Nick van Adrichem

 

 Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 1 van 7

Inleiding In een eerdere persconferentie zei Rutte dat hij graag zag dat alle sectoren in de maatschappij nadenken over hoe ze zich het beste kunnen richten op de anderhalve-meter-samenleving, omdat dit voorlopig “het nieuwe normaal” wordt. Minister Wiebes maakte bekend dat alle sectoren daarvoor een plan moeten maken en dat de coronaprotocollen beoordeeld worden op afstand houden, gedragsbeïnvloeding, hygiëne, beschermingsmiddelen en toezicht.

Het coronavirus grijpt in Friesland, Groningen en Drenthe niet zo hard om zich heen. Daarom wordt nu nagedacht of in het noorden van het land al eerder verruiming van de coronamaatregelen kan plaatvinden. Jaap van Dissel noemde dat in de Tweede Kamer

Over de sport hoor je (nog) niets. Het ironische is: sport is gezondheid. Het zorgt voor ontlading en ontspanning. Iets dat juist nodig is in tijden met veel stress, onzekerheid en angst. Het verbroedert. Broodnodig in een samenleving die door een onzichtbaar rondwarend virus steeds argwanender wordt. Duivensport is geen contactsport zoals vele andere sporten. Uit onderzoek van Shi et. al. 2020* is gebleken dat vogels niet gevoelig zouden zijn voor het virus wat Covid-19 veroorzaakt en als gevolg het virus niet verspreiden.
Duivensport speelt zich voornamelijk af aan huis. De liefhebber wacht zijn duiven die van de vlucht terugkeren aan huis op. Dat betekent dat bij versoepelingsmaatregelen de duivensport als hobby niet hetzelfde behandeld hoeft te worden als vele sporten en daardoor eerder haar activiteiten weer kan hervatten.

Organisatie van de postduivensport m.b.t. de coronamaatregelen  De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (www.duivensportbond.nl ) draagt als overkoepelende organisatie zorg voor de vereiste protocollen.  De afdelingen hebben een rol als het gaat over toezicht, vervoer en lossing van de duiven op de losplaats.  De verenigingen zijn aangewezen om een omgeving te creëren waar duivenhouders onder veilige omstandigheden hun duiven kunnen aanvoeren volgens de 1,5-meter-samenleving.

Pilot sector-4 (afdelingen 10 en 11) Met in het vooruitzicht dat in het noorden van het land al eerder verruiming van de coronamaatregelen kan plaatvinden, willen de afdelingen 10 en 11 in Noord Nederland in samenspraak met de NPO en WOWD ( www.wowd.nl ) als pilot fungeren voor de andere afdelingen van de NPO. Andere afdelingen worden gevraagd input te leveren.

Zelfregulering Het is van het grootste belang dat in de pilot wordt aangetoond dat de organisaties in staat zijn de regelgeving strikt toe te passen en na te leven. De protocollen die van toepassing zijn voor Inkorven, Vervoeren en Lossen van postduiven zijn daarop toegesneden en geaccordeerd door de bevoegde instanties.

* Shi et. al. Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and different domestic animals to SARS-coronavirus-2. Online: https://doi.org/10.1101/2020.03.30.015347
Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

  Pagina 2 van 7



Achtereenvolgens wordt nu ingegaan op Protocol voor Inkorven Protocol transport van de duiven Protocol lossing van de duiven Bijlage 1, Verkort inkorfprotocol verenigingen Protocol voor Inkorven Duivenverenigingen werken toe naar verantwoord open stellen van hun gebouwen na de sluiting vanaf 15 maart. Hierbij wordt het maatschappelijk belang in acht genomen om liefhebbers zo snel mogelijk in een gecontroleerde en veilige omgeving weer te laten deelnemen aan de wedstrijdsport met postduiven. Aan verenigingen wordt voor het seizoen 2020 de mogelijkheid geboden om haar gebouw onder strikte voorwaarden open te stellen. De leden moeten op een veilige manier hun duiven kunnen brengen voor verzending naar de losplaatsen. Dat geldt ook voor de behandeling van de wedstrijdklokken waarin de data van de deelnemende liefhebbers en duiven worden opgeslagen en uitgelezen.

Inkorven van duiven in het verenigingsgebouw De liefhebbers komen op afspraak met hun duiven naar de vereniging volgens een vooraf opgesteld rooster. De liefhebbers geven twee dagen voor het inkorven bij hun vereniging aan hoeveel duiven ze mee willen geven op de wedvlucht. De vereniging bepaalt dan op voorhand een inkorfschema en neemt voldoende tijd om de inkorving af te werken. Elke deelnemer krijgt vervolgens een tijd door waarop hij/zij op de club wordt verwacht. De liefhebber dient de doffers en duivinnen gescheiden aan te bieden. Het gebouw, behalve het inkorfdeel, blijft gesloten en de deelnemers dienen buiten het gebouw (in de auto) te wachten totdat men aan de beurt is. De auto dient voldoende geventileerd te worden wanneer er duiven in aanwezig zijn. Elk verenigingsgebouw dat in aanmerking komt als inkorfcentrum wordt vooraf geïnspecteerd door een vertegenwoordiger van de afdeling of men aan de voorwaarden voldoet.
In het inkorflokaal ben je met maximaal 3 personen:  1 persoon achter de inkorftafel die zelf de duiven pakt uit de mand van de liefhebber, Haalt de duif over de inkorfantenne, controleert het ringnummer en zet de duif in de verzendmand.  1 persoon die de computer bedient en de data van de klokken in- en uitleest  1 persoon die optreedt als centrumleider en toezichthouder en die de liefhebbers afroept volgens schema

Het verenigingsgebouw kan pas geopend worden nadat de centrumleider aanwezig is. Na elke inkorving dienen de aanwezigen hun handen te desinfecteren. Ook dient er desinfectiemiddel/doekje beschikbaar te zijn om de klok(ken) te desinfecteren. Om het dragelijk te houden is er de mogelijkheid om tijdens het proces van rol te wisselen. Het laden van de manden in de vrachtwagen geschiedt door Maximaal vier personen waarbij een afstand van minimaal 1,5 meter wordt gerespecteerd.

Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 3 van 7

Voorwaarden voor de vereniging 1. Verenigingen weten wie er aanwezig zijn in het gebouw. Er wordt alleen toegang verleend aan leden van de vereniging; 2. Verenigingen informeren bij de ingang hun leden over de hygiëneregels in het gebouw via een poster of banner. De poster of banner wordt digitaal aangeleverd door het NPO. Verenigingen kunnen deze zelf printen op A3-formaat; 3. In het gebouw en daarbuiten hanteren we de richtlijnen van het RIVM, zodat de onderlinge afstand van 1,5 meter geborgd blijft en er geen lichamelijk contact ontstaat; 4. Verenigingen dienen looproutes dan wel scheidingsvakken aan te brengen om de door het RIVM voorgeschreven afstand (1,5 meter) te bewaren; 5. Een lid is verplicht zich vooraf aan te melden bij de vereniging, zodat er een rooster opgesteld kan worden en er niet meer mensen dan toegestaan aanwezig zijn; 6. Op aanwijzing van de centrumleider kan het lid het gebouw betreden, kunnen de duiven en de wedstrijdklok aangeboden worden en zal het lid het gebouw verlaten. 7. De liefhebber dient de korven en de klok thuis te reinigen en te ontdoen van stof en vuil; 8. Het bestuur is verantwoordelijk voor het voortdurend reinigen en desinfecteren van de apparatuur; 9. De toiletgroepen (mannen en vrouwen gescheiden) mogen door maximaal 1 persoon tegelijkertijd worden gebruikt en worden na gebruik van het toilet direct gereinigd; 10. De kantine is gesloten; 11. Wanneer maatregelen niet worden nageleefd door leden, kan het bestuur een lid (tijdelijk) de toegang tot het gebouw ontzeggen dan wel het lidmaatschap intrekken; 12. Er vinden geen samenkomsten plaats; enkel de toezichthouder, de inkorver en de persoon die de computer bedient zijn in het gebouw aanwezig . 13. De geldende protocollen bevinden zich ter inzage in het gebouw en kunnen getoond worden in geval van controle. 14. Het bestuur is verantwoordelijk voor het naleven van de protocollen en dient daar op toe te zien. Personen die zich niet houden aan de voorschriften worden geweigerd.

Aanvullende hygiënemaatregelen 1. De verenigingen dienen op strategische posities desinfecterende gel te plaatsen; 2. Prullenbakken dienen te worden afgesloten. 3. Bij binnenkomst dienen personen verplicht gebruik te maken van desinfecterende gel/zeep.

Aanvullende aanwijzingen voor leden 1. Blijf thuis als je ziek bent of in de afgelopen 72 uur ziek bent geweest; 2. Volg de aanwijzingen van de centrumleider altijd op; 3. Houd u aan de regels over de aankomst en het vertrek in de omgeving van het gebouw; 4. Vermijd fysiek contact met andere in of bij het gebouw aanwezige leden; 5. Neem alle meegebrachte zaken (duivenmanden en klok) weer mee naar huis. Zorg dat deze schoon zijn; 6. Liefhebber dient bij het aanleveren van de oude duiven doffers en duivinnen gescheiden aan te bieden. Het dient voor de inkorver duidelijk te zijn welk geslacht in welke mand zit. 7. Volg de algemene richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het minimaliseren van de verspreiding van de infectie.
Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 4 van 7


Protocol Transport van duiven 1. Het laden van de manden in de vrachtwagen geschiedt door 4 personen, waarbij een afstand van minimaal 1,5 meter wordt gerespecteerd. Dit geldt ook voor het lossen van lege manden. 2. In de vrachtwagen is alleen de chauffeur in de cabine aanwezig. De convoyeur die zorgt voor verzorging onderweg of bij de losplaats, rijdt in een eigen vervoermiddel achter de vrachtwagen aan naar de losplaats. 3. Als er overnacht wordt dan slapen convoyeur en chauffeur in afzonderlijke ruimtes. 4. Het water geven van de duiven gebeurt via het aanwezige systeem. 5. Bij het verzorgen van de duiven wordt de 1,5 meter afstand in het gangpad gehanteerd. 6. Alle draag- en handgrepen en plaatsen die aangeraakt worden dienen ontsmet te worden met desinfecterende middelen.

Protocol Lossing van de duiven 1. Op de losplaats dienen convoyeurs en chauffeurs de door het RIVM uitgebrachte regelgeving in acht te nemen. Minimaal 1,5 meter afstand bewaren; geen lichamelijk contact. 2. Alle draag- en handgrepen en plaatsen die aangeraakt worden dienen ontsmet te worden met desinfecterende middelen. 3. Na de lossing van de duiven wordt de losplaats schoon achtergelaten. Vuil wordt in afvalzakken verzameld en de zak wordt dichtgebonden en bij thuiskomst in de afvalcontainer gedeponeerd. 4. Voor vertrek desinfecteert iedereen de handen.














Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 5 van 7



Bijlage 1

Verkort inkorfprotocol verenigingen

Inkorven De liefhebbers komen op afspraak naar de vereniging volgens een vooraf opgesteld rooster. De liefhebbers geven twee dagen voor het inkorven aan hoeveel duiven ze mee willen geven op de wedvlucht. De vereniging bepaalt dan op voorhand een inkorfschema en neemt voldoende tijd om de inkorving af te werken.

We onderscheiden vier verschillende rollen. 1e rol is de centrumleider (toezichthouder) 2e rol is de inkorver 3e rol is voor de persoon die de computer bedient 4e rol is de liefhebber

Werkvolgorde 1. De centrumleider ontvangt de liefhebber. Liefhebbers die nog niet aan de beurt zijn wachten in hun auto en vermijden alle contact met andere liefhebbers; 2. De liefhebber haalt de duiven uit de auto en plaatst de manden en de klok voor de deur van het inkorflokaal. De liefhebber neemt daarna weer plaats in de auto; 3. De toezichthouder brengt de manden en de klok naar het inkorflokaal nadat hij de handgrepen gedesinfecteerd heeft; 4. De inkorver neemt de mand en de klok over nadat de toezichthouder het inkorflokaal weer heeft verlaten. Nadat de klok is ingesteld wordt deze door de inkorver aangesloten op de inkorfantenne. De inkorver voert het gehele proces van inkorven zelfstandig uit. Het uit de mand nemen van de duiven, het halen van de duiven over de inkorfantenne, het controleren van de ring en het inkorven van de duif in de reismand; 5. Na de laatste duif geeft hij de toezichthouder een teken dat het inkorven is afgerond; 6. De inkorver brengt de klok naar degene die de computer bedient; 7. Na het uitlezen van de klok geeft deze een teken aan de toezichthouder; 8. De toezichthouder plaatst de manden en de klok weer buiten het inkorflokaal, desinfecteert de draaggrepen van manden en klok en geeft de liefhebber een teken dat het inkorven is afgerond; 9. De liefhebber laadt zelf de manden weer in de auto en vertrekt direct; 10. Na iedere liefhebber wassen de toezichthouder, de inkorver en de degene die de computer bedient grondig hun handen. De volgende liefhebber komt aan en de procedure herhaalt zich.







Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 6 van 7

Inladen manden Na het inkorven worden de transportmanden verzegeld. Voor het inladen wordt er gewerkt met vier personen. Tijdens het dragen van de manden hanteren we de onderlinge afstand van 1.5 meter. Vooraf en na afloop zorgvuldig alle hygiënemaatregelen uitvoeren. Uit onderstaande foto blijkt dat dit ook tijdens het dragen van de manden behaald wordt. De onderlinge afstand is 1.5meter.





Afslaan van de klokken Het afslaan van de klokken dient ook weer gefaseerd te worden uitgevoerd. Alle klokken worden afzonderlijk aangeleverd. De klokken worden in het inkorflokaal door de toezichthouder gedesinfecteerd. Na het uitlezen van de klokken kunnen de klokken weer gefaseerd afgehaald worden. Ook het thuisbrengen of opslaan van de klokken is een optie. In alle gevallen moet worden vermeden dat mensen onnodig samenkomen. Het advies is om geen papieren uitslagen te verstrekken.











Protocol April 2020

Inkorven, afslaan, transport en lossen tijdens coronacrisis

Pagina 7 van 7

Inkorven grotere aantallen duiven
De duiven worden door 3 leden ingekorfd. Ieder lid doet alle handelingen met een duif (uit de liefhebbersmand halen, over de antenne halen en in de reismand zetten). Hierdoor kan de onderlinge afstand van anderhalve meter gehandhaafd worden en is er verder geen fysiek contact tussen de inkorvers nodig.
De mand(en) van de liefhebber, de inkorfantenne, en de reismanden worden in een driehoek opgesteld. De zijden van de driehoek zijn minimaal 2 meter. Zie afbeelding 1.

Afbeelding 1.













Inkorver 1 neemt als eerste een duif uit de mand van de liefhebber en loop hiermee naar de antenne. Tegelijkertijd loopt inkorver 2 vanaf de antenne naar de reismand en inkorver 3 van de reismand naar de mand van de liefhebber. Inkorver 1 haalt de duif over de antenne en inkorver 3 pakt een duif uit de mand van de liefhebber. Als iedereen klaar is op zijn positie schuift iedereen weer een positie op. Inkorver 1 zet dan de duif in de reismand, inkorver 3 haalt de duif over de antenne en inkorver 2 pakt een duif uit de mand van de liefhebber. Zo gaat het door tot alle duiven in de mand zitten.

 

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40