden om na een tweetal weken gekoppeld te worden. Op dat moment moet er goed getraind worden en daarnaast worden ze een paar keer weggebracht. De eerste paar vluchten worden de duiven op jonge gespeeld. Daarna gaan de duiven op weduwschap. Zo ook dit jaar. Het programma van 2019 bestaat niet meer en minder uit twee vluchten. Voor Perigueux werden de duiven zo gekoppeld dat ze allemaal op jonge van vier dagen zaten. Als de duiven gekoppeld worden, worden ze ook zwaar gevoerd. Als eenmaal de eitjes er zijn, wordt het zware voer gelijk vervangen voor super dieet. Dit blijft zo tot één week voor de vlucht. Vervolgens worden de duiven opgevoerd om te kunnen pieken. 

De voorbereiding is uitstekend verlopen en de gezondheid was prima. Twee weken voor de vlucht worden de duiven nagekeken. Als er dan nog iets aan mankeert wordt er ingegrepen en anders niet. Aangezien de gezondheid nog steeds niet optimaal is, is Bennie afhankelijk van een paar trouwe vrienden. Harry de Jong en Joran staan Bennie bij waar het kan. Op de dag van inkorving had Bennie een slechte dag en was het Joran die in zou korven. Op de vraag van Joran; wat moet er mee? Geen flauw idee was het antwoord. Ze zijn allemaal even goed dus geef alles maar mee. Zo werden er 107 duiven ingekorfd op Perigueux. De verwachtingen waren zwaar en zoals iedereen dacht zouden er voor 10.00 uur geen duiven zijn. Bennie had een slechte nacht en werd om 04.00 uur wakker van de pijn en viel weer in slaap. Het ESC stond aan en staat direct in verbinding met het meldsysteem. Rond 6.45 uur werd Bennie wakker gebeld door Harry de Jong. Je slaapt zeker nog Bennie? Ja, dat klopt was het antwoord. Niet schrikken was de reactie van Harry de Jong. Je hebt een duif van Perigueux gedraaid om 06:33:38. Zal toch niet was de reactie van Bennie. Zeker! was het antwoord. Zo snel, en dat ging niet makkelijk, kwam Bennie uit zijn bed om te gaan kijken. Inderdaad er was er een. Op het ESC stond de genoemde tijd, NL17-1621312V, Perigueux en een gemiddelde snelheid van 1393.144 meter per minuut. Het bleef lang stil op de meldsite. Drie kwartier later verscheen de 2e duif in Harlingen en toen wist Bennie het al dat deze overwinning niet meer afgepakt zou worden. Lekker rustig in de tuin zag hij nog zijn 2e, 3e, 4e en 5e duif aankomen. Toen werd het voor Bennie teveel en moest hij weer naar bed vanwege de pijn. Een mooie overwinning die Bennie goed zal doen gezien de toestand waar hij mee te maken heeft. Maar wie doet dit na? Na twee jaar weer gestart te zijn op eigen erf een 1e Nationaal Perigueux Sector 4 winnen; ik denk weinig.  

Worden de duiven vernoemd?  
Zoals gebruikelijk worden door de NPO alle Nationale en Sectorale winnaars bezocht met een mooie bos bloemen en de welgemeende felicitaties. Zo ook uiteraard bij Bennie. Deze werd bezocht door Esther Bultman. Dit vond hij echt geweldig. Wat een topper is dit vertelde hij mij. Mooi gesprek gehad en in alle rust werd de tijd genomen. Bennie was zo onder de indruk dat hij de 312 omgedoopt heeft naar “Esther”. In mijn optiek een mooi eerbetoon aan de mensen van de NPO die zich hard inzetten om de postduivensport een nieuw elan te geven.  

Gezien de zeer pijnlijke situatie waar Bennie mee te maken heeft is het toch wel heel duidelijk dat je dan je ware vrienden leert kennen. Daarom vindt hij het dan ook meer dan terecht dat Joran en Harry de Jong, zijn steun en toeverlaat om de duivensport te kunnen beoefenen, benoemd worden in dit stuk. En terecht in mijn optiek. Als je ziet wat deze mensen doen voor Bennie verdient het eigenlijk ook een bloemetje. 

Vincent Hoogerwerf

 
zondag 20 oktober 2019

zaterdag 21 september 2019

21-09-2019 Kiespijn

 
Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik flink aan de Paracetamol was. Iets wat ik verafschuw, geen rotzooi in mijn lijf. De relevantie van het bestaan van deze pilletjes werd me nu wel duidelijk. Lang verhaal kort, afgelopen dinsdag eindelijk geholpen aan het probleem, na een paar dagen was het weer "rustig" in de bovenkaak. Eigen schuld, ik had eerder moeten bellen, beter naar mijn lijf moeten luisteren.

Wat ik ook mis als kiespijn zijn de vele duivengroepen op Facebook. Sinds ik die in de ban deed is het een stuk rustiger mijn duivenwereld, ben ik in staat om veel beter gefundeerde meningen te vormen. Natuurlijk, ik heb veel links met mensen op hetzelfde Facebook, natuurlijk komt er soms nog wat voorbij aan gekrakeel, maar het is nu te behappen en zelfs te begrijpen. Informatie krijg je in het huidige tijdperk overal vandaan, missen doe je dus niets.

Er is flink discussie gaande over vliegprogramma's, concepten, opeens lijkt iedereen het beste idee voor 2020 te hebben. Positieve daarvan is dat het toont dat er in ieder geval betrokkenheid is. Wat opvalt is dat er veel uiteenlopend is, vooral de start van het jongen seizoen is een heikel punt.


Voor mij is er minder belang, jongen richt ik zelf af, jaarlingen worden op het programma gespeeld ter opleiding. Een aantal midfond vluchten op donderdag inkorven voor de broodnodige ervaring van het eten en drinken in de containers vind ik altijd een pré. Verder is het wat het is, de voor mij belangrijke vluchten zijn in juni en juli, lijkt me dat er dan toch genoeg gelegenheid is om de ervaren duiven de broodnodige wedstrijd kilometers te geven.

Een paar punten die ik toch mee wil geven aan diegenen die hier beleid over moeten maken: het aantal vluchten vind men over het algemeen te veel. Zorg dat we voor de jongen eerst wat vluchten op een kortere afstand voor rayons (tot 150 kilometer) inroosteren. In Friesland in 2018 is dit uitstekend bevallen. Dan half juli met de hele afdeling lossen, als officiele kick-off voor het jongen seizoen. Dat gaf heel wat minder ellende, minder duiven werden verspeeld en een goede deelname tot het einde van het jongen seizoen. Als er dan toch zolang met jongen wordt doorgespeeld: wat is de relevantie dan nog van de natour?

Voor het Noorden nog een tip: Limoges valt als eerste overnachting te vroeg, gewoon laten vallen, er blijven dan nog 6 vluchten over die er niet om liegen. Drie blokken van twee weekenden en daartussen een weekend om ff niets te doen of wat kilometers programma te trainen. Lijkt me best ideaal. Wil je meer spelen, of toch iets mee hebben in de weekenden dat er geen NPO middaglossing is? Speel dan dagfond of ZLU, die kan je door het hele land inkorven. Graag niet lopen klagen over kosten aub, dat heb je zelf in de hand. Er is niemand die zegt dat je met manden vol duiven naar het lokaal moet.

Jongen africhten is dit jaar super verlopen. De eerste groep was al klaar, de tweede groep is in week 37 maar liefst 4 keer over het IJsselmeer gegaan twee blokken van twee dagen. Na de zaterdag even gerust te hebben, op de zondag nog een ritje van ruim 100 kilometer als finale africhting. Duiven supergezond, we verliezen er slechts eentje van de 17. Er kan dus veel in september en vooral met gezonde duiven.

Alleen de laatjes moeten nog op de een of andere manier. Voor goed africhten moeten ze toch ook (bijna) dagelijks los kunnen. Lastig is het nu al om de duiven in de ochtend te laten vliegen, bij vertrek naar het werk  's ochtends is het al weer schemerig, 's Avonds tekort tijd voor donker om wegtrekkende duiven de kans te geven weer thuis te komen. Dit is in de voorjaar en zomer maanden al lastig, de reden waarom ik best wat duiven rond het hok kwijt raak.

Duiven ruien als gekken, gaat prima op de standaard variamax met 20% gerst en elke dag wat verse mineralen. Was het niet de "Klak" die zei dat de duiven gewoon hetzelfde voer moesten hebben het jaar rond? Ze moeten in ieder geval hebben wat ze nodig hebben en niet teveel, dan gaat het allemaal prima!

Tot de volgende!

zondag 29 september 2019

29-09-2019 Uitgangspunt van selecteren.

 
U kent dat vast wel, selectie, dat wat altijd na  het seizoen een heikel punt is, het is nooit leuk om duiven van het hok te doen. 
Ik zelf ben inmiddels wel gepokt en gemazeld op dit gebied. Er worden duiven gekweekt, er moeten dus ook weer duiven weg. Ik heb als uitgangspunt dat ik probeer elk seizoen de kwaliteit in mijn hok te verbeteren. Ik ben op zoek naar en probeer toe te werken naar een ploeg duiven waar elke marathon prijzen 1:10 worden gespeeld op minimaal afdelingsniveau, daarnaast is kopvliegen een must, dit zorgt voor de broodnodige motivatie om door te zetten.
Mooiste quote die ik hoorde op het gebied van selecteren: Elk duif die je weg doet verhoogd de kwaliteit in je hok. Klopt als een bus, als je de goeden maar laat zitten. Goed is ten opzichte van wat je hebt. De buurman kan beter hebben, maar dat is niet waar jij het mee moet doen. Het kan wel de motivatie zijn om beter te worden.
Ik schrijf wel vaker over Joan, jeugdlid bij onze club, ik help hem wat om te zorgen dat hij wegwijs wordt in dat gesloten wereldje waarin we verkeren. Simpel systeem, de duiven die er zijn proberen en doorgaan met dat wat oplevert. Vorige week hebben we bekeken wat er bij Joan op het hok is, weggenomen wat geen toegevoegde waarde heeft, daarmee wat duiven laten zitten waar volgend jaar weer op de vitesse en midfond gestreden kan worden. Ook is er een schifting gemaakt in de 3 kweekkoppels. Stap naar voren, stap beter geworden afgelopen seizoen. Volgend jaar minimaal stabiliseren, maar vooral proberen op elke vlucht te scoren, nu lukte dat nog niet.
Het lastige is het selecteren van duiven die alleen voor de kweek dienen. Voor de overnachters wordt dit wat beter, het wordt per jaar duidelijker wat werkt op mijn hok en mijn systeem en wat niet, daarmee wordt het ook steeds makkelijker te bepalen welke duiven toevoegen. Kwekers moeten tenslotte toevoegen. 
Ik heb daarnaast ook een tiental duiven aangeschaft voor het kweken van duiven voor OLR's. Duiven waarvan ik de ouders heb gezien en beoordeeld, goed bevonden en jongen besteld. Van de 10 geleverde jongen zijn er inmiddels al 6 verdwenen. Waarom? Twee werden ziek en werden weggenomen, 4 zijn in etappes weggenomen omdat ze niet voldoen aan de basis voorwaarden voor een goede duif, te slap, niet in balans, vleugels niet in de juiste verhouding. Reden genoeg om er niet mee verder te gaan. Er zijn er nog 4, waarvan ik er bij eentje nog vraagtekens heb, maar nog te jong voor een finaal oordeel.
De duiven die overblijven krijgen de kans jongen te produceren en zullen verder worden beoordeeld aan de hand van de prestaties van de jongen, net als de kwekers die ik heb voor de overnacht.
Het WK wielrennen is bezig in de stromende regen, de sterksten blijven over, of liever de renners die tegen kou en vocht kunnen. De stunt van van Vleuten gisteren kan niet worden herhaald. Zelden is er zo'n machtsvertoon op het parcours neergelegd. Nederland wer dop één dag maar liefst 4 wereldkampioenen rijker. Naast van Vleuten bij het wielrennen, Badloe bij het windsurfen, Hassam op de 10.000 hardlopen en de Vries in de Formula 2 autoracen. 
Max werd vandaag vierde, Leclercq door zijn eigen team in het pak gestoken, vreemde manier van taktiek. Maar ja, ben dan ook maar een leek.
Ik ga zo na het WK nog maar eens kijken naar de verwantschappen tussen de duiven, kweken in familie verband is ook een must om kwaliteit vast te houden. Er zijn diverse methodes om dit te doen, nauw ingeteeld via F1 of wat minder nauw, maar wel in lijn of familieband, Bruce Lowe verzon het ooit, na heel secuur de stambomen van renpaarden uitgezocht te hebben. Ik kan natuurlijk ook gewoon het aloude goed x goed toepassen, het is maar net wat er goed lijkt.
Conclusie na wat research te hebben gedaan over het Bruce Lowe systeem: er zijn er maar een paar die echt van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van de postduif. Verder zoeken naar de witte raaf dan maar. Je weet maar nooit of die er tussen zit.

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl
 
zondag 20 oktober 2019


Duivenvereniging ‘De Eendracht Genk’ heeft in stijl zijn honderdste verjaardag gevierd. Voor deze gelegenheid werden de leden met grote honneurs ontvangen op het stadhuis. Ze werden er verwelkomd door burgemeester Wim Dries, schepenen Anniek Nagels en Kathleen Parthoens, en de voorzitter van de Sportraad Jean Bieghs. Tijdens een smaakvolle receptie werden er anekdotes aangehaald. De strafste verhalen werden door Albert Bijnens, die meer dan vijftig jaar voorzitter is van de club, gebundeld in een krachtige speech.

De Genkse delegatie prees de vele vrijwilligers die, zeker in het volle vluchtseizoen, nagenoeg dagelijks hun steentje bijdragen in hun vereniging. “Het is absoluut geen evidentie en mag zeker niet vanzelfsprekend beschouwd worden dat deze goed geoliede samenwerking er is”, klonk het. Jean Bieghs overhandigde een fraai boeket bloemen aan Blondine Claesen. Zij zorgt, samen met enkele dames, ervoor dat het lokaal van de vereniging, die in eigen beheer is, altijd spik en span is. Voorzitter Bijnens kreeg uit handen van burgemeester Dries een aandenken dat weldra nu hangt te pronken in het lokaal van ‘De Eendracht’. Op de trappen van het stadhuis werd de groepsfoto gemaakt, waar tevens een korf duiven in vrijheid werden gesteld.
Na de huldiging op het stadhuis, stapten de leden door naar restaurant The Thrill waar volop genoten werd van culinaire hoogstandjes. Meer dan zestig leden en vrienden waren na afloop unaniem: “Dit was een topdag, in eendracht van en voor elkaar”..

zaterdag 19 oktober 2019

Voorwoord


De herfstvakantie... in het zuiden van het land genoten ze er deze week al van en het midden en noorden krijgt komende week vakantie. Voor veel liefhebbers een moment om met hun gezin even lekker te genieten en vakantie te vieren, omdat dat tijdens de zomer in het vliegseizoen niet past. Het is echter zeker niet zo dat er niets gebeurd. Er wordt vergaderd, gevierd en hard gewerkt aan de Nationale Dagen 2019. Het aanmelden van standhouders is goed op stoom. Het programma heeft inmiddels een definitieve status en afspraken met leveranciers zijn in afrondende fase.

Toch heeft komende herfstvakantie wel invloed op de activiteiten en bereikbaarheid van de NPO. Komende week is het NPO Bureau vanwege de herfstvakantie niet telefonisch bereikbaar én er verschijnt volgende week (week 43) geen Op (de) Hoogte. Uiteraard blijven we nieuws delen via de website(s) en onze Facebook-pagina en het NPO Bureau is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

NATIONALE DAGEN
Programma 2019 is bekend


Het programma voor de Nationale Dagen 2019 ziet er als volgt uit: 


Vrijdag 29 november

 • 12.00 uur ontvangst buitenlandse gasten en gouden spelddragers
 • 15.00 uur officiële opening Nationale Dagen 2019 + start beurs
 • 21.00 uur einde beursdag 1
 • aansluitend standhoudersborrel; informele bijeenkomst voor standhouders, VIP-gasten en buitenlandse gasten

Zaterdag 30 november

 • 09.00 uur opening beurs, doorlopend lezingen en keuringen
 • 11.00 uur start Jeugddag (tot 18 jaar)
 • 15.00 uur Duivenkeurderscompetitie
 • 17.00 uur einde beursdag 2
 • aansluitend Holland Duiven Huis: huldiging kampioenen en feestavond

De Nationale Dagen vinden dit jaar dus plaats op vrijdag en zaterdag, waarbij de beurs ook vrijdagavond geopend is. Binnenkort volgt informatie over tarieven, aanmelden en kaartverkoop voor de beurs, lezingen, de Jeugddag én het Holland Duiven Huis.

 
 

N.G.v.K.v.P
Algemene Ledenvergadering Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven 2019
 

De groep van keurmeesters hield zaterdag 12 oktober jl. haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te Soest. Evenals vorig jaar was de plaats van samenkomst de lokaliteit van P.V. Soest. Bij binnenkomst werden de leden allerhartelijkst ontvangen met koffie en cake door Peter van de Brakel en zijn echtgenote. Van de 64 actieve keurmeesters waren er 50 in de gelegenheid de vergadering te bezoeken.

Om 10.40 uur opende voorzitter Wout de Vries de vergadering door iedereen van harte welkom te heten. Hij prees de leden voor de goede opkomst. Een ogenblik stilte werd in acht genomen naar aanleiding van het overlijden van Piet Roelofs in februari van dit jaar. De agenda, de notulen en het financieel overzicht waren vooraf aan de leden toegezonden. Het jaarverslag van de secretaris werd door Theo te Pas voorgelezen. De voorzitter dankte Theo voor de werkzaamheden behorende bij deze functie. Ook het financieel overzicht werd door penningmeester Bert Prasing onder de aandacht gebracht.

Nadat de financiële controlecommissie had voorgesteld de penningmeester voor zijn werkzaamheden te dechargeren, werd hieraan door de vergadering door middel van een applaus gehoor gegeven. Administrateur Gerard van de Bovenkamp gaf hierna nog een overzicht van de keuringen welke in de periode 2018/2019 hadden plaatsgevonden. Met betrekking tot het punt bestuursverkiezing waren aftredend en herkiesbaar Theo te Pas en Nico de Jong. Er hadden zich geen tegenkandidaten aangemeld naar aanleiding waarvan beide heren middels een applaus bij acclamatie voor een nieuwe zittingsperiode werden herbenoemd.

Jubilarissen
Hierna vroeg de voorzitter aandacht voor de jubilarissen. Huib Bransen werd door de voorzitter toegesproken in verband met zijn 25-jarig lidmaatschap, de hierbij behorende speld werd hem opgespeld vergezeld van een mooie bos bloemen. Marie de Laat, Theo Vervoort, Winfried Zötsch, Wim Versendaal  en Theo Hutten vierden hun 40-jarig lidmaatschap. Ook deze vijf jubilarissen werden door Wout op passende wijze met hier en daar een kwinkslag toegesproken, zij ontvingen een kristallen bonbonnière met een bos bloemen. Theo Hutten dankte, mede namens de andere jubilarissen het bestuur voor de aandacht welke zij deze dag kregen.

In januari hadden vier kandidaten examen gedaan één kandidaat namelijk Fabian Wendel uit Assen slaagde zowel  voor het theorie- alsmede voor het praktijkgedeelte. De voorzitter reikte het door hem zo fel begeerde diploma uit. Hierna volgde de pauze waarin de medisch adviseur van de groep Stephan Göbel  m.b.v. enkele beelden de diverse veel voorkomende problemen op medisch gebied bij de duiven onder de aandacht bracht terwijl de aanwezigen hem hierover vragen konden stellen.

Hierna nodigde de voorzitter iedereen uit voor de lunch. Nadat nog bloemen waren uitgereikt aan Stephan voor zijn presentatie, Jos de Ridder voor de verzorging van de keurlabels,  Bert Prasing voor het faciliteren van de bestuursvergaderingen en het echtpaar van de Brakel voor de catering bedankte de voorzitter iedereen voor de aanwezigheid en positieven en opbouwende inbreng, hij wenste allen een fijn keurseizoen en een wel thuis.
 
 

LADIES LEAGUE
Antwoord op veel gestelde vragen 

 

We kijken terug op een mooi eerste Ladies League seizoen. We merken dat het enthousiasme toeneemt en dat levert ook vragen op. De meest gestelde vragen én het antwoord op deze vragen is sinds deze week te vinden op de website.

Heeft u een vraag en is het antwoord niet te vinden op de website? Neem contact met ons op via mail, dan ontvangt u persoonlijk een reactie. Vragen die vaker voorkomen, voegen we bovendien toe aan de Ladies League pagina.
Alle informatie m.b.t. Ladies League
 
 

WEDSTRIJDEN
Van Gelder en Van Deuveren winnaars nat vierde weekend GIANT najaarsklassiekers

 

Totaal 2.250 duiven werden het vierde weekend van de GIANT najaarsklassiekers ingekorfd op de vlucht Bierges. Dezelfde losplaats voor oost en west met wel een gescheiden lossing. Veel minder duiven dan de week daarvoor en dat had natuurlijk te maken met de weersverwachting. De organisatie zag op vrijdag voldoende kansen voor een lossing met een goed verloop. Op zaterdag minder weer dan verwacht. Na heel veel overleg leek zaterdag de westkant beter dan de oostkant. Na een gedegen afweging en voldoende steun van de deelnemers in west werd besloten deze duiven om 11.30 uur te lossen. De resultaten van andere lossingen van taartvluchten, die een behoorlijk deel van het oostelijk lossingsgebied overlapten, gaven een redelijk goed verloop. Na het bekijken van de mogelijkheden van de zondag (onweersbuien direct na zonsopkomst, met de storingen die bij dit weertype past) en de bemoedigende resultaten van de andere lossingen die dag werd besloten de oostkant te lossen om 11.40 uur. Daarbij werd verwacht dat de wind zou aantrekken. Helaas bleek achteraf dat het windstil bleef en dat heeft met name voor de lossing aan de oostkant verkeerd uitgepakt. Gelukkig zijn de duiven op zondag en de dagen er na relatief goed nagekomen. Natuurlijk betreurt de organisatie de gang van zaken, lossen blijft echter mensenwerk. Wij zijn allemaal duivenmelkers en hebben zelf ook zeer onervaren duiven in concours.

Totale uitslag West
1.124 duiven in concours met deelnemers op afstanden van 118 tot 226 kilometer. Opnieuw was het Cees van Gelder uit Ridderkerk die deze vlucht won en Cees is de eerste met twee zeges. Het was weliswaar met zeer klein verschil maar winnen blijft winnen. Was Cees zijn 18-266 vorige week achter twee hokgenoten nog keurig derde, nu was deze topper goed voor de eerste prijs. De 266 vloog met een gemiddelde snelheid van 90 kilometer per uur. Cees zijn 17-006 was vorige week negen en nu drie. Deze 006 was Cees zijn eerst getekende en daarmee doet Cees zeer goede zaken voor het keizergeneraal. Als je twee zulke toppers op het hok hebt, die zich met zeer wisselende omstandigheden zo goed kunnen oriënteren, mag je je als liefhebber zeer gelukkig prijzen. A. van Gelder uit Ridderkerk verloor met zeer klein verschil de eerste prijs en met de tweede, vierde, vijfde en zesde prijs heeft hij een fantastische uitslag. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer werden keurig zeven. Robert van Soest uit Koog aan de Zaan werd acht en Comb Geutskens uit Amsterdam negen. John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn scoorde formidabel met twintig prijzen op vijfentwintig duiven en naast deze beste hokprestatie werd John netjes tiende. Omdat in de provincie Flevoland als enige op zondag ook nog geconstateerd werd, waren daar veel liefhebbers met hoge prijspercentages. Met ongelijke omstandigheden is het niet fair om deze liefhebbers te benoemen als uitblinkers. De hoofdprijzen in west waren voor Cees van Gelder met de eerste oude duif en Jan en Joke Kaman met de eerste jonge duif.

Totale uitslag Oost
1.126 duiven hier in concours en de liefhebbers op afstanden tussen de 173 en 336 kilometer. Het was H J van Deuveren uit Nijkerk die zijn jonge duif de 923 los vooruit constateerde en met grote voorsprong dit concours won. Op zich opmerkelijk, maar als er geen onregelmatigheden worden geconstateerd dan kan de organisatie niets anders dan deze liefhebber van harte feliciteren. Janneke Hakvoort uit Tollebeek deed het super met een mooie tweede plek. Bertus Doppenberg uit Zeewolde was goed voor een prima derde plek. De nationaal zeer bekende Comb Atema uit Noordbergum deed het geweldig in de overvlucht met de vierde plek. Erik Korteweg uit Tollebeek ook top met een vijfde plek. Vader Evert en zoon Everard Kampert uit Kootwijkerbroek zijn echte toppers met hun Blits duiven en nu op deze najaarsklassieker netjes zes. Coen Brugman uit Luttelgeest was met liefst twee duiven vertegenwoordigd in de top tien. Coen werd zeven en tien. Yde Ypma uit Joure bewees opnieuw zijn klasse met plek acht. P Houwen uit Zoutkamp ook weer top met plek negen. Aangezien er op zaterdag en zondag werd afgeslagen ook hier geen aandacht voor de uitblinkers. De hoofdprijzen waren hier voor H J van Deuveren met de eerste jonge duif en Coen Brugman met de eerste oude duif.

District 1 met 275 duiven
Jan en Joke Kaman uit Wormerveer toonden hier opnieuw hun grote klasse met de eerste, zevende, achtste en tiende prijs. Robert van Soest werd keurig tweede. Comb Geutskens netjes derde, W Klaverstijn jr op vier, Cees van Vliet op vijf en Comb Moes deden met zes en negen prima mee. De hoofdprijzen voor Comb Moes met de eerste oude duif en Robert van Soest met de eerste jonge duif.

District 2 met 384 duiven
Cees van Gelder uit Ridderkerk natuurlijk de grote topper met de eerste, derde, achtste en tiende prijs. A van Gelder ook super met de tweede, vierde, vijfde, zesde en negende prijs. John Rimmelzwaan heel netjes zevende. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor John Rimmelzwaan en voor de eerste oude duif was voor A van Gelder.

District 3 met 177 duiven
Rein Ras en Jan Post uit Urk waren opnieuw de toppers in dit district met de eerste, tweede en zesde prijs. Frank en Harm Kempers voor de tweede week op rij geweldig met de derde, vierde, achtste en negende plek. Zoltan Varga zeer knap vijfde, Cees van der Steeg ook top met de zevende plek en Piet en Simon Zeeman waren goed voor de tiende plek. De hoofdprijzen voor Rein Ras en Jan Post met de eerste oude duif en Frank en Harm Kempers met de eerste jonge duif.
 
District 4 met 356 duiven
Janneke Hakvoort uit Tollebeek was de grote winnaar met de eerste prijs. Erik Korteweg super met prijs twee. Coen Brugman opnieuw sterk met plek drie en vijf. Yde Ypma ook goed met de vierde en negende plek. Barcelona specialist Cor Pander opmerkelijk met de zesde en zevende plek. Maarten Wijnand ook weer goed op dreef met de achtste en tiende plek. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor Janneke Hakvoort en voor de eerste oude duif was voor Cor Pander.

District 5 met 211 duiven
Comb Atema uit Noordbergum zijn nationaal zeer bekend en hier de uitblinkers met de eerste, derde en zevende plek. Harry Meijners geweldig op dreef met twee en tien. A Hagedoorn erg goed met de vierde, achtste en negende prijs. A & J Engberts & Joran ook top met de prijzen vijf en zes. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif was voor Comb Atema en voor de eerste oude duif was voor A Hagedoorn.

District 6 met 243 duiven
H J van Deuveren uit Nijkerk was natuurlijk de winnaar. Bertus Doppenberg erg mooi tweede en Evert & Everard Kampert netjes derde. P Houwen op vier, W vd Velde sterk met vijf, negen en tien. Herman Kalf zes, L T Baar zeven en M Effendi acht. De hoofdprijzen voor Bertus Doppenberg met de eerste jonge duif en voor W vd Velde met de eerste oude duif.

Tussenstanden
De keizergeneraal wint een schitterende GIANT fiets en de Esperanza trofee. Na vier vluchten waarvan de drie besten tellen is Cees van Gelder uit Ridderkerk eerste met nipte voorsprong op Herman Kalf uit Noordhorn. Serieuze kanshebbers zijn ook A van Gelder uit Ridderkerk op drie, P Houwen uit Zoutkamp op vier en Comb Atema uit Noordbergum op vijf. De beste duiven zijn de 19-232 van P Houwen uit Zoutkamp, tweede John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn met zijn 19-821, Jan en Joke Kaman uit Wormerveer derde met hun 19-526, Rein Ras en Jan Post uit Urk vierde met hun 15-731 en vijfde opnieuw P Houwen uit Zoutkamp met zijn 19-235. Met de kampioenschappen zijn nog zo’n 35 mooie prijzen te winnen en dat geeft nog veel strijd en spanning in het laatste weekend.
 
Hoe nu verder? 
Jammer dat de vlucht Bierges niet het gewenste verloop had. Mooi dat de duiven goed zijn nagekomen en heel veel duiven weer thuis zijn gekomen. De deelnemers hebben nu al 248 prijzen verdiend en het laatste weekend gaan er bijna 100 prijzen uit en dat betekent dat iedere deelnemer minimaal één prijs heeft en het zeer druk gaat worden op de prijsuitreiking op vrijdag 25 oktober bij PV Flevoland in Urk.

De laatste vlucht is op Quievrain met een totale lossing en kent als sponsor mastheralgemenerechtspraktijk.nl Alle deelnemers heel veel succes.
 
Bonnenverkoop Ronald Mc Donald huis Beesterzwaag
We organiseren deze wedstrijden uiteraard in de eerste plaats voor de duivenmelkers, maar daarnaast verbinden wij ons al veertien jaar aan het goede doel, omdat wij het belangrijk vinden dat wij ons als sport van het volk ook inzetten voor sociale projecten in de maatschappij. Vanaf de start zijn de Ronald Mc Donald huizen in Friesland die door onze wedstrijden worden ondersteund. De afgelopen veertien jaar hebben wij daarvoor ongeveer € 40.000 kunnen ophalen.

Het Ronald Mc Donald huis in Beesterzwaag biedt opvang voor o.a. kinderen en hun familie voor langdurig verblijf of voor vakanties, in de situaties dat het nagenoeg nergens anders kan. Ook dit jaar hopen wij weer een mooi bedrag bij elkaar te kunnen ophalen. Wij organiseren daarvoor o.a. een bonnenverkoop die is te vinden op www.npoauction.com. Met topbonnen van o.a. G&S. Verkerk Reeuwijk, Pieter Woord/Louw v.d. Berg (2x internationaal winnaars) Urk, Baas/Berg De Kwakel (1 x internationaal winnaars), Comb. Verbree Putten, Comb Atema Noordburgum, Klaas Talen Meppel, Jan en Joke Kaman Wormerveer, Comb. Moes Zaandam (Olympiade deelnemer), Kampert en zn Kootwijkerbroek, Comb. Niks Westerhaar en vele ander toppers.

Het goede doel en wij rekenen op uw steun, zij zullen u daarvoor heel dankbaar zijn.
Bonnenverkoop voor het goede doel
 

WEDSTRIJDEN
Voorlopige eindstanden Nationale Kampioenschappen zijn bekend


De voorlopige uitslagen van de Nationale Kampioenschappen zijn bekend en te vinden op de site van Compuclub. Graag de uitslagen controleren en eventuele reclamaties indienen vóór 21 oktober 2019 via https://www.compuclub.nu/uitslag/standen/2019/index.html?subject=Reclamatie%20voorlopige%20uitslagen%20NK%202019">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, lidnummer, afdeling, categorie en waar nodig ringnummer.

Reclamaties: vóór 21 oktober 2019
We verzamelen alle reclamaties en geven die in week 43 verzameld door aan Compuclub. Na controle en eventuele aanpassing(en) informeren we u via de website en Op (de) Hoogte over de gecorrigeerde eindstanden.

Belangrijk!
Controleer de voorlopige uitslagen goed. Het is voor ons als NPO Bureau en Compuclub niet na te gaan of alle juiste uitslagen zijn toegestuurd. De voorlopige eindstanden worden bewust gecommuniceerd, zodat liefhebbers kunnen nagaan of alle bestanden juist zijn aangeleverd.
Bekijk de voorlopige eindstanden vliegseizoen 2019
 
 

NATIONALE DAGEN 
Programma Jeugddag bekend, inschrijven mogelijk


Het programma voor de NPO Jeugddag 2019 is bekend en vanaf nu kunnen jongeren tot 18 jaar inschrijven via www.nationaleduivensportdagen.nl. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang tot de beurs en het speciale programma voor de Jeugd.

Programma 2019
11.00 uur - Officiële opening Jeugddag door NPO voorzitter Maurice van der Kruk
11.15 uur - Duivenbingo 
12.00 uur - Lunch
12.45 uur - Creatief aan de slag (schilderen/knutselen)
14.00 uur - Verloting duivenbonnen
15.00 uur - Afsluiting Jeugddag

Duiven tentoonstellen
Ook is er dit jaar weer de mogelijkheid om duiven tentoon te stellen. De duiven kunnen op zaterdagmorgen vanaf 9.30 uur worden ingezet. Op het inchrijfformulier kan worden aangegeven of de jonge liefhebber duiven wil tentoonstellen. 
Aanmelden NPO Jeugddag 2019
 

NATIONALE DAGEN 
Vrijwilligers gezochtOm de Nationale Dagen goed te laten verlopen zetten elk jaar vele vrijwilligers zich in. Ook voor dit jaar zijn we op zoek naar vrijwilligers om er samen een onvergetelijke editie van te maken. We zoeken onder meer vrijwilligers voor:
 • kassa - vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 • begeleiding jeugdactiviteiten - zaterdag 30 november
 • belevingsroute - vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 • kaartcontrole Holland Duiven Huis - zaterdag 30 november
 • huldiging kampioenen - zaterdag 30 november
Heb je interesse? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen we contact met je op om afspraken te maken.
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 18 oktober: Duivenavond met Michel Verwey bij PV De Voorhouter
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 25 oktober Algemene Ledenvergadering Afdeling 11
 • 25 oktober Ledenraad Afdeling 10
 • 30 oktober Ledenraad Afdeling 2
Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Overzicht activiteiten in het land
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 17 oktober 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

Duif gevonden? Neem contact op met eigenaar

 

Van een liefhebber

Een aantal weken geleden kwam één van onze duiven niet terug van de wedstrijd met losplaats Duffel. Vorige week kwam hij thuis, helaas bleek hij zwaar beschadigd: bij beide vleugels waren veren weggeknipt. Hoe hij thuis is gekomen, vind ik een wonder. Vliegseizoen 2020 moet nog beginnen, maar voor deze duif helaas niet. 
  
Een oproep aan alle liefhebbers
Meld 'aanvliegers' altijd bij de eigenaar en blijf van andermans dieren af. In mijn ogen is het wegknippen van vleugels dierenmishandeling. Dit doe je een dier niet aan, ook niet die van een andere liefhebber.
 

NPO Bureau tijdens herfstvakantie per mail bereikbaar

 

Van 21 tot en met 27 oktober is het NPO Bureau telefonisch niet bereikbaar vanwege de herfstvakantie in de regio midden en noord. Vanaf 28 oktober kunt u de medewerkers van het NPO Bureau op werkdagen weer telefonisch bereiken tussen 09:00 en 12:00 uur. Het NPO Bureau blijft ook tijdens de herfstvakantie wel bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 

NPO BUREAU
Eigenaar gezocht! 


We zijn op zoek naar de eigenaar van duif 2017-1091921. Liefhebber F. van Oss heeft deze duif opgevangen en contact opgenomen met de geregistreerde eigenaar. Deze geeft echter aan dat deze duif niet meer van hem is en de duif waarschijnlijk op een bon is gekocht. Helaas weet de voormalige eigenaar niet aan wie de bon/duif verkocht is. De nieuwe eigenaar heeft de duif (nog) niet op naam gezet. 

Bent u of kent u de eigenaar van deze opgevangen duif? Neem dan even contact op met het NPO Bureau zodat we de heer Van Oss in contact kunnen brengen met de eigenaar.
 
 
 
 

NPO BUREAU
Op (de) Hoogte verschijnt in week 44


In verband met de herfstvakantie wordt er in week 43 geen ODH uitgebracht. De eerst volgende editie verschijnt op 1 november (week 44). Nieuws wordt tussentijds wel gepubliceerd op www.duivensportbond.nl en www.nationaleduivensportdagen.nl. En waar nodig worden nieuws en ontwikkelingen ook gedeeld via de Facebook-pagina van de NPO.

Aanleveren kopij: donderdag voor 16.00 uur
Heeft u nieuws voor Op (de) Hoogte? Stuur de tekst en foto's dan uiterlijk donderdag 31 oktober 2019 16.00 uur naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zaterdag 19 oktober 2019

Het staat in de sterren geschreven ....Een mens kan zijn lot niet ontlopen .

Toevallige gebeurtenissen en ontmoetingen bepalen waar je uiteindelijk uit komt .

Dat is onvermijdelijk . En soms sta je daar , midden op een kruispunt en je moet kiezen .

Er is een weg naar de hel en meestal is die geplaveid met goede voornemens .....

Er is ook een weg naar de hemel en op het eind van de weg een hoge berg ....met aan de voet van de berg een bord met de tekst :
” Als je de top wil bereiken moet je de berg beklimmen ! “
Soms kom je terecht op duistere wegen met veel struikgewas . Ideale schuilplaatsen voor rovers en bandieten .
Dan neem je best je voorzorgen zoals Boerke  Naas hieronder .
Beschreven in een gedicht door Guido Gezelle . Nee , dat was geen Flandrien ! Gewoon een onderpastoor te Brugge , werkzaam  op de parochie van
St Walburga . Hij schreef gedichtjes  . Onsterfelijke gedichtjes .
Het kruisken ....Het schrijverken ...o krinklende winklende waterding , met 't zwarte kabotseken aan ...destijds op muziek gezet door Wil Ferdy .
Tot zover mijn poging om jullie een beetje cultuur bij te brengen .
In het verhaal van Boerke Naas zit ook een kleine waarschuwing . Ik ben namelijk sterk verwant aan hem . Mijn roots liggen op dezelfde plek en mijn overgrootmoeder was de zus van Moeder Naas !  
Enfin ....

Boer Naas, `die maar een boer en was, nochtans was scherp van zin . Hij ging en kocht een zevenschot en stak er kogels in ..... heeft op de markt twee koeien verkocht en is op weg naar huis, `met stapkes licht, en met de beurze zwaar'. Voor alle zekerheid heeft hij ook een geladen revolver gekocht. Dan wordt hij door een rover met een pistool overvallen. Jammerend vraagt Naas de rover om hem een kogel door de hoed te schieten, dan kan zijn vrouw zien dat hij het geld niet heeft verdronken, maar dat hij echt beroofd is. De rover doet dit, en jaagt op verzoek van boer Naas vervolgens ook nog kogels door zijn jas en broek.
Dan wil hij snel de beurs, `'k en heb noch tijd noch kogels meer'. `Ik wel', zegt Naas.
Hij trekt zijn zevenschot en jaagt de rover op de vlucht.

Hieronder de twee laatste strofen uit de originele tekst van 1868 :

En lopen dat die roover dee,
    de beenen van zijn lijf,
zo snel dat 't onbeschrijflijk is,
    hoe snel ook dat ik schrijf!

Hier stoppe ik. Dichte een ander nu
    een voois op boerke Naas;
't is waar, 't en was geen leeuwenhert,
    maar toch, 't en was niet dwaas

 
 Guido Gezelle (1830-1899) publiceerde zijn `Boerke Naas', een van zijn bekendste humoristische gedichten, geliefd ook in bloemlezingen en als voordrachttekst, voor de eerste keer in 1868 in het Vlaamse tijdschrift " Rond den Heerd. " 
 

Na deze zedenles kan ik verder met mijn verhaal . Vandaag 17 oktober is een speciale dag .
Een dag met een dubbel gevoel . Mijn partner en tweede helft van mijn trouwboek is vandaag 65 jaar .
49 jaar hebben wij lief en leed gedeeld . Alle reden om  feest te vieren , maar toch ....
Ik loop wat verweesd rond op mijn duivenhokken . Een beetje treurig kijkend naar de lege bakken . Want ..... 
Ik ga mij deze dag lang herinneren . Ik sta weer op een kruispunt . 
Mijn basisduiven , mijn topkweekduiven  voor de snelheid , veranderden gisteren van eigenaar .
Het was zo beslist en gepland en dan komt onvermijdelijk die  dag ...
Ik was de juiste persoon tegen gekomen en toen ik hem die kans bood greep hij ze met beide handen .
Het wederzijds vertrouwen was heel groot en de deal was rap rond .
Mijn piloot-hok is een feit !!
Ik heb uiteraard her en der wat duiven zitten die mee kunnen
maar nog nooit verhuisden er zoveel ineens .
Dicht bij huis is er ook een soort bijhuis  " Casier  ",
met name bij Hendriek Vankerkhove waarmee ik al jaren duiven uit wissel met schitterende resultaten , vooral op snelheid dan ! 
Wim van Goethem uit Aalst heeft momenteel al mijn basiskoppels snelheid in zijn bezit .
Johnny Boy met zijn duivin Annelies . Puur Roland Janssens !! Zijn schitterende zoon Johny Cash en drie zusters verhuisden samen met hem naar Aalst . 
In totaal zo'n 34 duiven .
Ik geef toe dat ik het efkes moeilijk had toen ik ze uit handen gaf !!  

Wim was vergezeld van zijn vriend Jhonny Van  Gucht , zijn stadsgenoot . Johnny heeft hem geholpen met zijn herstart in de duivensport , vandaar de vriendschap . Mooi is dat !!
En Johnny had van mij nog iets te goed . Hij heeft wat tegenslag gehad met mijn duiven en wij hebben dat bij deze hersteld .
Een beetje evenwicht is belangrijk .
Wim van Goethem in een paar woorden beschrijven is niet zo eenvoudig .
Hij is eerlijk en recht voor de raap . Duivel doet al en zeer handig . Wat ook belangrijk is ....hij geeft nooit op . Hij is bezeten van duiven en ligt er 's nachts wakker van !
In één woord : GEDREVEN TOT EN MET !
Een anekdote ....In de vroege kweek liep de 376/15 toevallig samen met de 161/15 .
Wel ja , dacht ik , waarom niet ?  We gaan de jongen ringen !
Steven Zwaenepoel deed de jongen mee naar Beerst en het werden  toppers !! 
Na het seizoen  besliste ik om de 376 GRATIS aan Wim te geven omdat ik dacht dat hij hem nodig had voor de uitbouw van zijn ploeg .
De 161 zou hier blijven om in te passen in de kweek van halve fond en fondduiven .
Jamaar , zei Wim , ik wil zijn duivin ook hebben . Je zegt mij maar uw prijs .
Even te voren had hij mij beloofd van een spoetnik voor mij te maken aan de helft van de winkelprijs . 
De helft , ja !! Is evident als je uw uren niet aanrekent .
En wij waren rap akkoord ...Ik geef je de duivin cadeau en jij doet hetzelfde met de spoetnik . O.K. !!! Zo gaat dat onder vrienden .
En de " 161 " gaat nu verder door het leven als " de  spoetnik " !

Ik sta dus weer eens op een kruispunt . Ik heb het wellicht een beetje in de hand gewerkt . Ik heb het mijzelf onmogelijk gemaakt om op mijn stappen terug te keren . De uitdaging is om met wat mij overblijft opnieuw aan de slag te gaan . Ik heb uiteraard wat jonge gasten gehouden uit mijn basis en met wat geluk komt dat wel goed ...Het is opnieuw vertrekken van nul .
Ik ga mij minder bezig houden met kampioenschappen . Mijn doelen beter uitkiezen en er naartoe werken .
Woensdag 17 oktober voelt  als een amputatie maar ik heb er al geweten die een marathon liepen  met een kunstbeen . DUS ......
HOOP DOET LEVEN en ik houd jullie op de hoogte .
Oh ja , ik zou het nog vergeten . Alle details over deze transfer vind u terug op mijn website : DE GOUDMIJN .
Oorspronkelijk was die bedoeld om uitleg te geven over aangeboden duiven voor bons enzovoort en dat ga ik in de toekomst ook nog wel doen .
Ziehier de link 

https://degoudmijn.jouwweb.be/


Met vriendelijke groeten 
Roger Casier 

vrijdag 18 oktober 2019
Kris Van Massenhoven 3 2

Kris   Van  Massenhoven, bij velen bekend om zijn knalprestaties en kettinguitslagen  in het nabije  verleden, is ondertussen reeds 35 jaar gepassioneerd door duiven. Op z’n 7e kreeg hij van “schoolmeester” Frans Proost enkele duiven en de microbe sloeg meteen over.

Enkele jaren later kwamen er nog wat goede duifjes bij van Jan Van Oeckel en Jos Van Gorp, beiden uit Oud-Turnhout. Aanvankelijk bleef het spel nog bij de snelheid, maar na verloop van tijd had Kris naar eigen zeggen bijna alles gewonnen wat er te winnen viel en hij besloot een stap richting halve fond te wagen. Er werden nog wat duiven bijgehaald, oa.  bij Frans Van Gorp, Danny Van Dyck en Dirk Van Den Bulck. Het kweekmateriaal van deze 2 laatsten werd tegen mekaar gebracht en dat lukte fenomenaal, uit 1 koppel kwamen maar liefst 13 eerste prijsvliegers!Ook op de halve fond boekte Kris superresultaten, gevolg was dat er ook al eens op de kleine fond werd meegedaan, eveneens met succes.

Omdat teveel inteelt dreigde haalde Kris de laatste jaren nog wat versterking  bij van Danny  Van  Dyck(via Walter  Verbinnen), André  Roodhooft  en onlangs nog een ronde van de kwekers bij Van  Den  Akkerveken  Gebroeders.

Hokbestand:Kris heeft 8 “vaste” kweekkoppels in boxen + nog een 24-tal koppels als “probeersels”.

Weduwnaars en vliegduivinnen heft hij 36 koppels. Er werden dit jaar 270 jongen gekweekt, begin augustus schoten er daar nog 110 van over(2x15 ineens weg  en 27 dood door Adeno).

Opleren-Spel:Met de oude wordt een 4-tal keren “gereden”, dan gaan ze in de vereniging in de mand.

de jongen worden zeer dikwijls op korte afstanden gelapt om ze aan het vliegen te krijgen want daar heeft Kris al enkele jaren problemen mee en hij heeft er het raden naar wat de oorzaak kan zijn.

Met de oude duiven heeft Kris tot begin dit seizoen op totaal weduwschap gespeeld. Na 1 hafo-vlucht is hij ermee gestopt, volgens Kris kan je op deze manier niet alles uit de duivers “uithalen”, vanaf volgend seizoen zal hij daardoor enkel nog met duivinnen spelen.

Zolang ze op dezelfde hokken zitten, geeft Kris er meestal  maar een 2-tal mee op de kleine fond, anders moet je de avond vóór ‘t inkorven van de halve fond reeds het hok overhoop halen en die duiven weten goed genoeg wat er gaande is, aldus Kris nog.

Het seizoensbegin met de oude en jaarlingen was super, de oude vlogen 90% prijs, de jaarse 80%.

De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld én verduisterd:de 2e ronde tot 15 juni en dan bijgelicht, met de 1e ronde wordt enkele weken vroeger gestopt kwestie van wat “forme” op het hok te krijgen maar daar is Kris dit seizoen niet tevreden over, eigenlijk is er tot nu toe(toen ik daar was voor de reportage)geen forme geweest zegt hij.

Voeding-Medisch:Er wordt voor alle duiven Vital Duo(gele+ rode mais)van Van Tilburg  gevoederd, aangevuld met biergist,  vitamineral, grit en Elite Pigeon + Optimix van Herbots.

Voor de medische controle wordt er ook naar Dr.  Raf Herbots gegaan.

Kris Van Massenhoven 11 2

Enkele uitslagen:

Melun Hafo Kempen:894 oude:2-3-4-10-11-14-16-17-29…(31/36)

480 jaarse:1-6-7-31-32-37-39-40-41…18/22

United Kempen(overkoepeling):1489 oude:2-3-4-14-16-21-25-26-27…(31/36)

849 jaarse:1-9-11-48-49-59…(18/22)

Chevrainvilliers United Kempen:2507 oude:1-9-10-37-38-50-54-62-77-78-86…(26/42)

547 oude:1-6-16-29…(12/17)

Vierzon Antwerps Fondspel:1592 oude:4-81-98-308-310. (6/9)

1677 jaarse:36-120-122-142-192…(7/10)

Melun United Kemepen:2083 jonge:2-24-25-26-27-28-35-36-37-38-39-41-42-60-85-104-110…(52/77)

323 oude:1-6-7-14-25…(10/15)

1512 jonge:1-2-3-4-5-6-9-12-19-33…(56/79)

1658 jonge:2-3-4-5-6-9-11-13-14-15-16-17-18-19-20-28-30-41…(45/74)

1044 jonge:1-2-3-4-5-6-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-26-28-29-36-37…(57/65)

Proficiat Kris!

Jef

Nieuwsbrief Peter Boskamp

07 oktober 19
Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

25 september 19
Etroeungt 8-6-2019:     Herman Testerink boekt zijn 2e zege dit seizoen Etroeungt gezien vanaf...
11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...
11 september 19
Nationaal Marathon Kampioen – 3e IATP PIPA – 3e West Europese Super Marathon 2018   Het...
05 september 19
Van de projectleider Het is na half juni even stil geworden v.w.b. nieuwsbrieven over de...
04 september 19
Oswald Haers houdt huis op Niergnies. Tevens snelste in Zeeland. Vitessekampioen Roger de...
03 september 19
Voorwoord De zomer is nog niet voorbij. Sterker nog dit weekend belooft een prachtig...
24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40